Mainos Muistiopas osa 4 – Viisi yleisintä SSD-asemia koskevaa myyttiä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mainos
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
52
samsung4-nostokuva-1024x556.jpg



Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Samsungin kanssa.

Nykyään on enemmän sääntö kuin poikkeus, että tietokoneessa on vähintään yksi SSD-asema. Vaikka SSD-asemien suosio kasvaa, niiden toimintaan liittyy edelleen paljon väärinkäsityksiä.

Nyt on aika muistioppaamme neljännelle osalle. Tällä kertaa murskaamme viisi sitkeintä SSD-asemiin liittyvää myyttiä. Osa niistä saattaa jopa olla omalla kohdalla tuttuja tai saatat tuntea muita, jotka ovat langenneet näihin virheellisiin käsityksiin. Seuraavaksi otetaan selvää mitä nämä myytit ovat.

Artikkelin sisältö:
  • SSD-asemissa on riittävästi tilaa
  • Käyttöjärjestelmä tietää parhaiten
  • Fragmentoituneet tiedostot eivät ole SSD:n ongelma
  • SSD on aina yhtä nopea virrankäyttötilasta huolimatta
  • SSD-laitteet kuolevat vuoden jälkeen

Huom! Jos haluat päivittää tietosi SSD:stä, saada tietoa sopivan tallennuskapasiteetin valitsemiseen sekä oppia miten SSD asennetaan, voit lukea lisää tästä:


#1 SSD-asemissa ei ole riittävästi tilaa


Suurimmissa myytävissä SSD-pohjaisissa tallennusratkaisuissa on yhteensä 60 teratavua tilaa ja ne ovat tarkoitettu ensisijaisesti suuryritysten palvelinhuoneisiin. Näin suuri SSD-ratkaisu on liian kallis tavalliseen kuluttajatietokoneeseen, mutta se todistaa, että SSD-asemien tallennuskapasiteetti voi olla todella suuri.

Kuluttajan näkökulmasta SSD-asemien hintataso näyttää erilaiselta kuin aiemmin. Enää ei ole itsestäänselvyys, että HDD-kiintolevy on ainoa järkevä valinta suurelle peli- tai mediakirjastolle. Uudet tekniikat, kuten QLC NAND (neljä bittiä dataa solua kohti), tarjoavat valmistajille mahdollisuuden valmistaa suurikapasiteettisia SSD-asemia ilman, että se näkyy rajusti hinnassa.




#2 Windows ei osaa hyödyntää SSD-aseman suorituskykyä


Sanotaan, että SSD-asemalla varustetun tietokoneen suorituskyky paranee, kun esimerkiksi Prefetch-, Superfetch- ja Readyboost-ominaisuudet ovat poissa käytöstä. Ajatus on hyvä, mutta itse asiassa käyttäjän ei tarvitse muuttaa näitä kolmea koskevia asetuksia. Windows (alkaen Windows 7:sta) huolehtii siitä automaattisesti. Jos käyttöjärjestelmä havaitsee, että tietokone käyttää uudempaa SSD-asemaa, se sammuttaa toiminnot automaattisesti. Jos tietokoneessa on sen sijaan kiintolevy tai vanhempi ja hitaampi SSD, toiminnot saattavat olla päällä. Tallennustyypistä riippumatta käyttöjärjestelmä säätää ja tekee tarvittavat asetukset.




#3 Kuten kiintolevy, myös SSD voi fragmentoitua


SSD ei voi ”fragmentoitua" - ei ainakaan samalla tavalla kuin HDD. Fragmentoituneella kiintolevyllä tiedosto on hajallaan monissa eri fyysisissä paikoissa levyn pinnalla. Tilannetta voi hahmottaa niin, että tiedosto on tallennettu vaikkapa sataan eri paikkaan kiintolevylle. Se tarkoittaa, että lukupään täytyy siirtyä monta kertaa, joka puolestaan tekee tiedoston lukemisesta hitaampaa.

Osasta 1 muistamme, että SSD:ssä ei ole levyjä eikä lukupäätä, vaan tiedot luetaan osoitteista. Tämä tarkoittaa, ettei ole fyysisesti merkitystä minne tiedot tallennetaan. Suorituskyky on kuitenkin sama.



Kun käytät SSD-asemaa, se kerää ”roskaa” tai vanhoja tietoja, jotka voivat hidastaa sen toimintaa. Garbage Collection ja TRIM ovat kaksi toimintoa, jotka "siivoavat" automaattisesti taustalla ja ylläpitävät SSD:n suorituskykyä. Ne siis toimivat tavallaan vähän kuin robotti-imuri.

Käyttäjä voi myös itse vaikuttaa SSD-aseman työkapasiteettiin. Älä siis täytä sitä liian täyteen. Jotta suorituskyky pysyisi ennallaan, SSD-levyllä täytyy olla vähintään 5 - 10 % vapaata tilaa.


#4 SSD toimii nopeammin, jos aktivoit parhaan suorituskyvyn tilan Windows 10:ssa


Windows 10 -versiossa on mahdollista ohjata tietokoneen energiankulutusta eri virrankäyttötiloilla.

Vaihtoehtona on esimerkiksi tila, joka pidentää kannettavan tietokoneen akun kestoa ja toinen, joka parantaa tietokoneen suorituskykyä vaativammissa tehtävissä, kuten kuvien ja videoiden muokkaamisessa.



Vaikka suorituskykyä parantava tai virtaa säästävä virrankäyttötila olisikin käytössä, SSD-asema jatkaa toimintaansa yhtä nopeasti kuin muutoinkin. Se johtuu siitä, että tietokoneen eri virrankäyttötilat eivät vaikuta SSD-asemien suorituskykyyn.


#5 SSD-asemat "kuolevat" vuoden jälkeen


Ironista kyllä, mutta tämä on kaikista sitkein myytti. Muistiasiantuntijoilla on täysi työ perustellessa sitä, että SSD-asema kestää hyvin, hyvin pitkään.



On totta, että SSD-asemalle voi tehdä vain tietyn määrän tallennuksia, jonka jälkeen muistipiirit on käytetty loppuun. Sitä ei moni kuitenkaan tiedä, että useimmat käyttäjät eivät pääse kyseiseen lukuun elinikänsä aikana. Tämän ruotsalaisen riippumattoman kestotestin mukaisesti kolme markkinoiden suosituinta SSD-asemaa kestävät yli 200 vuotta päivittäisessä, jatkuvassa käytössä kuluttajatietokoneissa.



Varmuuskopioi tiedostosi aina

Vaikka SSD toimii pitkälle tulevaisuuteen, on aina olemassa pieni vaara, että elektroniset laitteet syystä tai toisesta lakkaavat toimimasta. Jos epäonni sattuu kohdalle, ei ole väliä pitäisikö tallennuslaitteen kestää 5 vai 100 vuotta. Tärkeintä on muistaa varmuuskopioida tasaisin väliajoin.




Yhteenveto muistioppaan 4. osasta


Tässä olivat viisi yleisintä SSD-asemia koskevaa myyttiä. SSD-asemien tekniikka on kehittynyttä ja siksi sitä saattaa olla myös hieman hankala ymmärtää. Samalla juuri se tekee SSD-asemista niin helppokäyttöisiä.

Tarvitsetko lisää tallennuskapasiteettia seuraavaa isoa peliä varten vai oletko aikeissa rakentaa itsellesi uuden tietokoneen? Tässä on tietoja joistakin artikkelin SSD-laitteista.

Onko sinulla omia kokemuksia SSD-tekniikkaa koskevista myyteistä? Kerro niistä kommenttikentässä.

Palataan jälleen myöhemmin asiaan!

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Voiko nuo ylikuumentua, millaisessa käytössä ja onko siitä mitään haittaa?
 
Voiko nuo ylikuumentua, millaisessa käytössä ja onko siitä mitään haittaa?

Voi tietysti. Tosin yleensä syynä on kotelon puutteellinen ilmastointi ja jokin muu (esim. CPU/GPU) josta se lämpö tulee. Ns normaalissa käytössä ja oloissa (kiintolevy / SSD-levy siinä edessä missä on tuulettimet tai esim. ylhäällä edessä missä ennen olivat disketti / CD/DVD/BR-asemat tästä ei pitäisi olla huolta, jos siis kotelossa on edes jonkinasteiset tuulettimet ja sitä putsataan edes joskus pölyistä).

Toki jos mietitään teoreettinen tilanne missä maksimiin ylikellotettu prosessori ja näytönohjain jotka throtlaavat lämpöjen takia, kasa perinteisiä kiintolevyjä ja niiden väliin esim. jeesusteipillä yhteen teipattuna SSD-levy mikä väkisin survottu väliin mihin se ei meinaa mahtua (eli kahden kiintolevyn väliin).

Ei erillisiä kotelotuulettimia. Kesä, kämpässä lämpöä +28 - +30C, koteloa ei ole avattu viimeiseen 5 vuoteen, tupakoit sisällä, kotelo on lattialla, siinä oli alunperin 2kpl tuulettimia mutta kumpikaan ei ole pyörinyt enää vuosiin. Käytät niitä perinteisiä kiintolevyjä esim. torrenttien jakamiseen ja lähettämiseen sekä SETI-home ja bitcoin mainaus jauhaa taustalla 24/7. Kyllä, uskoisin että SSD-levy voi kuumentua ja se voi näkyä esim. käyttöjärjestelmän / ohjelmien kaatuiluna tms.
 
Voiko nuo ylikuumentua, millaisessa käytössä ja onko siitä mitään haittaa?
Kyllähän SSD-asemat kuumentuvat kovassa pidempikestoisessa rasituksessa, jolloin ohjain laskee yleensä automaattisesti suorituskykyä lämmöntuoton rajoittamiseksi. Käsittääkseni nykyasemat osaavat pitää lämpötilan kohtuullisissa rajoissa, mutta siitä en ole varma onko joissain nykytuotteissa ollut ongelmia tuon lämmönhallinnan kanssa. Ainakin Samsungin ensimmäisen sukupolven NVMe-asemat taisivat throttlata aika rajusti rasituksessa.
 
Voiko QLC-ssd käyttää ainoana levynä muksujen pelikoneessa? Tulee pelattua maks 2h/ päivä. Seuraava päivitys 4-5 vuoden päästä.
 
Vaikka suorituskykyä parantava tai virtaa säästävä virrankäyttötila olisikin käytössä, SSD-asema jatkaa toimintaansa yhtä nopeasti kuin muutoinkin. Se johtuu siitä, että tietokoneen eri virrankäyttötilat eivät vaikuta SSD-asemien suorituskykyyn.

Minulla on aika vahva muistikuva, että virransäästötilalla on vaikutusta SSD:n nopeuteen. Ainakin oli minun hieman vanhemmassa ASUS-kannettavassani (jokin niitä ensimmäisiä ultrabooki läppäreitä, Zenbook malli, Intel-Haswell aikakautta).

Tämä saattaa voimakkaasti riippua emolevystä, piirisarjasta jne, muotta kun tuohon Asusiini aikanaan päivitin HDD:n tilalle SSD:n ja tietenkin uutuuttaan innoissani ajelin kaikki testisoftat läpi, niin huomasin että Windowsin maksimi powersave päällä SSD:n nopeus ei päässyt ikinä aivan maksimiinsa. Rajoitti mahdollisesti SATA-ohjaimen nopeutta?

Eri asia onko tuossa käytännössä mitään eroa, koska normaalissa toimisto-ohjelma käytössä SSD:n etu on hakunopeudet eikä maksimi datasiirto.
 
Onko hyötyä ja suositeltavaa jättää alustamatta ssd kokonaan, että ssd asema voi käyttää käyttämätöntä/osioimatonta tilaa spare blokkeina?
Vai eikö ssd asema hyödynnä osioimatonta tilaa spare blokkeihin?
 
Nyt kun kyse on mainoksesta artikkelin kirjoittajaa ei tarvitse ilmoittaa? Lähinnä siis lisäisi luotettavuutta.
 
Nyt kun kyse on mainoksesta artikkelin kirjoittajaa ei tarvitse ilmoittaa? Lähinnä siis lisäisi luotettavuutta.
Mainostajan tuottama ja toimittama advertoriaali. Ei ole tarkoitus mainita kirjoittajaa, koska kyseessä on mainos eikä sivuston omaa artikkelisisältöä.
 
Onko enää olemassa näitä aika rajotteita datan säilymisen suhteen virrattomana? Lähinnä varmuuskopioinnissa miettien SSD:tä (jota artikkelissakin suositeltu varmuuskopiointiin) tai vaikkapa muistikorttia. HDD:llähän virrattomana data pysyy "ikuisesti", onko näin myös nykyisten SSD tai vaikkapa muistikorttien kanssa?
 
Voiko QLC-ssd käyttää ainoana levynä muksujen pelikoneessa? Tulee pelattua maks 2h/ päivä. Seuraava päivitys 4-5 vuoden päästä.
Ko muistityyppi on uusi.
Teknisestihän QLC on useita kertoja TLC:tä epäluotettavampaa. (Rajusti pienempi kirjoituskertojen määrä ja lyhyempi aika datan säilytykseen.

Käytännön kestävyyden ja ongelmat näkee sitten muutamassa vuodessa. Ota asennuksesta image ulkoiselle (mekaaniselle) kiintolevylle ja ota aikaajoin varmuuskopiot tärkeistä asioista, niin ei se potentiaalinen ongelmapesäke haittaa.
------------------
Ja kyllä, edelleen SSD levy, niinkuin mikään muukaan Nand tyyppinen muisti ei ole hyvä varmuuskopioratkaisu. Varsinkin joku QLC on ehdottomasti huonoin mahdollinen vaihtoehto. Samoin halvat muistitikut.

Varmuuskopiointiin kannattaa olla ihan 3,5 tuuman kiintolevy, jota säilyttää jossain turvallisessa paikassa ja käyttää huolellisesti. Mekaanisessa levyssä on se hyvä puoli, että siitä on dataa saatavissa levyn hajotessa useita kertaluokkia todennäköisemmin, kuin esim SSD levyistä.

Mekaanisissa levyissä heikkous on huono (olematon) tiputuskestävyys, Älä siis kolhi!
 
#5 SSD-asemat "kuolevat" vuoden jälkeen


Ironista kyllä, mutta tämä on kaikista sitkein myytti. Muistiasiantuntijoilla on täysi työ perustellessa sitä, että SSD-asema kestää hyvin, hyvin pitkään.



On totta, että SSD-asemalle voi tehdä vain tietyn määrän tallennuksia, jonka jälkeen muistipiirit on käytetty loppuun. Sitä ei moni kuitenkaan tiedä, että useimmat käyttäjät eivät pääse kyseiseen lukuun elinikänsä aikana. Tämän ruotsalaisen riippumattoman kestotestin mukaisesti kolme markkinoiden suosituinta SSD-asemaa kestävät yli 200 vuotta päivittäisessä, jatkuvassa käytössä kuluttajatietokoneissa.

Se vuosi tulee suoraan JEDEC:n standardista jonka mukaan kuluttajaluokan SSD:n täytyy säilyttää data vuoden ajan ilman virtoja :rolleyes:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 221
Viestejä
4 578 654
Jäsenet
75 374
Uusin jäsen
Sludge

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom