Mikä reititin minulle?

Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Okei, no ei tuollaisella yhteydellä välttämättä tarvitse edes käyttää QoS:ää. Eli ER-X:n pitäisi riittää hyvin.

Yli 5 paikkaisesta (1xWAN + 4x LAN) reitittimestä pitää maksaa aika paljon. Gbit porteilla varustetuista siis.
Halvin 1xWAN+5xLAN purkki on Saksassa Edgerouter PoE (ERPOE-5) ja hinnat alkaen sellainen 160€. Draytek Vigor 2925 á la 2x WAN + 5x LAN on 200€.
Router mit WAN (1Gbit/s): ab 1x, LAN (1Gbit/s): ab 5x Preisvergleich | geizhals.eu EU
Langaton reititin puolella sama tarina
Router mit WAN (1Gbit/s): ab 1, LAN (1Gbit/s): ab 5 Preisvergleich | geizhals.eu EU

Ei siinä kovin paljon järkeä ostaa tuollaista helvetin konetta yli 5:llä RJ45 portilla kun hinnat karkaa käsistä. Kytkin maksaa niin vähän.
ER-X + 8xGbit yhdistelmä kustantanee 90-100€ tjsp ja saat käyttöösi tehokkaan reitittimen itse raudan ja ominaisuuksien/säädettävyyden suhteen + yht. 10kpl käytettäviä Gbit RJ45.

Muutenkin erillisen kytkimen hankinta on ihan fiksu idea. Laita kaikki verkkolaitteet kytkimen taakse ja reitittimessä kiinni ainoastaan se kytkin niin verkon sisäinen liikenne (esim striimaus Plex palvelimelta) pysyy kytkimen sisällä eikä reitittimen tarvitse käsitellä sitä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 385
Tulin siihen lopputulokseen että tilaan tuollaisen tp linkin kun hintaa ei ole juuri mitään ja ajaa varmaan asiaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 385
Tällähetkellä käytössä TP-Link TL-SF1009D 10/100M joka pätkittää parilla koneella nettiä tai ei toimi ollenkaan. Eiköhän tuo jouda eläkkeelle ja joku gigabitin palikka hoitamaan virkaa taas kymmeneksi vuodeksi.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
385
Suositelkaa halpaa purkkia missä olisi SIM-korttipaikka, 4 x LAN -liitäntää ja tietty WLAN.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Määrittele halpa. B315S edullisin mihin itse koskisin. MF286, B525S tai E5186 sieltä paremmasta päästä, ~190€.
 

xana

ICT Pro
Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
887
Ystäväni myisi minulle hieman käytetyn TP-Link EAP-120 Access Point laitteen. Hinta olisi vain 50 euroa. Kannattaako ostaa? Tämä ilmeisesti konfataan erillisellä ulkopuolisella ohjelmistolla? Paketissa on CD-ROM levy.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
8 706
Ystäväni myisi minulle hieman käytetyn TP-Link EAP-120 Access Point laitteen. Hinta olisi vain 50 euroa. Kannattaako ostaa? Tämä ilmeisesti konfataan erillisellä ulkopuolisella ohjelmistolla? Paketissa on CD-ROM levy.
Manuaalissa lukee, että toimii myös standalonena. Eli kun DHCP jakaa osoitteen voit ihan selaimella mennä kiinni ja konffata.

Tuo laite on nimensä mukaan vain Access Point eli voit laittaa sen johdon perään ja tarjota wlanin mihin liittyä. Mitään hienouksia tuo ei ns. osaa jos reititin ominaisuuksia haet.
 

Pertti Kosunen

Basic Input/Output System
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 107
Ystäväni myisi minulle hieman käytetyn TP-Link EAP-120 Access Point laitteen. Hinta olisi vain 50 euroa. Kannattaako ostaa? Tämä ilmeisesti konfataan erillisellä ulkopuolisella ohjelmistolla? Paketissa on CD-ROM levy.
Amazon.com: TP-Link N300 Gigabit Ethernet Ceiling Mount Wireless Access Point (EAP120): Computers & Accessories

Uutena 50$ jenkki-Amazonissa, mutta AC:n puuttumisen vuoksi ei ehkä kannata enää tässä vaiheessa, kun AD:kin on jo ulkona.

Ubiquiti Networks UAP-AC-LITE, 90€ | Hinta.fi
Ubiquiti UniFi AP AC Lite (UAP-AC-Lite) Preisvergleich | geizhals.eu EU

Ubiquiti UniFi AP AC Lite on saanut paljon kehuja.
 
Liittynyt
24.02.2017
Viestejä
300
Mitä haluaisin saavuttaa / mitä tarvitsen ei missään tietyssä järjestyksessä:
  • QoS reititin tasolla, mieluiten simppelihkö fq_codel. (tämä on yksi tärkeimmistä asioista)
  • mahdollisuus VPN:ään suoraan reitittimen päässä
  • kytkimessä PoE portteja n kappaletta, vähintään yksi tukarille mutta esim 4+4 on OK
  • porttipohjaisia QoS, rate limit jne säätöjä kytkimen päässä jos siltä tuntuu
  • VLANien säätö kytkimessä esim
    • IP kamera
    • guest verkko erillisellä tukarilla, onnistuisi tämä guest SSID:lläkin päätukarin kanssa mutta mieluummin erillinen laite..
  • LAG / LACP tulevaisuutta ajatellen, NAS/palvelin <> työasema yhteys
  • 802.11ac / 5Ghz verkko
Näillä näkymin tukariksi tullee Ubiquitin UAP AC Pro, täyttää vaatimukseni.
Kytkimeksi olen miettinyt esim TL-SG108PE, GS108PE jne.

Näillä laitehankinnoilla tietenkin haen suurempaa mahdollisuutta säätämiselle ja haastetta itselleni, tietoliikenne jne networking kuitenkin kiinnostaa ja jostain tuosta suunnasta saattaisi löytyä jotain kiinnostusta uraa tai jatko-opiskelua varten mutta toisaalta taas sitten en tällä hetkellä halua haukata liian suurta palaa..
Tosin halpa hintahan noilla molemmilla on, mikään ei minua estä ostamasta Hexiä myöhemmin..
Mutta mitä muita vaihtoehtoja olisi tuossa ~50-100€ hintaluokassa
Sori vastaan hiukan vanhaan postiin, mutta ei tainnut kukaan tuohon vastata suoraa. Tuossa on sen verran vaatimuksia ja kiinnostusta harrastukseen, että melkein jopa (jos kiinnostus riittää) niin kannattaa ehkä rakentaa kokonaan oma reititin, esim. pfsense:n tai IPfire:n päälle. IPfiresta löytyy ainakin tuo fq_codel, jos ymmärsin oikein. Muitakin hyviä router distroja löytyy, mutta noi tuli ensimmäiseksi mieleen.

Itsellä vähän samanlaista projektia mielessä: custom firewall, reititys, kenties IDS, ja hyvä foliohattu... :lol: . Ei tosin ihan mahdu tuohon budjettiin.

Jos ymmärsin oikein tuolta Vstoren myyntiketjusta, että heidän kautta voisi ostaa tällaisia. (~135-150€)
PC Engines apu2 system boards

Tuossa löytyy AES-NI tuki niin etua mm. VPN käytössä. Intellin lan NICit, 3kpl riittää just esim. yksi AP, WAN ja LAN. Noihin mPCIe paikkoihin vois tietty viritellä WiFi-kortit, 2.4Ghz + 5GHz, tai jopa 3/4G varayhteys jos tarvetta. 7 W näyttäisi olevan tuon SoC:in TDP, että pysyy vielä ihan kohtuuksissa virrat ja lämmöt.

Tuo APU alusta on paljon laadukkaamman oloinen viritys, mitä tuolta Kiinasta katselin vastaavia. (Intel J1900, jotkut vuoden 2009 Intel lan NICit ja hinta kuitenkin about 150€+alv)

Suorituskyvystä ei mitään hajua, mutta kyllä tolla varmaan noille dual core ARM:eille pärjää. (Hinta toki ihan eri luokassa)
 

ttppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
567
Tytär muutti uuteen kerrostaloon, jossa netti tulee Ethernetillä eteisessä olevaan kaappiin. Asunnon kaikissa huoneissa on omat Ethernet liittymät, ja siinä eteisen boksissa voisi sen tulevan netin jakaa noihin huonekohtaisiin liittymiin. Riittääkö tähän halpa kytkin, joka maksaa parikymppiä, vai tarvitaanko >100€ maksava reititin? Mitä hyötyä reitittimestä olisi peruskäytössä? Käyttö on 1 pöytäkone + telkkarin/Appletv tai vastaavan käyttö + wlan laite padiä ja kännyköitä varten. Älykkäästi siinä eteisen kaapissa on metallikuori, joten wlan-laite ei voi olla sen sisällä. Tila+ sähkölähtö kyllä sillä on valmiina.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Onko internet yhteys siis jokin operaattorilta tuleva yhteys (kaapin netti liitännästä tulee julkinen IP)? Vai joku opiskelija-asuntolan netti (kaapin netti liitännästä tulee yksityinen IP osoite, esim 192.168.1.x).

Reititin reitittää liikennettä. Kytkin kytkee liikennettä.
Jos se on operaattorin yhteys ja liitännästä tulee julkinen IP ja laitat vain kytkimen sinne niin kaikki laitteet ovat suoraan ulkoisessa netissä eikä mikään pysty keskustelemaan keskenään kun kaikilla olisi ulkoinen IP osoite, olettaen että IP osoitteet riittävät kaikille laitteille..

Itse ostaisin Edgerouter-X:n (~60-80€) ja sijoittaisin sen sähkökaappiin, kaveriksi halpa Gbit kytkin (5port ~20€, 8port ~30€) jos 4kpl RJ45 portteja ei riitä kaikkiin huoneisiin mihin haluaa kiinteän netin.
Langatonta nettiä varten osta WLAN tukiasema tai WLAN reititin josta löytyy tukiasema moodi. Esimerkiksi Ubiquitin AC Lite on fiksu valinta jos budjetti riittää. Kerrostalon ollessa kyseessä suosittelen ostamaan vähintään 802.11n dual band (simultaneous) tukiaseman/reitittimen tai mieluummin 802.11ac. Syystä että 2.4Ghz signaali kantaa kauas ja kerrostalossa kun asuu muitakin ihmisiä = 2.4Ghz ihan tukossa ja WiFi toimii surkeasti. 802.11n dual band laitteesta löytyy nimensä mukaisesti kaksi eri radiota, 2.4Ghz ja 5Ghz. 802.11ac laite on automaattisesti dual band.

Jos se taas on jokin opiskelija-netti ja seinästä tulee yksityinen IP niin pelkkä kytkin riittää, siellä on jossakin DHCP palvelin/reititin joka jakaa IP osoitteita ja reitittää sitä liikennettä. Eli ei erikseen tarvitse sitä reititintä ellei sitten halua luoda omaa yksityistä lähiverkkoa. Toki siihen WLANiin tarvitsee vielä sen tukiaseman tai reitittimen josta löytyy tukiasema moodi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 957
Päätin hankkia kiinteän laajakaistan 4G yhteyden tilalle.
Nyt kuitenkin tarvitsisin hyvän WLAN:lla varustetun purkin sitä varten.

Perus ADSL2+ kyseessä.
Dual-Bandia ei suoraan tarvitse, koska ei ole laitteita jotka sitä käyttäisi.
Hintaa mieluusti ei kovin paljoa yli 50€ ja alle 100€.
Kaikkein paras on jos hinta pysyy alle 50€.
 
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
1 263
.... Jos se on operaattorin yhteys ja liitännästä tulee julkinen IP ja laitat vain kytkimen sinne niin kaikki laitteet ovat suoraan ulkoisessa netissä eikä mikään pysty keskustelemaan keskenään kun kaikilla olisi ulkoinen IP osoite, olettaen että IP osoitteet riittävät kaikille laitteille....
Nyt ei menny ihan nappiin... Tottakait ne pystyy keskustelemaan keskenään. Ja vaikket mitään tästä sanonutkaan, niin sanon kuitenkin varmuuden vuoksi: Et se omille laitteille tarkoitettu liikenne ei kierrä operaattorin, tai netin kautta vaan pysyy sen oman kytkimen sisäpuolella.

Tietoturvan kannalta kaikkia verkkotulostimia, NASseja, jne. ei välttämättä kannata päästää suoraan kiinni julkiseen verkkoon (nettiin) kiinni.
 
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
1 263
Päätin hankkia kiinteän laajakaistan 4G yhteyden tilalle.
Nyt kuitenkin tarvitsisin hyvän WLAN:lla varustetun purkin sitä varten.

Perus ADSL2+ kyseessä.
Dual-Bandia ei suoraan tarvitse, koska ei ole laitteita jotka sitä käyttäisi.
Hintaa mieluusti ei kovin paljoa yli 50€ ja alle 100€.
Kaikkein paras on jos hinta pysyy alle 50€.
Kannattaa katsella joku erillinen pelkkä yksinkertainen ADSL2+-modeemi, jonka perään sitten WLAN-reititin hoitamaan netinjakoa ja muuta. Mitä enemmän toimintoja yhteen laitteeseen on tungettu, sitä pas*kempi se on. WLAN-reitittimeksi katselet jonkun jonka ominaisuudet kelpaa linjalta ASUS - TP-Link. Noi kaks on saanu paljo hyvää palautetta ja suosituksia.
 
Liittynyt
18.12.2016
Viestejä
1 802
Apua tarvisi... Eli suhteellisen iso omakotitalo kyseessä, jonka yläkerrassa on Ciscon kaapelireititin EPC3928AD.

Tuon reitittimen wlanin kantavuus ei tahdo riittää alakertaan, eikä etupihan kuistille jossa on kiva ryypiskellä kahvia nettiä selaillen. Kantavuutta olen laajentanut yhdellä tuollaisella TP-Linkin repeaterilla, joka toimi pari vuotta (vähän niin ja näin) ja on nyt ser jätettä.

Eli edellämainitun reittimen perässä on nyt toistimena Zyxel WRE2206 (kun halvalla sain)... Joka kyllä toimii aina aikansa, sitten pitää vetää irti pistorasiasta ja laittaa takasin, kun pätkii nettiä. Eli hemmetin ärsyttävä vekotin.

Nyt siis meni hermo. Minkä repeaterin laitan tuonne alakertaan, niin että se toimii niinkuin pitääkin? Netin käyttö tuolla alakerrassa ei varsinaisesti kovin raskasta ole ja piuhaa en sinne välttämättä haluaisi alkaa vetämään jos joku muu keino olisi.
 

jpo

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
166
Täällä kun tuota Edgerouter X:ää suositellaan, niin kannattaa ottaa huomioon, että siinä ei liikenteelle ole mahdollista tehdä "offloadia" (miten tämä nyt sitten ikinä suomennettaisiinkaan). Eli kaikki liikenne kulkee CPU:n läpi, mikä hidastaa reititystä. Toki varmasti Edgerouter X riittää noin 99%:lle käyttäjistä, mutta sitten jos aletaan reitittää liikennettä esim. useamman lähiverkon välillä niin X-mallista voi loppua äkkiä potku kesken.

Edgerouter Lite maksaa muutaman kympin enemmän, mutta siinä on tuo offload ominaisuus, joten reititysnopeus on huimasti parempi. Uusimmassa softassa siihen tuli offload myös IPSEC-liikenteelle.

Toki siis jos ihan perus reitintä hakee, niin Edgerouter X on varmasti riittävä. Mutta tämä huomautus vaan tuosta offloadista, jos joku "tehokäyttäjä" reititintä hakee :comp:
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Täällä kun tuota Edgerouter X:ää suositellaan, niin kannattaa ottaa huomioon, että siinä ei liikenteelle ole mahdollista tehdä "offloadia" (miten tämä nyt sitten ikinä suomennettaisiinkaan). Eli kaikki liikenne kulkee CPU:n läpi, mikä hidastaa reititystä. Toki varmasti Edgerouter X riittää noin 99%:lle käyttäjistä, mutta sitten jos aletaan reitittää liikennettä esim. useamman lähiverkon välillä niin X-mallista voi loppua äkkiä potku kesken.

Edgerouter Lite maksaa muutaman kympin enemmän, mutta siinä on tuo offload ominaisuus, joten reititysnopeus on huimasti parempi. Uusimmassa softassa siihen tuli offload myös IPSEC-liikenteelle.

Toki siis jos ihan perus reitintä hakee, niin Edgerouter X on varmasti riittävä. Mutta tämä huomautus vaan tuosta offloadista, jos joku "tehokäyttäjä" reititintä hakee :comp:
:vihellys:
MediaTek | MediaTek Helio Smartphones, IOT, Automotive & Connectivity
HWNAT löytyy ja tietenkin IPSec offloadaus.. Löytyy mm. EdgeOS ohjekirjasta.

Toki se ER-L on voimakkaampi reititin kaiken offloadauksen suhteen mutta heti kun se ER-L joutuu sukkuloimaan niitä paketteja prosessorin läpi niin se on hitaampi kuin ER-X, 500Mhz dual core vs 880Mhz dual core.
 

jpo

Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
166
:vihellys:
MediaTek | MediaTek Helio Smartphones, IOT, Automotive & Connectivity
HWNAT löytyy ja tietenkin IPSec offloadaus.. Löytyy mm. EdgeOS ohjekirjasta.

Toki se ER-L on voimakkaampi reititin kaiken offloadauksen suhteen mutta heti kun se ER-L joutuu sukkuloimaan niitä paketteja prosessorin läpi niin se on hitaampi kuin ER-X, 500Mhz dual core vs 880Mhz dual core.
No kappas, seison korjattuna. Kummasti tuolla Ubiquitin foorumeilla sitten on jengi ollut tietämätöntä, koska itse juuri tuon offloadin takia tein ostopäätöksen. Tosin onhan se mahdollista, että tuo ominaisuus on lisätty myöhemmässä softaversiossa.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
No kappas, seison korjattuna. Kummasti tuolla Ubiquitin foorumeilla sitten on jengi ollut tietämätöntä, koska itse juuri tuon offloadin takia tein ostopäätöksen. Tosin onhan se mahdollista, että tuo ominaisuus on lisätty myöhemmässä softaversiossa.
Juu, ei ne out of the box olleet, tulivat v1.8.5 ja v1.9.0 vastaavasti eli kesä/elokuu 2016.
EdgeMAX EdgeRouter software release v1.8.5 - Ubiquiti Networks Community
EdgeMAX EdgeRouter software release v1.9.0 - Ubiquiti Networks Community
 
Liittynyt
18.12.2016
Viestejä
1 802
Apua tarvisi... Eli suhteellisen iso omakotitalo kyseessä, jonka yläkerrassa on Ciscon kaapelireititin EPC3928AD.

Tuon reitittimen wlanin kantavuus ei tahdo riittää alakertaan, eikä etupihan kuistille jossa on kiva ryypiskellä kahvia nettiä selaillen. Kantavuutta olen laajentanut yhdellä tuollaisella TP-Linkin repeaterilla, joka toimi pari vuotta (vähän niin ja näin) ja on nyt ser jätettä.

Eli edellämainitun reittimen perässä on nyt toistimena Zyxel WRE2206 (kun halvalla sain)... Joka kyllä toimii aina aikansa, sitten pitää vetää irti pistorasiasta ja laittaa takasin, kun pätkii nettiä. Eli hemmetin ärsyttävä vekotin.

Nyt siis meni hermo. Minkä repeaterin laitan tuonne alakertaan, niin että se toimii niinkuin pitääkin? Netin käyttö tuolla alakerrassa ei varsinaisesti kovin raskasta ole ja piuhaa en sinne välttämättä haluaisi alkaa vetämään jos joku muu keino olisi.
Tähän kaipailen vielä suosituksia. Ilmeisesti ongelma on kuitenkin tuo Ciscon modeemi, jonka langaton kaatuilee ajoittain.
 
Liittynyt
18.12.2016
Viestejä
1 802
Onko sulla mikä budjetti?

Itse laittaisin Ciscon siltaavaksi ja oikean WLAN AP sinne perään. Sitten jokin kiva repeater tai wds.
Pudjetti sen mukaan mitä sillä saavutetaan... Max 100-120€. Meinasin kanssa, että että Ciscon wlanin unohtais kokonaan.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
8 706
Pudjetti sen mukaan mitä sillä saavutetaan... Max 100-120€. Meinasin kanssa, että että Ciscon wlanin unohtais kokonaan.
Joku Asuksen RT-sarjalainen voisi olla hyvä, sellainen missä ulkoiset antennit. AC-standardia tukevat ovat sitten kyllä hinnoissaan mutta onhan niitä muitakin olemassa.

Tuommoinen voisi jopa hyvällä tuurilla kantaakin paremmin kun on ulkoiset antennit mutta toki vaikuttava tekijä on myös materiaalit mitä talossa on.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
635
@Tege, ensin suosittelet tukiasemaa, sitten kuitenkin tarjoat reititintä. Nyt joku roti tuohon touhuun.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
8 706
@Tege, ensin suosittelet tukiasemaa, sitten kuitenkin tarjoat reititintä. Nyt joku roti tuohon touhuun.
En nyt ymmärrä. Ehkä luulit WLAN AP:lla tarkoittettavan vain AP:ta vaikka kuitenkin alempana sitten korjattuna on ihan oikeaa laitetta tarjottu kuten on pyydetty jolla asiaa voidaan ratkoa jos Cisco menee siltaavaksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
635
Apua tarvisi... Eli suhteellisen iso omakotitalo kyseessä, jonka yläkerrassa on Ciscon kaapelireititin EPC3928AD.

Tuon reitittimen wlanin kantavuus ei tahdo riittää alakertaan, eikä etupihan kuistille jossa on kiva ryypiskellä kahvia nettiä selaillen. Kantavuutta olen laajentanut yhdellä tuollaisella TP-Linkin repeaterilla, joka toimi pari vuotta (vähän niin ja näin) ja on nyt ser jätettä.

Eli edellämainitun reittimen perässä on nyt toistimena Zyxel WRE2206 (kun halvalla sain)... Joka kyllä toimii aina aikansa, sitten pitää vetää irti pistorasiasta ja laittaa takasin, kun pätkii nettiä. Eli hemmetin ärsyttävä vekotin.

Nyt siis meni hermo. Minkä repeaterin laitan tuonne alakertaan, niin että se toimii niinkuin pitääkin? Netin käyttö tuolla alakerrassa ei varsinaisesti kovin raskasta ole ja piuhaa en sinne välttämättä haluaisi alkaa vetämään jos joku muu keino olisi.
Jos ongelma on piuhan vetäminen kerrosten välille, muttei alemmassa kerroksessa itsessään, niin itse tekisin näin: Osta budjettiin mahtuvat kaksi purkkia, toinen on WDS-ominaisuutta tukeva langaton silta, toinen on tukiasema. Parita langaton silta Ciscon kanssa, ja sijoita se paikkaan, josta saat parhaimman kuuluvuuden Ciscon kanssa. Tämän jälkeen sijoita tukiasema niin, että saat kantavuuden haluamasi paikkoihin, ja yhdistä silta kaapelilla tukiasemaan. Näin siirtokaista ei tipu puoleen, niin kuin tapahtuu toistimen kanssa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
635
Sehän on käyttäjästä kiinni mitä haluaa käyttää. Tarvittaessa sekin on tyhjää parempi.

Ymmärrän toki sen syövän kaistaa.
On se tyhjää parempi, jos on pakko saada langaton yhteys, ja muuten se ei ole järjestettävissä, mutta sitä ennen kannattaa vaivata sitä harmaata massaa päässään, ja aidosti etsiä toistinta parempaa ratkaisua, vaikka esimerkiksi datasähkösovitinta, jota en maininnut, koska omasta kokemuksesta tiedän, että sekin voi tapauskohtaisesti rajoittaa kaistaa, ollen siten (tapauskohtaisesti) marginaalinen parannus tilanteeseen.
 
Liittynyt
18.12.2016
Viestejä
1 802
On se tyhjää parempi, jos on pakko saada langaton yhteys, ja muuten se ei ole järjestettävissä, mutta sitä ennen kannattaa vaivata sitä harmaata massaa päässään, ja aidosti etsiä toistinta parempaa ratkaisua, vaikka esimerkiksi datasähkösovitinta, jota en maininnut, koska omasta kokemuksesta tiedän, että sekin voi tapauskohtaisesti rajoittaa kaistaa, ollen siten (tapauskohtaisesti) marginaalinen parannus tilanteeseen.
Kuten sanoin ensimmäisessä viestissä, niin wifiä käytetään maksimissaan netflixin katsomiseen, joten missä määrin tuo niukempi kaista edes on ongelma..? Jos tuon huomioi, niin mikä on paras ratkaisu. En välttämättä halua vedellä sitä johtoa edes samassa kerroksessa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
635
Kuten sanoin ensimmäisessä viestissä, niin wifiä käytetään maksimissaan netflixin katsomiseen, joten missä määrin tuo niukempi kaista edes on ongelma..? Jos tuon huomioi, niin mikä on paras ratkaisu. En välttämättä halua vedellä sitä johtoa edes samassa kerroksessa.
Senhän määrittelet sinä itse, mikä on hyväksyttävä kaista. Koska Gigantissa on 30 päivän palautusoikeus, itse saattaisin kokeilla tälläistä ratkaisua:Netgear Powerline WiFi-ac PLW1000 adapteri 2-kpl - Reitittimet ja verkkolaitteet
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
493
1) Sijoita kaikki laitteet, jotka vaan on mahdollista, kiinni kiinteään verkkoon. Tällä saat noille laitteille paremman yhteyden kuin millä tahansa kuluttajakäyttöön tarkoitetulla langattoman verkon laitteella. Tarvit kiinteää verkkoa myös kohdan 4 osalta.
2) WLAN-laitteiden mallilla ja tyypillä ei ole isommin merkitystä, jos et tiedä, mitä standardia päätelaite tukee. Jos sulla on päätelaite, jossa on 2.4GHz:n WLAN-piirisarja, niin 5 GHz:n WLAN-tukari ei mitenkään keskustele laitteen kanssa.
3) Jos sulla on naapureita, niin heidän käyttämät WLAN-laitteet käyttävät sitä rajattua taajuuskaistaa, mikä sulla on käytettävissä, kannattaa vähän skannailla, että paljonko muita laitteita kotiin kuuluu.
4) WLAN-laitteiden sijoitteluun hyvä nyrkkisääntö. WLAN-laite kuuluu sille alueelle, minne saat heitettyä tukiaseman kohdalta tennispallon.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 070
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
77
Onkos noi Asuksen RT-sarjalaiset mistään kotoisin? Edellisen (Rt-N53) wlani lopetti toimimisen parin vuoden ikäisenä. Vähän pitkäikäisempi haussa
 

Pertti Kosunen

Basic Input/Output System
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 107
Elektroniikan ikä vaihtelee, parhaistakin hajoaa pieni osa nopeasti, laite kannattaa valita muiden tärkeiden ominaisuuksien perusteella. Pitkäikäistä laitetta tarvittaessa kannattaa varmistaa, että tuettuna on jokin custom firmware jolloin päivityksiaa saa vielä, kun valmistaja lopettaa tuen. Qualcomm Atheros -laitteissa on yleensä hyvä custom firmware-tuki, mm. Netgear ja TP-Link pitäisi olla riittävän laadukkaita raudan puolesta.

LEDE Project: Table of Hardware: Ideal for LEDE
Hardware Questions and Recommendations
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
103
Mitäs kaikkea Ubiquiti Edgerouter X reitittimelle kannattaa tehdä kun sitä ottaa käyttöön? Netti lähti pelittämään hyvin kyseisen laitteen läpi, kun laitoin wizardilla WAN+2LAN2 päälle, valitsin sopivan portin sisääntulevalle netille ja vaihdoin alkuperäisen salasanan. Deafult firewall päällä, kuten oli vakiona. Kiinni reitittimeen tulee kaksi tietokonetta ja langaton lähetin jahka saan sellaisen hankittua.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Ei sille välttämättä ole pakko tehdä mitään. webGUI access controllia voit harrastaa (mistä IP:stä tai IP alueelta sinne pääsee) tai disabloida kokonaan (CLI konffaus) tai dedikoida jonkun portin pelkästään hallintaa varten ja antaa kyseiselle portille tietyn IP osoitteen. Sitten voit tutkia haluatko tehdä palomuuri säätöjä tai käyttää QoS:ää nettiyhteytesi kanssa, tarvitsetko VLANeja jne.

