Mitä tuulettimia lisää?

Viestiketju alueella 'Jäähdytys' , aloittaja Herra Kuolema, 16.09.2018.

 1. Herra Kuolema

  Herra Kuolema

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Prossuna i7700k ja jäähdyttimenä Noctua NH-D15S jossa pyörii mukana tullut NF-A15 PWM siilin sivussa. Emolevynä Asus TUF Z270 Mark 1 johon jäähdytin oli pakko asentaa niin ettei se puhalla ulos kotelon taakse suoraan ulos, vaan kotelon oikeaan sivuun ja toinen suunta on siis näyttiksen takapaneeli, sillä katsoin ettei tuohon emolevyyn kyseinen jäähy mahdu toisinpäin. Ajattelin tuohon hommata toisen NF-A15 PWM tuulettimen siilin keskelle puhaltamaan myös samaan suuntaan kuin toinen, eli siis kotelon oikeaan tyhjänä sivuun. Muuten kotelossa (Define R4) on kaksi etutuuletinta (kotelon mukna tulleet) sisään vetämässä ja takana yksi ulos puhaltamassa yksi laadukas Noctuan joku malli.

  Lämmöt prossulla on uusissa raskaissa peleissä 100% prossukäynnillä maksimissaan 80C (kesähelteillä meni ihan 90c asti). Ja näytönohjain (MSI Gamix X 1080TI OC) 70C. Tarkoitus onkin saada ainakin prossun lämmöt alas n. 10C, uskon yhden lisätuulettimen siilin keskelle auttavan, mutta mietin myös jos laittaisi kotelon yläpuolelle yhden lisätuulettimen? Melu ei haittaa pelikäytössä sillä kuulokkeet käytössä, idlessä voi sitten säätää matalat pyörimisnopeudet.

  Onko mitään suosituksia siilin lisätuulettimelle vai mennäänkö samalla mallilla mitä tuli mukana ihan jo yhteensopivuuden vuoksi? Entä mitä suosittelette ylätuulettimeksi? Haluaisin myös näytönohjaimen lämmöt 10c verran alas, idlessä se on 50c kun tuulettimet eivät pyöri, ylätuulettimien pitäisi ainakin siinä jeesata?

  Tulevaisuudessa ehkä kellotan prossun siihen 4,5G asti ellei peräti 5ghz mikäli pelit tulevat sitä vaatimaan. Päällinen tarkoitus on kuitenkin että koneen komponentit tulevat kestämään vähintänä seruaavat 5 vuotta, joten lämpöjen olisi hyvä pysyä matalina.

  budjetti 30e per tuuletin.
   
  Viimeksi muokattu: 16.09.2018
 2. Gwilherm

  Gwilherm

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  30.11.2017
  Itellä sama cooleri. Muistelisin testejä lukiessani, että toinen tuuletin tohon ei auta kun 1-2 asteella, mutta voi olla että noin korkeella lämmöllä voi auttaa enemmänkin.
  Siis mikset voi laittaa sitä tuuletinta sen siilin keskelle ja puhallussuuntana kotelon takaosa tai vaihtoehtosesti kattoritilä? Jos on vaan yks tuuletin tossa, niin se kannattaa siihen keskelle laittaa. Kääntämällä tuulettimen saa valittua kumpaan suuntaan se puhaltaa, vai missaanko nyt jonkun pointin tässä?
  En kyllä keksi ratkasua näyttisongelmaan, paitsi kovokelkkojen poistaminen mikäli ei ole varattuna ja et vielä ole sitä tehny.
   
  El Chapo tykkää tästä.
 3. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 136
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Prossujäähyn tuuletin tosiaan kannattaa pitää puhaltamassa kotelon poistotuulettimille päin.
  Noctuan sivusto ei kyllä listaa mitään erityisiä yhteensopivuushuomautuksia:
  NH-D15S

  Ja tuon Anuksen markkinointiperseen tuhnun kanssahan pitäisi huolehtia siitäkin ettei VRM ja kaikki muu paistu pohjaan niiden muovipaskeiden alla.
  Sen suunnitellut markkinointipelle ansaitsisi ruoskinnan moisesta kusetuksesta.
  Eli kai sinulla on siellä ainakin se tuuletin niiden kuorien alla?

  Kotelon tuuletusta pitäisi myös tehostaa reilusti senkin kannalta.
  Tuo markkinointihype MSI:kin kun hämmentää kaikkea lämmöntuottoaan (up to ~300W) kotelon sisässä sen sijaan että edes yrittäisikään poistaa lämpöä kotelosta.
  Sen lämpö myös nostaa prossun lämpötilaakin:
  Jokainen asteen nousi ambientissa nostaa lämmönlähteen lämpötilaa saman verran, mikäli tuulettimen kierrokset ovat samat.

  Eli koko kotelon ilmavirtaa on mietittävä uusiksi.

  Neliytiminen prossu kyllä todennäköisesti käy vanhaksi paljon ennen sitä.
  Edellisestä kymmenestä vuodesta poiketen pelejä ei enää tarvitse suunnitella sille, että niiden pitää toimia hyvin tuplaydinprossullakin.
   
 4. Herra Kuolema

  Herra Kuolema

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Ei tuo jäähdytin toisin päin mahdu, ottaa kiinni tuohon emon muovihässäkkään. Tässä kuva miten päin jäähdytin on asennettu: https://www.pcper.com/files/imageca.../review/2017-06-29/01-noctua-cooler-front.jpg
  Tuossa lisää kuvia miten Noctua sopii tuohon.

  Paitsi että ei ole tuuletinta tuon näytönohjaimen vieressä, toki näyttiksen paikan voisi vaihtaa siihen toiseebn 16x slotiin jolloinka onnistuisi vaikka kolme tuukletinta jäähdyttimeen kiinni.


  Asuksen TUF/Sabertooth sarja on tarkoitettu kestävään ja tasaiseen suorituskykyyn, kaikenkaikkiaan erinomainen emolevy, siitä kertoo jo viiden vuoden takuu että komponentteihin on satsattu, toki kellotukseen ei tehokkain (Stixit ja Maximut vie tässä) mutta mitä tulee kestävyyteen ja vakauteen niin on parhaimpien joukossa. Totta puhut siitä että nuo muoviosat ovat turhakkeita ja haittaavat tuuletutusta, kusetukseksi en silti sanoisi vaan laniulkonäköä antamaan nuo, en ole iroitellut mitään tai asennellut mitään tuulettimia siihen, menee todennäköisesti takuu. Kokoan koneeni aina sillä periaatteella että kestää teknisesti että laadullisesti seuraavat viisi vuotta.

  Ja eiköhän kaikki valmistajat hypetä ja markkinoi, sellaista valmistajaa ei olekaan joka sitä ei tekisi.

  NWMonitor näyttää motherboardin lämmöksi 31C mutta TMPIN5 vakaat 50C (en ole varma mikä se on, mutta melko vakaana aina pysynyt, mielestäni aika korkea, taitaa olla intelin piiri? pitäisi kai joku minisiili tuon päälle hommat,a alunperin oli päällä muovi jonka revin pois vaikkei ohjekirjassa niin neuvottu, ei ainakaan lämpöjä laskenut). Niin ja tosiaan prossu nkellot meni väärin, eli 100% kuormassa 4,5Ghz menee lämmöt maksimissaan 80c asti, kesähelteillä jolloinka huoneessa oli 35 astetta meni 90c asti, uskon että jos laittaisi kotelon alas vetämään kylmää ilmaa sisään ja ylös puhaltamaan kuumaa ulos pitäisi auttaa laskemaan lämpöjä.

  Se on sitten eri asia milloin alkaa tosissaan tulemaan ulos pelejä jotka tukevat 8 ydinprossuja ja niin että selvä ero 4ydinsuoritustehoon. Konsolot tätäkin puolta hidastavat. Ehkä ensi konsolisukupolvessa sitten. Samaten toivon että pelit alkaisivat käyttämään täydet 16gb.
   
  Viimeksi muokattu: 17.09.2018 klo 17:37
 5. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 136
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Kokeilitko ennen jäähyn paikalleen asentamista ettei mahdu toisin päin?
  Kyllä niiden lämpöputkien pitäisi olla prossujäähylle emolevyltä dedikoidun alueen sisällä, eikä Noctua listaa mitään yhteensopivuusongelmia.
  Siellä kun on PCI-e slotin peittämisetkin ilmoitettu.

  Ja jos ongelmana on muovikuoret, niin sehän olisi hyvä syy irrottaa ne ja parantaa emolevyn tuuletusta.
  Ilman jotain tuuletinta puhisemassa ilmaa sinne kuoren alle se ei muuta kuin haudo lämpöä allaan.
  Lämpötiloilla joiden mittauspaikkaa ei tiedä ei ole mitään merkitystä.
  Lukemia voi olla vaikka "kalibroitu" markkinoinnille sopivammiksi.

  Ja kotelotuuletusta tosiaan pitäisi parantaa reilusti, kun näytönohjaimen jäähykään ei kanna vastuutaan kotelon ilmavirran ylläpidosta.
  Mitäs ne kotelotuulettimet oikein tarkemmin ovatkaan ja onko ylimääräiset ilmavirran esteet minimoitu?


  Markkinointiin ei ole luottamista tippaakaan.
  Tuossa vähän ROG Strix "laatua":
  Testissä AMD B450 -emolevyt (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI) - io-tech.fi
  Ja sama surkea VRM on siellä Tuhnussakin:
  [Übersicht] PGA AM4 Mainboard VRM Liste

  Konsoleissahan pelit on jo pitkään tehty 5/6:lle säikeelle.
  Prossu vain on heikkotehoista mobiilisarjaa ytimiltään.
  Joten kunnollinen monisäikeistys oli pakollista minkäänlaisen suorituskyvyn irti saamiseksi.
  Seuraavissa konsoleissa potkulautojen tilalle vaihtuu sitten kunnolliset ytimet.
  Eli parin vuoden päästä PC:n prossulta vaaditaan paljon enemmän.
   
 6. Inehmo|

  Inehmo| #73 Tukijäsen

  Viestejä:
  230
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Asus pelas kyllä ns. long con noiden TUF-sarjalaisten kanssa lanseeraamalla sarjan "kestävinä" ja paremman pään komponenteilla varustettuna pari vuotta ja sitten ilman sen kummempia seremonioita siirti koko sarjan oman mallistonsa pannan pohjimmaiseksi ja kaikki emot paskinta mahdollista laatua.

  Tuo MSI:n näytönohjain onkin sitten jo paljon parempaa kamaa, eipä taida tuota paljon parempia ilmajäähyjä noista 1080Ti-korteista löytyä.

  Prossu pitäis korkata, että siinä pysyy lämmöt kurissa, ei sille oikein minkään mahda, kun Intelin tahnat on mitä on.
   
  Yrmiö tykkää tästä.