Näin suomalaiset teinihakkerit riivasivat yrityksiä ja valtiota – ”Just downed Viestintavirasto”

Viestiketju alueella 'Muu uutiskeskustelu' , aloittaja Kaiser Soze, 16.10.2017.

 1. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 933
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Näin suomalaiset teinihakkerit riivasivat yrityksiä ja valtiota – ”Just downed Viestintavirasto”
  [​IMG]
  Helsingin käräjäoikeudessa alkoi 16. lokakuuta 2017 pankkeihin ja mediaan kohdistuneisiin palvelunestohyökkäyksiin liittyvien rikossyytteiden pääkäsittely. Vuosina 1995 ja 1997 syntyneiden miesten epäillään häirinneen palvelunestohyökkäyksillä muun muassa neljän pankin, mediayhtiöiden, Viestintäviraston ja yhden yksityishenkilön tietoliikennettä. (KUVA: Antti Aimo-Koivisto)

  Julkaistu: 16.10. 20:29

  Vuosina 1995 ja 1997 syntyneille miehille vaaditaan vankeustuomioita laajasta verkkohyökkäyssarjasta, jossa heidän epäillään kaataneen useita suomalaissivustoja.

  Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään maanantaina laajan palvelunestohyökkäyssarjan käsittelyn. Rikokset tapahtuivat vuosina 2013–2015 ja niiden uhriksi joutui useita tahoja.

  Ensimmäiset, vuonna 2013 tehdyt verkkohyökkäykset kohdistuivat MTV3:n Katsomo-palveluun ja Iltalehteen.

  Tammikuussa 2015 hyökkäyksiä kohdistui Viestintävirastoon. Seuraavissa, vuodenvaihteessa 2014–2015 tehdyt hyökkäykset taas kohdistuivat neljään suomalaispankkiin, muun muassa OP:hen.

  Hyökkäysten uhreille aiheutui huomattavia kuluja muun muassa työntekijöiden ylitöistä, ylimääräisen työvoiman hälyttämisestä paikalle ja eri tietoturvayritysten laskuista.  Esimerkiksi OP-pankin palvelut eivät hyökkäysten takia toimineet useiden päivien aikana. OP-pankki vaatii tapahtuneesta 455 000 euron korvauksia. Yhteensä korvausvaatimukset nousevat yli 470 000 euroon.

  upload_2017-10-16_21-47-57.gif
  Tapauksen pääepäillyn kaverilleen kirjoittamia viestejä Osuuspankkiin kohdistuneen hyökkäyksen aikana.(KUVA: Poliisi)

  Syyttäjä vaatii vankeutta
  Rikoksista syytetään kahta nuorta, vuosina 1995 ja 1997 syntynyttä miestä. Heistä vanhempi on rikosten pääepäilty.

  Häntä syytetään törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä nuorena henkilönä, törkeän kiristyksen yrityksestä nuorena henkilönä sekä useista tietojärjestelmän häirinnöistä ja petoksesta nuorena henkilönä.

  Petossyyte johtuu siitä, että hän murtautui haittaohjelman avulla uhrin tietokoneelle ja esiintyi OP:n työntekijänä. Näin hän sai haltuunsa uhrin verkkopankkitunnukset.

  Kiristyksen yritykset taas johtuvat siitä, että syytetyt vaativat hyökkäyksen kohteita maksamaan heille rahaa virtuaalivaluutta bitcoineina.

  upload_2017-10-16_21-47-57.gif
  Hakkereiden MTV:n Katsomon Facebook-sivuille kirjoittama kiristysviesti. Syytettyjen mukaan viesti on pelkkää ”trollausta”, eivätkä he olettaneet kenenkään maksavan mitään. (KUVA: Poliisi)

  Pääsyytetty on tunnustanut syyllisyytensä niin sanotun mediahaaran osalta, mutta pankkeihin kohdistuvien rikosten osalta hän kiistää syyllisyytensä.

  Nuorempaa syytettyä syytetään nuorena henkilönä tehdyistä tietojärjestelmän häirinnöistä ja nuorena henkilönä tehdystä kiristyksen yrityksestä. Hän kiistää syyllisyytensä kaikkiin syytteisiin.

  Vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle vaaditaan rangaistusta molemmille, sillä syytetyillä oli hallussaan haittaohjelma jota he levittivät.

  Pääsyytetylle syyttäjä vaatii joko kahdesta kolmeen vuotta ehdotonta vankeutta tai kahden vuoden ehdollista vankeutta ja yhdyskuntapalvelua.

  Nuoremmalle syytetylle syyttäjä vaatii vähintään seitsemän kuukauden ehdollista tuomiota.

  Hakkeroivat huvin vuoksi
  Niin sanottua mediahaaraa koskevissa kuulusteluissa pääsyytetty kertoi poliisille, ettei hänellä ollut teolleen erityistä motiivia.

  – Tein sen oikeastaan ihan huvikseen ja ajattelin samassa yhteydessä kysyä bitcoineja.

  – Katsomo valikoitui hyökkäyksen kohteeksi ihan sattumalta.

  – Muistaakseni pidin katsomo.fi palvelua alhaalla muutaman päivän, ehkä 3-4 päivää. Saatoin pitää siinä välissä myös jonkun tauon, jonka jälkeen jatkoin hyökkäystä. Sitten vain lopetin sen hyökkäyksen, koska minua ei enää kiinnostanut hyökätä sinne.

  upload_2017-10-16_21-47-57.gif
  Poliisi löysi takavarikoiduilta tietokoneilta syytettyjen hyökkäyksien aikana käymää keskustelua.(KUVA: Poliisi)

  Viestintävirastoa vastaan tuolloin juuri ja juuri 18-vuotias kertoi hyökänneensä lähinnä siksi, että piti sitä haastavampana kohteena.

  – Ajattelin, että viestintävirasto olisi haastavampi kohde, koska he ovat kuitenkin tietoturvan ammattilaisia.

  Samoilla linjoilla oli myös nuorempi syytetty.

  – Koska he juuri hoitaa tuollaisia asioita. Se oli niin kuin näpäytys- ja testimielessä tehty. Kun ne kerran tietää asioista niin paljon, niillä luulisi olevan hyvät systeemitkin, hän kertoi kuulusteluissa.

  Hyökkäys toteutettiin bottiverkolla
  Syytetyt toteuttivat hyökkäyksensä käyttämällä useista haittaohjelmilla saastutetuista tietokoneista koostunutta bottiverkkoa. Kuulusteluissa he kertoivat, että verkossa oli 1000–2000 tietokonetta.

  – Hyvä bottiverkko jossa on hyvät hyökkäysmetodit, ei välttämättä vaadi kauheasti botteja verkkosivun kaatamiseen, toinen syytetyistä kertoi.

  upload_2017-10-16_21-47-57.gif

  Hyökkäysten aikana syytetyt olivat yhteydessä uhreihinsa kirjoittamalla viestejä sosiaaliseen mediaan. Nuorempi syytetty kertoi, että viesteillä oli tarkoitus osoittaa heidän olevan hyökkäyksen takana ja hupailla vaatimalla rahaa.

  – Kyllä me se tiedettiin, että se oli vain sellaista huvitusta. Emme koskaan laittaneet sinne osoitetta, jonne maksu olisi voitu suorittaa. Miten voi olla kiristys, jos ei ole osoitetta minne maksun voi suorittaa, nuorempi syytetyistä kertoi.
  Miikka Hujanen


  Tuolla kuvia noista tsäteistä:
  Näin suomalaiset teinihakkerit riivasivat yrityksiä ja valtiota – ”Just downed Viestintavirasto”
   
 2. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaiser Soze tykkää tästä.
 3. Chloe

  Chloe Mestari Tukijäsen

  Viestejä:
  8 134
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mahtaa olla paskahousuilla mukavaa korvauksia maksellessa. Hulluilla on halvat huvit.
   
  Kaiser Soze tykkää tästä.
 4. tombe0

  tombe0 Premium-jäsen

  Viestejä:
  317
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Valitettavasti nää tuskin koskaan maksaa yhtään mitään, ja lopulta lasku jää veronmaksajien maksettavaksi.
   
 5. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 732
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän näiden kannata tehdä vaan pimeesti hommia tulevaisuudessa jossain tietoturva firmassa tai mafiassa. Ihan hyvän "CV":n ja mainoksen saivat.
   
 6. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  2 000
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tuo oli vissiin se jonne, joka soitti pommiuhkauksen John Smedleyn lennolle ja sai perus FBI-härdellit aikaiseksi jenkeissä.

  Nämä kaverit voitaisiin kyllä jollain erillissopimuksella luovuttaa Yhdysvaltoihin vastaamaan syytöksiin. Olisi varmasti ennaltaehkäisevä vaikutus näihin hakkeroimisiin. :think:
   
  Kaiser Soze, joku43, KuosiModo ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 7. Esinahkatakki

  Esinahkatakki Köyhä

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  08.04.2017
  Tämä. Paikallisen vankilan Adebisi ja Schillinger pistäisivät jonnet kyllä kuriin :tup:
   
  KuosiModo tykkää tästä.
 8. joku43

  joku43

  Viestejä:
  166
  Rekisteröitynyt:
  03.02.2017
  Just. Vaatiikii iha vitusti taitoa käyttää jostain valmiiks ostettua haittaohjelma pakettia ja kusettaa ihmisii asentamaan sellainen. Vai yliarvioinkohan mä nyt sittenkin, oisko koko hyökkäykset sittenkin ostettu jostain DDOS for hire palvelusta? o_O :facepalm:
   
 9. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  2 732
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse asiassa kelailin juuri tuota samaa, että siitä on pirun pitkä aika, että tosiaan nettikriminaali palkattiin tietoturvafirmaan. Myöskin mietin tuota toisen kriminaalin takkia, että löytäisikö tämän jostain kapakasta takkineen ja siltä voisi ostaa esim. dossituksia. Muron kaato tai jotaino_O