- Liittynyt
- 18.05.2018
- Viestejä
- 52
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Samsungin kanssa.
Mitä ansoja kannattaa välttää uuden SSD-levyn asennuksessa ja miten erilaisia SSD-asemia asennetaan tietokoneeseen? Muistioppaan kolmannessa osassa käymme läpi mm. nämä asiat.
Muistioppaan ensimmäisessä osassa kävimme läpi HDD:n ja SSD:n erot ja toisessa osassa tutustuimme muistiratkaisujen räätälöintiin käyttäjän tarpeiden mukaan. Jos aiemmat osat ovat vielä lukematta, löytyvät ne tästä:
Nyt kun muistiopas on päässyt kolmanteen ja eniten sykettä nostattavaan osaansa, on aika varmistaa, että asennusvaiheessa vältytään virheiltä ja SSD päätyy oikeaan paikkaan tietokoneessa. Jos olet jo aiemmin rakentanut tietokoneen ja asentanut yhden tai useamman SSD:n, on tässä varmasti paljon tuttua. Osa saattaa kuitenkin olla kokenut tai mahdollisesti hädin tuskin välttynyt klassisilta virheiltä, joita SSD:n asennuksessa saattaa tulla eteen.
Mitä SSD-asennuksesta kerrotaan tällä kertaa?
- Hölmöt SSD-asennuksessa vältettävät virheet
- Valmistelut ja työkalut
- Miten SSD asennetaan
Viisi yleisintä virhettä SSD:n asennuksessa
Jos asentajalla on positiivinen asenne ja kieli keskellä suuta, SSD:n asentaminen tietokoneeseen ei ole kummoinen juttu. Matkalla on kuitenkin muutamia ansoja ja ennen kuin näytämme, miten SSD:n asennus sujuu kätevimmin, kerromme viidestä klassisesta virheestä, jotka kannattaa tiedostaa ja välttää:
- Väärän SSD:n ostaminen - Saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta useampi kuin yksi innokas tietokoneen rakentaja on ostanut SSD:n, joka ei sovi tietokoneeseen tai emolevyn vapaisiin liitäntöihin. Tarkasta itse tai kysy asiantuntevalta tuttavalta, mikä SSD sopii juuri omaan tietokoneeseesi.
- Äkillinen "SSD-kuolema" - Staattinen sähkö voi vahingoittaa arvokkaita tietokoneen osia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Investoi ESD-rannekkeeseen (Electrostatic discharge), jota käytetään asennuksen aikana, jotta SSD-levy ja muu tietokoneen elektroniikka ei pääse vahingoittumaan.
- Kaapelien unohtaminen - 2,5 ja 3,5 tuuman SATA-levyt kytketään kahdella kaapelilla - SATA-datakaapelilla ja SATA-virtakaapelilla. Jos tietokone ei tunnista SSD-asemaa, on kaapelin kytkeminen mahdollisesti unohtunut tai käytössä on rikkinäinen kaapeli.
- Huono kontakti - Olipa kyseessä SATA-kaapeli 2,5 tuuman SSD-asemaan tai M.2 SSD:n liitin, on hyvä varmistaa, että liitin on kunnolla paikoillaan. Parasta on käyttää SATA-kaapeleita, joissa on lukitusklipsit tahattoman irtoamisen estämiseksi. Kannattaa myös varmistaa, että M.2 SSD on painettu tiukasti M.2-liittimen pohjaan.
- Asemien väärä käynnistysjärjestys – Jos kokoonpanossa on useampi SSD-asema tai kiintolevy, on tärkeää tarkistaa, että ne liitetään numeroiden mukaiseen järjestykseen. Ensisijainen käyttöjärjestelmälle tarkoitettu SSD tulisi olla ensimmäinen asema kyseisessä liitäntätyypissä - esim. M.2_1 tai SATA_1. Käynnistysjärjestys on myös tärkeää tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa oikeaksi BIOS:ista. Näin minimoidaan todennäköisyys sille, että tietokoneesi yrittää bootata käyttöjärjestelmän väärältä asemalta.
Valmistelut
Kaikessa elektroniikan kanssa työskentelyssä tulisi estää staattisen sähkön purkaus (ESD), joka voi vaurioittaa muistipiirejä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Sen vuoksi onkin harkinnan arvoista investoida edulliseen ESD-rannekkeeseen. Jos EDS-ranneketta ei ole, on tärkeää maadoittaa itsensä tarttumalla esimerkiksi tietokoneen kotelon runkoon ennen työskentelyn aloittamista.
Työkalut SSD:n asentamiseen
- ESD-ranneke itsensä maadoittamiseen (Näin vältetään mahdolliset laitetta vaurioittavat staattisen sähkön purkaukset)
- Ristipääruuvimeisseli (mielellään magneettinen, etteivät ruuvit putoa kotelon sisään)
- Hyvä valaistus (otsalamppu sopii hyvin tähän tarkoitukseen)
Fyysisessä asennusprosessissa on hieman eroa eri SSD-asemien ja tietokoneiden välillä. Tässä oppaassa keskitymme asennukseen pöytäkoneessa, johon asennetaan täysin uusi SSD ja johon asennetaan myös Windows-käyttöjärjestelmä. SSD:n asentaminen vaihtelee myös laitteen käyttämän fyysisen formaatin mukaan. Jos haluaa päivittää tietojaan eri fyysisistä tallennusmuodoista ja liitännöistä, lue muistioppaan ensimmäinen osa, jossa on pikainen yhteenveto yleisimmistä formaateista.
Yhteenveto eri SSD-formaateista:
- 2,5-tuumaiset asemat ruuvataan kiinni koteloon ja käytetään kahta kaapelia - virta- ja SATA-kaapelia.
- M.2-asemat asennetaan suoraan emolevyn M.2-liitäntään ilman kaapeleita.
- AIC PCIe -asemat asennetaan suoraan emolevyn PCI Express -liitäntään kuten mikä tahansa lisäkortti.
2.5” SATA SSD:n asentaminen
Monissa pöytäkoneissa on useampia 2,5-tuuman asemapaikkoja, joihon SSD-asema voidaan asentaa. Etsi tyhjä 2,5 tuuman paikka tietokonekotelosta - mieluiten sellainen, joka on lähellä emolevyn SATA-liittimiä, jotta liitäntäkaapelit voi piilottaa siististi. Ruuvaa SSD kiinni tietokonekotelon mukana tulevilla ruuveilla (lisätietoa kotelon ohjeista), kytke SATA-kaapeli SSD-levyyn ja liitä kaapeli emolevyn ensimmäiseen SATA-liitäntään. Kytke sitten virtalähteeltä tuleva SATA-virtakaapeli.
Melko yleinen huolimattomuusvirhe on, että SATA-kaapelin liitintä ei työnnetä kunnolla pohjaan.
Vinkki: On siistimmän näköistä ja ilmavirtauksen kannalta parempi, kun kaapelit vedetään emolevyn takaa. Monen emolevyn mukana tulevat taivutetulla liittimellä varustetut SATA-kaapelit auttavat kaapeleidenhallinnassa.
M.2- tai PCIe-liitännällä varustetun SSD:n asennus
SSD-asema M.2- tai PCIe-liitännällä asennetaan suoraan emolevyyn ilman erillisiä kaapeleita. Emolevyn koosta ja M.2-liittimien sijainnista riippuen M.2-asema saattaa kannattaa asentaa ennen prosessoricoolerin ja/tai näytönohjaimen asentamista. Jos päivittää tietokonetta, suosittelemme myös asentamaan ympäröivät komponentit tilapäisesti niin, että kotelossa on hyvin tilaa työskennellä. Merkittävä etu M.2-liittimissä on, ettei käyttäjän tarvitse huolehtia kaapeleista, eikä tallennuslaite vie käytännössä lainkaan ylimääräistä tilaa kotelossa.
M.2 SSD asennetaan työntämällä aseman M.2-liitin hieman yläviistosta emolevyn pinnalla sijaitsevaan M.2-liitäntään. Älä murjo liitintä paikalleen väkisin. Tarkasta, että liitin on kunnolla paikoillaan, paina asema emolevyn pinnan suuntaiseksi ja ruuvaa se sitten kiinni ruuvilla toisesta päästä.
AIC PCI Express -asema asennetaan puolestaan samoin kuin näytönohjain. SSD-kortti painetaan kiinni tietokoneen PCI Express -liittimeen ja ruuvataan sen jälkeen kiinni kotelon takapaneelin laajennuskorttipaikkaan. Myös tästä selviää ilman kaapeleita, sillä sekä data että virta kulkee PCI Express -liittimen kautta.
Vinkki: Jos asennat lisää SSD-asemia tietokoneeseen, asenna aina käyttöjärjestelmä, kuten Windows tai Linux, nopeimpaan asemaan. Jos sinulla on useita SATA-asemia, ensisijainen SSD on myös hyvä asentaa ensimmäiseen SATA-liittimeen, jolloin Windowsin asennukset ovat helpompia.
Yhteenveto – muistiopas osa 3
Uuden SSD:n fyysinen asentaminen näyttää erilaiselta eri käyttäjille riippuen siitä, millainen tietokone ja SSD on kyseessä. Peruskonsepti on kuitenkin sama ja kun noudattaa yllä nähtyjä vinkkejä, voi pian ylpeillä uudella, itse asennetulla SSD:llä. Jos olet jo kokenut SSD-asentaja, jaa ihmeessä omia hyviä tai huonoja kokemuksiasi sekä vinkkejä ja huomioita kommenttikentässä.
Alla on luettelo artikkelisarjassa mainituista SSD-asemista:
- Samsung 970 Evo M.2 (250GB/500GB/1TB/2TB)
- Samsung 860 Evo SATA (250GB/500GB/1TB/2TB/4TB)
- Samsung T5 Portable Type-C (250GB/500GB/1TB/2TB)
SSD-uutuuksia Samsungilta:
- Samsung 970 Evo Plus M.2 (5 Gen. V-NAND: 250GB/500GB/1TB/2TB)
- Samsung 860 Qvo SATA (QLC-NAND: 1TB/2TB/4TB)
Muistiopas jatkuu kevään aikana. Kuulemme mielellämme ajatuksiasi ja ehdotuksiasi siitä, mitä haluat tietää SSD:stä. Kerro kommenteissa!
Siihen asti - tsemppiä SSD-aseman asennukseen!
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: