Muiden maiden tajunnanräjäyttävät ruuat

Liittynyt
17.07.2018
Viestejä
1 504
Elikkäs siis alotetaan Saksalaisella Currywurstilla. Oma vaimoke tutustutti minut tähän, ja on aivan jumalten ruokaa.
Omat kokkaustaidot alkaa oleman sitä luokkaa, että viimein osaa tehdä aitoa ja ehtaa saksalaista currywurstia.



Tämä pitäisi saada suomalaisille nakkikioskeille.
 
Olen kerran käynyt Berliinissä ja jäi tämäkin perkele maistamatta jostain ihmeen syystä, niin jos Ylimaisteri on jostain Oulusta kotoisin, niin tulen enemmän kuin mielelläni jakamaan makunautintoja.
 
Saksassa käynyt ja hyväksi todistanut, mutta kunniamaininta myös dönerille. "Kanakebab" täällä päin ei vain ole sama asia. Lisäksi monesta kebabbilasta sai ihan lammaskebabiakin dönerin lailla ja ai että, maistui hyvin.

Muutenkin saksalaisten maku lihoissa parempi. Kaikenlaiset leikkeleet lähikaupoissa, makkaroista puhumattakaan, kaatavat Suomen kauppojen lihatiskit 6-0. Oli myös oivallus huomata siellä, että ranskalaisiin perunoihin laitetaan majoneesia päälle, ei ketsuppia.

Kannattaa kokeilla.
 
Saksalaiset käkättää suomessa kun näkevät ikkunassa mainoksen Kanakebababeista.
Kanake on mutakuono saksaksi.
 
Thaimaa, yksi suosikeista Som tam thai - papaijasalaatti, kylkeen tahmariisiä ja grillattua kanaa. Nautitaan rannalla varjon alla kun ei enää aurinko paista täysillä, eli viiden-kuuden kieppeillä. Tietysti mahdollisimman tulisena.

IMG_8837.jpeg
 
Elikkäs siis alotetaan Saksalaisella Currywurstilla. Oma vaimoke tutustutti minut tähän, ja on aivan jumalten ruokaa.
Omat kokkaustaidot alkaa oleman sitä luokkaa, että viimein osaa tehdä aitoa ja ehtaa saksalaista currywurstia.



Tämä pitäisi saada suomalaisille nakkikioskeille.

Käy Tampereella Tammelan torilla: Curry 510
Valikoimassa myös saksalaisia oluita :thumbsup:
 
Israel, Falafelit katukioskeista. Tajunnan räjäyttäviä siksi, että niitä on kaivannut monasti jälkeen päin.
Toki tämäkin kokemus joskus 1995 tms että toivottavasti kyse ei ole vain ”aika kultaa muistot” tilanteesta.
 
Varmaan mitään tajunnanräjäyttävimpiä ei ole tullut edes maistettua, mutta niiden lisäksi joita jo mainittu, ainakin näitä on pakko tehdä aina uudelleen ja uudelleen:

Korea: bipimbap, bokkeumbap, korean fried chicken
Indonesia: rendang
USA: pulled pork, chowder
Meksiko: birria taco, kvinoasalaatti
Ukraina: borssi
Italia: bugatini all'amatriciana, pasta bolognese
Japani: okonomiyaki
Vietnam: pho, riisinuudelisalaatti
Ruotsi: skagen
 
Jo kertaalleen mainittu Japani - Ramen ja nimenomaan Hakata Ramen Fukuokalta, joka tarjoillaan katukojusta auringon laskettua ilmankosteuden ollessa 85% ja lämpötila 30c. Hiki valuu solkenaan ja kojun pitäjä ottaa styroksilaatikosta jäävedessä uitetun pyyhkeen ja heittää hikoilevan suomisian niskaan. Oli kyllä hyvä soppa.
 
Kreikkalainen gyros. Ai että.
Se on kyllä hyvä, mutta ei kanaversio, vaan possunlihasta valmistettuna, kuten ne tuolla pääosin valmistetaan muutenkin. Noita on Kreikassa joka kulmalla kaiken maailman pikkusnäkäreissä muutamalla eurolla ja on kyllä sellainen elämän nektariini sopivan virkistävän oluen kanssa, että voisi pelkästään näiden vuoksi lähteä lomalle taas jonnekin Rodokselle tms.

En ymmärrä miksi täällä tuputetaan eri ruokafestareilla mukamas "aitoja kreikkalaisia kanagyroksia", kun Kreikassa se liha näissä nimenomaan ei ole kanaa kuin poikkeustapauksissa.

Nam.

1688067090385.png
 
Kuriositeettina pitää mainita Unkari kun kebab/gyros -linjalle lähdettiin. Esim Budapestissa näitä saa joka kadunkulmasta ja ostareilta. Toki siellä on muutakin maistuvaa, esim grillatut makkarat ja lihat.

IMG_2039.jpeg
 
Oli myös oivallus huomata siellä, että ranskalaisiin perunoihin laitetaan majoneesia päälle, ei ketsuppia.

Kannattaa kokeilla.

Katselin tuon youtubevideon ja joo, majoa ranskalaisiin, ja hitosti ketsuppia makkaroiden päälle, ja sitten sitä "curryä"

Käy Tampereella Tammelan torilla: Curry 510
Valikoimassa myös saksalaisia oluita :thumbsup:
heidän menussaan näemmä makkaroiden päälle ketsuppia johon jo sotkotettu se currymauste.

Kiinnostava grillituote sinänsä. Suomessahan perinteinen suomalainen grillikioski on katoamassa, kun on pakko saada jotain mualla perinteistä mielummin.
 
Spämmätään vielä että erilaiset katuruuat säilyy kai helpoiten "aitoina" kun ovat valtaosin yksinkertaisia, ja: niitä syö paikalliset. Monet perinteiset ruuat on turistoituneet aika erilaisiksi mitä paikalliset niitä syövät. Ja jos nitä viedän oman maan ulkopuolelle, ne sovittuvat vientimaan makutottumuksiin.

Tämä ei siis ole mikään moite tai kritiikki, mietin vaan miten se menee.
Jos Salon torille tulisi firenzeläinen lampredottokioski, ei sitä aitona söisi kukaan.

Gyrosta kotona!
Aika mässysuokaa!

 
Viimeksi muokattu:
Katselin tuon youtubevideon ja joo, majoa ranskalaisiin, ja hitosti ketsuppia makkaroiden päälle, ja sitten sitä "curryä"


heidän menussaan näemmä makkaroiden päälle ketsuppia johon jo sotkotettu se currymauste.

Kiinnostava grillituote sinänsä. Suomessahan perinteinen suomalainen grillikioski on katoamassa, kun on pakko saada jotain mualla perinteistä mielummin.

Ei currywurstin kastike ole "ketsuppia"; se että ketsupin päälle ripsauttaa vähän currya ei ole sama asia, mutta onhan tuo tomaattipohjainen niin kai sitä sinänsä voi ketsupiksi sanoa vaikka ei lähikaupan Pirkan ketsuppia muistutakaan...

Mitäs suomalaista grilleiltä saa tai on saanut? Vety on hyvä, tuore Mustakin on ihan hyvää, mutta jakaa hieman mielipiteitä.
 
Vaikeaa nyt sitten sanoa mihin pitäisi sormella osoittaa, mutta Butter Chicken on kyllä jumalaisen hyvää ja melko yksinkertaista tehdä.
 

Herkkua, mutta harvalta grilliltä saa oikein tehtynä. Useimmiten näkee hampurilaissämpylöitä. :confused2:

Jos nyt otsikon mukaisesti koitan myös jotain kirjoittaa, niin com chien chau on sangen hyvää. Vietnamilainen paistettu riisi. Tai ainakin se versio, jota saa VG Wokissa Turussa.
 
Työkaveri kävi tuossa keväällä Kreikassa ja kehui kovasti Gyrosta, tekisi kyllä mieli kokeilla.
Ite Kävin Ateenassa ja testasin monta eri gyros-paikkaa ja aivan susipaskaa. Vaikka paikat oli ihan täynnä paikallisia. Paremmin omaan makuun gyrokset ollu jossain bulgariassa enempi.
 
Ite Kävin Ateenassa ja testasin monta eri gyros-paikkaa ja aivan susipaskaa. Vaikka paikat oli ihan täynnä paikallisia. Paremmin omaan makuun gyrokset ollu jossain bulgariassa enempi.
En tiedä kuinka paljon niissä on vaihtelua. Rodoksella niitä tuli jokunen vuosi sitten syötyä useammissa paikoissa ja vaikka vaihtelua oli sielläkin saaren sisällä, niin yhtään huonoa ei osunut kohdalle.
 
Thaimaassa kaikki curryt oli ihan mahtavia.
Seafood mahtavaa. Suomessa olin kerran käynyt thaimaalaisessa ravintolassa syömässä enkä tykännyt mutta sehän ei sitten ollutkaan samaa ruokaa mitä Thaimaasta löytyi, mausteiden käyttö ja maut kyllä räjäytti tajunnan. Onneksi olen aina tykännyt tulisesta ruoasta ja thaikkuruoka pitää olla tulista.
 
En tiedä kuinka paljon niissä on vaihtelua. Rodoksella niitä tuli jokunen vuosi sitten syötyä useammissa paikoissa ja vaikka vaihtelua oli sielläkin saaren sisällä, niin yhtään huonoa ei osunut kohdalle.
Siinä on luultavasti juuri se erilainen mihin on tottunut. Omasta mielestä Ateenassa olleet gyroset oli lihan osalta todella kuivaa. Se on luultavasti sama kuin joku kebab mikä on ihan erilaista täällä suomessa saksantuontina kuin esim jossain turkissa.
 
Thaimaassa kaikki curryt oli ihan mahtavia.
Seafood mahtavaa. Suomessa olin kerran käynyt thaimaalaisessa ravintolassa syömässä enkä tykännyt mutta sehän ei sitten ollutkaan samaa ruokaa mitä Thaimaasta löytyi, mausteiden käyttö ja maut kyllä räjäytti tajunnan. Onneksi olen aina tykännyt tulisesta ruoasta ja thaikkuruoka pitää olla tulista.

Thairuoka on sina vähän mysteeri tilaa sen sitten missä hyvänsä. Toki Thaimaassa on helppo yrittää tilata oman maun mukaista suoraan kokilta jos mahdollista. Suomestakin saa toki aika hyvää esim Korat Tam Tamista Tapanilasta ja Malmilta.
Toki siellä + muissa on kiinni onko kuka kokkina ja tekeekö just sitä omaan makuun olevaa.
Thaimaassakin aika isot erot missä päin olet ja mitä tilaat. Kielen osaaminen helpottaa tilausta saada semmosta mistä itse pitää.
Curryt hyviä etenkin etelämmässä (Panang ja massaman), moni muu sitten hyvää pääasiassa landella. Mutta kiva maa viettää aikaa, kuukauden/parin reissulla ei tule välttämättä syötyä länsiruokaa kuin poislähtiessä kentän Burgerkingissä.
Omat suosikit: curryt, paistettu kana/possu chilillä ja basilikalla, nuudelikeitot ja tietysti ns. grillipaikat (muukataa) jossa grillaat ruokasi hiiligrillillä sen mukaan mistä tykkäät. Tietty jo aiemmin mainittu paoaijasalaatti on kova on sitten rantsussa tai Isaanin viidakoissa. Aika monet samat safkat löytyy pienin variaatioin myös Kambodzhasta ja Laosista.
 
Nimenomaan. On aika suoraviivaista väittää että jokin vieraan maan ruuoan pitää maistua joltain tietyltä. Jos ruokaa syö muuala kuin sillä seudulla josta se on, se on muokkatunut uuden paikan makumaailmaan, ja siellä mistä se on, se on muokkatunut turisteille. Aika harva meistä on jonkin maan ruuan asiantuntija, vaikka olisikin kerran käynyt paikallisessa sitä syömässä. Tuosta "currystä" voinee sanoa ettei semmoista oikeastaan edes ole: koko sana on englantilainen keksintö, mutta mehän tiedämme mitä kulinaristeja he ovat! ;-D
 
Kyllä, eihän esim. Thaimaassa edes käytetä sanaa curry mainitsemieni ruokien nimessä, se löytyy vain englanninkielisistä nimistä, eikä vertailtaessa ’curryja’ esim. maista, Japani, Thaimaa ja Intia, yhteisiä makuja ei kauheasti löydy. Yhteiset asiat ovat lähinnä se, että ruoassa on kastike ja yleensä mausteinen maku (pl. Japani jossa kaikki sapuska on melko mietoa vs. kaakkois-Aasian maat), tarjoillaan riisin tai nuudelin kera.
 
Israel, Falafelit katukioskeista. Tajunnan räjäyttäviä siksi, että niitä on kaivannut monasti jälkeen päin.
Toki tämäkin kokemus joskus 1995 tms että toivottavasti kyse ei ole vain ”aika kultaa muistot” tilanteesta.
Falafelit on jänniä. Rakastan ruokaa ja eri makuja, mutta falafelit on ehdoton EIEIEIEI!!! Joo, olen yrittänyt tykätä niistä monta kertaa, mutta ei... Oliivien kanssa tähän mennessä elämää ainoa ruokalainen, jota en vaan pysty syömään.

Itse topikkiin, niin valitettavasti venäläinen shaurma. Siis Lähi-idän safkaa, joo, mutta ne mitä Moskovassa oon syöny, niin huhhuh! Extra juustolla tietty! Eipä tarvi näitä syödä hetkeen.
 
Itse topikkiin, niin valitettavasti venäläinen shaurma. Siis Lähi-idän safkaa, joo, mutta ne mitä Moskovassa oon syöny, niin huhhuh! Extra juustolla tietty! Eipä tarvi näitä syödä hetkeen.
Miten venäläinen shaurma vertautuu muiden maiden shaurmaan, shawarmaan, gyrokseen jne.?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
267 055
Viestejä
4 618 674
Jäsenet
75 980
Uusin jäsen
sifu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom