Näkökulma: Puhelinten lippulaivaluokka osoittaa piristymisen merkkejä, kehitysharppausten vuodet ovat jääneet taakse

Diizzel

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 205


Diizzel kirjoitti uutisen/artikkelin:
Viime vuonna (2022) älypuhelinten lippulaivamarkkinat tuntuivat monin osin polkevan jo toista vuotta paikallaan ja pahimmillaan joidenkin tuotteiden kohdalla ottavan jopa takapakkia. Asia nousi puheeksi useaan otteeseen myös io-techin Tekniikkapodcastissa ja tilannetta kuvasi kenties selvimmin se, että Applen vuonna 2021 julkaisemat iPhone 13 -mallit tuntuivat vain parantavan hinta-laatusuhdettaan vuoden kuluessa useiden kalliimman pään Android-puhelimien pahimmillaan heikentyessä ominaisuuksiltaan edeltäjiinsä nähden. Toki kaikki valmistajat eivät syyllistyneet lippulaivamalliensa varsinaiseen heikentämiseen, mutta toisaalta mitään mullistavaakaan markkinoille ei saapunut ja samaan aikaan osa valmistajista nosti hintojaan.
Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1 ei yksinkertaisesti onnistunut vakuuttamaan kokonaisuutena.
Tyypillistä vuotuista suorityskykyparannusta nähtiin toki viimekin vuonna, mutta valitettavasti sillä osa-alueelta löytyi myös yksi suurimmista kompastuskivistä vuoden 2022 lippulaivasarjassa. Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1-järjestelmäpiiri ei yksinkertaisesti onnistunut vakuuttamaan kokonaisuutena, vaan se herätti henkiin vanhat ikävät muistot Snapdragon 810 -ajoilta. Sukupolvien takaisen edeltäjänsä tavoin Samsungin neljän nanometrin prosessilla valmistettu 8 Gen 1 nimittäin osoittautui lämmöntuotoltaan erittäin haastavaksi piiriksi ja sen myötä viime vuoden lippulaivapuhelinten suorituskyky kyykkäsi lähes kautta linjan pitkäkestoisessa rasituksessa. Samaan aikaan myös Samsungin oma piirituotanto tuntui polkevan edelleen Qualcommista jäljessä ja Exynos 2200:n lanseeraus ei sujunut erityisen ruusuisesti. AMD:n kanssa yhteistyössä luotu Xclipse 920 GPU ei onnistunut suorituskyvyltään pärjäämään Qualcommille kovista ennakko-odotuksista huolimatta ja samaan aikaan myös uutuuspiirin ajureissa ja optimoinneissa oli selvästi kehittämisen varaa ja heti Samsung Galaxy S22 -malliston jälkeen julkaistuissa arvioissamme havaitsimme toistuvia grafiikkaongelmia tunnetuissa mobiilipeleissä.
Lippulaivapuhelimet saivat kyllä lisää tehoa, mutta suorituskyvyn vastapainona lämpöongelmat nostivat päätään, puhelinten hinnat nousivat ja osia ominaisuuksista jopa karsittiin.
Lippulaivaluokkaa vaivasi siis omat ongelmansa käytännössä samaan aikaan, kun keskihintaluokan suorituskyky polki paikallaan. Tämä ei ollut myöskään vain Androidien ongelma. Myös iPhone 14 -mallisto jäi perusmalliensa osalta pettymykseksi, sillä käytössä oli viime vuoden Pro-puhelinten piirit ja puhelinten hintoja nostettiin jopa yli 100 eurolla.



Tänä vuonna (2023) lippulaivapuhelinten markkinat näyttäisivät kuitenkin ottaneen korjaavan askelen parempaan suuntaan. Alkuvuodesta Samsungin Galaxy S23 -perusmalli sekä S23 Ultra saivat io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan, jota ei viime vuonna nähty yhdeltäkään lippulaivapuhelimelta. Mistään älypuhelinmarkkinan kehitysharppauksesta ei kuitenkaan voida puhua, mutta lippulaivaluokassa vaikuttaisi tapahtuvan pientä positiivista elpymistä kohti parempaa. Kaikkia tänä vuonna julkaistuja puhelimia tämä ei valitettavasti edelleenkään koske, sillä esimerkiksi OnePlus vaikuttaisi jatkavan pientä kompurointiaan. Vaikka OnePlus 11 on luokassaan ihan ok puhelin, sisältää se jälleen erikoisia leikkauksia edeltäjiinsä verrattuna.
Eniten lippulaivaluokan elpymisestä on käytännössä kiittäminen Qualcommia, jonka Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri on osoittautunut hyväksi päivitykseksi viime vuoteen nähden.
Eniten lippulaivaluokan elpymisestä on käytännössä kiittäminen Qualcommia, jonka Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri on osoittautunut hyväksi päivitykseksi viime vuoteen nähden. Suuntaa parempaan oli nähtävissä jo viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, kun Snapdragon 8+ Gen 1 -julkaistiin. Samsungilta TSMC:lle siirtynyt piirituotanto paransi piirin hyötysuhdetta selvästi ja sen ansiosta loppuvuoden puhelimissa ylikuumenemisongelmista päästiin jo pääosin eroon. Tänä vuonna Gen 2 -piiri on sitten jatkanut tätä kehitystä eteenpäin unohtamatta myöskään vuotuista suorituskykyparannusta.

