Puut on kaadettu viimeksi 80v sitten, eikä koskaan harvennettukaan. Jo mun lapsuudessa 35-40v sitten tämä alue tunnettiin synkkyydestään ja hyttysistä - mutta Isän nuoruudeasa se oli kuulemma aurinkoinen ja viihtyisä.
Isot puut ovat kivoja, mutta osa sitten peittää koko auringon. Näin erityisesti kuuset, ja me ollaankin kaadettu niitä muutama vuodessa jo melkein 10v ajan. Kysymys kuuluukin, onko pidemmän päälle jotain selkeätä haittaa siitä että kaataa vain tietynlaisia puita? Esim. tuosta synkemmästä metsästä kuusia, ja pihapiiristä haapoja (jättäen pihaan koivut ja vaahterat)?
Ei varsinaisesti ole haittaa(millaista?) vielä siitä, että kaataa valikoiden tietynlaisia puita. Hyötyähän siitä on. Näinhän periaatteellisesti sekä piha-alueilla että metsätalousmaalla lähtökohtaisesti toimitaan. Se sitten vaihtelee, mitä halutaan suosia.
Jos pelätään jotain ekologista haittaa, niin pienellä palstalla kovin suuria ihmeitä ei suuntaan tai toiseen tapahdu. Toki paikallinen eliöstö muuttuu jos tehdään suuria muutoksia, ja niin se muuttuu myös puuston ikääntyessä vailla toimenpiteitä tai pienten toimenpiteiden kanssa.
Varsinaiseen pihapiiriin voi istuttaa tai kylvää haluamiaan puita, jollaisena ei kannata pääsääntöisesti pitää esimerkiksi kuusta. Koivu, vaahtera tai mänty on ihan potentiaalinen kandidaatti, vaikka esimerkiksi vanhat vaahterat ovat joskus melkoisia vaarallisia hirvityksiä. Yleensä pihapuiden kannalta on ihan jees jos kovin isoja puita ei lainkaan ole kaatumasäteellä rakennuksiin. Pihapuut kuuluu kaataa ajoissa ennen kuin niistä tulee niin isoja, että kaatuvat, halkeavat tai pitää tilata arboristi poistamaan puu palasina ylhäältä päin.
Parin hehtaarin alueella voi hyvinkin olla koko alueen selektiivisen hoidon sijaan tai ohella olla kannattavaa joitakin kohtia kaataa kokonaan ja perustaa uutta puustoa. Myös siinä tapauksessa että tavoitteena ei ole harjoittaa liiketoimintaa. Tietenkin huomioiden seuraava:
Tässä tapauksessa sillä ei ole oikeastaan suuresti merkitystä puiden kannalta monimuotoisuudella merkitystä. Ainoa asia joka oikeasti vaikuttaa on tuuli, joka saattaa sitten kaataa esim yksin jätettyjä kuusia.
Tämä. Jos kyseessä on hoitamaton(viimeistä 10 vuotta lukuunottamatta) eli yleensä hyvin tiheä metsikkö, siellä on kuusia, ja se on vanhaa, niin siellä keppimetsässä on esimerkiksi pitkiä laihoja kuusia. Ne eivät pelkästään saata kaatua tuulesta vaan
kaatuvat tuulesta, minkä ilmiön esiintyvyyttä korostaa maininta että kyse on saaristosta. Kun ei ole tarkoitus myydä puuta, tämän haitallisuus riippuu vain siitä, onko puu lähellä rakennusta tai muuten vaaraa aiheuttavalla paikalla. Jos niitä on itse muutenkin poistettu, periaatteessa muutamien puiden kaatuminen ei haittaa - niistähän tehdään sitten kai lisää polttopuuta ellei jätetä tahallaan lahoamaan. Käytännöllisenä seikkana mainittakoon että tuulenkaatojen raivaaminen on vaarallinen työ.
Jos haluaa kasvattaa isoja puita, niin sitä tehdään tavallisesti riittävän harvassa eli runkolukua vähentäen. Pitkät laihat puut kaatuvat helposti melkein missä tahansa, ja etenkin muita puita ympäriltä poistettaessa. Yksinään jätetyt tai hakkuun reunaan jäävät pitkät puut ovat alttiita myrskyvaurioille, vaikka olisivat järeitäkin.
Toinen asia joka kannattaa huomioida on kosteus. Varsinkin lehtipuut imevät hillittömiä määriä vettä maaperästä kuivattaen sitä, joka saattaa sitten olla sekä hyvä että huono juttu. Rengaskaivon lähettyviltä ainakin kannattaa siivota pois.
Lisäksi puiden varjostava vaikutus on ihan huomattava asuin- ja huvirakennusten kannalta. Viilennysilmastoimatonkin talo saattaa monessa tapauksessa olla oikein tuuletettuna(eli yleensä röörit kiinni) mukavan viileä yöpyä suuren osan kesää, etenkin vapaa-ajan asunnossa jossa ei ehkä kuluteta suuria määriä sähköä päivittäin kun ollaan pois paikalta. Vastapainona tälle on puiden aiheuttama riski. Kaatuuko talon päälle, pihaan ajetun auton päälle, paljun päälle. Puukasvit voivat kuitenkin varjostaa rakennusta myös aiheuttamatta haittaa tai vaaraa, kun asiaan kiinnittää huomiota. Tai pihaa ylipäänsä, kuivuushaittaa vastaan aluskasvillisuutta, nurmikkoa, puutarhaa.