• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:00 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Mikä komponentti hajalla? Näytönohjaimen kellot laskevat rasituksessa.

gouca

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 497
Moi,

tuli tuossa muutama päivä takaperin matkustettua puolituhatta kilometriä autolla koneen kanssa. Kone oli hyvin suojattu pehmusteiden päällä, mutta siltikään en saanut perillä signaalia näyttöön / konetta postaamaan ja lähdin suorittamaan perusteellista vikaselvitystä masiinaa purkaen.

Näytönohjain oli jumittunut PCI-E -slottiin ja sen irroituksessa meni pitkään. Näyttiksen irroituksen jälkeen luulin kontaktipinnien katkenneen, mutta jälkeenpäin asiaa tarkemmin tutkiessa osa pinneistä taitaakin olla tarkoituksella lyhyempiä. Kaikki komponentit ovat siis silmämääräisesti uutta vastaavassa kunnossa ja lämpötahnat vaihtelin prossuun ja näyttikseen.

Aluksi emolevyssä paloivat kaikki vikavalot (prossu, muistit, VGA), mutta muutaman uudelleenkasauksen jälkeen sain sen taas toimimaan, kuitenkin niin, että BIOS:ssä näkyi mustia laatikoita (=artefakteja?). Tämäkin ongelma hävisi muutaman uudelleenkäynnistyksen myötä.

Nyt ongelma on, ettei näytönohjain nosta kelloja rasituksessa, päinvastoin. Käytännössä siis GPU-Z ilmoittaa esim. rasitustesteissä, että core-kellot normaalit, mutta huutaa power limittiä. Superposition ja Userbenchmark ilmoittavat molemmat ytimen korkeimmaksi kellotaajuudeksi 500 MHz. GPU-Z:n maksimiarvoissa näkyy selvä poikkeama 8-pinnisen virtaliittimen kohdalla, eli näyttiksen lisävirtaliittimestä ei tule lähellekään tarpeeksi tehoja power drawiin nähden.

GPU-Z:n logista näkyy, että heti kun näyttistä rasitetaan, sen kellot laskevat 1113 MHz (työpöytä) --> 500/700 MHz, vaikka lämpötiloissa ei tapahdu muutoksia.

Power limitin nostolla saavutetaan vain se, että näytönohjaimen kellot rasituksessa ovat 500 MHz sijasta 700 MHz:ssä. Olen kokeillut kaikkia virtalähteen neljää 6+2 -liitintä tuloksetta, sekä asentanut näyttiksen ajurit uudelleen DDU:lla ja rasitustestannut prossua ja muisteja tuntitolkulla ongelmitta.

(Soluissa näkyvillä MAX. arvot tunnin rasituksen jälkeen)

1627610385525.png



Lämpötilat myös kaikilla osa-alueilla erinomaiset. Jämäkomponentit vian paikannusta varten ovat sen verran kaukana toisessa päässä maata, että lähden suoraan maanantaina vaihtamaan komponentteja läheisestä kivijalkaliikkeestä.

Oireet matchaavat vialliseen näytönohjaimeen, virtalähteeseen ja emolevyn PCI-E -liittimeen. Virtalähteelläkin vain muutama kuukausi ikää, joten rikkoutuminen tässä vaiheessa olisi lottovoitto.

Mistä aloittaisitte?

  • Ryzen 3600
  • B450I GAMING+ AC
  • 16GB (2x8GB G.Skill Ripjaws V)
  • Seasonic Core GC-650W
  • ASUS GTX970 Strix (jossa on näemmä tyyppivikaa tähän alhaisiin kelloihin jumittumiseen liittyen)

~
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:

tavallinen viikari

2024
Tukijäsen
Liittynyt
04.04.2020
Viestejä
1 266
Oletko katsonut HWInfolla että näyttääkö se tuolle näytönohjaimelle Hot Spot-lämpötiloja, että jos siellä kuitenkin olisi jotenkin huonoja pisteitä jäähdytyksen kannalta?

1627671629524.png
 

gouca

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 497
Oletko katsonut HWInfolla että näyttääkö se tuolle näytönohjaimelle Hot Spot-lämpötiloja, että jos siellä kuitenkin olisi jotenkin huonoja pisteitä jäähdytyksen kannalta?

Lämpötilat mielestäni erinomaiset.

1627679367018.png


Core voltage (VDDC) jumittuu rasituksessa 1000 mV ja core laskee alle 500 MHz. Tuntuu siis siltä, niin kuin power statet olisivat käänteisessä järjestyksessä. Kevyellä kuormalla, esim. peleissä FPS rajoitettuna 60, kaikki toimii täysin normaalisti ja näyttiksen arvot normaalit rasituksessa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 597
Viestejä
4 185 442
Jäsenet
70 772
Uusin jäsen
PaulusKaita

Hinta.fi

Ylös Bottom