Snapdragon 8 gen 2 tarjoama suorituskykyparannus vie Android-puhelimet pitkästä aikaa grafiikkasuorituskyvyssään jopa Applen puhelimien ohi, mutta samalla myös lämmöt on saatu pidettyä hallinnassa. Pitkäkestoisessa rasituksessa erittäin selvät suorituskykylaskut ovat tänä vuonna olleet enemmän poikkeus kuin sääntö. Parantuneen lämpöjenhallinnan oheisetuna lippulaivapuhelinten akunkestotkin vaikuttaisivat parantuneen hieman. Tänä vuonna lippulaivaluokassa helposti yhdellä latauksella saavutettavat kaksi kokonaista päivää on ollut käytännössä standardi ja osa huippupuhelimista, kuten Samsungin Galaxy S23 Ultra ja Honor Magic5 Pro, ovat yltäneet testeissämme jopa kolmen päivän käyttöaikoihin keskitasoisella käytöllä. Akkukapasiteetitkin ovat toki paikoin kasvaneet hieman, mutta suurempia kertaharppauksia akkutekniikan saralla ei ole tapahtunut.
Pikalatausteknologiat ovat parin viime vuoden aikana kehittyneet huimaa vauhtia ja valitettavasti kehitys näkyy edelleen yksinoikeustekniikoina.
Tulevaisuudessa akkutekniikan kehittymisen ohella olisi mukava nähdä myös yhtenäisempää panostusta pikalatausnopeuksiin. Pikalataustehot ovat parin viime vuoden aikana kehittyneet parhaimmillaan kovaa vauhtia ja valitettavasti kehitys näkyy edelleen valmistajien omina yksinoikeustekniikoina. Toisin sanoen useimmat korkeimman pään pikalataustehot toteutuvat vain valmistajien omilla latureilla. Siihenkin on onneksi nähtävissä mahdollista parannusta tulevaisuudessa, sillä avoimen USB Power Delivery -standardin tuki on hiljalleen yleistymään päin. Erikoiskiitoksen tältä osin ansaitsee Motorola, joka tukee kyseisen standardin kautta huippumalleissaan jopa kolminumeroisia lataustehoja.
LTPO-tekniikan kehittyminen poislukien näyttöjen kehityksen suhteen on ollut aika hiljaista.
Näyttötekniikassa on tapahtunut myös tasaista kehitystä ja erityisesti uusien LTPO-paneelien entistä hienojakoisemmin mukautuvat virkistystaajuudet ovat omalta osaltaan auttaneet puhelimen virrankulutuksen hillitsemisessä. Muilta osin näyttöjen kehityksen suhteen on ollut aika hiljaista, sillä nykypuhelinten resoluutiot ja korkeat virkistystaajudet ovat nekin jo parin vuoden takaa tuttuja. Osa valmistajista on pyrkinyt erottautumaan myös pykälän korkeammilla 144:n tai 165 hertsin virkistystaajuuksilla, mutta kovinkaan merkityksellistä tuo nopeuskilpailu ei kuitenkaan ole ja käytännössä puhelinkäytön kannalta merkityserokin näillä virkistystaajuusparannuksilla on useimmille huomattavan pieni.
Entisaikojen huippupuhelinten vuosittaisiin suuriin kehitysharppauksiin ei vaikuttaisi olevan enää paluuta.
Entisaikojen huippupuhelinten vuosittaisiin suuriin kehitysharppauksiin ei vaikuttaisi olevan enää paluuta. Lippulaivapuhelinten suorituskyky paranee toki edelleen toki jatkuvasti, mutta erot eivät ole enää nykypäivänä suoranaisen mullistavia. Pari vuotta vanhat huippumallitkin ovat edelleen tavanomaisessa käytössä hyvin sulavia ja päihittävät keskihintaluokan laitteet suorityskyvyssä varsin leikiten. Lisäksi ominaisuuskattaukset ovat vakiintuneet monin osin yhteneviksi, eli uusia "pakko saada" -juttuja ei enää juurikaan nähdä. Esimerkkinä parin vuoden takainen Samsungin Galaxy S21 Ultra tai jopa kolmen vuoden takainen S20 Ultrakin tarjoavat paperilla varsin lähelle nykypäivän lippulaivapuhelimia yltävän ominaisuuskattauksen, vaikka ne raa'assa suorituskyvyssä tuoreimmalle sukupolvelle luonnollisesti häviävätkin.

Myös kamerat ovat kehittyneet jatkuvasti, mutta niidenkin osalta kyse on ollut viime vuosina enemmän hienosäädöstä kuin vuositasolla tapahtuvista merkittävistä kehitysaskelista, vaikka sensoreiden resoluutiot ovatkin jo kasvaneet korkeimmillaan peräti 200 megapikseliin. Kameroiden määrässä ei ole tapahtunut muutamaan vuoteen muutosta - lippulaivamalleissa on edelleen tyypillisesti kolme tai neljä eri polttoväliä tarjoavaa takakameraa. Iso osa kamerakehityksestä pohjautuu järjestelmäpiirien parantuneisiin laskentatehoihin ja tekoälyominaisuuksiin, eli kamerapuoli kulkee omalla tavallaan käsi kädessä suorituskykyparannusten sekä kehittyneen tekoälylaskennan kanssa.
Kuluttajana puhelinten 5G-ominaisuuksiin ei käytännössä tarvitse enää juuri kiinnittää huomiota.
Taittuvien puhelinten esiinmarssiakin olemme seuranneet jo useamman vuoden ajan, mutta se on tapahtunut varsin hitaasti. Hintaluokka kyseisissä laitteissa on tippunut vähitellen inhimillisemmälle tasolle ja toteutuksista on poistettu jo suurimmat kompromissit, mutta massamarkkinaa ne eivät vieläkään ole onnistuneet saavuttamaan ja edulliseksi niitä ei edelleenkään voi kutsua. 5G-yhteydet puolestaan ovat vakiintuneet älypuhelinmarkkinoilla käytännössä perusominaisuudeksi, joka ei ole enää lippulaivaluokan yksinoikeus. 5G-verkot ovat saatavilla puhelimiin jo käytännössä läpi lähes koko hintahaitarin ja itse verkotkin alkavat olla levinneet kattavasti myös kaupunkien ulkopuolelle. Kuluttajana puhelinten 5G-ominaisuuksiin ei käytännössä tarvitse enää juuri kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi alkuaikojen huolet kasvaneesta akunkestosta ovat jo haihtuneet tekniikan kehittyessä.
Android-valmistajat ovat alkaneet ottamaan itseään niskasta kiinni päivityslupaustensa suhteen.
Verkkoasioista päästäänkin järjestelmäpiirin lisäksi toiseen tänä vuonna tapahtuneeseen merkittävään kehityssuuntaukseen – Android-valmistajat ovat alkaneet ottamaan itseään niskasta kiinni päivityslupaustensa kanssa. Samsung näytti esimerkkiä jo viime vuonna, kun korealaisvalmistaja päivitti lupauksensa neljään suureen Android-versiopäivitykseen ja viiden vuoden tietoturvakorjauksiin. Tänä vuonna OnePlus päivitti lippulaivaluokkansa päivitykset Samsungia vastaavalle tasolle ja Xiaomi sekä Honor puolestaan päivittivät hekin tietoturvakorjaukset viiteen vuoteen, vaikka Android-versiopäivitysten lupaus onkin edelleen lyhyempi (kolme vuotta). Myös Motorola on ottanut Edge 40 Pronsa kanssa askelen parempaan päin kolmen versiopäivityksen ja neljän vuoden tietoturvatuen muodossa. Toki päivityslupausten osalta on hyvä huomioida, että pelkkä lupaus ei vielä riitä, vaan siitä on hyvä pitää myös kiinni ja päivitysten laadun tulee pysyä kunnossa loppuun saakka. Valitettavasti tulevien päivitysten laatu on kuitenkin asia, jota puhelinten julkaisuaikaan tehdyissä arvioissa ei voida ennakkoon tietää, mutta io-tech pyrkii seuraamaan niitä aiempien sukupolvien osalta uusien mallien tuotetestien yhteydessä ja tarvittaessa uutisoinnin muodossa.



Samalla kun suuret kehitysharppaukset teknisissä ominaisuuksissa ovat jääneet viime vuosina vähälle, ovat puhelimien hinnat olleet tasaisessa nousussa. Käytännössä hinnat ovat tasaantuneet monin osin yli tuhanteen euroon läpi koko lippulaivaluokan. Jos high-end-luokan laitteen haluaa saada selvästi alle tonnilla, on suorituskyvyn ulkopuolelta tehtävä jo selviä kompromisseja keskihintaluokan puhelinten tyyliin. Sen myötä puhelimesta on hyvinkin loogista pitää kiinni pidempään kuin vuoden tai kaksi.

Tekniikan kehittymisen puolesta männävuosien uuden kiinnostavan tekniikan kuluttajille luomasta puhelimien päivityspaineesta on jo siirrytty hillitympään vaihtotarpeeseen ja nykypäivän lippulaivapuhelimia voi helposti käyttää kolmesta neljään vuotta, ilman että tippuu teknisten ominaisuuksien osalta täysin kehityksen kelkasta. Kehitys on teknologian aallonharjan seurannan kannalta toki hieman entistä tylsempää, mutta elektroniikkajätteen kertymistä se tulee toivottavasti hieman hidastamaan.

Kokonaisuudessaan lippulaivaluokan puhelimissa on nähty tänä vuonna pientä toivottua piristymistä ja osa julkaisuista esiintyvät jälleen oikeasti kiinnostavina päivityskohteina vuoden-pari vanhoille edeltäjilleen. Suurelle rahalle on parhaimmillaan tarjolla vastineeksi puhelimia, jotka ovat erittäin monipuolisia ja varsin tasapainoisia kokonaisuuksia - kuten ylemmissä hintaluokissa kuluttajan pitäisikin voida odottaa. Kun tekniikassa ei nähdä suuria kertaharppauksia, puhelinvalmistajien on hyvä aika panostaa yhteisiin standardeihin sekä pitkään tukeen erottuakseen joukosta, kun kuluttajat etsivät puhelinta mahdollisesti jopa viideksi vuodeksi.

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
09.10.2020
Viestejä
282
”Vähemmän parempia puhelimia” saisi olla se seuraava trendi. Viiden vuoden päivitystuesta saisi tulla standardi ja pitkästä aikaa voitaisiin kilpailla vaikkapa akunkestolla.
 

leripe

Ehdotuksia otetaan vastaan
Tukijäsen
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 416
”Vähemmän parempia puhelimia” saisi olla se seuraava trendi. Viiden vuoden päivitystuesta saisi tulla standardi ja pitkästä aikaa voitaisiin kilpailla vaikkapa akunkestolla.
Akunkesto heikkenee jo kahdessa vuodessa siihen, että pitää pariin kertaan ladata pahimmillaan päivässä puhelin, joten ilman ilmaista akuvaihtoa on 5v tuki täysin turhaa.
Kahden vuoden jälkeen kun puhelimen arvo on jo tipahtanut sen verran, ettei akunvaihtoon halua laittaa 100e+.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 722
Akunkesto heikkenee jo kahdessa vuodessa siihen, että pitää pariin kertaan ladata pahimmillaan päivässä puhelin, joten ilman ilmaista akuvaihtoa on 5v tuki täysin turhaa.
Kahden vuoden jälkeen kun puhelimen arvo on jo tipahtanut sen verran, ettei akunvaihtoon halua laittaa 100e+.
Ainakin Samsungilla voi aktivoida Battery Protectin ja sen kanssa 2v ei ole vielä mikään ikä akulle. Samsungin akut muutenkin kestäneet vuosia vaikka ei ole mitään protectia ollutkaan. Tuon kanssa kestää varmasti sen 4-5v helposti. Mahdollisesti vielä pidempään.

Moneen puhelimeen saa myös akun vaihdon ihan kohtalaisella hinnalla. 5v päivitystuki on siis erittäin positiivista ja saisi olla ihan standardi kaikissa. Galaxy S9 olisi ihan kelpo puhelin edelleen jos softatuki ei olisi kuollut. Ei nopein tai paras, mutta hyvinkin riittävä melkein kelle tahansa. Ilman softatukea se on kuitenkin lähinnä SER jätettä.
 
Liittynyt
27.09.2017
Viestejä
314
Galaxy S9 -mallille saa ajan tasalla olevan LineageOS custom ROMin, joten ihan käyttökelpoinen puhelin edelleen.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 113
Ainakin Samsungilla voi aktivoida Battery Protectin ja sen kanssa 2v ei ole vielä mikään ikä akulle. Samsungin akut muutenkin kestäneet vuosia vaikka ei ole mitään protectia ollutkaan. Tuon kanssa kestää varmasti sen 4-5v helposti. Mahdollisesti vielä pidempään.

Moneen puhelimeen saa myös akun vaihdon ihan kohtalaisella hinnalla. 5v päivitystuki on siis erittäin positiivista ja saisi olla ihan standardi kaikissa. Galaxy S9 olisi ihan kelpo puhelin edelleen jos softatuki ei olisi kuollut. Ei nopein tai paras, mutta hyvinkin riittävä melkein kelle tahansa. Ilman softatukea se on kuitenkin lähinnä SER jätettä.
Olen käyttänyt S21 Ultrassa 85% rajaa siitä lähtien kunnes se tuli saataville ja nyt vielä 2v jälkeen puhelin toimii akun osalta hienosti, aiempi Note 9 sai niin kovaa rääkkäystä että akku oli aivan finaalissa jo 2v jälkeen, johtuen siitä että latailin sitä aina 100% asti ja puhelin lämpesi langattomassa laturissa.

Ei voisi vähempää kiinnostaa vaihtaa puhelinta tässä vaiheessa. Aina aiemmin Samsungit on menneet juuri ja juuri sen 2v ennen kuin joku osa on pettänyt tai akku mennyt huonoksi.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 129
Älypuhelimet alkavat olemaan jo niin kehittyneitä, ettei käyttäjälle ole enää helppoa tuoda selkeästi näkyviä parannuksia. Esimerkiksi Huawei P20 Pro mullisti hämäräkuvauksen pixel binning tekniikalla 5 vuotta sitten ja useamman eri polttovälin kamerat ovat tehneet kuvaamisesta entistä monipuolisempaa. Aika monen puhelimella kuvaajan tarpeet on jo täytetty, vaikka kehityskohteita toki aina löytyy.

Laitteiden suorituskyky ja näyttöjen virkistystaajuudet ovat jo sellaisissa lukemissa, että normaalissa käytössä riittää vallan hyvin jokin muukin kuin lippulaivatason laite (ellei sitten ole tarkoitus nimenomaan pelailla). Akun kesto voisi olla aina parempi mutta latausnopeudella sitä pystyy tietysti paikkaamaan. Kaiuttimistakin lähtee sen verran ääntä, ettei aina tarvitse erikseen boomboxia.

Erinomainen juttu, että laitteiden käyttöikää on saatu kasvatettua ohjelmistonkin osalta. Itse olen odotellut, että milloin älypuhelimet saadaan valjastettua paremmin työpöytä käyttöön. Toki se onnistuu nytkin mutta ei niin sulavasti. Kaikilla ei ole tarvetta tehotyöasemalla vaan puhelimen suorituskykykin riittäisi. Itse voisin kuvitella ostavani erikseen läppäritelakan, minkä sisään puhelimen aina laittaisi (kts. Project Linda). Jos asian ympärille saataisiin jokin standardi, niin myöhemmin voisi vain hankkia uuden puhelimen ja päivittää sillä tavalla "läppärin". Nykyään kun kannettavia ei voi päivitellä samaan tapaan kuin ennen.
 
Liittynyt
15.01.2017
Viestejä
340
. Nykyään kun kannettavia ei voi päivitellä samaan tapaan kuin ennen.
Nyt noita kannettavia voi taaas päivittää ja ehkä paremmin kuin koskaan aiemmin. www.frame.work tuotteisiin kannattaa tutustua. Eipä Linuskaan siihen firmaan suotta sijoittanut. Kys. firmassa pännii lähinnä se, että pohjoismainen näppis layout kestää ja kestää tulla saataville. Kaikki muut läppärit on melko serriä kun framwork läppäreihin vertaa.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 117
Puhelimen CPU/GPU on kuitenkin vain yksi osa. Sitten on kamerat, näyttö, tallennustila ja muisti. Kyllä nekin nytkyttää eteenpäin. Varsinkin näyttöjen parantuessa, sitä tehoa tarvittaisiin, mutta ne on nyt löytäneet sen sopivan koon ja nyt mietitään hertsejä.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 129
Puhelimen CPU/GPU on kuitenkin vain yksi osa. Sitten on kamerat, näyttö, tallennustila ja muisti. Kyllä nekin nytkyttää eteenpäin. Varsinkin näyttöjen parantuessa, sitä tehoa tarvittaisiin, mutta ne on nyt löytäneet sen sopivan koon ja nyt mietitään hertsejä.
Suorituskyvyn kasvu tarjoaa aina uusia käyttömahdollisuuksia laitteille ja nykyään onnistuu 8K tai 4K videokuvaaminenkin. Sitten niitä videoita saa jopa nopeasti editoitu suoraan puhelimella. Nämä vaativat sitten enemmän muistia ja tallennustilaa. Muistivaatimukset onkin nousseet viime vuosina aika vauhdilla.
Performance Class vaatimus nousi Android 13 versiossa 8Gt ram-muistia, kun se Android 12 versiossa oli vielä 6Gt. Vastaavasti toisessa päässä minimivaatimus on jo 2Gt. Jos miettii 5v käyttöikää Galaxy A34 mallille, niin ei 8Gt mikään perusteeton investointi ole.

Nyt noita kannettavia voi taaas päivittää ja ehkä paremmin kuin koskaan aiemmin. www.frame.work tuotteisiin kannattaa tutustua. Eipä Linuskaan siihen firmaan suotta sijoittanut. Kys. firmassa pännii lähinnä se, että pohjoismainen näppis layout kestää ja kestää tulla saataville. Kaikki muut läppärit on melko serriä kun framwork läppäreihin vertaa.

Frameworkkiä olen sillä silmällä katsellut, jos tulisi nordic leiskalla saataville ja voisi laittaa yli 10 vuotta palvelleen ProBook 6360b:n eläkkeelle. Tällä hetkellä eivät kuitenkaan edes toimita Suomeen. Frameworkissä on se hyvä puoli, että prosessorin voi päivittää vaihtamalla koko emolevyn. Muissa läppäreissä tämä ei oikein onnistu vaan pitää mennä alkuperäisellä prosessorilla vaikka muita komponentteja vielä pystyisikin päivittämään/korjaamaan (esim Elitebook 840 G7 korjausarvosana 9/10). Markettiläppärit sitten tahtaa olla niitä kiinni liimattuja ja juotettuja tekeleitä.

Mutta jos mietitään jotain Chromebook käyttöä, niin nykypuhelimet varmasti pystyisivät tarjoamaan riittävästi suorituskykyä. Fuchsia OS:n tarkoituksena varmaan olisi ollut tarjota käyttöjärjestelmä, mikä taipuisi sekä mobiili- että työpöytäkäyttöön mutta taitaa olla pikku hiljaa kuopattu projekti Googlelta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 143
Tuo 5G on kyllä ollut vain yksi tekosyy operaattorien nostaa liittymien hintoja moninkertaiseksi. Nykyinen 200 megan 4G maksaa 19e/kk ja tämän hinnan päättyessä ei olekaan enää tarjolla kuin jotain yli 30 euron 5G liittymiä mistä ei saa mitään etua nykyiseen mutta maksaa vain tolkuttomasti ylimääräistä.
 

Heikki_H

Arch, btw
Tukijäsen
Liittynyt
26.02.2020
Viestejä
1 216
Älypuhelimet alkavat olemaan jo niin kehittyneitä, ettei käyttäjälle ole enää helppoa tuoda selkeästi näkyviä parannuksia.
Tämähän se, vertauksena esim. (polttomoottori)autot.

Ei autoihinkaan ole enää pitkään aikaan tullut mitään uutta, ainakaan jokaiseen uuteen malliin. Alkaa löytymään lähes kaikki ominaisuudet, vähintäänkin lisävarusteena, joten kehitystyö kohdistuu tehoihin ja taloudellisuuteen. Välillä tulee uusi keksintö, kuten vaikkapa peruutustutka tai vakionopeudensäädin, ja sitten kun sellainen löytyy jokaisesta mallista (vähintään lisävarusteena), taas menee oma aikansa, jolloin uudet mallit ovat vain tehokkaampia ja taloudellisempia.

Puhelimissa toki tuo suorituskyvyn lisäys mahdollistaa niitä uusia ominaisuuksia, niin kuin Antero mainitsi. Siihen on ihan suotavaakin panostaa, mikäli meinaa vielä niitä näkyviäkin parannuksia tuoda.
 

AkQ

Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
268
Todella hyvin pohdittu ja kirjoitettu näkökulma!
Oon ite miettiny saman tyyppisiä asioita: kaksi vuotta etsiskellyt korvaajaa wanhalle Xiaomi Redmi Note 8 Pro:lle, mutta ei vaan tunnu löytyvän. Nyt äsken tulleissa Poco F5-malleissa luulin olevan Sitä Jotain™ , mutta ainoat huomattavat erot on aparaatin suorituskyky, vähän parempi resoluutio, enemmän sisäistä tallennustilaa, parempi latausnopeus ja jotain muita vähäisiä kikkailuja. Unohtamatta tietenkään (epä)reilua lisäystä hintalapussa. En pysty perustelemaan ominaisuuksia ja/tai hintaa itselleni. En ainakaan vielä, kun vanha luurini vielä toimii, eikä ole edes säröillä/naarmuilla mistään kohtaan.
Inflaatio tuntuu olevan hintojen lisäksi myös puhelimien ominaisuuksissa. USB 2.0 edelleen käytössä valtaosassa, 3.5mm audio-liitäntä kadonnut, eikä muistikortillekkaan enää ole tilaa. Gorilla Glass:kin tuntuu olevan jämähtänyt 5:seen, kun Victus 2 naarmuuntuu selvästi aiempaa helpommin.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 911
Akunkesto heikkenee jo kahdessa vuodessa siihen, että pitää pariin kertaan ladata pahimmillaan päivässä puhelin, joten ilman ilmaista akuvaihtoa on 5v tuki täysin turhaa.
Kahden vuoden jälkeen kun puhelimen arvo on jo tipahtanut sen verran, ettei akunvaihtoon halua laittaa 100e+.
Kuten monet muutkin on jo sanoneet, niin kyllä nuo pääosin pidempään kestää, vaikka toki riippuu omasta vaatimustasosta ja käytöstä.

Ja silloinkin jos ei kestä, niin on kyllä pötyä ettei 2v vanhaan flagshippiin enää kannattaisi akkua vaihtaa. Tuollaisen arvo on hyväkuntoisena mallista ja riippuen jossain 300-500€ välistä, joten kovasti kannattaa vaihtaa akku, varsinkin kun jos akun vaihtaa niin sehän on parempi luuri kuin ne käytettynä, käytetyillä akuilla myytävät samanlaiset, ts. edes sillä vastaavien myyntihinnalla et saa yhtä hyvää luuria kuin omasi uuden akun kanssa.

Ja jos vaihdat luuria 2v välein, niin järkevästi toimittaessa kiertoonhan nuokin menee, ja tarvittaessa välittäjäfirmat niitä kunnostaa (varsinkin iLeirissä Swappiet ja vastaavat on helppo tapa päästä luurista eroon). Silloinkin jos myy itse eteenpäin, niin kyllähän se elinkaari silloinkin jatkuu, ja uusi omistaja tarvittaessa vaihtaa tai vaihdattaa akun.

Akun vaihtoja on myös pääosin edukkaasti saatavila. Hintaa suurempi ongelma noissa on IMO vaiva ja tietoturva, ainakin mitä itse on liikkeessä kysellyt, niin joka paikka edellyttää, että luuri on jätettävä heille ja kerrottava suojakoodit, että sen voi "testata". Mikä on tietoturvan kannalta ihan ehdoton ei. Toki vaihtoehto on sitten varmuuskopioida ja nollata puhelin ennen huoltoon vientiä, mutta silloin taas vaiva kasvaa.
Esim. itselläni on kohta 5v vanha iPhone XS alkuperäisellä akulla em. syystä kun ei ole jaksanut vaihtaa, alkuperäisestä kapasiteetista noin 3/4, eli latailla saa kyllä suht tiheään mutta pärjää. Ensi syksynä varmaan sitten menee seuraavalle omistajalle, luultavasti jonkun vällitysfirman kautta joka vaihtaa akun ja elinkaari jatkuu. Ja edelleen tuo vie IMO 100-0 jotain uutta halppisluuria, eli käyttöikää on jäljellä vieläkin vuosia.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 522
Galaxy S9 -mallille saa ajan tasalla olevan LineageOS custom ROMin, joten ihan käyttökelpoinen puhelin edelleen.
epämääräisten custom rommien ajaminen laitteessa ei tee siitä ihan käyttökelpoista joka tilanteessa. esim. pankkipalvelut taitaa olla toimimattomia monissa tapauksissa.
(vastaavasti ios puolella S9:ä vuoden vanhempi ipX malli saa edelleen uusimmat käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksensä suoraan laitevalmistajalta.)
 
Liittynyt
08.12.2017
Viestejä
1 433
Tuo 5G on kyllä ollut vain yksi tekosyy operaattorien nostaa liittymien hintoja moninkertaiseksi. Nykyinen 200 megan 4G maksaa 19e/kk ja tämän hinnan päättyessä ei olekaan enää tarjolla kuin jotain yli 30 euron 5G liittymiä mistä ei saa mitään etua nykyiseen mutta maksaa vain tolkuttomasti ylimääräistä.
Tietty omalla tavalla ymmärrettävää, että jos 5G tarjoaa esim. kaupungeissa teknisiä etuja, siihen ohjataan aktiivisesti. Noissa liittymissä huvittavaa on se, että kun 4G tuli, ne nopeimmat 3G/3.5G-liittymät oli jotain 20 Mbps. Nyt nopeat 4G:t on piilotettu hinnastoista (joku tiesi että niitä nopeampia voi saada vielä kysymällä) ja 4G:lle keksitty maksiminopeus on juuri tuo sama 3G:n 20 Mbps. Kyllähän 5G:lle alkaa tarve olla jos 4G kuristetaan 3G-nopeuksiin.
 
Liittynyt
08.12.2017
Viestejä
1 433
Puhelimissa toki tuo suorituskyvyn lisäys mahdollistaa niitä uusia ominaisuuksia, niin kuin Antero mainitsi. Siihen on ihan suotavaakin panostaa, mikäli meinaa vielä niitä näkyviäkin parannuksia tuoda.
Toinen näkökulma on se, että jos miettii vanhojen ominaisuuksien käyttöä, niissäkin jatkuvasti nousevat laitevaatimukset. Kyllä karvalakkipuhelimella on aika tuskaista tehdä yhtään mitään, erityisesti 3 vuoden tukikauden päätteeksi. Eli suorituskyvyn eksponentiaalista kehittymistä tarvitaan myös, jotta puhelimella voi tehdä samat asiat jotka ennenkin.
 
Liittynyt
13.11.2021
Viestejä
1 188
Toinen näkökulma on se, että jos miettii vanhojen ominaisuuksien käyttöä, niissäkin jatkuvasti nousevat laitevaatimukset. Kyllä karvalakkipuhelimella on aika tuskaista tehdä yhtään mitään, erityisesti 3 vuoden tukikauden päätteeksi. Eli suorituskyvyn eksponentiaalista kehittymistä tarvitaan myös, jotta puhelimella voi tehdä samat asiat jotka ennenkin.
Eli ser-jätevuoret kasvavat ei minkään vuoksi.. Tehtaat puskevat uutta laitetta vaikka todellista tarvetta ei olisi jos softaa optimoitaisiin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 143
Tietty omalla tavalla ymmärrettävää, että jos 5G tarjoaa esim. kaupungeissa teknisiä etuja, siihen ohjataan aktiivisesti. Noissa liittymissä huvittavaa on se, että kun 4G tuli, ne nopeimmat 3G/3.5G-liittymät oli jotain 20 Mbps. Nyt nopeat 4G:t on piilotettu hinnastoista (joku tiesi että niitä nopeampia voi saada vielä kysymällä) ja 4G:lle keksitty maksiminopeus on juuri tuo sama 3G:n 20 Mbps. Kyllähän 5G:lle alkaa tarve olla jos 4G kuristetaan 3G-nopeuksiin.
Kaupungeissa tosin on yleensä valokuituyhteydet joten mokkuloilla ei tarvitse leikkiä :) Ja ne tukiasemat on muutenkin hyvässä tikissä niin se 4G-liittymäkin antaa täyden kaistan. Syrjemmillä alueillahan noille 5G-liittymille erillisellä modeemilla onkin perusteita kun operaattorit on kilpaa kaivanut kaapelit maasta ja tarjoaa tilalle vain mokkuloita.
 
Liittynyt
08.12.2017
Viestejä
1 433
Eli ser-jätevuoret kasvavat ei minkään vuoksi.. Tehtaat puskevat uutta laitetta vaikka todellista tarvetta ei olisi jos softaa optimoitaisiin.
Niin, tämä on yleisempikin ilmiö kaikessa tietotekniikassa. Optimointiakin tehdään, mutta se keskittyy sellaisiin pullonkauloihin, joita on lippulaivamalleillakin. Toki joku ihan perusohjelma kuten laskin tai herätyskello toimii kohtuullisesti halvallakin puhelimella, mutta esim. webbipalvelut osaavat yllättää raskaudellaan. Ja nykyäänhän verkkopankit jne. kuitenkin ovat vaan appsin raameihin piilotettuja webbisivuja. Veikkaan, että "kunnolliseen" optimointiin siirrytään vasta, kun mistään muualta ei saa enää revittyä myyntiä. Sen verran vastenmielistä softan optimointi nykyinsinöörille.
 
Liittynyt
08.12.2017
Viestejä
1 433
Kaupungeissa tosin on yleensä valokuituyhteydet joten mokkuloilla ei tarvitse leikkiä :) Ja ne tukiasemat on muutenkin hyvässä tikissä niin se 4G-liittymäkin antaa täyden kaistan. Syrjemmillä alueillahan noille 5G-liittymille erillisellä modeemilla onkin perusteita kun operaattorit on kilpaa kaivanut kaapelit maasta ja tarjoaa tilalle vain mokkuloita.
Siis puheliittymiä tarkoitin. Mokkuloihin vielä kai saa noita nopeampia 4G-liittymiä. 5G voi olla kätevä esim. jos haluaa lippulaivapuhelimella käydä 1080p- tai 4k-videopuhelua matalalla latenssilla.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 401
Tuo 5G on kyllä ollut vain yksi tekosyy operaattorien nostaa liittymien hintoja moninkertaiseksi. Nykyinen 200 megan 4G maksaa 19e/kk ja tämän hinnan päättyessä ei olekaan enää tarjolla kuin jotain yli 30 euron 5G liittymiä mistä ei saa mitään etua nykyiseen mutta maksaa vain tolkuttomasti ylimääräistä.
Niin no, tekosyy ja tekosyy. Uuden verkkoinfran rakentaminen maksaa ja se rahaa pitää sitten jostain saada (asiakkailta). Se on sitten toinen juttu, mikä osa kuluttajista vielä nykypäivänäkään hyötyy puhelinkäytössää mainittavasti 5G:stä vrt 4G. 4G-liittymien hintaa nostettu siinä samalla siitä huolimatta, vaikka 5G-verkolle ei olisi toistaiseksi tarvetta. Hyödyt ja sovellutukset tulevat pidemmällä jänteellä ja viiveellä. Itsekään en omassa käytössä 5G:ssä mitään lisäarvoa toistaiseksi näe.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 143
Niin no, tekosyy ja tekosyy. Uuden verkkoinfran rakentaminen maksaa ja se rahaa pitää sitten jostain saada (asiakkailta). Se on sitten toinen juttu, mikä osa kuluttajista vielä nykypäivänäkään hyötyy puhelinkäytössää mainittavasti 5G:stä vrt 4G. 4G-liittymien hintaa nostettu siinä samalla siitä huolimatta, vaikka 5G-verkolle ei olisi toistaiseksi tarvetta. Hyödyt ja sovellutukset tulevat pidemmällä jänteellä ja viiveellä. Itsekään en omassa käytössä 5G:ssä mitään lisäarvoa toistaiseksi näe.
No on se siinä mielessä että nyt käytännössä pakkomyydään 5G-liittymiä. Kuten ylempänä joku mainitsi niin nyt tarjolla olevissa 4G on rajoitettu 20 megan nopeuteen.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 401
No on se siinä mielessä että nyt käytännössä pakkomyydään 5G-liittymiä. Kuten ylempänä joku mainitsi niin nyt tarjolla olevissa 4G on rajoitettu 20 megan nopeuteen.
Operaattorillahan kyse ei ole tekosyystä, vaan hyvinkin käytännön syystä, koska rakennetut 5G-verkot pitää saada maksettua. Kuluttajan kannalta tästä tekee harmillista vaan se, että suuri osa kuluttajista ei toistaiseksi tarvitse sitä 5G-liittymää juuri mihinkään, mutta joutuvat maksamaan siitä 5G-verkon rakentamisesta myös 4G-liittymän hinnassa :rolleyes: Ja tosiaan pahimmillaan sitten karsitaan ne edullisemmat pätevät vaihtoehdot pois ja pakkomyydään sitä kalliimpaa viisgeetä.

Ja hyvä sinällään että verkkotekniikka kehittyy. Tällä hetkellä siitä joutuu vielä valitettavasti vaan maksamaan myös ne, jotka ei sitä toistaiseksi juuri mihinkään tarvitse, eli tuote ei tavallaan pysty vielä kustantamaan itse itseään hyödyllisyydellään.
 

Telaketju88

Tukijäsen
Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
739
Erittäin hyvä kirjoitus!
Olen saman myös huomannut, kun minulla on kahden vuoden takainen Oneplus 8 pro.
Jokainen voi miettiä kannattaako päivittää ja maksaa 800e uudesta puhelimesta, kun speksien mukaan lähes samat.




Itseasissa monen kannattaa miettiä ostaako esim käytettynä vanhan lippulaivapuhelimen sen sijaan, että ostaisi uuden puhelimen.
 
Liittynyt
06.12.2016
Viestejä
1 507
Keskustelun alussa oli puhetta akunkestosta. En muista että olisin itse huomannut keston heikkenemistä viimeiseen ~20 vuoteen, silloin joskus kun Noksuissa käytettiin vanhempaa akkuteknologiaa niin silloin joo se kesto heikkeni aika ripeästi.
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
1 030
Keskustelun alussa oli puhetta akunkestosta. En muista että olisin itse huomannut keston heikkenemistä viimeiseen ~20 vuoteen, silloin joskus kun Noksuissa käytettiin vanhempaa akkuteknologiaa niin silloin joo se kesto heikkeni aika ripeästi.
Alle puolessa vuodessa on selkeästi heikentynyt oneplussissa meidän perheessä, näistä viisastuneena on lopetettu noiden pikalatureiden käyttö.
 
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
417
Mikä ihmeen lippulaiva? Suomennos on toki oikein ja tuttu tämän sivuston lukijoille, mutta tavan tallaaja voi olla äimän käkenä, jos sille alkaa selittää jotain lippulaivasta. Tarvittaisiin kansanperinteeseen paremmin sopiva kielikuva, esim. kurkiauran kärkikurki.
 
Liittynyt
06.12.2016
Viestejä
1 507
Mikä ihmeen lippulaiva? Suomennos on toki oikein ja tuttu tämän sivuston lukijoille, mutta tavan tallaaja voi olla äimän käkenä, jos sille alkaa selittää jotain lippulaivasta. Tarvittaisiin kansanperinteeseen paremmin sopiva kielikuva, esim. kurkiauran kärkikurki.
Mistä ihmeestä puhut? Aivan varmasti keskivertotollo tajuaa mistä puhutaan kun on lippulaiva. Kurkiauran kärkikurki taas tuo mieleen jonkin sketsin.
Vai oliko tämä viesti joku juksaus?
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 401
Mikä ihmeen lippulaiva? Suomennos on toki oikein ja tuttu tämän sivuston lukijoille, mutta tavan tallaaja voi olla äimän käkenä, jos sille alkaa selittää jotain lippulaivasta. Tarvittaisiin kansanperinteeseen paremmin sopiva kielikuva, esim. kurkiauran kärkikurki.
Tämä teksti on tarkoitettu tämän sivuston lukijoille. Lippulaivamallille synonyymi on huippumalli, jota myöskin on käytetty pariin otteeseen tekstissä.

Myös kielitoimiston sanakirja tunnistaa lippulaiva-sanan kielikuvana malliston parhaasta tuoteesta:
 
Liittynyt
08.12.2017
Viestejä
1 433
Ne myös jotka ostavat yhdestä tuoteryhmästä lippulaivan saattavat ostaa kaikista muistakin, joten on selkeää kun kaikkien tekniikan alojen lehdet käyttävät eri aihepiirien tuotteista samaa sanastoa ilman mitään kaunokirjallista mielikuvitusta, on helppo mieltää lippulaiva = ostat tämän, karvalakki = naura näille ja niitä ostaville ihmisille. Huippumalli menee myös helposti sekaisin kun se on se naistyyppi jota deittailet lippulaivaa ostavana. Haisevat karvalakit jääköön deekuille.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 860
Mikä ihmeen lippulaiva? Suomennos on toki oikein ja tuttu tämän sivuston lukijoille, mutta tavan tallaaja voi olla äimän käkenä, jos sille alkaa selittää jotain lippulaivasta. Tarvittaisiin kansanperinteeseen paremmin sopiva kielikuva, esim. kurkiauran kärkikurki.
Kurkiauran kärkikurki, tuoko on jotenkin helpommin ymmärrettävä?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
202
Kurkiauran kärkikurki on ihan hauska sanailu, tulkitsen täten kyseisen viestin vitsiksi.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 387
Viestejä
4 200 253
Jäsenet
70 894
Uusin jäsen
JapPro

Hinta.fi

Ylös Bottom