Miten rakentaa verkko kaksikerroksiseen rivariasuntoon?

Liittynyt
31.12.2016
Viestejä
217
En oikein tiennyt sopivaa ketjua tälle, joten saa siirtää tarvittaessa johonkin olemassa olevaan.

Tilanne on seuraava: asun kaksikerroksisessa rivitalossa. Taloyhtiöön tulee DNA:lta (aiemmin Tampereen Puhelin ja ICT Elmo, jonka DNA osti) taloyhtiösopimuksella netti. Nopeus on 100/10 ja toteutettu VDSL:llä. Yläkerrassa on olohuone, jossa on puhelinpistoke, ja modeemina siinä vieressä Inteno DG200AL-AC. Olohuoneessa on televisio ja PS4, jotka on piuhalla kiinni modeemissa. Alakerrassa on pöytäkone, joka on WiFi:llä yhdistettynä nettiin. Muita WiFiin yhdistettyjä laitteita tilanteen mukaan on tietysti puhelimet ja pari läppäriä.

Ongelma on se, että alakerran pöytäkone ei pääse lähellekään kunnon nopeuksia. Lataus pyörii Speedtestin mukaan 15-20 M kieppeillä, kun taas läppärin kanssa piuhalla kokeillen nopeus on 90-95 M. Myös yläkerrassa WiFi antaa vähintään 40 M latausnopeuden. Kumma kyllä, lähetysnopeus pöytäkoneella on Speedtestin mukaan 18 M. Hidas latausnopeus vaikuttaa huomattavasti esim. YouTube -videoiden latauksiin ja muihin suoratoistopalveluihin. Ihan normaalitkin nettisivut lataavat hitaasti.

Eli, haluaisin saada alakerran pöytäkoneen piuhalla kiinni modeemiin. Myös tv ja PS4 toimii paremmin piuhalla, eli nekin haluaisin pitää modeemissa kiinni. Mitään 30 metristä piuhaa en halua vetää yläkerrasta alakertaan. Alakerran makuuhuoneessa on myös puhelinpistoke.

Mitä siis kannattaisi tehdä? Ostanko toisenkin modeemin, jonka vedän alakerran makkarin puhelinpistokkeeseen, ja tähän modeemiin sitten laitan pöytäkoneen piuhalla kiinni? Onko sillä suurikin vaikutus, vedänkö pidemmällä puhelinpiuhalla modeemin lähelle pöytäkonetta, vai annanko modeemin olla makkarissa ja käytän pidempää ethernet -piuhaa? WiFi -verkkojahan tällöin on kaksi erillistä, eli mitään sulavaa vaihdosta yläkerrasta alakertaan siirtyen ei liene mahdollista saada. Vai toimiiko tällainen kahden modeemin setup ylipäänsä?

Kiitos jo etukäteen vastauksista!
 
Voisit ehkä kokeilla alakerran koneelle Powerline-adapteria, ne siis hyödyntävät talon sähköverkkoa netin siirtoon. Toteutuva nopeus sitten määräytyy talon sähköjohtojen pituuden ja laadun perusteella.

Sähköverkkoon

Kahta VDSL-modeemia et saa samaan liittymään samaan aikaan kiinni.
 
Viimeksi muokattu:
Kaksi modeemia ei toimi, eli sen voi viivata heti yli. Vaihtoehdot on oikeastaan vetää se pitkä piuha yläkerrasta alakertaan ja jakaa se siellä esim kytkimellä pöytäkoneelle ja toiselle wifi tukiasemalle (jos myös alakertaan haluaa parempaa wifiä), tai käyttää jotain yhdistelmäpurkkia ja ruksata siltaavaan tilaan.

Toinen vaihtoehto voisi olla esim mesh wifi ratkaisu missä tukiasemia on useampi pienemmillä etäisyyksillä, jolloin alakertaan saisi ilman pitkiä verkkokaapelivetoja paremman wlan signaalin.

Kolmas vaihtoehto on yksittäinen wifi tukiasema yläkerran ja alakerran välimaastoon mikä mieluusti langallisesti kiinni modeemissa mikä jakaisi wlanin ylä- ja alakertaan.

Useammalla purkilla tehdyt wlan verkot voi kaikki olla samalla ssid:llä ja salasanalla milloin verkkoa ei tarvitse erikseen vaihtaa kerroksesta toiseen siirryttäessä. Tässä toki se riski, että laite jää kiinni huonompaan tukiasemaan mikäli signaali on riittävän hyvä.

E: ehdotettu datasähkö voi myös toimia helppona ratkaisuna.
 
Okei, hyvä tietää, ettei tuota kahden modeemin ratkaisua ole mahdollista toteuttaa.

Tuota sähköverkkoratkaisua mietin myös, mutta siinä taisi olla joku juttu, että modeemin ja pöytäkoneen pistokkeiden pitäisi olla saman vaiheen tms. takana? Saako tuota selvitettyä muuta kuin löytämällä jostain talon piirustukset tms., josta selviää miten nuo sähköt on vedetty? Saahan tuollaisen tuotteen toki kauppaan palautettua takaisin, jos se ei toimikaan.

Tuo mesh -verkko olisi mielenkiintoinen, mutta silti epäilyttää wifin nopeus, kun se kuitenkin jää langallista yhteyttä hitaammaksi. Ellei tuollaiseen mesh -tukiasemaan sitten saa pöytäkonetta kiinni, mikä voisi nopeuttaa yhteyttä hieman?
 
Okei, hyvä tietää, ettei tuota kahden modeemin ratkaisua ole mahdollista toteuttaa.

Tuota sähköverkkoratkaisua mietin myös, mutta siinä taisi olla joku juttu, että modeemin ja pöytäkoneen pistokkeiden pitäisi olla saman vaiheen tms. takana? Saako tuota selvitettyä muuta kuin löytämällä jostain talon piirustukset tms., josta selviää miten nuo sähköt on vedetty? Saahan tuollaisen tuotteen toki kauppaan palautettua takaisin, jos se ei toimikaan.

Tuo mesh -verkko olisi mielenkiintoinen, mutta silti epäilyttää wifin nopeus, kun se kuitenkin jää langallista yhteyttä hitaammaksi. Ellei tuollaiseen mesh -tukiasemaan sitten saa pöytäkonetta kiinni, mikä voisi nopeuttaa yhteyttä hieman?
Kiinteä piuha on aina paras, mutta myös hankalin asentaa, joten mesh-verkkoon minäkin tuollaisessa tilanteessa todennäköisesti kallistuisin. Toinen purkki VDSL-modeemin perään ja toinen alakertaan. Tarvittaessa voit hankkia myöhemmin vielä kolmannen "satelliitti-tukiaseman", mikäli jossakin huoneessa on katvetta.

Laitteet voi modeemista riippuen kytkeä kiinteästi tukiasemaan ja mobiilivehkeet käyttävät wlania. Kaikissa tukiasemissa ei ole riittävästi verkkoliittimiä, eli siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Netgear Orbi RBK50 olisi todennäköisesti oma valinta.

 
Okei, Tuo mesh -verkko olisi mielenkiintoinen, mutta silti epäilyttää wifin nopeus, kun se kuitenkin jää langallista yhteyttä hitaammaksi. Ellei tuollaiseen mesh -tukiasemaan sitten saa pöytäkonetta kiinni, mikä voisi nopeuttaa yhteyttä hieman?

Kyllä hyvillä tukiasemilla saa 100M liittymästä kaiken irti, kun signaali pysyy riittävän hyvänä ja client itsessään ei jarruta nopeutta (esim tukemalla vain 2.4ghz wifiä). Niin pitkään kun yläkerran ja alakerran välissä ei laitteiden välissä ole ollenkaan kaapelia niin ei se alakerran koneen kytkeminen piuhalla maagisesti takaa parempaa nopeutta.

Näissä tosiaan vaikea sanoa varmasti parhaiten toimivaa ratkaisua, kun muuttujia on monta. Kannattaa hieman puntaroida, että onko pienempi vaiva vetää vain se kaapeli ja nopeus on varmasti hyvä vai pahemmassa tapauksessa todeta, että meshilläkään saavutettu lisähyöty ei ole riittävä.
 
Piuhalla minäkin haluaisin tuon vetää, mutta sitä vaan ei saa vedettyä mitenkään niin, ettei se olisi hölmön näköinen. Ja tuohon saisi sitten uppoamaan varmaan useamman kymmentä metriä piuhaa.

Täytyy varmaan vain lähteä kokeilemaan tuosta powerline -ratkaisusta, ja sitten seuraavaksi mesh -verkkoa, jos ensimmäinen ei toimi.
 
Itse laitaisin modeemiin kiinni laptopin ethernetillä ja siihen pyörimään iperf3-serverin. Sitten mobiililaitteella, jossa 5 GHz:n wifi (mieluiten ac) tutkimaan, miten Intenon 5 GHz:n wifi kuuluu. Epäilen, että tuo Inteno on yksi juurisyistä, mutta jos se on isoimmalla teholla vapaalla kanavalla, niin sen parempaan ei sillä pysty ainakaan siinä kohdassa asuntoa. Eri asia on, miten hyvin Intenon softaversiossa noihin pääsee vaikuttamaan.

Myös pöytäkoneen wifi-sovitin (2.4 GHz:iin rajoittunut halpistikku?) voi olla toinen juurisyy, miksei nopeudet ole sitä mitä pitäisi.

Powerline-ethernet vaatii järkevällä nopeudella toimiakseen vähintään maadoitetut pistorasiat kumpaankin päähän.

EDIT: Helposti löydettävä mobiilisovellus, joka tukee iperf3:a on he.net network tools (Hurricane Electric). Kun on sitä oppinut käyttämään ja tietää mistä on kysymys, niin sen jälkeen voi etsiä paremmin pelkkään lähiverkon nopeustestiin tarkoitettuja vastaavia iperf3-sovelluksia.
 
Viimeksi muokattu:
Jostain syystä en pääse Intenon asetuksiin kirjautumaan ollenkaan. Olen koittanut selaimella mennä http://192.168.1.1/ tai http://inteno.lan/ ja käyttänyt ohjeista löytyviä tunnuksia, mutta herjaa vääristä tunnuksista. Ja on koitettu sekä piuhalla että wifi:llä.

Pöytäkoneen wifi-sovitin on Asus PCE-AC56 Dual-band -WiFi-adapteri 59,90 ja sen kyllä pitäisi tukea 5 GHz:n verkkoa.

Katsoin äsken puhelimella (OnePlus 6) tuota 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n toimivuutta. Näköjään heti kun rappuset kävelee ylös, yhteys vaihtuu 5 GHz:hen, mutta rappusten puolivälin jälkeen alakertaan mennessä vaihtuu 2,4 GHz. Eli tuossa on selkeä raja, jonka jälkeen yhteys heikkenee.
 
Tuohon 2.4 GHz:iin päätyminen (saman SSID:n takia) on tosi ärsyttävää. Wifi Analyzer (farproc) ja sen vaatimalla wifi connecter -kirjastolla pystyt todennäköisesti kytkeytymään 5 GHz:iin ja mitata sen toimintaa. Et voi vaihtaa samassa verkossa (SSID:ssä) kanavalta toiselle, vaain 5 GHz:iin pitää tulla jonkun toisen verkon kautta tai suoraan (jos valitset, että mihinkään wifiin ei yhdistetä automaattisesti).

Pöytäkoneesta voisi varmaan helposti poistaa kokeeksi 2.4 GHz:n käytöstä ajurin asetuksissa.
 
Kokeilitko jo näitä:
Asetukset ja hallinta
Paikallinen hallinta http://192.168.1.1
Käyttäjänimi user
Salasana user
Kappas, noita user/user tunnuksia en mistään löytänyt, eikä tullut mieleen kokeilla. Sillä toimi, kiitos!

Pöytäkoneestakin sain poistettua 2,4 GHz:n käytöstä. Yhteyden laatu näyttää nollaa palkkia, mutta netti kuitenkin toimii. Speedtest antoi n. 45 megaa lukemiksi, eli nopeus ainakin parani jonkin verran. Toki tuo nyt on silti kaukana yhteyden täydestä potentiaalista.
 
Täälläkin asutaan kaksikerroksisessa rivarin pätkässä. Alakerrassa modeemi ja ylhäällä pöytäkone. Helpoin tapa tässä tapauksessa oli tuo aikaisemmin mainittu sähköverkon powerline ratkaisu tuolle pöytäkoneelle. Pistorasiat eivät ole maadoitettu eikä saman sulakkeen takana. Homma toimii hienosti ja yläkerran kone saa samat nopeudet kuin alakerran kone joka on suoraan modeemissa piuhalla kiinni. Powerline on helppo ja hyvä ratkaisu.
 
Kävin hakemassa testiin tuollaisen powerline -ratkaisun, mutta se ei juurikaan tilannetta muuttanut. Nopeus nousi vain n. 5 M ja kaiken lisäksi tuo aiheutti hirveää häiriötä tietokoneessa kiinni oleviin kaiuttimiin, vaikka välissä on galvaaninen erotin. Liekö sitten sen verran huonokuntoista sähkökaapelia tai jotain.

Seuraavaksi varmaan sitten alan miettimään tuota mesh -verkkoa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 410
Viestejä
4 490 278
Jäsenet
74 155
Uusin jäsen
Multitronic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom