Mainos Muistiopas, osa 2 – Kuinka suuren SSD-aseman tarvitset?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mainos
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
52
samsung-ssd-01-1024x556.jpg



Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Samsungin kanssa.

Nykyisin saatavilla on jopa neljän teratavun SSD-asemia, mutta kuinka paljon tallennustilaa oikeastaan tarvitaan ja tarvitaanko samanaikaisesti useita asemia?

Muistioppaan ensimmäisessä osassa kerrottiin perinteisen mekaanisen kiintolevyn ja SSD-aseman välisistä eroista. Vaikka kiintolevy tarjoaa edelleenkin eniten tallennustilaa rahan vastineeksi, tulisi SSD-aseman olla aina ensimmäinen valinta tietokoneeseen, kun tavoitellaan hyvää suorituskykyä ja sujuvaa käyttökokemusta.

Muistioppaan ensimmäisessä osassa käsittelimme kiintolevyn ja SSD-aseman välisiä eroja:



Nykyisin SSD-asemia on saatavilla eri tyyppisinä, eri kokoisina ja eri suorituskykytasoilla. On siis varmuudella on olemassa jokaisen tarpeisiin sopiva SSD-asema, mutta valinnan tekeminen kaikista saatavilla olevista vaihtoehdoista ei ole välttämättä helppo. Vielä kun huomioidaan myös se tosiasia, että joissakin tilanteissa paras ratkaisu on yhdistää useita eri SSD-asemia tietokoneeseen, tuo se lisäarvoa, kun tietää mihin rahaansa sijoittaa.

Muistiopas, osa 2 - Sisältö:
  • Mistä tietää, milloin täytyy päivittää uuteen SSD-asemaan?
  • Miten suuren SSD-aseman tarvitsen, 500 gigatavua, 1 teratavu vai enemmän?
  • Muistivinkkejä toimistokäyttäjille, pelaajille ja digitaalisen sisällöntuottajille
  • Pikavinkki – tallennustila lopussa!

Mistä sitten tietää, minkälainen SSD-asema pitäisi valinnan hetkellä hankkia ja kuinka paljon tilaa tarvitaan? Tähän on helpompi vastata, kun tietää ensin vastauksen kysymykseen: Miten käytän tietokonettani?

On myös olemassa selkeitä merkkejä siitä, milloin kannattaa harkita vakavasti nykyisen tallennusratkaisun korvaamista tai täydentämistä.


Älä pihistele tilan kanssa, vaan valitse SSD-asema, jota voidaan laajentaa





Lyhyesti – SSD-asema täyttyy nopeasti pelkän tietokoneen käytön myötä. Kannattaakin välttää pienimpiä tallennuslaitteita, jotta asemaa ei joudu tyhjentämään jatkuvasti tilan puutteen vuoksi. Nykyään 500 gigatavua tarjoaa hyvän tasapainon hinnan ja tallennustilan välillä ja halutessa on myös mahdollista yhdistää useita SSD-asemia maksimisuorituskyvyn ja parhaan hinta-kapasiteettisuhteen saavuttamiseksi.

Selkein syy siihen, miksi koneeseen kannattaa hankkia nopea SSD on se, että halutaan minimoida odotusajat pelejä ja ohjelmia ladatessa sekä tiedostoja kopioitaessa ja siirrettäessä. Vaikka tästä näkökulmasta katsottuna pääsee jo kiintolevyyn verrattuna pitkälle lähes millä tahansa modernilla SSD-asemalla, saa vaivattomimman ja nopeimman kokonaiskäyttökokemuksen uudella, suorituskykyisellä SSD-asemalla.

Seuraavana on muistilista, joka auttaa uuden SSD:n hankkimisen pohdinnassa. Jos jokin näistä kohdista pitää paikkansa, kannattaa päivitystä tai täydentämistä harkita.
  • HDD-kiintolevy on järjestelmälevynä
  • Tila on loppumassa tai tallennustilaa puuttuu nykyiseltä SSD:ltä
  • Kokoonpanossa on vanhempi SSD-asema, joka on menettänyt suorituskykyään
  • Kokoonpanossa on täynnä oleva SSD-asema, joka on käyttöjärjestelmän käytössä

Kuten ensimmäisessä osassa jo todettiin, hinnan suhteen SSD-asema on teknisesti ylivoimainen perinteisiin kiintolevyihin verrattuna. Jos on mahdollisuus valita, on hyvä aina varmistaa, että SSD toimii ensisijaisena tallennuslaitteena. Kyseiselle asemalle tallennetaan käyttöjärjestelmä yhdessä ohjelmien, pelien ja tiedostojen kanssa, joita käytetään usein ja joita halutaan päästä käyttämään nopeasti. Toissijaisena tallennuslaitteena voidaan käyttää suurempaa, mutta hieman alhaisemmalla suorituskyvyllä varustettua SSD-asemaa tai vaihtoehtoisesti mekaanista kiintolevyä, jos tarvitaan paljon lisätilaa.



SSD-asemakaupoilla pätee hieman sama nyrkkisääntö kuin lapsuudessa - uusissa kengissä ja vaatteissa oli aina hyvä olla hieman kasvunvaraa. Tallennuslaite saattaa nimittäin täyttyä yllättävän nopeasti ladatuilla tiedostoilla, kun sisältöä synkronoidaan pilvipalveluun tai koneelle asennetaan uusia päivityksiä ohjelmille tai käyttöjärjestelmälle. Vaikka Windows 10 tarvitsee itsessään vain 20-30 gigatavua tallennustilaa asennukseen, tila saattaa käydä yllättävän nopeasti pieneksi päivitysten ja ylläpidon myötä.

Vanhojen tiedostojen, ohjelmien ja pelien poistaminen tilan tekemiseksi uusille on turhauttavaa. Lisäksi kaikki SSD-asemat menettävät jonkin verran suorituskykyä, kun ne ovat täynnä dataa.

Vinkki: Tavoitteena on pitää aina vähintään 5-10% vapaata tilaa ensisijaisella SSD-asemalla parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi.


Tallennustila – 250 Gt, 500 Gt, 1 Tt vai vieläkin enemmän?




Kuluttajamarkkinoilta löytyvien asemien tallennuskapasiteetti asettuu hyvin laajaan haarukkaan. Kuluttajasegmentissä yleisiä ovat asemat 120-128 gigatavun tallennuskapasiteetista aina kahteen teratavuun ja joissakin tapauksissa jopa neljään teratavuun asti. Käyttöjärjestelmä, muutama suosittu peli ja ohjelma sekä muut tietokoneessa olevat tiedostot vievät helposti levyltä yli 300-400 gigatavua tilaa. Välttääkseen tilan loppumisen, on suositeltavaa pysyä erossa valmistajien pienimmistä vaihtoehdoista heti alusta alkaen.

Yli kaksi teratavua riittää useimmiten niille käyttäjille, jotka haluavat säilyttää kaikki ensisijaiset ohjelmat, pelit ja datan tallennettuna nopealle tallennusmedialle. Kyseinen tallennustilamäärä on myös hyvä valinta käyttäjille, jotka työskentelevät suurten videonmuokkausprojektien tai muiden tilaa ja suorituskykyä vaativien tehtävien kanssa. SSD:n hinta tässä kokoluokassa voi tuntua suurelta, mutta hinta-gigatavusuhde on suunnilleen sama kuin asemissa, joiden kapasiteetti on pienempi.

Yksi teratavu riittää, jos haluaa asentaa suurimman osan peleistä suureen pelikirjastoon ja käyttää mielellään useita suuria ja raskaita ohjelmia. Vaikka yksi teratavu ei riitä vaativimpaan tehokäyttöön, saat yhdellä yhden teratavun SSD-asemalla siitä huolimatta runsaasti tallennustilaa. Teratavun kapasiteetilla varustettu SSD on valmis myös tuleville peleille ja raskaammille ohjelmille, joiden asennustarve saatta tulla vastaan myöhemmin.
Suurempi = nopeampi?

Mitä useamman muistipiirin kanssa SSD-muistiohjain keskustelee samanaikaisesti, sitä parempaa suorituskykyä se voi tarjota. Siksi pienemmissä SSD-asemissa, joissa on vähemmän muistipiirejä, voi olla alhaisempi suorituskyky kuin saman sarjan suuremmissa malleissa. Tämä ero pätee yleensä 120–250 gigatavun ja yli 500 gigatavun asemien välillä. Kiinnostavien laitteiden teknisiä tietoja ja testejä kannattaa tutkia, jotta voi todeta onko kokojen välillä eroja.​

500 gigatavua riittää käyttöjärjestelmää varten ja vähintään kouralliselle isompia pelejä (Black Ops 4, World of Warcraft, Fortnite, GBA V ym.) sekä kuvankäsittelyohjelmille (esim. Premier Pro ja Photoshop) ja muille tiedostoille, kuten kuville ja videoille puhelimestasi. 500 gigatavun SSD tarjoaa usein hyvän tasapainon hankintahinnan ja tallennustilan välillä.

250 gigatavua riittää peruskäyttöön, kuten verkkoselailuun, sähköpostien lähettämiseen ja elokuvien striimaamiseen. Se riittää myös pelaamiseen ja välttämättömien tuotanto-ohjelmien käyttöön. On kuitenkin hyvä muistaa, että ahdasta tulee nopeasti, jos vaihtaa eri pelien välillä ja tallentaa suuria määriä mediatiedostoja.




Millainen käyttäjä olet?




Tietokonekäyttäjillä on erilaisia tarpeita ja vaatimuksia tallennuslaitteiden osalta. Vaikka yhden yleispätevän suosituksen antaminen on vaikeaa, olemme keränneet alle muutamia eri käyttötilanteita ja vinkkejä niille sopivista tallennusmedioista.


Kotitietokone, opiskeluun tai toimistolle


Jos käyttää tietokonetta surffaamiseen, sähköpostin lähettämiseen, opiskeluun tai toimistotehtäviin, 250 gigatavua riittää todennäköisesti pitkälle. Käyttöjärjestelmän ja välttämättömien ohjelmien lisäksi tilaa on asiakirjoille, lomakuville ja -videoille. Se voi kuitenkin olla alakanttiin niille, jotka haluavat pelata pelejä, käyttää kuvankäsittelyohjelmia tai ladata elokuvia.

Vaikka 250 gigatavun SSD-asema tuntuu ostovaiheessa sopivalta, saattaa lisätilalle olla myöhemmin tarvetta. Helpoiten sitä saa pilvipalvelun, ulkoisten tallennuslaitteiden tai lisälaitteen avulla. Muiden tallennuslaitteiden käytön suhteen ulkoiset ovat helpompia käyttää (liitetään kokoonpanoon ulkoisesti USB-portin kautta) ja niitä voidaan vaihdella eri tietokoneiden välillä. Sisäisillä on toisalta yleensä parempi suorituskyky ja ne ovat paremmin turvassa, koska ne ovat lapsien ja lemmikkien ulottumattomissa.
  • Vaihtoehto 1: SATA SSD 250 Gt
  • Vaihtoehto 2: SATA SSD 500 Gt
  • Vaihtoehto 3: SATA SSD 250 Gt + mahdollisesti HDD lisämuistia varten




Pelitietokoneet


Sekä pöytäkoneisiin että joihinkin kannettaviin tietokoneisiin voidaan asentaa tarvittaessa useampi tallennusmedia. Jos kokoonpano tarjoaa mahdollisuuden liittää useita tallennuslaitteita, avautuu myös mahdollisuus niiden yhdistelemiseen sekä tietokoneen tallennusjärjestelmän kapasiteetin maksimointiin.

Nykypäivän suurille ja runsaasti grafiikkaa sisältäville peleille tämä sopii suorituskykysuuntautuneiden SSD-asemien kanssa. Intensiivisinä pelipäivinä pelin käynnistymiseen ei haluta käyttää turhaan aikaa. Kun käyttöjärjestelmän ja suosikkipelien tallennussijaintina toimii NVMe-protokollaa (Non-Volatile Memory Express) käyttävä suorituskykyinen SSD, ovat latausajat minimissään ja tiedonsiirto erittäin ripeää jopa 3500 Mt/s nopeudella. On kuitenkin hyvä muistaa, että toinen tallennuslaite, kuten mekaaninen kiintolevy, rajoittuu yhteiskäytössä hitaimman yksikön siirtonopeuteen. Erittäin nopean NVMe-aseman yhdistäminen suurempaan ja kustannustehokkaampaan SATA SSD -asemaan voikin olla houkutteleva ratkaisu. Suuremmalle SATA-asemalle on hyvä tallentaa hieman harvemmin käytetyt pelit, ohjelmat, tiedostot ja asiakirjat.
  • Vaihtoehto 1: 250 Gt/500Gt NVMe SSD käyttöjärjestelmälle ja suosikkipeleille + 500 Gt – 1 Tt SATA SSD "varastokäyttöön"
  • Vaihtoehto 2: 1-2 Tt SATA SSD
  • Vaihtoehto 3: 500 Gt SATA SSD + 1 HDD vähintään 2 Tt


Digitaalisen sisällön kehittäjät ja sisällöntuottajat


Mediaprojektit, jotka sisältävät kuvia, ääntä ja videoita, ovat yleensä suuria ja erittäin raskaita pyörittää tietokoneella. RAW-formaatissa otettu valokuva vie tilaa noin 20 megatavua ja videonmuokkausprojektit 4K-resoluutiolla kasvavat nopeasti kymmeniin tai jopa satoihin gigatavuihin.

Tietokoneet, joita käytetään digitaalisten tuotosten, kuten video-, valokuva- ja 3D-kuvien luomiseen, edellyttävät yleensä suurta laskentatehoa ja paljon nopeaa muistia. Kulunut ilmaisu ”aika on rahaa" muistuttaa itsestään, ja investointi nopeampaan prosessoriin, muistiin ja tallennuslaitteisiin voi usein olla kannattavaa vähänkin pidemmällä aikavälillä. Suorituskyvyn ohella on myös hyvä varmistaa, että koneella on tarpeeksi tilaa projektin ja välimuistitiedostojen tallentamiseksi nopeimmalle tallennuslaitteelle. Näin ei tule jääneeksi jumiin projektin loppuvaiheessa tallennustilan loppuessa, eikä projektitiedostoja tarvitse "lapioida" eri tallennuslaitteiden välillä. Valmiit ja arkistoidut projektit voidaan tallentaa kaikkein kustannustehokkaimmin toissijaiseen tallennustilaan, kuten suuremmille mekaanisille kiintolevyille tai NAS-asemille.
  • Vaihtoehto 1: 1 - 2 Tt SATA SSD
  • Vaihtoehto 2: 500 Gt/1 Tt NVMe SSD + 1-2 Tt SATA SSD
  • Vaihtoehto 3: 500 Gt NVMe SSD + 500 Gt NVMe SSD

On hyvä muistaa, että videoeditoinnin, valokuvien ja muiden paljon muistia kuluttavien projektien parissa työskentelevät käyttäjät tarvitsevat lähes aina myös suurta, pitkäkestoista tallennustilaa. Nopeita SSD-asemia onkin hyvä täydentää suurilla ja kohtuuhintaisilla 6-14 teratavun mekaanisilla kiintolevyillä ja panostaa aina useampaan levyyn RAID-peilauksella tietojen suojaamiseksi. Myös SSD-asemia voidaan käyttää edullisesti välimuistina edistyksellisemmissä NAS-laitteissa, mikä lisää tiedostonsiirron suorituskykyä.




Yhteenveto – muistiopas, osa 2


Edellä esiteltyjen ohjeiden ja vinkkien jälkeenkin sopivan tallennuskapasiteetin suhteen on vaikea antaa yleispätevää, kaikille sopivaa suositusta. Tämä liittyy myös siihen, mitä SSD-asemaa tulisi käyttää tietokoneessa - käyttäjällä on myös aina omat mieltymyksensä ja käyttötapansa.

Alla on luettelo artikkelisarjassa puhutuista SSD-asemista:

SSD-uutuuksia Samsungilta:

Ennen artikkelisarjan kolmatta ja viimeistä osaa, jossa käsitellään SSD:n asentamista ja sen pitämistä hyvässä toimintakunnossa, tarjoamme muutamia pikavinkkejä siitä, miten toimia, jos järjestelmä kohtaa akuutin tilanpuutteen.
  • Poista tarpeettomat tiedostot (Tutki temp-kansiot ja lataukset)
  • Poista ohjelmat ja pelit, joita et käytä juuri nyt tai lähitulevaisuudessa
  • Käytä Windowsin omia työkaluja tarpeettomien tiedostojen poistamiseen
  • Siirrä muihin tallennuslaitteisiin tiedostot ja tiedot, jotka haluat säästää.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Suurimpaan osaan kannettavista saa menemään kaksi kiintolevyä eli poistetaan se optinen asema eli DVD/Blu-Ray pois koneesta. Käyttää tarvittaessa ulkoista asemaa.

Itsellä riittää kannettavassa hyvin se 240gigan SSD ja pöytäkoneessa on taas 240gigan SSD käyttikselle (puolet käytössä) ja peleille 500giganen SSD. Itselle riitti tuo 240giganen yllättävän pitkään myös käyttikselle ja peleille, mutta nyt ei tarvitse tuon 500gigasen levyn jälkeen koko aika poistella pelejä.
 
Suurimpaan osaan kannettavista saa menemään kaksi kiintolevyä eli poistetaan se optinen asema eli DVD/Blu-Ray pois koneesta. Käyttää tarvittaessa ulkoista asemaa.
Harvemmin niitä kahta asemapaikkaa löytyy nykypäivänä muista kuin suuremmista desktop replacement -koneista sekä pelikannettavista. Melko harvassa koneessa on myöskään nykypäivänä optinen asema, jonka voisi poistaa.

Edit: M.2-paikkoja saattaakin olla jonkin verran kaksin kappalein.
 
Harvemmin niitä kahta asemapaikkaa löytyy nykypäivänä muista kuin suuremmista desktop replacement -koneista sekä pelikannettavista. Melko harvassa koneessa on myöskään nykypäivänä optinen asema, jonka voisi poistaa.

Tämä.
Jouluna ostamassani Ideapad 330S:ssä ei ole optista asemaa enää ja 2,5" laajennuspaikkoja on vain yksi johon juuri äskettäin vasta toisen ssd:n asensin pelejä varten.
Toisaalta tuo ohut rakenne ei anna edes mahdollisuutta optiselle asemalle.
 
m.2 asemat mahdollistaa ohuissakin koneissa useamman aseman ratkaisut. Omaan peliläppäriin uppoaa 3x m.2 asemaa sekä yksi 2,5" satalevy. Enemmänkin sopisi, on siellä tyhjää tilaa vielä vaikka toiselle mokomalle.
 
m.2 asemat mahdollistaa ohuissakin koneissa useamman aseman ratkaisut. Omaan peliläppäriin uppoaa 3x m.2 asemaa sekä yksi 2,5" satalevy. Enemmänkin sopisi, on siellä tyhjää tilaa vielä vaikka toiselle mokomalle.
Tuon suuremman kokoluokan läppärin se vaatii - vähänkin mobiilimmissa malleissa ei taida juuri kahta paikkaa enempää olla. Nuo M.2.-formaatin asemat on kyllä siitä hyvä juttu, että juuri kannettavissa saadaan tila paljon 2,5 tuuman levyä paremmin hyötykäyttöön.
 
m.2 asemat mahdollistaa ohuissakin koneissa useamman aseman ratkaisut. Omaan peliläppäriin uppoaa 3x m.2 asemaa sekä yksi 2,5" satalevy. Enemmänkin sopisi, on siellä tyhjää tilaa vielä vaikka toiselle mokomalle.
Tuon suuremman kokoluokan läppärin se vaatii - vähänkin mobiilimmissa malleissa ei taida juuri kahta paikkaa enempää olla. Nuo M.2.-formaatin asemat on kyllä siitä hyvä juttu, että juuri kannettavissa saadaan tila paljon 2,5 tuuman levyä paremmin hyötykäyttöön.
Onneksi Samsungilla on ymmärretty näiden mainosartikkeleiden tyyli ja kohdeyleisö. Todella laadukasta tekstiä ilman mitään OSTAOSTAOSTA pakotusta. Kiitos!
 
Fiksusti tehty artikkeli ja aika samoilla raiteilla olen itsekin.
Teorissa se 120Gb SSD voisi riittää, jos sille asentaisi ainoastaan käyttöjärjestelmän, mutta yleensä haluaa hyötyohjelmat ja ehkä sen 1-2 eniten käyttämäänsä peliä myös asentaa = vähintään 250Gb, yleensä noin 500Gb tulee valittua ettei "tila heti lopu kesken".

Kun laittaa pariksi sen noin 1-2Tb kiintolevyn tai useamman vanhan tila riittää oikein hyvin eikä ääntäkään niin paljoa kuulu. Tosin herää kysymys tarviiko niiden kaikkien sitten välttämättä olla kiinni koneessa (ulkoisellakin säilyisivät). Eli uuteen koneeseen ei erikseen kannata ostaa useita pienempiä kiintolevyjä kun kuitenkin on spotify, Netflix, Amazonin pilvi jne. käytössä jos haluaa lukea kirjoja/sarjakuvia, kuunnella musiikkia tai katsella elokuvia/sarjoja (mihin tarkoitukseen pienet kiintolevyt ovat minusta oikein hyviä jos niitä sattuu ylimääräisenä jossain lojumaan, myös "pieni" on terminä mielenkiintoinen, en tarkoita oikeasti vanhoja ja pieniä vaan jotain 200-500Gb levyjä, ne entisen 10-80Gb levyt ovat jääneet ainakin itselläni "ennen SATA" aikaan).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 096
Viestejä
4 575 144
Jäsenet
75 359
Uusin jäsen
Onniukko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom