NASA valitsi SiFiven RISC-V-ytimet uuden sukupolven HPSC-prosessoriin

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 611


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Avaruus, tuo käymättömistä korpimaista viimeinen, on viime aikoina ollut entistä enemmän otsikoissa muun muassa uuden James Webb -teleskoopin ja uudelleen käynnistyneen kuuohjelman myötä, Marsia unohtamatta. Nyt tiedetään myös minkä prosessorin voimin avaruutta lähdetään valloittamaan lähitulevaisuudessa.

SiFive on ilmoittanut NASAn valinneen yhtiön toimittamaan seuraavan sukupolven High-Performance Spaceflight Computing- eli HPSC-prosessorin varsinaiset prosessoriytimet. HPSC:ssä tullaan käyttämään yhtiön 8-ytimistä SiFive Intelligence X280 RISC-V -vektoriprosessoria ja neljää muuta yhtiön RISC-V-ydintä tarkemmin määrittelemättömin ominaisuuksin.

SiFiven prosessoriytimien luvataan kasvattavan avaruudessa käytettävien prosessoreiden laskentatehoa jopa 100-kertaiseksi nykyiseen nähden. Yhtiö visioikin sen avaavan rutkasti uusia ovia esimerkiksi autonomisesti toimivien mönkijöiden, kuvantunnistuksen, navigoinnin ja kommunikoinnin saroilla.

Suorituskyvyn kasvu 100-kertaiseksi kuulostaa ensin hurjalta, mutta kun muistaa, mitä prosessoreita NASA on käyttänyt viime vuosina, se on helpompi ymmärtää. Esimerkiksi tällä hetkellä NASAn Artemis-kuuohjelmassa käytetään kahta IBM:n PowerPC 750X -prosessoria. PowerPC 750X on 32-bittinen, yksiytiminen prosessori. Samaan vuonna 1997 avattuun PowerPC 7xx -sarjaan kuuluvia tunnetumpia prosessoreita ovat esimerkiksi Applen aikoinaan käyttämä PowerPC G3 sekä Nintendon Gekko ja Broadway.

Lähde: SiFive

Linkki alkuperäiseen juttuun
 

Dudem

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 851
Mielenkiintoisia nuo avaruuteen pääsevät prosessorit kun tarvitsee ottaa huomioon monta asiaa mitkä voi vaikuttaa niiden luotettavuuteen laskennassa tai vaikka ihan siinä että ylipäätänsä toimii kun tulee esim. säteilyä. :geek: Kunnon tehonlisäystä vaikuttaa olevan tulossa. Sinänsä mielenkiintoista sekin, että miten tämä NASA:n valinta vaikuttaa RISC-V:n tulevaisuuteen ei avaruus prosessoreissa, tuleeko jotain kuluttajarautaa noin esimerkiksi.

Ja tokihan sitä kriittisissä järjestelmissä ihan täällä maassakin pitää olla erilaista virheensietokykyä kun noita hiukkasia lentelee sekoittamassa bittejä.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
619
Luulisin että tietokoneet on suojattu esim. lyijystä tehdyllä faradayhäkillä tai jollain vastaavanlaisella. Yleisesti ihan maanpäälläkin elektroniikka on suojattu paremmin kuin käyttäjänsä. (Lämpö, kosteus jne..)
 
Liittynyt
16.01.2021
Viestejä
62
Kyllähän noissa avaruushimmeleissä pitää myös toteutuksella taklata säteilyn vaikutusta: redundanttisuutta, muisteissa virheenkorjausta, äänestävää logiikkaa, jne..

RISC-V -pohjaiset ratkaisut näyttäisivät olevan kovassa nousussa kyllä.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
316
Nasan projekteissa raudan elinkaari on usein kymmeniä vuosia joten on ymmärrettävää että avoin arkkitehtuuri ja yksinkertainen käskykanta varmaan painavat vaakakupissa tavallista enemmän. Siinä mielessä RISC-V on oikeastaan hyvinkin perusteltu valinta.

Muutenkin nuo ns. radiation hardened -prosessorit on täysin eri kaliiperin tekniikkaa kuin mitkään kuluttajatason mikropiirit. Kaupallisia tuotteita ei ole olemassa kuin kourallinen (esim. tuo edellä mainittu PowerPC-pohjainen RAD750 tuntuu olevan lähes ainoa rauta mitä Nasan projekteissa viimeisen 20 vuoden ajalta tulee vastaan) ja laskentatehoonsa nähden niiden hintalappu on suorastaan posketon, koska prosessorin lisäksi koko tietokone täytyy ihan suunnittelupöydältä asti rakentaa sietämään kosmisen säteilyn vaikutuksia.

RAD750 - Wikipedia

Wikipedia sanoi:
The CPU can withstand an absorbed radiation dose of 2,000 to 10,000 grays (200,000 to 1,000,000 rads, temperatures between −55 °C and 125 °C, and requires 5 watts of power.

The standard RAD750 single-board system (CPU and motherboard can withstand 1,000 grays (100,000 rads), temperatures between −55 °C and 70 °C, and requires 10 watts of power.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
1 844
Luulisin että tietokoneet on suojattu esim. lyijystä tehdyllä faradayhäkillä tai jollain vastaavanlaisella. Yleisesti ihan maanpäälläkin elektroniikka on suojattu paremmin kuin käyttäjänsä. (Lämpö, kosteus jne..)
Lehtikultaa ja messinkiä noi on tupannut olemaan.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 441
Luulisi että kunnolla kellotetuilla superprossuilla pääsisi avaruudessa paljon nopeampaa. Toki kehitys kehittyy ja lopulta varmaan jotkut kvanttiprossutkin näissä tähtialuksissa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 828
Viestejä
4 203 857
Jäsenet
70 994
Uusin jäsen
kinkku777

Hinta.fi

Ylös Bottom