Miksi arvailet mitä voi tehdä kun voisit tarkistaa itse?
En arvaile kun käytän itse GPT 4:sta lähes päivittäin juurikin ohjelmistokehityksessä, arkkitehtuurissa, dataprosessoinnissa, dokumenttien kirjoituksessa jne. n. vuoden kokemuksen perusteella voi aikalailla sanoa että se käytännön hyöty mitä AI tarjoaa itse koodaamisen suhteen on aikalailla nolla, mutta se hyöty tulee 99% tapauksista siitä että AI osaa kaivaa dokumentaatioiden ja tuhansien StackOverflow sivujen joukosta sen olennaisen hyvin paketoituna. Tämäkin tosin usein tulee virheiden kanssa ja AI ei edes pitkän keskustelun kautta sitä saa korjattua kuntoon.
Kyllä tuo kuvailemalla toimiva koodaus onnistuu jo, mutta se on aika leveä käsite. "Äärettömän kompeksi" ei ole kovin kuvaava, jos ohjeilla voidaan tehdä moduulityyppisesti asioita ja sitten tarvitaan vain ihminen yhdistämään eri moduulit, niin ei se niin kaukana enää ole.
Itsekin mietin jossain vaiheessa koodarin uraa, mutta juurikin tämä AIn kehitys sai sen idean hylkyyn.
No missä on kaikki kilpailevat käyttöjärjestelmät, tekoälyt ja uudet miljardistartupit jotka tämä modulisoitu koodaaminen luo? Se virhe minkä teet on kun ei-ohjelmistokehittäjänä yrität järkeillä tätä asiaa mutta et tiedä käytännössä miten ohjelmistokehitys toimii. Toiseksi tämä nykyinen tekoäly ei ole mikään loputtoman älykäs kaiken viisauden lähde vaan käytännössä vain aggregaatio internetistä + geneerinen kieltä ymmärtävä automaatio.
Koodaaminen taas on vain työkalu ja pakollinen paha. Se ei ole koskaan se mistä kenellekään maksetaan vaan teknisten ratkaisujen suunnittelu ja toteututus. Se että AI voi kirjoittaa koodin puolestasi on aivan yhden tekevää kokonaiskuvan kannalta. Tämäkin on jo itseasiassa Githubin Co-pilotilla onnistunut n. 3v ajan mutta se ei ole käytännössä mitenkään vaikuttanut markkinaan koska edelleenkin ammatti ei ole koodaaminen vaan ohjelmistokehittäminen...paitsi ehkä Intiassa. Useimmat ohjelmistokehittäjät eivät näitä tekoälyjä käytä tai käyttävät mutteivat juurikaan koodaamiseen, koska se käytännön työ mitä tehdään voi olla se että 7.5h työpäivästä 7h menee kaikkeen muuhun ja vain 30min varsinaiseen koodaamiseen. Jos sen taas ulkoistaa tekoälylle niin pelkkä kontekstin selittäminen saattaa viedä enemmän aikaa kuin se että itse koodaa asian loppuun ja lähtee kotia kohti.
Toiseksi tuossa teoreettisessa esimerkissäsi missä puhut moduulien yhdistämisestä ei ole mitään syytä miksi et sitäkin voisi ulkoistaa tekoälylle jos voit itse moduulien kirjoittamisetkin...(paitsi toki laskenta ja muistiresurssit jotka loppuisivat kesken jo alkumetreillä). Käytännössä näistä kuitenkaan mikään ei ole mahdollista ellei sitten mene oikeasti todella matalalle tasolle ja siinä vaiheessa se tekoälyn oma overhead kommunikaation, kontekstien selittämisen ja oman extra työn jne. kautta syö kaiken hyödyn.
Äärettömän kompleksilla tarkoitan sitä että tekoäly voi tehdä mitä vain eikä ala inttämään vastaan. Ennen kuin se on saavutettu niin ohjelmistokehittäminen ei ole automatisoitu ja jos se on saavutettu niin sitten aikalailla kaikki on automatisoitu.
Kyllä sitä koodausta tarvitaan edelleen, mutta voi olla että se on entistä enemmän spesialistihomma tulevaisuudessa vs nykyinen massatuotanto ihmisvoimin. Se massatuotanto siirtyy luultavasti AIn tehtäväksi.
Koodaaminen ei edelleenkään ole ammatti ellei sitten halua Intiaan koodifarmille hommiin. Sille tielle ei koskaan kannata lähteä, mutta sen sijaan tietotekniikan opiskelu on todennäköisesti entistä tärkeämpää jatkossa.
Se looginen virhe joka tässä ajattelussasi on on se että ohjelmistokehityksen kysyntä pysyisi vakiona kun teknologia kehittyy ja työn teko halpenee. Juuri kuten edellisessä viestissäni sanoin niin edellisen kerran kun tätä povattiin ja aina sitä ennen, softamarkkinan koko ja työn määrä moninkertaistui. Voi olla että tutkinnottomat koodikoululaiset ja inkkarit katoavat markkinoilta jatkossa, mutta todennäköisesti työtä on vain entistä enemmän. Tämän päivän spesialisti on huomenna arkea kymmenille miljoonille.
Jos esim. GTA V olisi koodannut 1980-luvun teknologialla Assemblyllä niin sitä peliä todennäköisesti saataisiin odotella ainakin 100v. Kun saatiin tehokkaat kääntäjät ja korkean tason kielet niin mitä tapahtui:
1) Aloimme kehittää 1980-luvun pelejä nopeammin ja ohjelmistokehittäjät irtisanottiin ja jäimme sille tielle. Maailma on valmis.
2) Aloimme kehittää paljon monimutkaisempia sovelluksia koska nyt se on parantuneen tehokuudeen ansiosta mahdollista. Markkina moninkertaistuu.
Noh... 2. tapahtui, mutta ei kait se sinänsä ole väärin kutsua sitä "spesialistihommaksi".
Kehittää ihan merkittävästi. Tietokonegrafiikkaan ja itseohjautuviin autoihin liittyvät jutut varmaan eniten pinnalla, mutta niiden lisäksi kuvageneraattoreita (StyleGAN), kielimalleja jne.
Tutkijoita heillä palkkalistoillaan mm. Aalto yliopistosta.
No joo joo, jokainen firma kehittää tekoälyä ja investoi jonkin verran koneoppimiseen yms. Nvidia ei varmastikaan vähiten, mutta nyt oli kyse tästä geneerisestä tekoälystä joka on atm. muutaman firman kuten OpenAI hallussa.