Metsätyöt

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799
Olin tässä kaarisahalla pilkkomassa yhden n.30cm paksun männyn klapin palasiksi, koska varastossa ei ollut moottorisahaa (Älkää kysyky, kannattikko aika ja hiki tähän).

Tämä mänty oli tuulen repimä, ei siis klassinen tuulen kaatama sellainen, jossa on katkaistessa varsinkin moottorisahalla hengenvaarallinen potenttiaali kannon juurien ja maapohjan vetäessä kannon taas lähtöasentoon. Tuolloin vastapainona toimivan rungon katkaistessa se väkisin tekee sen liikkeen ja moottorisahalla voi päästä suurella todennäköisyydellä kokematon hengestään.

Mietiskelin tuota tuulen repimän pausseissa puuhatessa, voisiko sellaisen "tuulen kaadon" perusongelman ratkaista niinkin yksinkertaisin menetelelmin kuin katkoa nämä juuret esim. käsisahalla, jotka, toimivat potenttiaalisena jännitteenä kantoutumiselle. Yleinen ohjeistus kun tuntuu lähtevän sille, että sahataan niin että kanto pamahtaa paikalleen.
Allekirjoittanut ei nähnyt paikalla "tuulenkaatamaa", vaan tuli pohtineeksi tuulen repimän irroittamisen jännityksessä sitä vaikeampaa puolta, joka siis on tuo.
 
Liittynyt
09.04.2018
Viestejä
1 989
Turvallisin tapa on aloittaa puun katkominen latvapäästä, eikä hyökätä heti sen tyven kimppuun.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799
Tai mutuna että jos haluaa välttämättä hyökätä tyven kimppuun ensin niin jollain parrulla tukee sen juurakon niin ettei pääse pamahtamaan takaisin maahan.
Tuohon juurakkoon takertuminen olisi hyvä vahviste senkin takia, koska tuolla metsässä makaa monia polttopuuksi kelpaavia, jotka eivät kaatumisellaan harvennushakkuuseen osuneet.
Jos tuolle saisi esim. juurakon poistamisen (sisältää käytännössä aina maaperäisiä aineksia, joten moottorisaha hylätty tässä) voisiko tämän nähdä sangen turvallisena? Tai turvallisena mitään painavan irroittamista kasasta ei voi pitää. Turvallisempaa kumminkin kuin esim. tämä


Kamalan korkean potkaisi ylös. Voisiko tuollaisen vähän "varauksellisempi" tehdä katkomalla ne juuret liki nolla riskillä? Jos ammattimetsuri, niin sitten eri juttu työtuntien käyttämisessä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 789
Viestejä
4 192 134
Jäsenet
70 788
Uusin jäsen
Bäri

Hinta.fi

Ylös Bottom