Mate 30 Prohon huhutaan kahta suurikokoista 40 megapikselin kamerasensoria

Viestiketju alueella 'Uutisia lyhyesti' , aloittaja Juha Kokkonen, 06.08.2019.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 808
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Huawei julkaisee Mate 30 -älypuhelimensa todennäköisesti tuttuun tapaan syksyllä ja huhumylly laitteiden ympärillä on alkanut hiljalleen kiihtyä. Useista älypuhelinaiheisista vuodoistaan tunnetuksi tullut Twitter-tili Ice Universe on julkaissut kuvan, joka esittelee Mate 30 Pron tulevia kamerasensoreita.

  Pääkamerasensori on ilmeisesti jo P30 Prosta tuttu 40 megapikselin RYYB-sensori, mutta suuremmassa 1/1,55-tuuman koossa. Lisäksi puhelimesta löytyy huhun mukaan myös toinen 40 megapikselin sensori 1/1,7-tuuman koossa, mikä on sijoitettu ultralaajakulmaobjektiivin taakse. Telekameran sensorin huhutaan olevan sama kahdeksan megapikselinen, mikä on käytössä P30 Prossa.

   
 2. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  786
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Mikähän käyttis tähän tulee, kun Huawein mukaan heillä ei ole vielä oikeutta käyttää Androidia ja GPS:ää uusissa puhelimissa ja tämä Mate 30 sarja on käsittääkseni vielä niitä uusia, aikaisemmin hyväksymättömiä puhelimia.
   
 3. Kitupiikki

  Kitupiikki

  Viestejä:
  54
  Rekisteröitynyt:
  24.04.2018
  Kukas ny Androidin käyttämisen voi kieltää? sehän on open source ja kuka tahansa voi käyttää sitä mihin tahansa ja sorkkia sitä miten haluaa. ;D
   
 4. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  786
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Tästä on jo väännetty pitkään ja hartaasti, ihan lain tulkitaa myöten Redditissä. Nykyinen tulkinta on seuraava:

  - Sorsan saa, mutta sitä varten pitää hyväksyä lisenssi. Se lisenssi ei ole "tee mitä haluat" ja sen myöntämisen on nyt ilmeisesti USA:n hallinto kieltänyt Googlelta Huaweille
  - Android ilman Googlen palveluita, kuten maps, gmail, play, calendar, contacts, youtube, jne voi olla aika vaikea myydä Kiinan ulkopuolella peruskuluttajalle, joka on tottunut käyttämään näitä

  Eli kyllä tuo kielto vaikuttaa käytännössä Huawein tuleviin puhelimiin. Aika näyttää sitten, miten käy neuvotteluissa ja millä tavalla Huawei (ja Google) saavat asian ratkaistua käytännössä.
   
 5. spede

  spede

  Viestejä:
  2 188
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kyllä se Androidin lisenssi, eli Apache 2.0, on juuri sellainen "tee mitä haluat" -lisenssi:

  Eikä sitä tarvitse mitenkään erikseen myöntää, vaan kaikki Androidin koodi (lukuunottamatta jotain Linuxin kernelin pätsejä) on tällä lisensoitua. Voit vaikka huomenna pistää pystyyn Oy Puhelin Ab ja ruveta myymään AOSP luuria eikä sinun tarvitse olla Googlen suuntaan edes missään yhteydessä.
   
 6. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  786
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Huonosti asian ilmaisin, kyse oli tästä:

  Huawei's use of AOSP may be in jeopardy due to US-China trade war

  "If the U.S. government acts to the full extent that they are capable of, they could potentially prevent Huawei from distributing AOSP based phones in any region beyond China."

  Tätä asiaa on nyt pyöritelty eri lainoppineiden toimesta kuukausia ja selvyyttä ei ole tullut, asiasta on kirjoitettu useassa paikkaa erilaisia päätelmiä. Mutta riskit vaikuttaisivat olevan olemassa. Kun kyse on kauppasodasta, niin lain soveltamisestakin tulee vain yksi väline työkalupakkiin.
   
 7. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 244
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Voihan se Setä-Samuli tehdä kuten Iranin pakotteidensa kanssa. Jos joku firma vaikka Suomessa tai muussa EU-maassa myy Huawein sellaista puhelinta joka käyttää androidia pelkällä Apache 2.0 lisenssillä ilman Setä-Samulin ja oranssin apinan siunausta, niin ei muuta kuin firma ja sen kaikki yhteistuokumppanit ja vastuuhenkilöt Setä-Samulin pakotelistalle.

  Veikkaisin ettei ainakaan isompia firmoja ja teleoperaattoreita Suomessa kiinnosta alkaa riitelemään Setä-Samulin kanssa vaan Huawein puhelimet katoavat vain valikoimista.

  Samoin jos Google estää Play Storen sekä Play Services kirjastojensa toiminnan Huawein uusissa tai missä tahansa puhelimissa niin kuluttajat Suomessa hylkäävät sen puhelimen eivätkä osta niitä. Liikaa säätämistä siinä jos yrittää ladata puhelimeen esimerkiksi pankkisovellukset ja Yle Areenan ja vaikka WhatsAppin saada toimimaan kun Play Service puuttuu. Muutenkaan tavalliset Pihtiputaan mummot eivät ymmärrä mistään apk-tiedoston asentamisesta mitään vaan jos ovat siinä uskossa että jos sovellusta ei löydy Google Play kaupasta niin sitä sovellusta ei voi asentaa. Tai jos Play kauppa ei toimi niin ajattelevat puhelimeen voi asentaa mitään sovelluksia.
   
  halcyon tykkää tästä.