Makaronilaatikko

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Taika-Jim, 03.03.2018.

  1. Taika-Jim

    Taika-Jim

    Viestejä:
    248
    Rekisteröitynyt:
    01.12.2016
    Väsäsin eilen mummon reseptillä makaronilaatikon. Onko omia reseptejä, kikkoja tai kokemuksia, miten tuo herkku saadaan suunmyötäiseksi?

    Oma resepti:

    -kuullota sipulia pannulla voissa
    -paista jauheliha (n. 400g) ja mausta suolalla, rouhitulla pippurilla ja paprikajauheella, lisää kuullotettu sipuli
    -keitä normaali makaroni puolikypsäksi, parikolme laakerinlehteä keitinveteen
    -pilko 1 pieni sipuli pilkottuna raakana kypsän jauhelihan sekaan
    -litra maitoa, 2-3 kananmunaa sekaisin ja reilu ripsaus suolaa -->sekoitus
    -kaada makaronit, jauheliha ja munamaito riittävän isoon astiaan. Laita uuniin 200 asteeseen noin 30-40 minuutiksi.

    Vuoka voidellaan voilla. Pakkoraossa rypsi/rapsiöljyä

    Mites teillä?
     
  2. apek

    apek

    Viestejä:
    434
    Rekisteröitynyt:
    02.04.2017
    700 g jauhelihaa
    400 g makaronia
    Paketti koskenlaskijaa
    1 iso sipuli
    N. 1 litra lihalientä
    3 kananmunaa
    Mausteita (esim. Suola, pippuri, paprikamauste(

    Jauheliha ja sipuli paistetaan ja maustetaan. Makaronia ei keitetä, koska se on turhaa. Kyllä se kypsyy uunissa. Vuokaan sekoitetaan makaroni, jauheliha ja sipuli. Lisätään litra lihalientä. Paloitellaan ja lisätään koskenlaskija ja sekoitetaan kananmunat sekaan.

    Uunissa 200 asteessa noin tunti. Loppuvaiheissa voi juustoraastetta lisäillä pintaan jos haluaa.

    Kannattaa kokeilla tosiaan sen maidon tilalla lihalientä. Makua on paljon enemmän.
     
  3. Terro

    Terro

    Viestejä:
    387
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Itse käytän maitoa, johon on lisätty pari ruokalusikallista vasikanfondia. Toimii.
     
  4. perato

    perato

    Viestejä:
    2 187
    Rekisteröitynyt:
    28.10.2016
    Puolet jauhelihasta on tullut ajottain korvattua soijarouheella, ei oo paljon maussa huomannut eroa, eikä juuri koostumuksessakaan. Maitoa itellä vähemmän, 7-8dl ja kolme munaa. Jauhelihaa &/ soijarouhetta sen 700g vastaava määrä. Muuten hyvin samantyyppistä ku edellisetkin, joskin makaronit tulee keitettyä kypsäksi asti. Turhaa kait se on.

    Foliota tullee piettyä vuoan päällä ekat varttitunti ja sen jälkee pois. 30min uunissa sit ilman sitä. En yhtäkkiä muista mikä funktio tällä oli, mutta joskus kokeilin jättää ilman ja tuli ehkä muistaakseni vähän löysempi laatikko. Tää folio tullee sit laitettua lootan päälle ku se menee jääkaappiinki, nii käytännössä tullut tehtyä aina vaikkei varsinaista varmuutta edelleenkään oliko tuosta nyt jotain hyötyä vai ei.
     
  5. Olav

    Olav

    Viestejä:
    16
    Rekisteröitynyt:
    05.07.2017
    Ite tykkään tuunailla perinteistä makaronilootaa ja laitan lihaseoksen joukkoon pilkottuja oliiveja, valkosia papuja, tomaattimurskaa ja joskus myös pinaattia. Ennen uuniin laittoa vielä reilusti juustoa (esim cheddar/emmental) sekaan.
     
    Viimeksi muokattu: 03.03.2018
  6. Quirzo

    Quirzo

    Viestejä:
    61
    Rekisteröitynyt:
    29.10.2016
    Komppaan tätä. Tehnyt usein munamaitoon, mutta viime aikoina havainnut että tuo lihaliemiversio on niin paljon maukkaampi. Ja olen myös pari kertaa laittanut koskenlaskijaa ja ai että!

    Omasta mielestäni makaronilaatikossa jauheliha täytyy "ylimaustaa", eli tuntuu ehkä hieman liian suolaiselta ja mausteiselta pelkältään. Silloin lopullinen tuotos on sopiva.
     
    luuponen ja Rokkijani tykkäävät tästä.
  7. ruskeapanda

    ruskeapanda

    Viestejä:
    15
    Rekisteröitynyt:
    26.01.2018
    Munamaitoseoksesta pitää muistaa että yks kananmuna hyydyttää max kaks desiä maitoa.
     
  8. Dwarf

    Dwarf

    Viestejä:
    100
    Rekisteröitynyt:
    07.03.2017
    Itse teen munamaidon 0,5l tuoppiin, eli maitoa ja 2 kananmunaa... lisäksi monesti pistän curryä sekaan, toimii ja sekoittuu tasaisesti vuokaan.... aurajuustoa jos siltä tuntuu, ja pintaan on pakko pistää juustoa koska en tykkää palaneista makaroneista (mutta tykkään juustosta)
     
  9. Yolavi

    Yolavi ASRock advocate

    Viestejä:
    388
    Rekisteröitynyt:
    11.12.2016
    Hovihallin makaronilaatikko

    4dl makaronia
    400g jauhelihaa
    10-15 cm purjoa
    4-5 valkosipulinkynttä

    Kastike:

    n. 3 dl ketsuppia
    2 dl kermaa

    Keitä makaronit kypsiksi. Ruskista jauheliha. Sekoita makaronit, jauheliha, pienitty purjo ja murskatut valkosipulinkynnet keskenään. Sekoita ketsuppi ja kerma keskenään. Lisää suurin osa kastikkeesta makaroni-jauhelihaseokseen. Kaada seos voideltuun vuokaan. Kaada loput kastikkeesta päälle. Paista 200 asteessa noin ½ tuntia.
     
    luuponen tykkää tästä.
  10. Taika-Jim

    Taika-Jim

    Viestejä:
    248
    Rekisteröitynyt:
    01.12.2016
    Monta hyvää variaatiota. Tuo lihaliemi munamaidon korvaajana pitänee testata. Sekä kerma tottakai, kaikki on hyvää, missä on kermaa. (tai voita)
     
  11. akir0

    akir0

    Viestejä:
    50
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Mä laitan yleensä makaroonilaatikon päälle kuoreksi paketillisen pekonia. Rapeutuu mukavasti ja toki rasva valuu laatikkoon.
     
  12. luuponen

    luuponen    ✜

    Viestejä:
    138
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Never heard, testiin menee! thanks. :)

     
  13. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 469
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Tänään tein lapsille omalla uudella reseptillä ja kyllä oli taas nopeasti lautaset tyhjinä.

    400g sikanautaa
    1ps makaronia
    1 sipuli
    1 lihaliemikuutio
    2 kananmunaa
    4dl maitoa
    juustoraastetta
    mausteita

    • ruskista jauhelihat ja sipulit keskenään
    • lisää joukkoon lihaliemikuutio ja mausteet (pippurirouhetta, suolaa ja grillimaustetta)
    • lisää jauhelihan joukkoon 2-4 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja ruskista ne
    • kun valmista, lisää joukkoon sen verran vettä, että seoksesta tulee melko paksua kastiketta
    • keitä jauhelihakastike nopeasti kuumaksi ja lisää joukkoon osa juustoraasteesta ja sekoita kunnolla (sulatejuusto käy myös)
    • ota kastike pois liedeltä ja sekoita puoliksi keitetyt makaronit sekä jauhelihakastike keskenään
    • kaada jauheliha-makaronit sopivan kokoiseen vuokaan
    • lisää munamaitoa sen verran että pinta peittyy ja lopuksi vielä päälle juustoraastetta

    175°C ylä- ja alalämmössä noin 30 minuuttia ja vielä noin 15 minuuttia kiertoilman yläasennolla tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
     
  14. luppis

    luppis

    Viestejä:
    11
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Itse lisään paketillisen pekonia, paprikaa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja munamaidon korvaan munakermalla.

    Hyvin on maistunut.
     
  15. Rantakemisti

    Rantakemisti Moderator Ylläpidon jäsen

    Viestejä:
    2 413
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Meillä mennään myös useimmiten tällaisella lasagnetyyppisellä makaronilaatikolla. Tosin valkoisten papujen sijaan käytetään kidney-papuja, paljon valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa munamaidon tilalla ja päälle mozzarellaa. Tämä hivelee enemmän omia makunystyröitä kuin perinteinen "valkoinen makaronilaatikko". :hungry:
     
  16. Outsmarted

    Outsmarted

    Viestejä:
    32
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Meidän pikaversio koostuu 700g jauhelihasta, sopivasta määrästä makaronia, tomaattipyreestä sekä soijamaidosta. Mielihalujen mukaan sekaan heitetään pakastekasvispussi tai pekonisuikaleita tms.
     
  17. Tuokkonen

    Tuokkonen

    Viestejä:
    7
    Rekisteröitynyt:
    10.12.2017
    Rantakemistin versiolle suositukset täältä. Vastaavalla reseptillä jo pitemmän aikaa itsekin tehnyt.
     
  18. Peruskorjaaja

    Peruskorjaaja

    Viestejä:
    17
    Rekisteröitynyt:
    19.09.2017
    Tässäpä tälläinen ohje 50-luvulta, elikkäs isoäidin ajalta. Parasta makaronilaatikkoa. Älä säästele voin käytössä.

    400 g pitkiä makaroneja katkottuina
    1,5 dl vettä
    8 dl kokomaitoa
    1,5 tl suolaa
    1,5 tl sokeria

    400 g jauhelihaa
    valkopippuria
    voita
    sipuli
    1 lihaliemikuutio
    vettä

    8 dl kokomaitoa
    3 munaa
    suolaa

    voinokkoja


    Jauheliha ruskistetaa ja maustetaan valkopippurilla.

    Kuullotetaan erikseen voissa sipuli, lopuksi sipulin sekaan lihaliemikuutio ja hieman, muutama rkl, vettä ja keitellään sipuli hiljalleen aivan pehmeäksi ja tummaksi.

    Makaronit keitetään vesimaitoseoksessa ja kun maito on imeytynyt, lisätään suola ja sokeri. Annetaan jäähtyä

    Vuokaan kerros makaronia, jauhelihat, sipulit, makaronit ja munamaito. Voinokkoja päälle. Paista kannen alla 45 min 175 asteessa ja lopuksi 30 min ilman kantta jotta pinta tummuu mukavaksi ja osa makaronien päistä jopa mustuu.
     
    luuponen tykkää tästä.
  19. Kaiser Soze

    Kaiser Soze Johtaja BANNED

    Viestejä:
    4 253
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Kannattaa testata lihaliemessä makaronin keittämistä.
     
  20. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 469
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Tämä toimii kanssa, mutta melkein mielummin kannattaa paistaa jauheliha ja laittaa sen sekaan lihaliemikuutio. Saa enemmän makua irti.
     
  21. Kaiser Soze

    Kaiser Soze Johtaja BANNED

    Viestejä:
    4 253
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Tämä on minulle tuntematon tekniikka. Heität paistinpannulle lihaliemikuution? Mä käyttänyt kahta kuutiota keittäessä.
     
  22. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 469
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Paistan jauhelihan melkein kypsäksi ja laitan loppuvaiheessa lihaliemikuution mukaan. Tätä tekniikkaa käytän lähes kaikessa (keittoruoat, laatikkoruoat, pizzat yms.)
     
  23. Kaiser Soze

    Kaiser Soze Johtaja BANNED

    Viestejä:
    4 253
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Mutta oletan että pannu on aika märkä? Eihän sitä voi kuivalle laittaa?
     
  24. living_death

    living_death ★ Still alive ™

    Viestejä:
    1 469
    Rekisteröitynyt:
    15.11.2016
    Ainahan jauhelihasta lähtee nestettä ja kai käytät sen paistamisessa voita / öljyä?

    Samalla tavalla se lihaliemi sulaa sinne sekaan kuin maustaisi ruokaa.
     
  25. Kaiser Soze

    Kaiser Soze Johtaja BANNED

    Viestejä:
    4 253
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Niin.. Ensi alkuun kuullosti erikoiselta mut kokeilemallahan se selviää!
     
    living_death tykkää tästä.