Tuossa vähän luettavaa, osa varmaan vähän "turhan" edistyneitä juttuja mutta kuitenkin..
Ubiquiti Hardening
Securing EdgeRouter Lite - Part 1 | Andrew Roderos
edgerouter_pro_config_hardening_tips/
EdgeOS guide on ihan fiksu vilkaista
https://dl.ubnt.com/guides/edgemax/EdgeOS_UG.pdf
kts. sivu 89 jolla pari ER-X liittyvää uutta komentoa
IPsec crypto offloadaus - jos käytät IPsec VPN:ää tai haluat luoda site-to-site tunnelia tai VPN suojattu L2TP IPsec remote access
hwnat - rauta NAT offloadaus, nopeampi pakettien käsittely ja laskee CPU käyttöä, mm. VLAN, PPPoE, bridging.​
Konfigurointi ohjeita
Ubiquiti Help Center
CLI:hin kannattaa tutustua jos joskus kiinnostaa edistyneemmät säädöt
EdgeOS CLI Primer (part 1) - Ubiquiti Networks Community
EdgeOS CLI Primer (part 2) - Ubiquiti Networks Community
EdgeOS CLI Primer (part 3) - Ubiquiti Networks Community
https://community.ubnt.com/t5/EdgeMAX-CLI-Basics-Knowledge/tkb-p/CLI_Basics@tkb
useful_edgerouter_cli_commands_settings/
Ubiquiti's EdgeOS CLI Introduction | Andrew Roderos
jne, googlella lisää ja YT:ssa videoita suoraan Ubnt:ltäkin

Youtubessa Willie Howe ja Crosstalk Solutions on tehnyt Ubiquitin tuotteista videoita, Edgeroutereistakin mutta kannattaa muistaa että firmis versio elää aika nopeasti niin jotkut videoista on jo vanhentuneita.
Willie Howe
Crosstalk Solutions

Kannattanee varmaan myös vilkaista noita ubnt foorumeja jos sieltä löytyy mielenkiintoista tai tarvitset apua
EdgeMAX - Ubiquiti Networks Community
https://community.ubnt.com/t5/EdgeMAX-Beta/bd-p/EdgeMAX_Beta (luo ilmainen tili ja liity betaan niin pääset lukemaan beta foorumia
Redditin r/Ubiquiti myös hyvä tiedonlähde
Ubiquiti Networks • r/Ubiquiti

Edit: Saatanan reddit upotus..
 
Liittynyt
08.01.2017
Viestejä
411
Onkos noi Asuksen RT-sarjalaiset mistään kotoisin? Edellisen (Rt-N53) wlani lopetti toimimisen parin vuoden ikäisenä. Vähän pitkäikäisempi haussa
Minun mielestä ei. Moni niitä kehuu, mutta ei ne taida oikein pitkäikäisiä olla. Meillä eka vaihdettiin takuuseen ja toinen yksilö palveli sitten parisen vuotta, mutta aika paljon sen kanssa sai tapella. Mm. loppuaikana rakkine vaati buuttia muutaman päivän välein, kun jäätyili ja kaatuili. Nyt meillä on Linksysin aparaatti, jota ei ole tarvinnut buuttailla kertaakaan. Toivon kovasti, että se on legendaarisen edeltäjänsä wrt-54g:n kaltainen ja kukkuu 10 vuotta ilman, että sille täytyy tehdä mitään.

Meillä oli rt-n65u.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
945
Ainakin itsellä tuo Asuksen halpis aiheuttaa harmaita hiuksia. Wifi droppailee 15-30min välein. Helvetin laiskana en vienyt edes heti takuuseen. Viikko sitten kävi ja tämä uusi tekee samanlaista droppailua.

Ei kellään olisi tiedossa jotain vippaskonsteja vai pitääkö kävellä kauppaa ja toivoa sovitteluvaihtoa toiseen laitteeseen.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 576
Onkos noi Asuksen RT-sarjalaiset mistään kotoisin? Edellisen (Rt-N53) wlani lopetti toimimisen parin vuoden ikäisenä. Vähän pitkäikäisempi haussa
No vastataan omatkin kokemukset, useampi RT-N18/N16 ollut työkäytössä ja toimineet luotettavasti dd-wrt:llä. Uptimet luokkaa vuosia, jos ei olisi sähkökatkoksia. Vanhimmat laitteet tällä hetkellä n. 7 vuotta. Vanhemmiten joku komponentti tai virtalähde laukeaa, mutta tätä tapahtuu kaikissa merkeissä.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 391
Viestejä
4 159 574
Jäsenet
70 409
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom