MediaTek julkisti Helio P90 -järjestelmäpiirin edistyneemmillä tekoälyominaisuuksilla

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 183MediaTek on julkistanut uuden Helio P90 -järjestelmäpiirin, joka sijoittuu yrityksen mallistossa lokakuun lopulla julkaistun P70-mallin yläpuolelle. P90 valmistetaan samalla TSMC:n 12 nanometrin FinFET-prosessilla, mutta mm. prosessoriytimet, grafiikkasuoritin, kuvasignaaliprosessori ja tekoälyominaisuudet ovat edistyneempiä kuin P70- ja P60-malleissa. Käytännössä kyseessä on ylemmän keskiluokan piiri, joka ei siis kilpaile Qualcommin, HiSiliconin ja Samsungin lippulaivapiirien kanssa samassa luokassa.

P90 sisältää kahdeksan prosessoriydintä, joista kaksi on 2,2 Ghz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A75-ytimiä ja loput kuusi 2,0 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A55-ytimiä. P70- ja P60-piireihin nähden ytimet edustavat uudempaa sukupolvea. Grafiikkasuoritin on puolestaan vaihtunut Imagination Technologiesin PowerVR GM 9446 -malliin, joka toimii 970 MHz:n maksimikellotaajuudella. Piiri tukee kaksikanavaista LPDDR4X-muistia 1866 MHz:n kellotaajuudella kahdeksaan gigatavuun saakka. Tallennustilapuolelta löytyy UFS 2.1 -tuki.

Piiri tukee MediaTekin uutta APU 2.0 -tekoälyarkkitehtuuria, jonka suorituskyvyn kerrotaan olevan yli nelinkertaista edellisen sukupolven P-sarjan piireihin nähden. Sen kerrotaan kykenevän 2,25 TOPS:in (trillions operations per second) suorituskykyyn. Vertailun vuoksi uuden Snapdragon 855 -piirin vastaava lukema on seitsemän TOPS:ia. Edistyneempien tekoälyominaisuuksien myötä piiriä käyttävä laite voi mm. seurata ja analysoida ihmisen liikkeitä ja asentoja, hyödyntää syväoppivaa kasvojentunnistusta, hyödyntää kuvauksessa kohteiden reaaliaikaista tunnistusta sekä käyttää reaaliaikaista laajennetun todellisuuden kiihdytystä.

Kolmois-kuvasignaaliprosessori tulee jopa 48 megapikselin yksittäistä kameraa tai 24 + 16 megapikselin kaksoiskameraa, 14-bittistä RAW-prosessointia sekä 10-bittistä YUV-prosessointia. Piiri pystyy prosessoimaan 48 megapikselin kuvia 30 kappaleen sekuntivauhtia sekä 480 FPS:n HD-hidastusvideokuvaa. Integroitu LTE-modeemi tukee Cat.12/13-luokan nopeuksia (600/150 Mbit/s), 4x4 MIMO:a, kolminkertaista Carrier Aggregationia ja 256QAM-modulointia. Tuettuna ovat myös 802.11ac WiFi sekä Bluetooth 5.0.

MediaTekin mukaan Helio P90 tullaan näkemään ensimmäisissä kuluttajalaitteissa maailmanlaajuisesti vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Lähde: MediaTek

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 698
MediaTekin piirit on aina olleet halpoja ja tehokkaita. Ovat myös aina olleet paljon suurempia virtasyöppöjä kuin Snapdragon ja niiden softatuki on järkyttävän huono Kiinan ulkopuolella. Tästä voi käydä taas niin, että väärältä valmistajalta ostaa puhelimen, niin softatuki loppuu vuoden sisään ja custom romeja ei ole.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 820
Taitaa tekoäly olla vähän muotisana kuten big data oli joskus :)

Miksikä kutsutaan sitten oikeata tekoälyä joskus kun sellaiseen pisteeseen ollaan kehityksessä päästy? :)
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 183
Taitaa tekoäly olla vähän muotisana kuten big data oli joskus :)

Miksikä kutsutaan sitten oikeata tekoälyä joskus kun sellaiseen pisteeseen ollaan kehityksessä päästy? :)
Edistyneemmäksi modernimman sukupolven tekoälyksi? Jostainhan sitä on lähdettävä liikkeelle. Kyllä nuo puhelimet osaavat jo tehdä ihan hienoja juttuja mm. kohteiden tunnistuksen ja sisällön oppimisen suhteen, vaikka ne eivät ehkä vielä kovin näyttävässä muodossa kuluttajalle esiinnykään.
 
Liittynyt
26.07.2017
Viestejä
137
Tästä voi käydä taas niin, että väärältä valmistajalta ostaa puhelimen, niin softatuki loppuu vuoden sisään ja custom romeja ei ole.
Minuakin harmitti huomata jälkeenpäin, että mitkään muokatut Androidit eivät toimi puhelimessani (Xiaomi Redmi Note 4), koska siinä on Mediatekin piirisarja. Puhelinmallia valmistettiin sekä Qualcomin että Mediatekin piirisarjalla, enkä tiennyt sitä puhelinta ostaessani. Mediatek-malleihin ei myöskään ole tarjottu ainuttakaan Androidin versiopäivitystä, kun Qualcomin piirisarjalla varustetut ovat saaneet kaikki tähänastiset uudet Android-versiot. Puhelimessani on edelleen Android 6, kun Qualcomin piirisarjalla varustettuissa malleissa on jo Android 9. Xiaomin MIUI-käyttöliittymän (joka on mielestäni hyvä) päivitykset ovat tosin tulleet myös Mediatek-malleihin. No, opinpa ainakin olemaan tarkkana puhelinten piirisarjojen suhteen.
 
Toggle Sidebar

Ylläpitoa paikalla

Statistiikka

Viestiketjut
94 808
Viestejä
1 906 944
Jäsenet
40 308
Uusin jäsen
Bonsaipuu

Hinta.fi

Ylös Bottom