Mitä tehdään palaneen metsän puille?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja teho75
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
470
Arvon io-techiläiset!

Olemme saaneet lukea kesän aikana Ruotsin laajoista metsäpaloista.
Siellähän on palanut tolkuttomat määrät metsää. Myös muualla maailmassa on ollut laajoja metsäpaloja.
Jostain luin että pinnaltaan palaneista puista taitava kenttäsirkkelimies saa sahattua ehjänä säilyneestä puuosasta lautoja tai lankkuja.
Jätetäänkö palaneet puut metsään vai kaadetaanko ne esimerkiksi lämpövoimalaitoksen tarpeisiin?
Ainakin polttopuita niistä voi tehdä koneellisesti.
 
Heitetään ne palaneet puut jonnekin metsään. Kyllä ne joku mummo sieltä kerää.


Hyvät kaskipellothan tuolle alueelle saisi varmaan, mutta liekö kiinnostusta näin toimia.:geek:
 
Eikös luonnon kannalta olisi hyvä, jos olisi mahdollista vain jättää sellaiseksi kun on palon jälkeen jäänyt? Siis jos nyt unohdetaan että omistaja haluaisi mahd. jotain rahallista hyötyä. Olen siinä uskossa, että palanut metsä alkaa pikkuhiljaa kukoistaa monella tavalla niin kasvien kuin ötököiden kannalta.
 
Metsäalueiden uudistaminen on tavallaan aina "luonnon kannalta hyvä" riippumatta toteutustavasta. Metsien kun ei anneta vapaasti palaa miten sattuu, niin muuten ei olisi juuri lainkaan nuoria metsikköjä. Metsäpalon tapauksessa pitäisin vähän tapauskohtaisesti luonnollisempana sitä, että väkisin sammutettuja runkoja kerätään pois kuin ettei tehdä mitään. Siihen en ota mitään kantaa, onko tämä luonnollisempi tapa nyt jollakin tavalla parempi.

Metsätalouden kannalta runkojen jättäminen mätänemään ei ole hyvä juttu. Ei ne siinä hakkuu- tai paloaukealla heti mitään haittaa, mutta aukion reunoilla se kaikki ihana diversiteetti tarkoittaa tuhoja viereiselle kuviolle.

Metsikön uudistaminen ei sekään ole vapaaehtoista. Taimikonhoidosta tulee kovasti helpompaa, kun alue ei ole mikään rytöläjä kaikenlaisia vaarallisia puoliksi kaatuineita nojaavia lahoja.

Tarkempia sääntöjä juuri tällaiseen tapaukseen, edes jos se sattuu Suomessa, en osaa sanoa. Myrskytuhoja koskien oli joskus niin, että liian pientä määrää ei saanut hakea pois koska jotain viherpesupaskaa, ja tämän rajan ylittävä määrä oli pakko kerätä, koska hylätyt rungot aiheuttavat tuholaisongelman.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 846
Viestejä
4 548 993
Jäsenet
74 856
Uusin jäsen
Acceli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom