Microsoft aikoo vapauttaa käyttäjät surkeiden RGB-ohjelmistojen ikeestä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 471
Microsoft työstää parhaillaan Windowsiin sisäänrakennettua RGB-valaistuksen hallintaa. Toteutuessaan se voisi vapauttaa käyttäjät useiden erilaisten ja usein toinen toistaan huonompien RGB-softien käytöstä.
Ominaisuus bongattiin Windows (11) koontiversiosta 25295.


1676031780705.jpeg


Lähde: Windows 11 may soon allow users to control RGB lighting without third-party software - VideoCardz.com
 
Jos tulee ja toimii, niin siinä olisi itselle jo aika iso syy vaihtaa 11:sta käyttöön. :hmm:
 
Viimeksi muokattu:
Tämähän olisi kyllä mahtava uudistus, ei enää resurssisyöppöjä ohjelmia tai jokaiselle palikalle vielä kaiken lisäksi omaansa.

Markkinoillahan on jo Signal RGB, mutta sekin alkaa pyytämään kuukausitilauksen maksamista, jos perustasoon haluaisi lisätä esim. tuulettimien ohjauksen.
Tämä Windowsin sisäinen RGB ohjaus + FanControl lienisi riittävä yhdistelmä monille.
 
Vähän tehosyöppö mutta tykkäsin joskus vuosia sitten paljon käyttää ohjelmaa Aurora. Löytyy esim kun googlee Aurora+RGB.. Ihan uskomattoman siististi saa kaikki configuroitua mutta just vei vähän tehoja taustalla aina.
 
Toivottavasti tulevissa versioissa valoefektien vaihtoehtoja laajennetaan esim. "CPU / GPU lämpötilan mukaan" ja "näytön sävyjen mukaan". Joka tapauksessa tuo todella tervetullut ominaisuus.
 
Tällaisella lämpöohjatulla valolla olisi jo käyttöä. Mutta onkohan koko rgb-valosaqste kohta aika nähty?
 
No mut!
Jos vain tuo workkii niin helpottaa monien elämää.
Jätin itse suosiolla asentamatta emolevyn rgb-ajurit... Ainakin toivon, etteivät asentuneet...
 
Hyvä ensiaskel. Vielä parempi olisi jokin (pakollinen) standardisoitu API RGB:n säätöön. Olisi mahdollista sitten hallita RGB:tä vapaasti, myös Windowsin ulkopuolella. Melkoinen villi länsi nykyään ja kaikki välkkyy hallitsemattomasti halusi tai ei.
 
OpenRGB hoitaa homman käyttöjärjestelmästä riippumatta.
Täällä ei ainakaan selviä elossa koneen lepotiloista. Yleensä pitää myös skannata laitteet uusiksi että suostuu lataamaan profiilin syystä x.
 
Täällä ei ainakaan selviä elossa koneen lepotiloista. Yleensä pitää myös skannata laitteet uusiksi että suostuu lataamaan profiilin syystä x.
Lepotiloista selviää itsellä mutta jostain syystä konetta käynnistäessä ei osaa ladata asetusprofiilia suoraan. Ei haittaa itseä kun en juuri koskaan sammuta konetta.
 
Anteeksi tyhmyyteni, mutta mitä rgb -valaistusta tällä säädellään?
 
Toivottavasti tulee iso nappi mistä saa kaikki valot pois pysyvästi. Ainoa mitä tarvitsee.

En ymmärrä rgb valojen päälle enkä varsinkaan sen päälle, että niitä täytyisi säädellä käyttöjärjestelmästä tai mistään muustakaan. Kommenteista päätellen tosin kuumaa kamaa.
 
Selkeästi väärää kohderyhmää siis tälle uutiselle.
Jos RGB:stä ei pidä, niin eiköhän jokainen PC:n osa ole valittu sen mukaisesti ja jos sattuu yksikin ledi jossain paistamaan, niin se on mustalla sähköteipillä muurattu pimentoon jo konetta kasattaessa.
 
Selkeästi väärää kohderyhmää siis tälle uutiselle.
Jos RGB:stä ei pidä, niin eiköhän jokainen PC:n osa ole valittu sen mukaisesti ja jos sattuu yksikin ledi jossain paistamaan, niin se on mustalla sähköteipillä muurattu pimentoon jo konetta kasattaessa.

Todellakin väärä kohderyhmä. En vain ymmärtänyt, että ihmisillä on tarve räplätä niitä rgb -valaistuksia tyyliin kokoajan.
 
En ymmärrä rgb valojen päälle enkä varsinkaan sen päälle, että niitä täytyisi säädellä käyttöjärjestelmästä tai mistään muustakaan. Kommenteista päätellen tosin kuumaa kamaa.
Itse ajattelin aluksi samalla tapaa. Mutta näppiksen RGB valaistus joka toimii päivällä ja yöllä onkin oikeasti hyvä juttu (ja halutulla värillä, ei liian tumma päivällä eikä liian kirkas yöllä). Sekä näytön/tietokoneen/tuulettimien valo (on/off) onko päällä vai ei ja väri, niin näkee kauempaa onko kone päällä, tai näyttö jne.
 
Todellakin väärä kohderyhmä. En vain ymmärtänyt, että ihmisillä on tarve räplätä niitä rgb -valaistuksia tyyliin kokoajan.
Ei ole kokoajan ainakaan itsellä tarve valaistusta säätää. Enemmänkin kiinnostaa mahdollisuus saada yhdellä ohjelmalla/asetuksella kaikki valaistus pois päältä, emolevystä ja näytönohjaimesta. Kun laitevalmistajien omat toteutukset ovat yleisesti ottaen silkkaa paskaa ja aiheuttavat enemmän ongelmia sekä omalla kohdalla esim. MSI:n näytönohjaimen valaistus on kokoajan sateenkaaren värinen kun se on sille oletuksena laitettu, eikä tuo heidän ohjelmisto talleta asetuksia itse laitteeseen jolloin sen ohjelman voisi poistaa kun on halutut asiat laittanut kohdilleen. Emolevyssäni on muistaakseni fyysinen kytkin jolla sai valaistukset pois käytöstä.
 
Mainio asia tietokoneharrastajille, mutta lisätään sekaan Zigbee (Philips Hue) -tuki, niin sitten alkaa kiinnostamaan laajemmin, muuten jää tosiaan melko rajallisen käyttäjäkunnan hienoudeksi.
 
Viimeksi muokattu:
En ymmärrä rgb valojen päälle enkä varsinkaan sen päälle, että niitä täytyisi säädellä käyttöjärjestelmästä tai mistään muustakaan. Kommenteista päätellen tosin kuumaa kamaa.

Säädettävät RGB-valot tuli ihan tarpeeseen, kun lähtötilanne vanhan koneen kanssa oli se että emolevyllä paistoi punaiset ledit ja näytönohjaimessa sininen GIGABYTE teksti - kumpaakaan ei saanut pois päältä. Kotelokin oli vielä täynnä reikiä (coolermasterin HAF sarjaa), niin huoneessa mukava pysyvä tunnelmavalaistus. Nelisen vuotta tuota jaksoi katsella.

Sen verran tuo kuitenkin otti päähän että seuraavaa kokoonpanoa kasatessa tuli asia huomioitua. Nyt valot saa kaikki niin OFF asentoon softalla kuin myös keskenään samansävyisiksi, jos jotain haluaa päällä pitää. Taustavalaistu näppiskin on yllättävän kiva käytössä, TJEU.

Miinuspuolena on ollut hallintaohjelmiston raskaus, johon windowsin omalla integroinnilla voisi tulla parannusta.
 
iCUE vuotaa muistia kuin seula ja vei jopa useita gigatavuja. Eikä edes tee mitään.
iCUE taitaa olla kaikkein pahin ohjaussofta mitä ikinä tehty. Esim. yhden sivun mukaan installeri 750 MB, asennus 1200 MB ja muistikulutus 780 MB. Poistuukohan installeri asennuksen jälkeen, ehkä ei? Lisäksi kai vaatii .NET:n, joka tietty monella on, mutta pitäisi laskea kulutukseen mukaan. Gamer's Nexus myös laskenut, että nuo kontrollisoftat lisäävät jopa 95% boottausaikaa.

Vertailun vuoksi OpenRGB on 4,71 MB (kernelin i2c/sensori/rgb/led-ajurit, libusb ja hidapi ovat yksittäisiä kilotavuja ja zstd-pakattuja):
openrgb.png
OpenRGB:ssä on vielä älyttömän pitkä lista tukea eri valmistajan laitteille.

Vähän vastaavanlainen bloattiero on USB-tikkujen yms. poltto-ohjelmissa. Balena Etcher on 125 MB ja Rufus reilun megatavun. Molemmat tekevät ihan samat asiat. Toinen vaan 100 kertaa raskaampi ja Eben Upton -fanipoikien ykköstyökalu syistä X, Y ja Z.
 
Viimeksi muokattu:
Näin ihan riittävästi discopalloja nuorempana, miksi asentaisin moisia koneeseeni?
LEDeistä on joskus hyötyä eli näppiksessä ja merkkivaloina, kaikki muu on silkkaa energian ja rahan haaskausta. Menisköhän haaskaus paremmin jakeluun valoveikoille jos tekisin massiivisen PC-kotelon johon asentaisin helmavalaistuksen ja virtalähteeksi mekaanisella ahtimella varustetun 5-litraisen V8-moottorin? Kotelon sisälle tietysti punaista plyysiä ja kunnon kutuvalaistuksen :love: :love: :love:
 
Ihan paras thread. Uutisessa kerrotaan että MS saattaa tuota sovelluksen joilla ohjata RGB-valaistusta ja kommeneista puolet tulee sanomaan että ei halua RGB:tä.

Tämähän on kuin Facebookin ryhmät. "Suositelkaa autoa!" -"Minä en käytä autoa!"
 
Ehkä ominaisuus ei sitten ole sinua varten? Ei kukaan tai mikään pakota kaikkia pitämään niistä. Kovasti suosittuja nuo lediviritykset tuntuvat olevan varsinkin nuorempien harrastajien keskuudessa.

Enemmän tämä joillakin oleva kova tarve mussuttaa RGB -jutuista tuntuu olevan sellaista aika lapsellista "pakko periaatteesta isoon ääneen dissata ja vastustaa kaikkea suosittua, korostaakseni yksilöllisyyttäni" -settiä.

Kivemmalta omaan silmään pöydällä oleva koneeni näyttää lasikyljellä ja ledeillä, kuin pelkkä musta möntti.

T. Neljääkymmentä uhkaavasti lähestyvä perheenisä
 
Viimeksi muokattu:
Pitäisi saada lisää valoja. Piti ihan käydä katsomassa äsken kahdeksan muun PC-kotelon takana ja avata kotelo ja kyllä siellä palaa RGB Fusion 2.0, mutta vain yksi kulmikas valo :D
Mutta ei ne valot haittaa ja näppiksessä on ehdoton olla, muuten pitäisi olla valaistus aina päällä.
-90 luvullahan oli muotia sellaiset putkivalot kotelossa ja kotelomodaus. Kai ne valot on tulleet uudestaan muotiin. Ääniä ei silti kaipaa, vaikka loppujen lopuksi uudistukset on aina mukavia.
 
Ei toi huono oo jos MS sellasen saa pukattua ulos. Ainakin kaveri tosta hyötyis, sillä on nyt vissiin jostain syystä pari eri softaa kun ohjaa discovaloja, niin on kuulema kaikkea pikku ongelmaa vähän väliä.

Ittelle ei hirveesti oo käyttöä, kun on vaan pari valoa tuola kopan sisällä. Emossa on punanen raita ja näyttiksen kyljessä on Gigabyte teksti punasella.
 
RGB on niin nähty kuin voi. Sama asteilla. En kadu kertaakaan elämäs mun suljettua fractal koteloa.
Tämä. Nykyään on jo haastavaa löytää tuotteita ilman RGB.
Kaikki ei yksinkertaisesti halua värishowta vehkeisiinsä, ja esim. AMD Radeon 6800XT:ssä RGB täytyy erikseen kytkeä pois päältä erillisellä softalla. Mitä vittua? Miksi se ei voi olla pois päältä defaulttina?

Edit:
Vähän sama kuin autoissa merkintä "sport". Sitä löytyy suurinpiirtein hinnat alkaen Corollasta, ainakin vaihteistosta. Maagisesti se tekee autosta sportin, vaikka kaikki sotii sitä vastaan. RGB IT-vehkeissä tekee siitä "gaming".
 
Koen valosaasteeksi sen että näppikset hiiret hiirimatot tuulettimet prossublokit muistit ja kotelot ja mitänäitå on vilkkuu hieman eri sävyisissä rgb-väreissä vailla mitään synkkaa. Ehkä pelaajat tykkää enemmän. Mutta se että yhdestä järjestelmästä sais jonkun himmeän perusvärin kaikkiin niin sehän on ihan ok. Sattumoisin tuli sitten hankittua koppa jossa on valkoinen valo ja näppis jossa on valkoinen valo => yhtenäinen look.
 
Koen valosaasteeksi sen että näppikset hiiret hiirimatot tuulettimet prossublokit muistit ja kotelot ja mitänäitå on vilkkuu hieman eri sävyisissä rgb-väreissä vailla mitään synkkaa. Ehkä pelaajat tykkää enemmän. Mutta se että yhdestä järjestelmästä sais jonkun himmeän perusvärin kaikkiin niin sehän on ihan ok.
En ymmärrä? Mulla on ledejä niin näytössä, näppiksessä, hiiressä, hiirimatossa, näytönohjaimessa, muisteissa ja kotelotuulettimessa, ja jopa hiiren lataustelakassakin. Kaikissa vihreä, yksikään ledi ei vilku eikä varsinkaan "vailla mitään synkkaa".

Kaikki OpenRGB:llä laitettuja ja "save to device" optiolla, nyt ne myös pysyvät vihreinä ilman mitään erillisiä softia. Näppis ja näytöt on toki säädetty ihan omilla napeillaan (ilman erillisiä softia nekin).
 
Mä en ole koskaan fanittanut mitään ledejä. Ei ne kyllä kun eri juttuihin niitä on väkisin tullut halusi tai ei, niin kauheasti ole lopulta häirinnytkään. Samoin olen sulattanut kotelon kyljessä olevan ikkunan, jolla en näe mitään arvoa.

Mutta nyt kun olen käyttänyt näppistä jossa on RGB, niin olen säätänyt ne kirkaimmalle, ja sellaiselle sävylle/kuviolle joka olisi myöskin kirkkain. Todella näppärä ominaisuus, yhdessä osittain läpinäkyvien näppäimien kanssa. Ehkä tuon saisi vielä paremmin valaisemaan ja samalla värillä, nyt siinä on tuollainen sävyliukuma vasemmalta oikealle. Mutta jos se vaatisi kuvaillut kökön ja resurssisyöpön softan käyttöä, niin pidättäydyn noissa kiinteissä säädöissä. Harmi tavallaan että noissa ei ole optiona puhdasta kirkasta/yksiväristä taustavalaista, vaan pelkkä "RGB", joka on kuitenkin himmeämpi kuin mitä noista ledeistä valoa lähtisi.

Mulla on aika monta vuotta nyt ollut tietokone niin, että se on näytön takana. Mä näen koneesta vaan suurin piirtein sentin sen yläreunasta, plus johdot jotka törröttävät. Ihan sama mitä ledejä siellä on.
 
MS saisi enemmän goodwilliä otsikolla "Vapautamme käyttäjät tarpeettomien RGB-valojen ikeestä!" :thumbsup:
(jolloin ohjelmistonsa kytkisi kaikki tarpeettomat discovalot pois päältä ihan oletuksena)
 
MS saisi enemmän goodwilliä otsikolla "Vapautamme käyttäjät tarpeettomien RGB-valojen ikeestä!" :thumbsup:
(jolloin ohjelmistonsa kytkisi kaikki tarpeettomat discovalot pois päältä ihan oletuksena)
Niin, jollekin näppisten valo on tarpeeton, jollekin ei. Jollekin joku muu valo on tarpeeton, jollekin ei.

Jos yrität sanoa, että ohjelmisto kytkisi KAIKKI valot pois tarpeettomina, niin ei. Ei onnistu, koska metsään menee.
 
Viimeksi muokattu:
iCUE taitaa olla kaikkein pahin ohjaussofta mitä ikinä tehty. Esim. yhden sivun mukaan installeri 750 MB, asennus 1200 MB ja muistikulutus 780 MB. Poistuukohan installeri asennuksen jälkeen, ehkä ei? Lisäksi kai vaatii .NET:n, joka tietty monella on, mutta pitäisi laskea kulutukseen mukaan. Gamer's Nexus myös laskenut, että nuo kontrollisoftat lisäävät jopa 95% boottausaikaa.

Asennuskoko täsmää, puolet on Qt kirjastoja ja itse applikaatiota ja toinen puoli näyttäisi olevan jotain peliprofiileja (GameSdkEffects kansiossa). Installeria ei kyllä löydy levyltä ainakaan pikaisella hakemisella.

En äkkisiltään task managerista bongaa kuin icuen ja muutaman taustaservicen joissa yhteensä lojuu n. 250MB muistia, että en tiedä mistä ne loput on tarkoitus löytyä. Voi tietysti olla että tarvitsee enemmän laitteita, itsellä ei ole kuin hiiri ja näppis ja niissäkin staattiset valot.

Boottausaika on vähän miten sen laskee, työpöytä on esillä yleensä reilusti ennenkuin systeemi pimputtelee kun icue ottaa laitteet haltuunsa (ja väriprofiilit asettuu). Kun windowsin bootti on alle 10s niin ainakaan omalla kohdalla tuskin puolittuisi vaikka icuen poistaisi.

Vertailun vuoksi OpenRGB on 4,71 MB (kernelin i2c/sensori/rgb/led-ajurit, libusb ja hidapi ovat yksittäisiä kilotavuja ja zstd-pakattuja):

Ja sillä sitten päivitetään oheislaitteiden firmwaret, konffaillaan näppismakrot ja säädetään hiiren DPI-napille sopivat esiasetukset? Ei sinänsä väliäkään kun näppistä ei edes listata tuettuna, ja tiketti lisätä tuki on avoimena.

Ei sillä että icuen olisi tarpeellista olla noin tukeva paketti ja bloatwaren tunnusmerkit täyttyy kyllä selvästi, mutta OpenRGB:n ja icuen vertaaminen toisiinsa on vähän kuin vertaisi banaania lounaaseen ja sanoisi että bansku on paree kun sen voi laittaa laukkuun.
 
Ja sillä sitten päivitetään oheislaitteiden firmwaret, konffaillaan näppismakrot ja säädetään hiiren DPI-napille sopivat esiasetukset? Ei sinänsä väliäkään kun näppistä ei edes listata tuettuna, ja tiketti lisätä tuki on avoimena.

Ei sillä että icuen olisi tarpeellista olla noin tukeva paketti ja bloatwaren tunnusmerkit täyttyy kyllä selvästi, mutta OpenRGB:n ja icuen vertaaminen toisiinsa on vähän kuin vertaisi banaania lounaaseen ja sanoisi että bansku on paree kun sen voi laittaa laukkuun.
Ei kai firmis päivitykseen i2c yli tarvita kuin muutaman kilotavun verran sovellusta? Firmishän ladataan verkon yli, joten sekään ei kasvata kokoa. Makrojen konffaus lienee yksinkertaisempi operaatio kuin firmiksen päivitys. Hiiren DPI asetuksen vaihtaminen ja oletusasetuksena lienevät myös jonkun kilotavun. Tuetut näppikset on järkevä hakea verkon yli, ettei tarvitse päivitellä koko sovellusta aina uusien laitteiden tullessa markkinoille.

Ui jolla voi näpytellä asetuksia eri laitteille voi olla vähän suurempi pala, muutamia megatavuja.

Loput lienee työkalua, jonka ominaisuuksista suurinta osaa ei käytetä. Se täyttänee bloatwaren määritelmän. Ei se väärin ole. Tuo icue lienee aika matalan prioriteetin projekti joka halutaan saada maaliin mahdollisimman pienillä kuluilla, ei parasta mitä rahalla saa ja siihen tuollaiset työkalut sopii hyvin
 
iCUE taitaa olla kaikkein pahin ohjaussofta mitä ikinä tehty. Esim. yhden sivun mukaan installeri 750 MB, asennus 1200 MB ja muistikulutus 780 MB.

Itsellä icue syö noin 110mb muistia, muut ilmeisesti tuohon liittyvät corsairin prosessit noin 100mb.
Toisaalta katselin tuota asuksen armory craten kulutusta, näyttäisi eri prosessien kautta maistuvan lähes 700mb muistia.

Muistia koneessa 32gb, icue ohjaa vain 9 tuuletinta, armory crate ohjaa näppiksen, hiiren, aion ja emon valot.
 
Taitaa olla omankin emon biosissa valikko josta saa valot pois päältä. En tiedä häviääkö kaikki vai pelkästään emossa oleva valo.

Tällä hetkellä on valot kotelotuulettimissa, näytönohjaimen tuulettimissa, hiiressä, näppiksessä ja näytön takana.
Väittäisin että nuo ei vie enempää sähköä kuin huoneen kattovalaisin, jota en enään käytä kun koneella olen.
Toisen koneen rakensin ilman valoja, taidan olla sekakäyttäjä.

Mutta tuo integroitu rgb säädin ois hyvä. Nyt on valot säädetty parilla ohjelmalla ja sen jälkeen poistettu. Hiiri, näppis ja näyttö hoituu omista napeistaan
 
Ja sillä sitten päivitetään oheislaitteiden firmwaret, konffaillaan näppismakrot ja säädetään hiiren DPI-napille sopivat esiasetukset? Ei sinänsä väliäkään kun näppistä ei edes listata tuettuna, ja tiketti lisätä tuki on avoimena.
Ohjelmissa on tietenkin ihan eri toimintaperiaate. En Windows-käyttäjien puolesta osaa sanoa, mutta esim. Linuxille firmwareen on fwupd. Tuulettimiin Fancontrol/lm_sensors. Hiirten konfigurointiin on esim. piper, ratbagctl. Solaar toimii hiukan eri periaatteella logitecheilla, mutta laajemmin kuin vain hiirillä. Näissä iso ero on se, että on rakennettu yhteen tarpeeseen standardityökalu, joka toimii valmistajasta riippumattomasti. Kokoa ja haastetta lisää se, että Corsair ja tuhat muuta valmistajaa voivat käyttää ihan eri rajapintoja ja tekniikoita.

Eri valmistajien RGB-laitteissa ei ole mitään niin erityistä etteikö sama työkalusetti toimisi kaikkiin. Mikäli laitetta ei voi skriptata, PC voi myös ohjastaa suoraan laitetta, joskin pienellä jatkuvalla kuormalla. Esimerkkinä I2C-viestit kuitenkin varsin kevyitä ja niistä selviävät parin megahertsin 8-bittiset mikrokontrolleritkin. On kuluttajalle pelkästään etu, jos turhaa moninkertaista työtä saisi vähennettyä ja valmistajat samojen rajapintojen taakse.
 
Näppiksen valot kyllä tarpeen, hämärässä/pimeässä ei näe muuten kirjoittaa/löydä kaikkia merkkejä. Mutta eipä muita valoja tarvitse laitteissa olla.
 
Tervetullut lisä !!
Juuri oli Legend of Hogwartin kanssa massiivisia ongelmia. Ei käynnistynyt ollenkaan. Juuri kun kone oli lentämässä ikkunasta, luin vielä että Razer Synapse voisi olla syynä. Ja sehän se oli. Sen kun poisti niin peli alkoi toimia.
 
Viimeksi muokattu:
Näppiksen valot kyllä tarpeen, hämärässä/pimeässä ei näe muuten kirjoittaa/löydä kaikkia merkkejä. Mutta eipä muita valoja tarvitse laitteissa olla.
Etenkin jos käyttää montaa eri konetta niin että jotain vähemmän. Minulla itselle uusi läppäri käytössä jossa puuttuu numpad+aika custom asettelu niin kelpaisi kyllä taustavalot näppikseen kun ei sitä suorilta ulkoa muista missä kaikki on. Ajan kanssa kyllä mutta tuo on kolmas läppäri jo kun aina päivitin vaan uusiksi(vaihdoin kaks emolevyä läppäriin, kaveri vaan löysi kokoajan parempaa läppäriä tilalle samaan vaihtoon) ja jokaisessa ollut eri asettelut.
 
Ihan hyvä että Microsoft yrittää myös omiaan, mutta tuntuu että parempi olisi vaan pistää paukut jo olemassa olevaan OpenRGB projektiin, jossa on windows, linux ja macos tuki.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 287
Viestejä
4 486 364
Jäsenet
74 133
Uusin jäsen
Jaakko0000000

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom