- Liittynyt
- 13.10.2016
- Viestejä
- 13 049
Kaikki ei todellakaan ole mennyt Vegan suhteen kuin Strömsössä. Kyseessä on vuoden odotetuin näytönohjainjulkaisu ja AMD on järjestelmällisesti hehkuttanut Vegan olevan suunnattu enthusiast gamer -kohderyhmälle ja high-end-markkinoille. Tällä hetkellä kyseistä markkinasegmenttiä edustaa NVIDIAn GeForce GTX 1080 Ti, joten ennakkopuheiden perusteella on realistista odottaa Radeon RX Vegan suorituskyvyn sijoittuvan johonkin GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n välimaastoon.
Kaikki odottivat pelaamiseen tarkoitetun Radeon RX Vegan julkaisua jo kesäkuussa, mutta sen sijaan markkinoille lanseerattiin ensisijaisesti kehittäjille suunnattu 999 dollarin hintainen Radeon Vega Frontier Edition, joka saapui myyntiin 27. kesäkuuta.
AMD ei lähettänyt medialle ainuttakaan Radeon Vega Frontier Editionia kunnolla testattavaksi ennen sen saapumista myyntiin, joten ensimmäiset testitulokset olivat satunnaisia tavallisten kuluttajien omilla tietokoneillaan ajamia tuloksia. Tulokset aiheuttivat enimmäkseen hämmennystä, sillä toisin kuin medialla ja esimerkiksi io-techin testilabrassa, kuluttajilla harvemmin on käytössä näytönohjaimien testaamiseen pyhitettyä testikokoonpanoa tai useita vertailunäytönohjaimia.
Seuraavaksi Radeon Vega Frontier Editionin onnistuivat saamaan käsiinsä muutamat yhdysvaltalaiset mediat, kuten PC Perspective ja Gamers Nexus, jotka ostivat näytönohjaimen kaupasta, jotta saivat ajettua kunnolliset testit.
Ja ensimmäiset kunnolliset testit eivät todellakaan vakuuta. Radeon Vega Frontier Editionin suorituskyky sijoittuu molempien sivustojen testeissä pääasiassa 420 euron hintaisen GeForce GTX 1070:n ja 540 euron hintaisen GeForce GTX 1080:n välimaastoon. Kaiken lisäksi testeissä GeForce-näytönohjaimet ovat NVIDIAn referenssitaajuuksilla toimivia Founders Edition -malleja, kun tällä hetkellä myynnissä on käytännössä ainoastaan näytönohjainvalmistajien omiin jäähdytyksiin perustuvia tehdasylikellotettuja malleja, jotka nostavat rimaa pykälällä.
Tehonkulutuksen suhteen tilanne ei myöskään näytä kovin valoisalta. 300 watin TDP-arvolla varustetun Vega FE:n tehonkulutus on noin 50 wattia korkeampi kuin GeForce GTX 1080 Ti:llä ja 120 wattia korkeampi kuin GeForce GTX 1080:llä. Grafiikkapiirin lämpötila rasituksessa on noin 80 astetta, joka on normaali lämpötila AMD:n ja NVIDIAn omille jäähdytysratkaisuille. Melutaso on puolestaan rasituksessa samaa tasoa NVIDIAn 1080 Ti- ja Titan Xp -näytönohjaimien kanssa eli äänekäs.
Vaikka Radeon Vega Frontier Editionia ei ole suunnattu ensisijaisesti pelaamiseen, se on kuitenkin jo myynnissä ja AMD:n kotisivuilta on ladattavissa ajurit, joissa on käytössä pelaamiseen tarkoitettu gaming mode. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka hyvin kyseinen ajuri on optimoitu Vegalle ja peleille, mutta viralliset testitulokset nykypäivän tilassa ovat nyt julki, halusi AMD sitä tai ei. Todennäköisesti yrityksen oli pakko pitää kiinni helmikuussa sijoittajille tekemästään lupauksesta julkaista Vega Q2/2017 eli huhti-kesäkuussa ja lopputuloksena oli mahdollisimman paljon voittoa yritykselle tuottava Radeon Vega Frontier Edition.
AMD:lla menee nyt paremmin kuin vuosiin, joten on luonnollista, että yritys pyrkii maksimoimaan sen ympärillä olevan positiivisen ilmapiirin. Ryzen-, Threadripper- ja Epyc-prosessorit on otettu hyvin vastaan ja Vegaa odotetaan kuin kuuta nousevaa. Bisnesnäkökulmasta Vegan julkaisu Frontier Edition -mallina on todennäköisesti ollut onnistunut. Newegg-verkkokaupasta on myyty ensimmäinen erä 999 dollarin hintaisia näytönohjaimia loppuun ilman ensimmäistäkään virallista testitulosta. Valmistuserät ovat alkuun todennäköisesti hyvin rajallisia, joten myös loput erät tullaan luultavasti myymään loppuun. Tämänhetkiseen pelisuorituskykyyn peilaten Radeon RX Vegaa olisi täytynyt myydä puolella hinnalla.
Markkinoinnin näkökulmasta liikutaan kuitenkin vaarallisilla vesillä. Vegaa on hypetetty puolen vuoden ajan ja odotukset ovat korkealla. Kun media saa Radeon RX Vegat käsiinsä, sen jälkeen ei enää hype ja selittelyt auta, vaan edessä on karu todellisuus. Nähtäväksi jää, oliko 999 dollarin hintainen Radeon Vega Frontier Editionin julkaisu kuin housuihin kuseminen pakkasella. Ensin lämmittää, mutta sitten tulee kylmä.
Jotta Radeon RX Vega lunastaisi sille asetetut odotukset, pitäisi sen tuoda tuoreilla peliajureilla vähintään 10-25 % parannus Radeon Vega Frontier Editionilla ajettuihin tuloksiin verrattuna. Realistista? Kyllä. Jotta Radeon RX Vega pystyisi haastamaan GeForce GTX 1080 Ti:n, pitäisi suorituskyvyn parantua 40-60 %. Realistista? Tuskin. Tällä hetkellä suurimmat odotukset liittyvät Vegan Draw Stream Binning Rasterizer -rasterointitapaan, joka ei ilmeisesti ole vielä nykyisissä ajureissa käytössä ja voisi teoriassa tuoda merkittävänkin parannuksen suorituskykyyn. NVIDIA on käyttänyt samantapaista Tile-based-rasterointitapaa jo Maxwell- ja Pascal-arkkitehtuureissaan.
Jos Radeon RX Vegan suorituskyky jää GeForce GTX 1070:n ja 1080:n välimaastoon, on sen hinnan oltava enintään 499 dollaria ja odotuksiin nähden siitä tulee iso pannukakku. Jos sen suorituskyky saadaan nostettua GeForce GTX 1080:n ja 1080 Ti:n välimaastoon, hintataso voisi olla enintään jossain 599-699 dollarin tienoilla ja paluun high-end-markkinoille voisi sanoa onnistuneen.
Otsikon kysymykseen: "Onko Radeon RX Vega floppi?", voidaan vastata kun saamme näytönohjaimen käsiimme. Koska se tapahtuu, mikä on sen lopullinen suorituskyky ja hinta? En toistaiseksi tiedä. Tuorein virallinen tieto on, että AMD esittelee näytönohjaimen heinä-elokuun vaihteessa Siggraph-tapahtuman yhteydessä, mutta kyseessä tuskin on ns. kova julkaisu eli näytönohjain olisi myynnissä kauppojen hyllyillä. Henkilökohtaisesti en myöskään odota, että näytönohjaimet olisivat tuolloin jo median testattavana, vaan tapahtumassa todennäköisesti esitellään näytönohjain ja kerrotaan koska se varsinaisesti julkaistaan ja saapuu myyntiin.
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Viimeksi muokattu: