En oo vielä nähnyt yhtäkään oikeasti laadukasta injektoria. Sille on syy, miksi niitä käytetään vaan pakon edessä, tai pienellä budjetilla.
Ei nyt ole mitään raakaa faktaa tai dataa heittää kehiin, mutta samaa mieltä käyttäjän @minapamina kanssa.En epäile sua mutta toivoisin esimerkkejä ongelmista.
Mulla tulee mieleen että mdi/mdix ei aina ole tuettuna toisin kuin PoE kytkimissä.
Joo tuntuu foorumilla olevan modeemien ongelma wifistä tai kameroista kuulee vähemmän valituksia (tosin usein100M linja)Töissä kun on tullut ja tulee jonkin verran asennettua ja huollettua noita koti5g ja yritys 4g/5g ulkomodeemeja niin kyllä toi poe-injektori on aina ensimmäinen mikä aiheuttaa ongelmia tai on epäilyksenä. Joko on uutena täysin pimeä tai antaa vain 100mbts läpi, tai sitten alkaa jossain kohtaa nämä viat. Ja kyseessä siis ulkomodeemien (zyxel/Huawei/ZTE) mukana tulevat injektorit. Erikseen ostettavien laadusta en osaa sanoa.
100mbps. Molemmat päät kättelee keskenään nopeuden adapterien ja linjan tukemien nopeuksien mukaan.Kysymys ( ja kenties jopa hölmökin ) : jos portin perässä on 100mbps laite kiinni niin näyttääkö portti 100 vai 1000, olettaen että kaapeli tukee 1000mbps yhteyttä.
PS5 on vekkuli tapaus. Virrat päällä yhteys on 1000 , mutta valmiustilassa 100. Näin ainakin oma reititin väittää.
Minä se varmaakin oli mutta tuo oli hyvä pointti joka itseltäni meni ohi vaikka speksit kyllä luin, eli eihän nuo Ubin erilliset access pointit kommunikoi kuin 1Gbps langan kautta reitittimeen, joten tuossa on eka tulppa. Itselläni on WiFin perässä parikin PC:tä joissa tuki 2x2 AX:lle, joten teoriassa 1.2Gbps voisi päästä. Varsinkin Maciin on aika vaikea löytää kunnollista usbiin tulevaa Ethernet palikkaa, joka toimii varmasti ja ei ole älytön CPU resurssisyöppö mitä useat tuntuu olevan. Ainakin WiFillä tuon nykyisen "hämähäkkilaitteen" joka tukee 4x4 AC data liikkuu ihan hyvin läppärin 2x2 AC:lla, joten oletan 2x2 AX pääsevän jo lähelle 1Gbps ethernettiä mikä riittäisi itselleni. Tulppa Ubin access pointin 1Gbps kanssa tulisi varmaan, jos tuossa siirtelee vähänkään enemmän dataa läppärin ja pöytäkoneen (ethernetillä kiinni) kanssa ja tuossa joku muu yrittäisi samalla käyttää nettiä toisella läppärillä tai muulla WiFi vehkeellä, joten olettaisin, että tuollainen "hämähäkkilaite" olisi tuossa tilanteessa aika paljon parempi...?Joku ”kauhisteli”, kun Mikrotikin hap ax3 tai Ubin Unifi 6 Lite ei tue kuin 1,2 Gbps nopeuksia (Wifi 6, 2x2). Ensisijaisesti pitäisi tiedostaa omien laitteiden mahdollinen suorituskyky ja muutenkin punnita, että millaisia nopeuksia kannattaa oikeasti lähteä tavoittelemaan.
Tässä päätavoitteena on wifi nopeuksien parantaminen. Nykyisellä '09 vuoden reitittimellä wifin (2.4 ghz 20/40 mhz) nopeudet jäävät 200 kuidulla alle sataan jatkuvasti. Tuo 2.4 ghz vaikuttaa olevan todella ruuhkainen. Syynä mitä todennäköisimmin siis muut, samalla taajuudella operoivat yhteydet (?). Helpottaisiko siirtyminen 5 ghz wifille yhtään tuota hidastelua?Ihan uusimpia Wifi6-versioita open source käyttikset eivät tue. Täältä löytyy pitkä lista: Table of Hardware
Pitäisi tietää tarkemmin mitä oikein haet.
09 vuoden reitittimessä tuskin on muuta kuin 100Mbits LAN/WAN portit joten se ahdistaa yhteyden heti.Tässä päätavoitteena on wifi nopeuksien parantaminen. Nykyisellä '09 vuoden reitittimellä wifin (2.4 ghz 20/40 mhz) nopeudet jäävät 200 kuidulla alle sataan jatkuvasti. Tuo 2.4 ghz vaikuttaa olevan todella ruuhkainen. Syynä mitä todennäköisimmin siis muut, samalla taajuudella operoivat yhteydet (?). Helpottaisiko siirtyminen 5 ghz wifille yhtään tuota hidastelua?
Katselin tuota taulukkoa, periaatteessa minkä tahansa valmistajan dual-band riittänee. Vai joko kannattaa suosiolla laittaa tri-bandia![]()
RJ-45 kautta antaa kyllä täydet nopeudet. Enemmän syytän tuota wlan yhteyden "vanhuutta"09 vuoden reitittimessä tuskin on muuta kuin 100Mbits LAN/WAN portit joten se ahdistaa yhteyden heti.
kärsivällisyys ei riitä siiheneli uusi valmis piuha sitten tilalle testiin..
Hyvä homma! Ihan mielenkiinnosta, mikä reititin kyseessä?RJ-45 kautta antaa kyllä täydet nopeudet. Enemmän syytän tuota wlan yhteyden "vanhuutta"![]()
Koitin opiskella laitetta selvää vastausta en löytänyt mutta eiköhän tuossa ole DHCP palvelin jakamassa sisäverkon osoitteita jolloin pelkkä (hallitsematon) kytkin riittää jakamaan lankoja, porttimäärä tarpeiden mukaan.Minkä reitittimen tökkäisi genexis pulse ex600 perään? Pulse saisi toimia wifi-tukiasemina televisiolle ja vahvistimelle, mutta ethernetin kautta työhuoneen pöytäkone, työkoneen telakka-asema ja ps5 . Pulsen manuaalista en huomannut mainintaa osaako tuo yhdestä lan-portista jakaa useampia ip-osoitteita .
En ole vielä kokeillut Queuella, enkä ole ehtinyt tutkia missä mättää, mutta ei tuo nyt ihan autuaaksi tehnyt. ER-X pääsi n. 10-15 ms paikkeille käytännössä täydellä kaistalla (n. 850-920), kun tällä nyt ilman tarkempaa tutkimista n. 25 ms muutamalla testillä ja sisäänpäin jää n. 600 megaan.Kun saat tuon, niin kerropa kokemuksia. Erityisesti millaisia BufferBloat-tuloksia saat Queuella ja ilman. Oletan, että tuo ei kyykkää kovassakaan kyydissä.
Ongelmahan näissä on se, että tukiasema saattaa tukea uutta standardia, mutta ei laitteet. 7:aa ei tue varmaan vielä juuri mikään. Osa uusista laitteista ehkä 6e:tä eli 6 GHz -taajuutta. Itse en 7:aan vielä sijoittaisi, vaan 6 tai 6e:hen. Ja odottelisin että 7:sta tulee yleisempi ennen kuin investoisin. Ihan säästön takia.Olen katsellut uutta reititintä missä olisi wifi 6e. Huomasin kuitenkin että uuden standardin wifi 7 olisi tulossa ehkä jo ensi kuun aikana myyntiin(mm. tp-link amazonissa). Kannattaako odotella vielä tuota wifi 7? Wifi 6e ainakin haukutaan melko huonoksi seinien läpäisyssä.
Sain aikaiseksi kokeilla Mikrotikin queuea. Pienen säätelyn jälkeen täytyy vaan todeta että Elisan kaista ilmeisesti alkaa ruuhkautumaan täälläpäin, kun aamutuimaan irtosi n. 940 megaa ja nyt päivällä tippuu jopa tuohon 600 megan paikkeille. Laitoin jonon rajan nyt sitten harmikseni 600 megaan ja sillä tietty saa ihan ok bufferbloat tuloksia. Liittymä on siis Elisan 1000/400 valokuitu:En ole vielä kokeillut Queuella, enkä ole ehtinyt tutkia missä mättää, mutta ei tuo nyt ihan autuaaksi tehnyt. ER-X pääsi n. 10-15 ms paikkeille käytännössä täydellä kaistalla (n. 850-920), kun tällä nyt ilman tarkempaa tutkimista n. 25 ms muutamalla testillä ja sisäänpäin jää n. 600 megaan.
Testasin tällä palvelulla, en tiedä mikä olisi paras. Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
Ei ihan mahtunut tuohon ER-X:n paikalle.. Olisi tuhannen taalan paikka siistiä kaappi samalla.
Edit:
Ipsec ikev2/rsa tulee kuitenkin hyvää vauhtia läpi ja se tässä oli yksi oleellisimmista tavoitteista. Yritän viikonloppuna ehtiä tutkimaan onko se reititin vai Elisan piuha joka rajoittaa liikennettä sisäänpäin, ei tosin ole aiemmin kertaakaan ollut Elisa joka hidastelee.
Ei kuituyhteyden kyllä pitäisi "ruuhkautua".Sain aikaiseksi kokeilla Mikrotikin queuea. Pienen säätelyn jälkeen täytyy vaan todeta että Elisan kaista ilmeisesti alkaa ruuhkautumaan täälläpäin, kun aamutuimaan irtosi n. 940 megaa ja nyt päivällä tippuu jopa tuohon 600 megan paikkeille. Laitoin jonon rajan nyt sitten harmikseni 600 megaan ja sillä tietty saa ihan ok bufferbloat tuloksia. Liittymä on siis Elisan 1000/400 valokuitu:
GPON kuitu voiEi kuituyhteyden kyllä pitäisi "ruuhkautua".
Ei kai se kuitu tarkoita että tuosta talon tietoliikennekaapista menisi dedikoitu gigan putki koko palveluntarjoajan läpi?Ei kuituyhteyden kyllä pitäisi "ruuhkautua".
Ei ole GPON. Mutta ruuhkautuminen siis tuskin on tuossa kuidussa, vaan jossain sen ja ulkoverkon välillä.GPON kuitu voi
Siis toki voi, mutta niinkuin yleisesti kyllä sen bitin pitäisi aika hyvin liikkua luvatusti. Toki vastapäässä voi olla ongelmaa jne. jne.Mikä tahansa kuituyhteys voi ruuhkautua, ei välttämättä se viimeinen kilsa, mutta jos runko on tukossa niin runko on tukossa. Täällä myös Elisalla samoja oireita päivällä.
Kysyin Satshopilta tuosta ja ei kuulemma saa ilman ZTE T3000 WiFi6Ehkä hankinnassa mökille(yhteisverkko tulossa) ZTE MC889 5G/4G+ ulkomodeemi, mutta tuota ei taida mistään saada ilman ZTE T3000, niin miten pätevä laite tuo(T3000) on.
Joo, itselle saapui tuo paketti eilen, ja tosiaan samassa tuotepaketissa molemmat laitteet ja muut kilkkeet.Kysyin Satshopilta tuosta ja ei kuulemma saa ilman ZTE T3000 WiFi6
"Hei, kävä kyllä tuon valmis paketti valmistajalta ja meillä ei ole erikseen tuota pelkkää modeemia myytävänä." joten on otettava T3000.
Miltä vaikuttaa tuo T3000, oli tarkoitus käyttää vanhaa 4G purkkia reitittimenä tuon ulkomodeemin perässä, mutta eipä tuota sitten tule tehtyä.Joo, itselle saapui tuo paketti eilen, ja tosiaan samassa tuotepaketissa molemmat laitteet ja muut kilkkeet.
En vielä tuota T300:sta laittanut käyttöön, vaan kytkin ulkomodeemin vanhaan jo käytössä olevaan Netgearin reitittimeen. Tutustun tuohon T3000:een tarkemmin myöhemmin.Miltä vaikuttaa tuo T3000, oli tarkoitus käyttää vanhaa 4G purkkia reitittimenä tuon ulkomodeemin perässä, mutta eipä tuota sitten tule tehtyä.
Se oletuspalomuuri on varmasti riittävä normikäyttöön. Ainakin sieltä pitää löytyä "defconf: drop all not coming from LAN"-niminen sääntö ja "defconf: drop all from WAN not DSTNATed". Nuo ovat siis oletuspalomuurin parin säännön kommentit.kuitenkin ensisijaisesti jäin miettimään olenko konffannut firewall tyylisiä ominaisuuksia lainkaan käyttöön
No eiköhän tuo nyt jonkun vanhan 4G boksin hakkaa mennen tullen. Ilmeisesti AX3000 toisella nimellä.Miltä vaikuttaa tuo T3000, oli tarkoitus käyttää vanhaa 4G purkkia reitittimenä tuon ulkomodeemin perässä, mutta eipä tuota sitten tule tehtyä.
Riippuu talon rakenteestä riittääkö. Meillä ei pääse AP LR lattialaatan läpi yläkertaan ja nyt on yksi per kerros. Kannattaa tietty kokeilla ennen kun ostaa toisen. Onko malli sitten LR, lite vai Pro menee oman maun mukaan.Ajettelin vaihtaa nykyiset market mesh systeemini parempaa ja laittaa edgerouter-x n perään Ubiquiti UniFi 6 Liten tai vastaavan. Onko se nykyäänkin vielä paras vaihtoehto hinta-laatusuhteessa? Riittääkö yksi lite kaksikerroksiseen puurakenteiseen ok-taloon, vai tarvitaanko kaksi vai pro vai jopa LongRange?
Itse asentaisin yhden tukarin per kerros. Yhdellä Long Rangellakin peitealue voi olla siinä ja siinä, joten mielummin 2x U6 Lite kuin 1x U6 LR. Ideaalitilanne olisi tietty 2x U6 Pro tai 2x U6 Long Range. Pro on hieman nopeampi, mutta LR:ssa on parempi 2,4GHz kantama jos sillä on väliä.Ajettelin vaihtaa nykyiset market mesh systeemini parempaa ja laittaa edgerouter-x n perään Ubiquiti UniFi 6 Liten tai vastaavan. Onko se nykyäänkin vielä paras vaihtoehto hinta-laatusuhteessa? Riittääkö yksi lite kaksikerroksiseen puurakenteiseen ok-taloon, vai tarvitaanko kaksi vai pro vai jopa LongRange?
Mikä laite ja millainen kaista? Laita ihmeessä linkki konffiin. Käyttääkö tuo queue treetä? Mä laitoin downloadille sellaisen (fasttrackin kanssa), mutten vielä keksinyt miten sllaisen saisi uppikaistalle.Nyt on bufferbloat A+ kun sain datarajoituksen toimimaan download/upload fasttrack:n kanssa mikrotikillä. Liekö sitten miten turvallisia skriptit jos ei ymmärrä täysin mitä niissä tapahtuu... Voin toki laittaa linkin kunhan vähän pohdin tätä toimintaa. +3 ms download ja +1ms upload kun bloatattuna.
MikroTik hAP ax² on laite. Kaistat on 150M/50M, mitkä rajoitettu 145M/45M.Mikä laite ja millainen kaista? Laita ihmeessä linkki konffiin. Käyttääkö tuo queue treetä? Mä laitoin downloadille sellaisen (fasttrackin kanssa), mutten vielä keksinyt miten sllaisen saisi uppikaistalle.
En ehdi terminalista kaivaa tarkempia speksejä, mutta näin ne ovat minulla webbikälissä:Mikä laite ja millainen kaista? Laita ihmeessä linkki konffiin. Käyttääkö tuo queue treetä? Mä laitoin downloadille sellaisen (fasttrackin kanssa), mutten vielä keksinyt miten sllaisen saisi uppikaistalle.
/queue tree
add max-limit=350M name=queue-upload packet-mark=no-mark parent=ether1 queue=fq-codel
add max-limit=625M name=queue-download packet-mark=no-mark parent=bridge queue=fq-codel
Joo, toimiihan tuo. Mulla on se ongelma, että tulee yksittäisiä isoja ping-piikkejä (esim. 300ms) Bufferbloat-testin download-testeissä, jotka nostavat keskiarvoa tuntuvasti. En ole vielä keksinyt, mistä ne johtuvat. Tosin, näyttää että niitä tulee queue treellä tai ilman, joten ihan hyvin voi kytkeä queuen päälle.En ehdi terminalista kaivaa tarkempia speksejä, mutta näin ne ovat minulla webbikälissä:
EDIT:
Koodi:/queue tree add max-limit=350M name=queue-upload packet-mark=no-mark parent=ether1 queue=fq-codel add max-limit=625M name=queue-download packet-mark=no-mark parent=bridge queue=fq-codel
Mulla on siis ollut jo pidempään käytössä queue tree downloadille. Eipä siinä sen kummempaa, toimii sinänsä ongelmitta. Kannattaa kokeilla. Itselläni ainoa ongelma nuo harvinaiset pingpiikit, mutta se ei ehkä liity itse laitteeseen.Sanohan paapaa omia kokemuksia tuosta skriptistä jos/kun kokeilet.
Niitä oli minullakin kun kokeilin yksinkertaisempaa queueta vaan ilman fasttrackiä.Mulla on siis ollut jo pidempään käytössä queue tree downloadille. Eipä siinä sen kummempaa, toimii sinänsä ongelmitta. Kannattaa kokeilla. Itselläni ainoa ongelma nuo harvinaiset pingpiikit, mutta se ei ehkä liity itse laitteeseen.
Noista kahdesta ottaisin ehdottomasti MikroTikin. Joudut luultavasti jonkin verran opettelemaan sen konffaamista, mutta oikein konffattuna se varmasti palvelee pitkään. Muista vain huolehtia softapäivitysten asentamisesta.Onko jotain suosituksia pienikokoisista wlan reitittimistä ? pari vaihtoehtoa löysinkin jo
- MikroTik RouterBOARD mAP / lite
- TP-LINK WR902AC
Mitään ihmeellisiä vaatimuksia ei ole kuin pieni koko/hinta
Millaisia vaatimuksia sinulla on? Tarvitsetko wifiä, kuinka nopea nettiyhteys kyseessä, onko asunto suuri?Moi, olen muuttamassa uuteen kerrostaloon ja telian aspassa väittivät että tarvitsen valokuitumodeemin. Ilmeisesti modeemiin tulee suoraan kuitu kiinni? Mikä olisi edullinen ja tietoturvallinen vaihtoehto kyseiselle laitteelle?
Pitääkö muuten verkkokaapelin mennä suoraan ed-x :n POE portista suoraan tukariin, vai voiko se kiertää esim asunnon oman verkon kautta teknisen tilan kautta yläkertaan?Itse asentaisin yhden tukarin per kerros. Yhdellä Long Rangellakin peitealue voi olla siinä ja siinä, joten mielummin 2x U6 Lite kuin 1x U6 LR. Ideaalitilanne olisi tietty 2x U6 Pro tai 2x U6 Long Range. Pro on hieman nopeampi, mutta LR:ssa on parempi 2,4GHz kantama jos sillä on väliä.
Tein muutaman videon liittyen koko aiheeseen jos esim U6 Pro:n benchit tai tukareiden sijoituspaikat asunnossa kuin asunnossa kiinnostavat.
Edgerouter X ei tue U6-tukareiden tarvitsemaa PoE-standardia. Kannattaa siis käyttää joko PoE-injektoreita, tai sit esim Switch 8 Lite PoE-kytkintä.Pitääkö muuten verkkokaapelin mennä suoraan ed-x :n POE portista suoraan tukariin, vai voiko se kiertää esim asunnon oman verkon kautta teknisen tilan kautta yläkertaan?
Eli tällöin voin laittaa poe injektorin yläkerran verkkopistokkeeseen?Edgerouter X ei tue U6-tukareiden tarvitsemaa PoE-standardia. Kannattaa siis käyttää joko PoE-injektoreita, tai sit esim Switch 8 Lite PoE-kytkintä.