Mozillan selainten kääntäminen itse

Sompi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
686
Yritin jo muutama kuukausi aiemmin kääntää Mozilla Seamonkeytä käyttäen Slackwarea, mutta Mozillan buildtoolsit eivät toimineet, koska niissä skripteissä on paljon kovakoodattuja tiedostopolkuja, jotka eivät Slackwaressa pidä paikkaansa.

Nyt eilen yritin kääntää Firefoxia tämän ohjeen mukaan: Building Firefox On Linux — Firefox Source Docs documentation

Käytössä oli täysin puhdas asennus uusimmasta vakaasta Debianista. Heti alussa piti poiketa ohjeesta sen verran, että piti asentaa python3-pip erikseen, koska se ei tullut pythonin mukana automaattisesti. Mozillan bootstrap-skripti epäonnistuu kuitenkin kohtaan, jossa se yrittää asentaa rust-kääntäjää - se lataa sen jostain Mozillan omilta palvelimilta ja siinä rust-binäärissä onkin sitten ilmeisesti joku vika, jonka takia sen suoritus ei onnistu. Asensin sitten rustc:n Debianin omista pakettivarastoista, mutta Mozillan skripti väittää sitä liian vanhaksi versioksi ja yrittää sitten kuitenkin asentaa sen oman versionsa rustista, mikä epäonnistuu.

Kaiken lisäksi tuo bootstrap-skripti pitää aloittaa alusta aina joka ikisen epäonnistumisen jälkeen ja se sitten lataa kymmenen gigatavua lähdekoodeja ja muita tiedostoja, eli tuo itse kääntämisen yrittäminen on aika uskomatonta tervanjuontia muutenkin. Tuohon skriptiin ei ole koodattu minkäänlaista mahdollisuutta jatkaa keskeytynyttä prosessia siitä, mihin jäätiin.

Voidaanko Mozillan selaimia enää edes pitää vapaana softana, kun itse kääntäminen tuntuu aivan mahdottomalta tehtävältä? Haluaisin "ristiinkääntää" selaimesta version, joka toimii Pentiumilla ja Pentium Pro:lla.
 
Liittynyt
20.12.2016
Viestejä
1 355
Testailin Debian 11 koneessa ja toimi Mozillan ohjeiden mukaan (linux_build.html)
Kannattaa välttää roottina toimimista vaan asentelet mitä pystyy käyttäjänä!

Ensinnäkin kannattaa asennella noi vaadittavat riippuvuudet etukäteen, ainakin
build-essential curl python3 python3-dev python3-venv python3-pip
Rust ja Firefox päivittyvät liian nopeasti stable Debianille. Vaatinee siis Rustin asentamisen rustupilla, erikseen
itselläni vaati pythonin paketeiden lisäämisen PATHiin:
echo "export PATH=\"$(python3 -m site --user-base)/bin:$PATH\"" >> ~/.bashrc
sitten terminaali uusiksi auki että varmasti lataa pythonille, rustille yms. uudet environment variablet sun muut
käyttäjänä myös
python3 -m pip install --user mercurial
curl https://hg.mozilla.org/mozilla-central/raw-file/default/python/mozboot/bin/bootstrap.py -O
python3 bootstrap.py

Firefoxin ristiinkääntäminen on ainakin ennen ollut hemmetin vaikeaa ja varmaankin vielä vaikeampaa Rustin yms. myötä.
Toimiiko uusin Firefox edes enää Pentiumeilla, ylipäätänsä?
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 174
Kokeilin nyt itsekin taas kääntää ja hyvin onnistui ohjeita seuraamalla. Gitin valitsin käyttöön ja sen asetuksien tarkistus kaatui virheeseen, mutta ei vaikuttanut sitten itse kääntämiseen.
 

Sompi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
686
Testailin Debian 11 koneessa ja toimi Mozillan ohjeiden mukaan (linux_build.html)
Ei, et tehnyt sitä ohjeiden mukaan. Asensit paketteja etukäteen ja Rustinkin käänsit itse erikseen. Hyvä kuitenkin tietää, että noin onnistuu, yritänpä siis itsekin tuossa lähiaikana samalla tavalla.

Firefoxin ristiinkääntäminen on ainakin ennen ollut hemmetin vaikeaa ja varmaankin vielä vaikeampaa Rustin yms. myötä.
Toimiiko uusin Firefox edes enää Pentiumeilla, ylipäätänsä?
Miksi ei toimisi Pentiumilla? Eihän siinä mitään assemblyllä tehtyjä komponentteja ole, jotka vaatisivat juuri tietyn käskykannan, vaan pelkkää C/C++-koodia ja Rustia. Rust on kyllä tosi ongelmallinen näissä, mutta Pentiumia sen pitäisi tukea kyllä. Se i686-vipu siinä kääntäjässä on rikki ja ylläpitäjät ovat niin välinpitämättömiä paskoja, etteivät aio sitä edes korjata, mutta i586-vivun pitäisi toimia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 305
Moderni Firefox, kuten muutkin modernit selaimet, on niin raskas, että toimiiko se millään käytännön pentium-koneella, vaikka koodin puolesta kaikki olisikin OK? Paljonko sellaisessa koneessa on keskusmuistia, 128 MB ehkä, vai onko sitäkään? Mahtaako Firefoxille riittää se edes tyhjäkäynnillä?

Koodin puolesta Pentiumilla toimimisesta en osaa sanoa, mutta sellainen mutu minulla on, että Javascriptin JIT-kääntäjä olisi ongelmallinen ainakin vieraille arkkitehtuureille käännettäessä. Ehkä videonpurkumoduulien ja rautakiihdytysten kanssa voi tulla jotain haasteita myös?
 

Sompi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
686
Tarkoituksena ei varsinaisesti ole käyttää sitä Pentiumilla, vaan kääntää se Pentiumin käskykannalle, koska Pentium Pro:n (i686) käskykannalle kääntäminen ei Rustilla onnistu kääntäjän bugien takia. Sitten sitä Pentium-binääriä voisi käyttää Pentium II- ja Pentium III-koneilla, joissa kyllä riittää laskentateho Firefoxin käyttämiseen aivan hyvin. En tiedä, riittäisikö se sitten Pentiumissakin, kun en ole kokeillut. Miksi se ei jotain tekstipohjaista sivua jaksaisi renderöidä, kun ennenkin jaksoi?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 302
Viestejä
4 156 817
Jäsenet
70 406
Uusin jäsen
Eppupelaa

Hinta.fi

Ylös Bottom