Mainos Muistiopas osa 6 – Näin kloonaat kiintolevysi helposti

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Mainos, 16.10.2019.

 1. Mainos

  Mainos

  Viestejä:
  20
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2018
  [​IMG]


  Vaihto kiintolevystä SSD-asemaan on yksi tärkeimmistä päivityksistä, joita tietokoneen suorituskyvyn parantamiseksi voi tehdä. Windowsin uudelleenasentaminen alusta alkaen voi olla turhauttavaa. Käyttäjän kaikki asetukset ovat todennäköisesti viilattu omien käyttötottumusten mukaan, samoin kuin tärkeät ohjelmat ja työkalut, joiden uudelleen asentaminen ja määrittäminen veisi liikaa aikaa.  Sen sijaan, että asentaisi Windowsin kokonaan uudestaan, pääseekin nopeammin alkuun kloonaamalla Windows-asennuksen kiintolevyltä SSD:lle. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä tarvitset kloonaamiseen, miten kloonaus tehdään ja miten teet sen varmasti oikein.


  Siirrätkö pienemmälle, yhtä suurelle vai suuremmalle SSD-asemalle?


  Onko käytössäsi tällä hetkellä kiintolevy ja haluat vaihtaa SSD:hen, vai onko käytössäsi jo SSD, mutta haluat vaihtaa nopeampaan tai suurempaan? Tilakysymys on tärkeä ensimmäinen askel. Valittu suunta vaikuttaa prosessin vaikeustasoon ja siihen, mitkä työkalut ovat sopivia.

  Tallennuslaitetta päivitettäessä vaihto voidaan tehdä kolmella tavalla:
  • Suuremmasta laitteesta pienempään (esim. suurelta kiintolevyltä pienemmälle SSD:lle)
  • Yhdeltä (suunnilleen) yhtä suurelta asemalta toiselle (esimerkiksi 500 Gt:n kiintolevyltä 500 Gt:n SSD:lle)
  • Pienemmästä laitteesta suurempaan (esimerkiksi 250 Gt:n SSD:ltä 500 Gt:n SSD:lle)

  Kokoonpanosta riippuen saatavilla on erilaisia työkaluja, joista Windowsin levykuvankäsittelytyökalu soveltuu parhaiten siirtoon pienemmästä suurempaan. Tässä artikkelissa keskitytään tilanteeseen, jossa vaihdetaan kiintolevyltä SSD:lle, jolloin on helpointa käyttää juuri tähän tarkoitukseen erikoistuneita ohjelmistoja.

  [​IMG]

  Mitä tarvitaan?
  • Vanha Windows-tallennuslaite, josta sisältö kloonataan
  • Uusi SSD-asema, jolle vanhan tallennuslaitteen sisältö kloonataan
  • Lisäkiintolevy tai SSD (sisäinen tai ulkoinen) niiden tietojen tallentamiseksi, jotka eivät mahdu uudelle SSD:lle
  • ESD-rannehihna suojaa staattiselta sähköltä asennuksen aikana


  Ohjelmisto


  Tietokoneelle on mahdollista ladata sekä ilmaisia että kaupallisia työkaluja, joiden avulla tietoja voidaan siirtää suoraan uudelle SSD:lle sekä hallita tilaa vieviä tiedostoja, jotka eivät ole pakollisia. Esimerkissämme käytämme Samsung Data Migration -sovellusta, jonka voi ladata ilmaiseksi tästä.

  [​IMG]

  Samsung Data Migration -sovelluksen käynnistämiseksi se on asennettava samaan Windows-asennukseen, joka aiotaan kopioida uudelle SSD-asemalle. Muista, että kloonausprosessi toimii vain, jos kaikille tiedostoille on tilaa uudella SSD:llä. Jos vanhalla kiintolevyllä on enemmän tietoja kuin uudella SSD:llä tilaa, tarvitaan prosessissa avuksi lisätallennuslaite, jolle tallennetaan ylijäämätiedostot, joita ei aiota poistaa.

  Vaihe 1: Käynnistä Data Migration ja valitse laitteet


  Kun ohjelma on asennettu, se voidaan käynnistää Käynnistä-valikon tai työpöydän pikakuvakkeen kautta. Sovellus avautuu aloitusnäkymään, joka sisältää tietoja kloonausprosessista. Aloita painamalla ”Start”.

  Seuraavassa vaiheessa valitaan, mille kohde-SSD-asemalle tiedot kopioidaan. Jos koneeseen on asennettu vain yksi SSD, tehdään valinta automaattisesti. Muutoin ohjelma näyttää luettelon mahdollisista kohdelaitteista (”Target Disk”).
  Huomaa, että kloonaaminen on mahdollista vain levyltä, jolta Windows on käynnissä. Jos Windows on asennettuna useammalle asemalle, on Windows ensin käynnistettävä kloonattavalta asemalta (lähdeasema) ja vasta sen jälkeen voidaan asentaa sekä suorittaa Data Migration -sovellus.​


  Vaihe 2: Onko kaikelle tilaa?


  Jos siirrät tietoja suuremmasta asemasta pienempään, kaikki tiedot eivät välttämättä mahdu kohdeasemalle. Data Migrationissa on sisäänrakennettu toiminto, jonka avulla ylimääräiset tiedot voidaan jättää huomiotta ja siirtää muualle. Jos tietoja on enemmän mitä voidaan siirtää, ohjelmisto näyttää käyttöliittymän, josta voi valita pois jätettävät tiedostot. Kyseiset tiedostot voidaan siirtää erilliselle tallennuslaitteelle, kuten USB-liitäntäiselle kiintolevylle tai SSD:lle.

  [​IMG]
  MLC V-NAND on tekniikka, jossa SSD:n flash-muisti on pinottu useisiin kerroksiin paremman kestävyyden ja suuremman datatiheyden saavuttamiseksi. Samsung SSD 970 EVO Plus -asema on saatavana jopa 2 Tt:n kokoisena ja SSD 860 QVO jopa 4 Tt:n kokoisena, joten kaiken tiedon siirtäminen mekaaniselta kiintolevyltä on helppoa ja mahdollista. Muistioppaan ensimmäisestä osasta voi lukea lisää, mitä eroa on SSD:llä ja kiintolevyllä.​

  Data Migration voi valita tiedostoja, mutta ei kokonaisia kansioita. Sen vuoksi helpointa on pakata kansiot esimerkiksi zip-formaattiin ennen jatkamista eteenpäin. Näin tilaa tarvitaan vähemmän ja kloonaus sujuu nopeammin. Käyttötarkoitukseen sopiva avoimen lähdekoodin ilmainen pakkausohjelmisto on esimerkiksi 7-Zip.

  Kun halutut tiedostot on valittu, painetaan ”Next” siirtyäksesi valikkoon, josta valitaan mille tallennuslaitteelle kloonauksen ulkopuolelle jäävät tiedostot siirretään. Jos ulkoista kiintolevyä tai SSD-asemaa valituille tiedostoille ei ole vielä kytketty, se pitäisi kytkeä tässä vaiheessa, jotta se voidaan valita luettelosta.


  Vaihe 3: Kloonaaminen


  Kun Samsung Data Migration -sovellus näkee, että kaikki jäljellä olevat tiedot mahtuvat uudelle SSD:lle, on aika aloittaa kloonausprosessi valitsemalla ”Next”. Kloonauksen kesto riippuu siitä, kuinka paljon tietoa täytyy siirtää ja kuinka nopeita vanha ja uusi asema ovat. Yleensä toimenpide kestää noin kymmenestä minuutista tuntiin.

  [​IMG]
  PCI Express -väylä NVMe-protokollalla on nopein tiedonsiirtotapa SSD:n ja tietokoneen välillä. Samsung SSD 970 Evo Plus asennetaan helposti ja ilman kaapeleita emolevyn M.2-liitäntään ja se kykenee jopa 3500 Mt/s peräkkäislukunopeuteen ja jopa 3300 Mt/s kirjoitusnopeuteen.​

  Viimeistään tietojen kloonaamisen aikana on hyvä hetki miettiä, mihin vanhaa asemaa voisi hyödyntää siirron jälkeen. Ehkäpä sillä voisi vaikkapa laajentaa peli- tai videokirjaston kapasiteettia?


  Vaihe 4: Käynnistä uudelleen ja testaa


  Kun prosessi on valmis, on koko käyttöjärjestelmä on kloonattu uudelle SSD-asemalle, jolta sen pitäisi olla nyt käynnistettävissä. Viimeinen vaihe on varmistaa, että kloonaus on onnistunut käynnistämällä tietokone uudelleen ja boottaamalla Windows ensimmäistä kertaa uudesta asemasta.

  [​IMG]

  Käynnistettäessä tietokone uudelleen uusi SSD-asema on muistettava vaihtaa BIOS/UEFI:ista ensisijaisesti käynnistysasemaksi. Asetusvalikon tarkka sijainti riippuu emolevymallista, mutta monesti se löytyy "Boot"-välilehdeltä. Käynnistysaseman valinta on varsin keskeinen asetus, joten jos sitä ei löydy helposti BIOS-/UEFI-käyttöliittymästä, löytyy apu varmasti emolevyn käyttöohjeesta. Jos käsillä ei ole painettua käyttöohjetta, se on ladattavissa digitaalisessa muodossa valmistajan verkkosivustolta.
  Samsung Magician on ohjelmisto, joka on ilmainen kaikille Samsungin laitteille. Samsung Magicianin avulla voi helposti päivittää aseman firmware-ohjelmiston, ajaa suorituskykytestejä sekä salata laitteen arkaluontoisten tietojen suojaamiseksi.​

  Kun Windows käynnistyy ja toimii normaalisti, siirto on onnistunut. Tällöin vanhaa kiintolevyä ei enää tarvita. Nyt sen voi irrottaa koneesta tai käyttää lisätallennustilana peleille, kuville tai videolle! Toimenpiteen päätteeksi erilliselle asemalle varmuuskopioidut ylimääräiset tiedostot voi halutessaan siirtää takaisin jollekin tietokoneen asemista, jos niille löytyy vapaata tilaa.


  Yhteenveto muistioppaan 6. osasta


  Vaihtaminen uuteen SSD-levyyn voi tuntua monimutkaiselta projektilta, mutta oikeiden työkalujen ja pienen opastuksen avulla kaikkien tietojen siirto uudelle laitteelle on turvallista ja helppoa ilman, että Windowsia joutuu asentamaan uudelleen. Lopputulos on yleensä sen arvoinen - vaihto kiintolevystä SSD-asemaan on tietokoneen yleisen nopeuden kannalta ylivoimaisesti paras päivitys, jonka voi tehdä. Tuloksena on tietokone, joka tuntuu nopealta ja reagoi nopeasti.

  Tarvitseeko sinun vaihtaa kiintoevy ja/tai päivittää nopeampaan tai isompaan SSD-asemaan? Tässä artikkelissa käytettiin seuraavia laitteita:

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
 2. Timo 2

  Timo 2

  Viestejä:
  673
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2018
  Ei mitään uutta. Oikein hyvä ja toimiva ohjelma, kun kohdelevy on Samsungin SSD. Jos jonnekin muualle meinaa sen Windowsin kopsata, joutuu etsimään toisen ohjelman. Voi olla ettei toimi Samsungin valmistamilla oem SSD levyillä.

  Ihan vain yleisenä kommenttina, ihmeen paljon tekstiä saatu näin yksinkertaisen asian ilmaisemiseen. No näillä ohjeilla jopa asioista täysin tietämätönkin luulisi onnistuvan.
   
 3. KtK

  KtK

  Viestejä:
  221
  Rekisteröitynyt:
  12.03.2017
  Äitimuorin about 2015 mallin kannettavan päivitin 2017 Kingstonin SSD kloonaus/päivityspaketilla ,mikä oli aavistuksen kalliimpi ,kuin pelkkä saman kokkonen SSD.
  Nopeuslisä oli kyllä jäätävää luokkaa ja kannettavassa tuntui vielä enemmän ,ku desktop koneessa. Ilman SSD:tä boottaus ymm ,oli tuskallisen hidasta.
   
 4. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 330
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Toimiikos tuo samsungin ohjelma muutakuin samsungin levyllä?

  Puuttuvat asiat:
  Tarkista, että lähdelevyn tiedostojärjestelmä on kunnossa, muutoin voi tulla "yllättävä" ongelma.
  Eli aja siis lähdelevyn asemille chkdsk /r ainankin

  Siivoa windows esim cleanmgr työkalulla (Aja adminina!) tai win 10:n uudella työkalulla. Poista kaikki turhat.

  Jos samsungin softa ei ole käytettävissä, niin FarStonen Driveclone on yleensä toiminut.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 5. juzu

  juzu

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Ei toimi ja johan tuossa otsikossakin mainitaan: MAINOS.

  Tuohon on olemassa ihan ilmaisia ja toimivia softia, mutta hitto kun en nyt muista mitä itse viimeksi käytin... sillä saa kloonattua levyn joko suoraan toiselle tai imageksi ja myöhemmin sitten dumppaa sen johonkin.
   
 6. Bummer

  Bummer

  Viestejä:
  31
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämä ei sitten tunnista mm. Verkkokaupan myymää Samsungin PM-981 bulk-levyä, joka toki on OEM-käyttöön suunniteltu. Mainitaan nyt jos joltain säästyis yksi turha kokeilukerta. Esim. EaseUS Todo Backup Free hoiti homman tällöin itsellä.
   
  Taneli-, Sampsa ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 7. tombe0

  tombe0 Premium-jäsen

  Viestejä:
  348
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Macrium Reflect on itsellä käytössä, samalla saa myös sen tuiki tärkeän backup (varmuuskopioinnin) ja Macriumin ilmaisversio tukee nykyään myös snapshotteja joten ei aina tarvitse koko levyä vetää kerralla.
   
 8. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  749
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Onnistuuko dual boot kloonaus?
   
 9. Appo

  Appo

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  05.10.2019
  Onnistuu.
   
 10. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  729
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Olisi jäänyt multa kyllä koneet kasaamatta ja kovalevyt vaihtamatta, kun en ole ikinä ESD rannehihnaa omannut, enkä ajatellut edes moista kuunaan hommata.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 11. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  749
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  itse käytän esd rannehihnaa, eihän se paljoa maksa ja on halpa vakuutus ettei mikään hajoa.

  Gamers nexuksella oli artikkeli aiheesta, ja tavaraa on kyseisellä miehellä hajonnut esd:hen. Vaikka mahdollisuus tähän on todella pieni, näin on käynyt useampaan otteeseen koska tavaran määrä mitä ollut käsittelussä on todella suurta.

  Perus käyttäjä ei luultavasti tarvi esd rannehihnaa, mutta aina on pieni mahdollisuus että jokin hajoaa.

  Electrostatic Discharge: Understanding and Preventing ESD
   
 12. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 419
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En nyt kenellekään aloittelijalle suosittelisi koneen rakentamista ilman ranneketta, mutta henkilökohtaisesti en ole moista käytännössä koskaan käyttänyt ja viimeisten 20 vuoden aikana on aika paljon rautaa kulkenut käsien läpi. Komponentteja on asennusvaiheessa hajonnut/ollut rikki ehkä 1-2, eikä niidenkään kohdalla ole mitään varmuutta, että olisi staattisesta sähköstä johtunut.

  Ehkäpä yleisenä ohjeena sanoisin, että jos tietää mitä on tekemässä ja on valmis ottamaan vastuun mahdollisista seurauksista, senkun puuhailee ilman ranneketta.
   
  Focus0 ja Taneli- tykkäävät tästä.
 13. Focus0

  Focus0 System Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 690
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Sama homma itsellä että en ole 19vuoden aikana ikinä ranneketta käyttänyt ja toistaiseksi ei ole vastaan tullut yhtäkään hajonnutta komponenttia. 2016 veljelleni kasasin koneen jonka emolevy oli RIP suoraan paketista(Oli oikosulussa RMA:n mukaan).
  Tuo on ainoa rikki ollut komponentti joka on osunut itselle.
  Asiakastoimituksiin kuitenkin kasannut koneita aika monta omankin yrityksen aikana.
   
 14. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 997
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos HDD to SSD kloonauksen tekee niin eikö myös defrag jne. pitäisi huomioida? Vai tekevätkö nämä jotkut puukotukset?
   
 15. spastinen

  spastinen

  Viestejä:
  109
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2018
  Tuo nopeuslisä on kyllä totta, viime kesänä vaihtui kiintolevy ssd:hen ja keskusmuistia 4 gigasta 8

  Ihan eri käyttökokemus
   
 16. Yrmiö

  Yrmiö

  Viestejä:
  763
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kyllä ainakin Win 10 tunnistaa automaattisesti SSD:n HDD:lta kloonauksen jälkeen, eikä tarvitse edes "puukottaa" ketään.
   
 17. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 997
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Hyvä näin.