Näkökulma: Mistä Intelin ja AMD:n huhutussa yhteistyössä on kyse?

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Netissä on liikkunut viimeisen vuoden ajan huhuja, joiden mukaan Intel ja AMD valmistelisivat lisensointisopimusta ja Intelin prosessoria, jossa olisi käytössä AMD:n grafiikkaosaamista. Oikaisemme huhuun liittyviä virheellisiä olettamuksia ja selvitämme, mistä yritysten välisestä yhteistyössä todellisuudessa voisi olla kyse.



Toden teolla huhut vahvistuivat joulukuussa, kun yhdysvaltalaisen rautasivusto HardOCP.comin omistaja Kyle Bennett julkaisi skuupin, jonka mukaan Intel ja AMD olisivat solmineet lisensointisopimuksen, joka mahdollistaisi AMD:n grafiikkateknologian hyödyntämisen Intelin integroiduissa grafiikkaohjaimissa:

"The licensing deal between AMD and Intel is signed and done for putting AMD GPU tech into Intel's iGPU"

Bennett tunnetaan alalla kiistanalaisena henkilönä, joka ei epäröi laukoa mielipiteitään ääneen ja on muun muassa nykyään AMD:n mustalla listalla eikä ole tervetullut yrityksen lehdistötilaisuuksiin.



Jotta Intelin ja AMD:n välistä mahdollista tulevaa lisensointisopimusta voidaan käsitellä tarkemmin, täytyy ensin oikaista muutamia aiheeseen liittyviä virheellisiä olettamuksia.

Intel ja NVIDIA solmivat vuonna 2011 patenttien ristiinlisensointisopimuksen, joka päätti yritysten väliset erimielisyydet ja toisiaan vastaan nostetut kanteet. Sopimuksen mukaan Intel maksoi NVIDIAlle 1,5 miljardin dollarin lisensointimaksun ja yritykset saavat vapaasti käyttää toistensa ennen 31. maaliskuuta 2017 jätettyjä patentteja.

Aiheesta on uutisoitu virheellisesti muun muassa, että Intelin olisi pakko uusia lisensointisopimus NVIDIAn kanssa, jotta se saisi jatkaa patenttien käyttöä tai vaihtoehtoisesti solmia AMD:n kanssa lisensointisopimus päästäkseen käsiksi vastaaviin patentteihin. Molemmat olettamukset ovat virheellisiä, sillä Intelillä on käytettävissään kaikki NVIDIAn tähän astiset patentit ilman takarajaa ja ainoastaan maaliskuun jälkeisistä uusista patenteista sen täytyisi solmia uusi lisensointisopimus. Lisäksi myös Intelillä ja AMD:lla on jo olemassa vuonna 2009 solmittu patenttien ristiinlisensointisopimus.

Jos Intel haluaisi prosessoreihinsa AMD:n grafiikkaosaamista, sen kannattaisi ostaa oikeus käyttää valmista IP-grafiikkalohkoa tai kokonaisia grafiikkapiirejä. Yksittäisten patenttien pohjalta toimivan logiikan kehittäminen ei ole järkevää ajan, rahan tai resurssien käyttöä.



Huhuttu Intelin ja AMD:n yhteistyö nousi uudelleen pinnalle tammikuussa, kun ei AMD eikä Intel maininnut sopimuksesta mitään Q4/2016 osavuosikatsauksensa yhteydessä. Epäilyksiä herätti myös se, etteivät yritykset olleet ilmoittaneet Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle viranomaiselle (SEC) mahdollisen yhteistyön taloudellisista vaikutuksista.

Epäilysten seurauksena Bennett päivitti viime viikolla kuulemiaan tuoreita tietoja, joiden mukaan yritysten välinen lisensointisopimus olisi selvä, mutta koska sopimuksella ei ole vielä rahallista vaikutusta, yhteistyöstä ei ole myöskään kerrottu:

"Intel is licensing AMD GPU technology. No money has changed hands yet, so there is not financial impact till late in the year, hence nothing in the current earnings report.


The first product AMD is working on for Intel is a Kaby Lake processor variant that will positioned in the entry-to-mid level performance segment. It is in fact an MCM (multi-chip-module), and will not be on-die with the KB CPU. It is scheduled to come to market before the end of the year. I would expect more collaboration between AMD and Intel in the future on the graphics side."

Lisäksi Bennett kertoo, että ensimmäinen Intelin ja AMD:n yhteistyönä toteutettava tuote olisi Kaby Lake -pohjainen prosessori alempaan kuluttajaluokkaan. Prosessori toteutettaisiin MCM-ratkaisuna (Multi-Chip-Module) eli prosessoriytimet ja grafiikkapiiri olisivat paketoitu samalle alustalle omina piisiruinaan. Tuotteen odotetaan saapuvan markkinoille ennen vuoden 2017 loppua.



AMD on kommentoinut olevansa halukas teknologiansa lisensointiin partnereille, jos yritys kykenee rahastamaan IP-lohkoillaan, eivätkä partnerin tuotteet kilpaile suoraan sen itsensä kanssa:

".. we saw over the last two or three years that we can go ahead and partner with folks, where we don't want to directly enter market. We will be very careful in terms of who we partner with, where it doesn't come back and directly compete with us in areas that we want to go put products in, and very happy to do on a fair basis a deal with the partner to go ahead and monetize that IP, get cash, benefit the P&L and balance sheet in particular"

Jos Intel käyttäisi AMD:n IP-grafiikkalohkoa prosessoreissaan, se kilpailisi suoraan AMD:n APU-piirien kanssa.

Intelillä ja AMD:lla on kuitenkin yhteinen asiakas Apple, jolla on valtaa, halua ja runsaasti rahaa toteuttaa omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivia ratkaisuja. Apple on jo pitkään käyttänyt Intelin prosessoreita ja suorituskykyisimmissä tietokoneissaan ja kannettavissa AMD:n grafiikkapiirejä. Kuten iFixitin uusimman 15-tuumaisen MacBook Pron räjäytyskuvasta yllä voidaan nähdä, piirilevyllä vierekkäin sijaitsevat AMD:n Polaris 11 -grafiikkapiiri ja Intelin Skylake-prosessori haukkaavat muisteineen ja jäähdytysratkaisuineen ison alan piirilevyltä ja tilavuutta laitteen sisuksista.

Apple ei ole vielä julkaissut Intelin Kaby Lake -prosessoreilla varustettuja tuotteita ja ensimmäisenä päivityksen saavat oletettavasti myöhemmin tänä vuonna MacBook Pro -kannettavat. Niiden tapauksessa aikataulu huhutulle Intelin Kaby Lake -prosessorin ja AMD:n grafiikkapiirin MCM-ratkaisulle saattaa olla liian tiukka. Applella riittää kuitenkin useita tuotteita päivitettäväksi Intelin Kaby Lake -sukupolveen, joten mahdollisuuksia yhteistyölle on jäljellä runsaasti.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
72
Kirjoitteleeko Sampsa nää jutut ennen yöllistä räbäilyä, vai onko valmiiden näkökulmien julkaisuajankohdat jostain muusta syystä varhaisaamuyöllä?
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 067
Intel julkaisi viime vuonna aloittavansa arm:n teon, siinä yhteydessä kerrottiin :"In the future, it's possible that x86 and ARM could be integrated in some Intel's chips."
Tämänhän on huhuttu tulevan uuteen Applen koneeseen. Jos siihen tulee vielä Razen pohjainen näytönohjain, voi se vaatia uutta tekniikkaa hyötyjen maksimoimiseksi.

rahaakin käytetään
Intel to Spend $7 Billion on Arizona Fab | EE Times
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
425
Mielenkiintoinen aihe ja mainio kirjoitus! Näitä näkökulmia/kommentteja lukee mielellään jatkossakin.
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
535
Kuten jo todettu, nämä näkökulma/kommentti -kirjoitukset ovat erittäin mielenkiintoisia, ja ovat myös yks erottava tekijä muihin vastaaviin sivustoihin verrattuna. Näiden avulla pysyy itsekin paremmin kärryillä, vaikka en nykyisin niin aktiivisesti seuraa alaa. Kiitoksia!
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Vaihdoin palautteen pohjalta juttutyypin nimeksi Näkökulma (oli Kommentti joka miellettiin liittyväksi iltapäivälehtiin)
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
1 837
Tämä tulokulma on ihan järkevä, koskapa teknisesti ottaen kyseessä ei olisi Intelin ja AMD:n yhteistyö vaan Applen semi-custom piiri, jossa hyödynnetään kahden eri toimijan IP:tä. ARM kuvioon en usko. AMD ei ole mitenkään erityinen ARM piirien muokkaaja. ARM:n itsensä ulkopuolella muokattuja ARM lohkoja tekevät/ovat tehneet Intel, Apple, Qualcomm ja NVidia. Muut SoC toimittajat integroivat käytännössä valmiita syntetisoituvia lohkoja vähän eri tavoin muokkaamatta niiden perustoiminnallisuutta. Samsungista en ole varma mutta en nyt muista että Exynos piirien ytimet olisivat muuta kuin standardikamaa.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 269
Samsungista en ole varma mutta en nyt muista että Exynos piirien ytimet olisivat muuta kuin standardikamaa.
Samsung käyttää Exynos 8890:ssä omaa kustomoitua Exynos M1 -prosessorilohkoa ja tulevassa Exynos 8895:ssä tiettävästi Exynos M2 -lohkoa.
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
1 837
Samsung käyttää Exynos 8890:ssä omaa kustomoitua Exynos M1 -prosessorilohkoa ja tulevassa Exynos 8895:ssä tiettävästi Exynos M2 -lohkoa.
Ahaa uusimmat 8000 sarjan vehkeet siis ovat jossain määrin Samsungin omaa käsialaa. Sinänsä mielenkiintoista että Samsung ja Qualcomm menevät päinvastaisiin suuntiin. Q omasta piiristä standardipiireihin ja Samsung standardipiiristä omaan suunnitteluun.
 

Quadratic

Supreme Gentleman
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
248
Nämä näkökulma-jutut ovat siitäkin hyviä, että eräs toinen sivusto ei voi niitä suoraan plagioida ja laittaa lähteeksi "nigeriahardware" tms. josta ovat muka jutun bonganneet. :kahvi:
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 442
Viestejä
4 161 900
Jäsenet
70 410
Uusin jäsen
Acrat

Hinta.fi

Ylös Bottom