macOS -tietokoneet

Viestiketju alueella 'Yleinen rautakeskustelu' , aloittaja Kuro, 10.08.2017.

 1. Kuro

  Kuro

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko palstalla paljonkin porukkaa jotka käyttää kys. käyttistä ja Applen-tietokoneita?
  Olisi tarkoitus opintoihin konetta olla hankkimassa ja MacBook Pro houkuttelee, hyvä näyttö, specsit ja uuden käyttöjärjestelmän viehätys.
  Kokemuksia?
   
 2. tyyta

  tyyta

  Viestejä:
  250
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2017
 3. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse kyllä otin Full HD -näytön kannettavaani ja suosittelen sitä muillekin. Jotkut ohjelmat eivät skaalaudu ja niillä tuommoinen extranäyttö on tuskaa.

  Apple on ylihinnoiteltu ja viime aikoina ovat pilanneet kaiken , kun tuohon läppäriin ei saa kiinni mitään ilman adapteria. Tosin bluetooth-hiiri voisi riittää ja usb-c näyttöjä alkaa olla markkinoilla (esim. Samsung SH850). Vieläkin joutuu kyllä ostamaan adapteriarmeijan.

  macOS oli kiva, kun niillä oli java integroituna ja tein töitä javalla, mutta nykyään en ole käyttänyt omaa Mac Miniä vuoteen, kun kaiken voi tehdä Windowsilla, eikä Macciä tarvitse, ellei kehitä jollekin Applen laitteelle.

  --

  Macbook Air on kehityksesä jäljessä ja perus-Macbookissa tilanne on paha, siinä on vaan yksi USB-C -portti. Jos se hajoaa, niin et ikinä enää saa mitään langallista kiinni.

  --

  Käväise Hopeinen Omena foorumilla, siellä on paljon Apple-ystävällistä porukkaa ja varmasti uskonlahkoon toivotetaan tervetulleeksi uudet jäsenet.
   
  aohman tykkää tästä.
 4. Kuro

  Kuro

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Toki ylihinnoiteltujahan nuo on ja tosiaan tuo uusi MacBook Pro vain 2 USB-C porttia ja kuulokeportti taitaa löytyä? Varmasti Windowsin vastaavaa saisi hieman halvemmalla.
   
 5. Nekopan

  Nekopan

  Viestejä:
  112
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Eikö Mac OS juuri ole valovuosia winkkua edellä skaalauksessa joten isosta resosta ei pitäisi aiheutua mitään haittaa.
  Yksi adapteri jossa näyttö, lataus ja usb, ei siihen mitään adapteriarmeijaa tarvita ellei tee jotain normaalista poikkeavaa.
  Eikö tuommoinen mac uskonto meemi ole jo aika vanhentunutta läppää?
   
 6. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin vuosi sitten piti ostaa Mac Storesta sovellus, jos halusi jakaa näyttöä kahdelle sovellukselle (mitä normaalisti tekee Win+oikea tai Win+vasen). Käsin piti siirrellä kaikki ja skaalaus koski vain macOS:n omia ohjelmia. Erityisesti se skaalaus (tai sen puute) ärsytti tuossa scroll barissa, josta oli tehty hiirellä käsin mahdoton käyttää tarkalla näytöllä, kun piti käyttää sitä rullaa tai eleitä tai touchpadia.

  Jossain fiksummassa läppärissä on sitten noi kaikki jo suoraan.

  Se on sitä fanaattista uskoa Applen tuotteisiin ja niiden virheiden vähättelyä, joka elää sinussakin vahvasti. Kohta tulet kertomaan, kuinka kuulokeliitännän poisto iPhonesta oli parasta ikinä. Yritin vähän ohjata homppuilemaan, jossa on huomattavasti Apple-ystävällisempää porukkaa.

  Macbook Air on vanhentunut päivitysten puutteessa, Macbookin hinta on noussut suhteessa järkyttävästi ja Macbook Prossa uudistukset (se bar siellä ylhäällä ja liitäntöjen karsinta) ovat vaan vieneet koko kannettavalinjastoa huonompaan suuntaan.

  --

  Parasta tuossa Apple-kannettavassa olisi ehdottomasti, että suurin osa peleistä ei vaan toimi sillä, ja voi keskittyä opiskeluihin pelaamisen sijaan.
   
 7. iccb

  iccb

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse olen käyttänyt yli 10 vuotta mac-koneita ja en usko, että tulen pois vaihtamaan. Toki linux/windows on kanssa kuvioissa mukana, windowssia käytetään lähinnä pelaamiseen.
  Nyt päiväkäytössä on 15" macbook pro 2016.
  Sitä ennen käytin 6 vuotta macbook airia. Air siirtyi tyttären käyttöön ja toimii edelleen hyvin. Koneet ovat hankinnaltaan kalliimpia, mutta mielestäni pitkäikäisiä ja toimivia vielä monen vuoden jälkeenkin.
  Ja ei, en ole ollut koskaan apple uskovainen vaikka niitä käytänkin, enkä saa ihottumaa muista koneista.. :D
   
  Viimeksi muokattu: 11.08.2017
 8. SweeneyTodd

  SweeneyTodd Smooth Operator Tukijäsen

  Viestejä:
  980
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Langalliset näppis ja hiiri, kameran muistikortti, ulkoinen kovalevy ja näyttö. Ihan perussetti. Vanha pro tarjosi kaikki nuo suoraan. Miten kytketään uuteen?
   
 9. iccb

  iccb

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toi usb-c hässäkkä on sitten just niin iso ongelma kuin sen haluaa nähdä. Kaikenlaisia adaptereita löytyy useampia eri malleja mihin saa kiinni hiiret ja näppikset, näytöt ja kumppanit. Itselläni ei ole yhtään usb-c liitäntäistä laitetta, tilasin muutaman adapterin ja homma sillä selvä.
  Vuoden 2015 macbook prota saa vielä ostettua uutena, siitä sitten kone jos ei kelpaa uudempi... ;)
   
 10. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Todelliset Apple-uskoivaiset on niitä, jotka maksaisivat tuosta 6-8 vuotta vanhasta Airista 500€ ja olisivat tyytyväisiä.

  Tässä oli vaan aika Zenbookkeja ja Samsungin 9-sarjaa, jolloin paras kannettava, jonka rahalla saa oli Applen logolla. Siihen sai asentaa haluamansa käyttöjärjestelmän, viimeistään bootcampilla. Jos tuolloin Airisi hankkimisen aikaan olisi ollut 2000€ budjetti, niin Macbook Pron olisin ostanut.

  ..ja silloin Applessa oli sisällä uusin hardware ennen muita. Aivan varmasti kaikki Macbookit olisivat nyt aidosti 4-ytimisiä, juuri Coffee Laken julkistuksen aikohin, jos olisi sopimukset kunnossa entiseen malliin. Nyt niissä on jotain ihme näyttöjä näppäimistössä ja Airiin ei ole koskettu ja Macbook on segmentoitu pikkujoulujuhlissa tukevassa humalassa (se oli vielä pitkään Applen entry level, mutta nyt se on parempi kuin kaikki Airit ja jopa Pro).
   
 11. SweeneyTodd

  SweeneyTodd Smooth Operator Tukijäsen

  Viestejä:
  980
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On jo yksi kappale applen vanhempia läppäreitä, jonka päivittämistä harkitsin uuden pro:n kauppoihin tulon myötä, mutta tuo osoittautui niin pahasti rampautetuksi ettei kauppoja tullut. Ei kiinnosta kannella mukana adapteriläjää, muistikortinlukijaa jne. Mennään toistaiseksi vanhalla niin kauan kuin toimii tai apple palaa järkiinsä.
   
 12. j7u

  j7u

  Viestejä:
  97
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
 13. Jamzku

  Jamzku

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Riippuu vähän opiskelualasta ja omista tarpeistasi. Itse voisin näin vajaan vuoden kokemuksen perusteella todeta, etä jos arvostat loistavaa akunkestoa, keveyttä, näyttöä ja käyttöjärjestelmää, käyttösi ei ole erityisen CPU- tai GPU-intensiivistä etkä tarvitse säännöllisesti monia lisälaitteita, on MBP erinomainen joskin kallis valinta työ- ja opiskelukoneeksi.

  Kritiikki liitäntöjen puutteellisuudesta on tavallaan ihan aiheellista, mutta tässäkin kannattaa miettiä omaa koneen käyttöään. Itse voin laskea kahden käden sormilla ne kerrat, joina olen käyttänyt koneen USB-liittimiä muuhun kuin lataamiseen. Applen track korvaa hiiren erinomaisesti enkä koe koe tarvitsevani suurempaa näyttöä, koska pöytäkone on olemassa erikseen. Näppäimistö on varmasti MBP:n mielipiteitä jakavin osa. Minusta näppäimistön tatsi on vähän hassu, mutta kyllä sillä kirjoittaa ihan siinä missä useimmilla muillakin läppärinäppiksillä.

  Speksejä on sinällään turha vertailla, kun käyttöjärjestelmä ja softat poikkeavat toisistaan. Ainakin oman kokemuksen mukaan MBP on peruskäytössä jopa sulavampi kuin oma Windowsilla ja 4-ytimisellä Core i5 -prossulla varustettu pöytäkoneeni, vaikka pöytäkone viekin peleissä ja CPU-intensiivisissä hommissa Macbookia kuin litran mittaa.

  Kannattaa siis tosiaan pohtia asiaa ihan oman käyttötarkoituksen ja rahatilanteen näkökulmasta. MBP on hyvä tietokone, mutta on olemassa monta asiaa, johon se ei ole hintansa puolesta hyvä valinta. Paras olisi, jos pääsisit kokeilemaan konetta ennen hankintaa.
   
 14. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Parempi se Macbookin näppis on kuin mikä vaan perusmattonäppäimistö, joita on alle tonnin läppäreissä yleisesti. Trackpad on vieläkin best-in-class (en ole koettanut force touchia) kooltaan ja toiminnallisuudeltaan. Nämä on jäänteitä ajalta, jolloin Macbook Prossa oli markkinoiden parasta rautaa, eikä vastaavaa PC-läppäriä ollut saatavilla.
   
 15. laavu

  laavu

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Sentään edes jotkut vaivautuvat vastaamaan asiallisesti alkuperäisen kysyjän postaukseen. Tosiaankin, mieti itse, millaisen kannettavan tarvitset, paljonko olet valmis maksamaan ja käy kokeilemassa laitteita. Itse olen käyttänyt PC-läppäreitä 90-luvun loppupuolelta lähtien ja Applen läppäreitä Mac OS X Pantherin ajoista. Tällä hetkellä satun olemaan myös opiskelija kuten sinäkin. Edellisen kerran mietin kannettavan päivittämistä viime vuonna, kun touchbar-macbookit julkaistiin. Kävin huolellisesti läpi PC-puolen tarjonnan ja olin hyvin lähellä jo ostaa Dellin XPS-sarjalaisen. Onneksi en ostanut, sillä tuttavapiirini Dellin XPS-koneissa ja Lenovon X-sarjalaisissa tuntuu olevan kaikenlaista hämminkiä, joka omassa Applen Macbook Prossa loistaa poissaolollaan. Ja tässä kohtaa en mene yksityiskohtiin vaikka joku niin haluaisikin. Ja mitä tähän adapteriasiaan tulee, niin itse en käytännössä tarvitse muuta kuin joskus USB-muistikun kytkemistä kannettavaan. Toki jollain toisella tarve voi olla eri. Ei liene kuitenkaan oleellista keskustella kenen tietokoneen use-caset ovat oikeampia tai tärkeämpiä kuin jonkun toisen. Jos kuitenkin oman kokemukseni tiivistää PC-puolelta alkaen niistä IBM:n ThinkPadeista ja Dellin business-sarjan koneista verrattuna Macbookkeihin, niin Applen kannettavaa toimivampaa konetta saat hakea.

  Täällä PC-puolella ärsyttää nämä numeroiden perään kuolaajat, jotka eivät osaa tehdä muuta kuin ns. specs rundownia. Sama homma oli aikoinaan Nokian kännyköiden ja Applen iPhonen kanssa, Nokialaisethan hakkasi kaikessa iPhonen 100-1.
   
 16. Kuro

  Kuro

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei tosiaan ketjuun kuulu sinäällään mutta vaihtoehtoina tällä hetkellä uusi Surface Pro tai MacBook Pro, joku tuommoinen kevyt olisi tarkoitus siis hankkia.
  MacBook Pro vaikuttaa erittäin varteenotettavalta vaihtoehtolta niin ajattelin tämän ketjun tänne pistää pystyyn.
   
 17. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  996
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos on varaa Mac:n, se kannattaa hommata. Applen läppärit ovat täysin ylivertaisia sekä rakenteellisesti (vrt. muut valmistajat) että käyttöjärjestelmältään verrattuna vaikkapa Linux tai Windowsiin. Asiat toimivat nopeasti, tehokkaasti ja helposti eikä macOS kerää ns. "paskaa rattaisiin" eli ala hidastua tai bugittaa ajan kanssa.

  Opiskeluun sopii hyvin sekä näppäimistön että hyvän softatuen ansiosta.

  t. n. 23v Windows kokemusta, ~15v Linux kokemusta ja n. 5v Mac kokemusta.

  Ei pidä paikkansa. Open Source ratkaisuja window-managerointiin on ollut ties kuinka kauan ja virallinen splitview on ollut macOS:ssa 2015 vuoden El Capitanista lähtien.
   
 18. sekokupu

  sekokupu

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tämä mikä harmittaa kyllä näitten vertailussa aina, on että mäkkipuoli ottaa ihan älyttömän fanaattisen aseman ja katsoo kaikkea omenalasien läpi. Ikinä ei ole mitään ongelmia ollut ja rauta/rakenne on parasta maailmassa. Valitettavasti tämä ei kyllä ole ihan oikeata arkipäivää ja PC puolella löytyy aikapaljonkin varteenotettavia koneita ja käyttiksetkin on hieman eri luokkaa kuin win95.

  Itse työskentelen omenalaitteiden parissa (sekä myös kyseisen yhtiön kanssa) ja kaikki applen tekniset sertifioinnitkin löytyy, silti ei kykene ihan noin omenalasien läpi katsomaan maailmaa miten monet tuntuu tekevän :)
   
 19. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hieman pidemmällä Windows- ja macOS-kokemuksella kyllä sanon, että en taas ymmärrä , mikä siinä kiehtoo. Et ole joutunut tekemään mitään omien oheislaitteiden liittämistä tai vähemmän tuettujen ohjelmien ajamista. Töissä UltraSparc UNIX-kone vaihtui G4 Powercubeksi ja kyllä se oli siihen käyttöön oli huomattavasti huonompi silloin vuosituhannen alussa. Minulla oli viimeisiä G4 Macbookeja ja Core 2 Duo Mac Mini. G4:een askartelin SSD:n, tuohon Miniin paremman Wifin (SSD:n lisäksi). Tuossa vaiheessa noita sai vielä auki ilman Steven kuvaa ruuvimeisselissä.

  Varsinkin Macbook Airit on niin mopoja raudaltaan, että sen macOS:n pitääkin olla kevyt. Niitä tulee tasaisesti vuoden välein, niin tuskin löydät ketään, jolla on 3 vuotta vanha macOS. Tästäkin ketjusta löytyy varmasti yksi käyttäjä, jolla on Windoes 7. Apple ei virallisesti tue mitään Open Source -ratkaisuja, niin ne voi taas mennä rikki syksyn päivityksessä, ja silloin päästään macOS:n virheselvittelyn juurille: softa joko toimii tai ei toimi. Ei ole mitään välimuotoa, eikä kikkaa, jolla sen saisi toimimaan.

  --

  Nyt voisi joku selittää kauniisti, miten tuo eroaa 2x kalliimmasta Macbook Prosta (muuten kuin parempien liitäntöjen kanssa):
  Asus Zenbook UX305CA 13,3" -kannettava, Win 10 64-bit, kulta 999,90 €

  edit: osa Windows-kokemusta kyllä alaikäisenä iskän tietokoneella, en ole ollut täysi-ikäinen 23 vuotta.

  edit2: kone vaihdettu @tyyta ehdotukseen, joka 200€ halvempi. En taas itse katsonut niin tarkasti.
   
  Viimeksi muokattu: 12.08.2017
 20. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  996
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eikös se ole vain hyvä että jengi pitää softat up-to-date eikä jää menneisyyteen roikkumaan? Macbook Air:n speksit ovat aika laimeat, mutta Mac:ja ei voi ylipäätään verrata performanssin suhteen pelkästään komponenteilla koska Apple tekee tarkat softa/rauta optimoinnit tuotteilleen mikä antaa paljon enemmän buustia samalla raudalla vrt esim. vastaava Windows PC. Hyvänä esimerkkinä edelleen 6v vanha MacBook Air (i5/4GB muistia) toimii aivan loistavasti ja jaksaa tehdä about mitä vaan peruskäyttöä/softakehitystä tai iPhone mikä paperilla jää muistissa että CPU:ssa topend Androideista reilusti jälkeen, mutta käytännön benchmarkeissa tuhoaa ne aivan perusteellisesti.

  Ööh? Niin? Maailma on täynnä vaikka minkälaista softaa. Jotkut toimii, jotkut ei, jotkut maksaa jotkut ei. Sama koskee kaikkia käyttöjärjestelmiä eikä Apple voi olla vastuussa yhtäkkiä kaikista maailman asioista. Kaiken lisäksi tämä ei edes koske edellä mainittua ongelmaasi kun käyttis tukee tuota vakiona kuten jo sanottu.
  --

  Aivan täyttä hevonpaskaa. Virheiden selvittely hoituu ihan siinä missä muuallakin. Jos joku softa on täysin suljettu blackbox binääri mikä ei anna virheilmoituksia niin eipä sitä missään muuallakaan sen kummemmin hoideta.

  Niin kuin tuolla jo taidettiin aikaisemminkin mainita niin tämä on jo aika väsynyt vitsi. Mitään Apple-fanaattisuutta ei käytännössä katsoen ole edes olemassa vaan nimenomaan kiihkoilu ja tunneperäinen irrationaalisuus tuntuu useimmiten tulevan juuri aivan muualta. Ehkäpä parhaana esimerkkinä Android/iOS -scene missä Android käyttäjät ovat jo vuosikausia raivonneet naamat punaisina iPhone:sta kun taas iPhonen käyttäjät nauttivat elämästään ja heille on about ihan sama jos joku käyttää Androidia.
  Psykologisia syitä voi vain arvella. Ehkä loogisimpana juuri se, että kun Applen tuotteet ovat hiukan muita kalliimpia niin ne joilla on varaa niihin pystyvät tekemään objektiivisen valinnan ja ottamaan juuri sen tuotteen minkä haluavat kun taas muut joutuvat klassiseen kateellisuus/itsepetos echochamberiin missä pitää ikään kuin itselleen uskotella omistavansa paremman tuotteen.
   
  GJ, hetero ja Foggy tykkäävät tästä.
 21. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Applen APIt on kiinni, niin jos ei leiki Applen hiekkalaatikolla, niin tuki voi kadota huomenna. Se on sitten softan kehityksestä kiinni, saadaanko se taas toimimaan. Esimerkkinä Wine: kyllä se nyt taas toimii, mutta aika usein käyttöjärjestelmäpäivityksissä hajoaa.

  Olen myös rekisteröitynyt Android-kehittäjä, ja minulle on ihan sama, vaikka käyttäisit Windowsia puhelimessasi. Kävin myös auttamassa naapurin maahanmuuttajaa hänen iPhonensa kanssa. Siellä se oli hankittu puhtaasti status-välineeksi ja odottelin vaan 20 euroa reitittimestäni, mutta holttoman rahankäytön takia sitä ei taaskaan ollut.

  Jahas. Apple-käyttäjät ovat ylivertaisia rikkaita alfauroksia, kun muut ovat kateellisia itseäänpettäviä raukkoja - etkä ole yhtään fanboy? Täysin objektiivinen, eikä yhtään Apple-uskovainen, joo-o..
   
  caustic, Kortes, Deemus ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 22. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  996
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Osa API:sta on kiinni, osa on auki. Ei Windowsissakaan ole koko käyttöjärjestelmää tehty täysin avoimeksi ja se on ihan normaalia että ominaisuuksia deprikoidaan ja näistä nimenomaan ilmoitetaan SDK/kieli päivitysten yhteydessä jotta ne tiedetään ja niihin varaudutaan. Se ei kuitenkaan kaadu Applen tai MS niskaan pitää huolta että jokaikinen maailman devaaja päivittää pölyttymään jääneet legacysoftansa. Jännä kuinka täysin normaalit asiat ovat olleet vuosikymmeniä aivan normaalisti hyväksyttyjä perusjuttuja, mutta kun Applesta puhutaan niin yhtäkkiä jostain syystä juuri tämän firman pitäisi olla jokapaikassa tekemässä kaikki ja parantaa syöpä + lopettaa sodat siinä samassa.
  Voihan Apple vaikka seuraavassa päivityksessä tuhota koko macOS jos haluaa tai muita aivan absurdeja never gonna happen skenaarioita. Jos pelkää kummituksia tai muita keksimällä keksittyjä skenaarioita niin voi olla ettei Mac silloin ole paras vaihtoehto. Nykyisellään käytännössä kaikki softa-alan ammattilaiset (jotka saavat valita) käyttävät Mac:ja olipa kyse sitten Googlesta tai startupeista. Jos se riittää heille niin kyllä se silloin riittää aikapitkälti kaikille muillekin.

  Jos tykkää tunkata, viritellä ja hiireillä käyttöjärjestelmällä jotain äärimmäisiä niche-scenaarioita tms. niin silloin en itsekään suosittelesi Mac:a vaan ihan puhtaasti Linuxia. Keskustelun aloittaja kuitenkin oli opiskelija joka haki läppäriä oletettavasti normikäyttöön joten perstuntumalta veikkaisin että hän menee siihen 99.9999999999999% jolle ei näitä "miten voin korjata muiden tekemät softat analysoimalla käyttäjärjestelmän API-kutsuja"-ongelmia ei tule.

  Anekdootit/päästä keksityt tarinat lienee eivät kauheasti edistä mitään?

  Jos tapasi keskustella on valehtelu ja sanojen laittaminen ihmisten suuhun niin voidaan varmaan lopettaa tähän.
   
  GJ, CalEpitan ja hetero tykkäävät tästä.
 23. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 340
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hyvä akkukesto, yleinen vaivattomuus ja sukkela toiminta. Suosittelen.
   
  CalEpitan ja mol tykkäävät tästä.
 24. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Enpä tunne yhtään softa-alan ammattilaista, joka käyttää Macciä vaikka on saanut itse valita. Olen sentään töissä yhdessä suurimmista (Suomessa ja maailmalla) softa-taloista (ellen keksinyt tätäkin itse ja valehtele) ja startuppejakin on vyön alla muutama. Tunnen yhden Googlen entisen työntekijän, hänen nimensä on Petri. Hän käyttää PC:tä. Itse kyllä ymmärrän, että sen kokoisessa firmassa voi olla hyvinkin monipuolinen laitekanta ja jollain voi hyvin olla Mac. Käyttöfantasioistasi voisit laittaa esimerkkejä, tuommoisen "kyllä minä tiedän" toteamisen sijaan. Varmasti sinä itse olet semmoinen kaveri, ettei muu kuin Mac kelpaa, mutta jos ette tee iOS-tuotteita, vaan esim. web-devausta, niin varmasti löytyy niitä PC:n valinneita (jos siis saavat valita itse).

  Tunnen myös kaverin (oli samassa WoW-killassa), joka kehitti Rosettaa ja lähti sitten Englannista Kaliforniaan. Tietenkin keksin tämänkin päästäni ja hän ei ole ikinä käynyt killan IRC-kanavalla. Jos annat 100€ , kaivan hänen yhteystietonsa, kerron kiltanickin ja voit vaikka soitella/mailata, tunnistaako hän minut (kanavalle et pääse). Jos LinkedIn-profiilissa ei lue Transitive ja Apple, saat rahasi heti takaisin. Ainiin, sinähän et tiedä, mikä on Rosetta ja miten se rikkoi yhteensopivuutta joskus aikanaan. Tämä on vähän kun väittelisi seinän kanssa. Jos joku argumenttini ei sovi hänen ajatusmaailmaansa, se sivuutetaan, laitetaan keksityksi tai vähätellään. "Apple-hiiri pitää ladata pystyssä, koska minullakin on aina pikkurilli pystyssä ja sodat ja tämä tiedettiin jo etukäteen."

  100€ ja voidaan myös käydä tapaamassa naapureitani ja hän voi näyttää iPhonensa. Siitä menee 30€ naapurille, niin saan reitittimeni maksatettua samalla.

  Fanaattinen uskonto, kun ei teidän kanssa voi järkiargumenteilla edes yrittää keskustella. Olen hyökännyt jumalaanne vastaan. Olen siis valehtelija ja keksin kaiken päästäni. Nyt kyllä taso laski niin alas, että päädyt ignoreen. Toivottavasti joskus ymmärrät, että kirjoituksesi on vähän sitä tasoa, kun olisin kritisoinut Justin Bieberiä ja nyt täytyy naama punaisena huudella jotain vastaan. Jos olisit edes hetken miettinyt, ennenkuin postasit..
   
 25. Humanoid

  Humanoid

  Viestejä:
  475
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Täällä on edelleen käytössä vuoden 2012 MBP, jonka sisuskalut pystyi vielä itse vaihtamaan. Tähän mennessä tehoraja ei ole tullut vastaan, vaikka tällä tulee pyöriteltyä välillä raskaitakin musaprojekteja. Käyttistä ei muutenkaan ole tarvinnut juuri siivota, vaan kaikki on vaan toiminut miltei ongelmitta vuosien mittaan. Mitä nyt SSD:tä on tullut välillä vaihdettua isommaksi. Ihme kyllä pelitkin pyörivät ihan ok, vaikka näyttis (650M) on jo fossiloitunut. Olihan tällä muinoin hintaa (miinus vähennykset), mutta laite on maksanut todella hyvin itsensä takaisin. Toivottavasti pysyy hengissä vielä tulevatkin vuodet :)

  Koodausympäristönä macOS on myös aikamoinen, etenkin kun tähän asentaa Homebrewin. Ellei sitten ole aivan pakko tehdä Windows-only-softaa.

  Jos joku käyttää edelleen vuonna 2012 ostettua PC-läppäriä pääkoneenaan, ilmoittautukoon. Olisi toki mukava kuulla kokemuksia heiltäkin. Ilman siis mitään sodanjulistusta.
   
 26. Kuro

  Kuro

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itsellä vuonna 2014 ostettu läppäri 800€ Asus malli sen verran hidas että vaatii forkkauksen jos aikoo jotain tolkkua vehkeeseen saada.
   
 27. dataaja95

  dataaja95

  Viestejä:
  211
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2017
  Itsellä mac book pro 2012 vuoden malli. Kyllähän se toimii jos sitä käyttää niinkuin apple haluaa. Mutta jos haluat säätää niin ei tuo ole oikea kone siihen. Niinkuin tuolla ylempänä joku sanoi niin esim on hyvinkin tyypillistä että wine hajoaa applen päivityksissä. Voisi kokeilla osx:n poistamista ja sen vaihtamista archlinuxiin. Applen tuntien ei mikään helpoin operaatio. Olempa kuullut tapauksesta missä kaveri asenteli ubuntun ainoaksi järjestelmäksi macciinsa ja kone ei enää bootannut mihinkään käyttöjärjestelmään. Ei edes usb tikulta. Applen kommentti emolevy rikki vaihdetaan emolevy. Uskomatonta mutta totta. En ottaisi maccia pääkoneeksi juuri tuon me päätämme miten ja mitä saat tehdä ideologian takia.
   
 28. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Macbook Pro kannattaa sitten tilata valmiiksi haluamillaan spekseillä. Kaikki on kolvattu emolevyyn (ja ruuvit tosiaan vaativat Applen oman ruuvimeisselin):
  MacBook Pro 13" Touch Bar 2017 Teardown

  Suurin kritiikki edelleen on hinta. Tuo tyytan linkittimä Zenbook on suunnilleen samankokoinen ja samantehoinen - kuin 2x kalliimpi Macbook pro. Jos on se 2049€ jonka Macbook Pro + 512GB SSD kustantaa, niin saa kyllä ihan kivan koneen ja kalliit oppirahat.

  En ikinä kiistä sitä, että macOS on se kevyempi käyttöjärjestelmä. Uusin High Sierra tukee jopa vuoden 2009 Macceja, joka käytännössä tarkoittaa, että se toimii hitaalla tuplaytimellä, 2GB muistilla ja 64GB:n kovalevytilalla varustetuilla malleilla.

  --

  Asuskin varmasti nopeutuisi, jos sen avaisi ja laittaisi SSD:n sisälle ja tuplaisi muistin. Tuonikäiseen Asukseen menee joko 2.5" normaali tai M.2 SSD. Prosessorikehitys on seisonut paikallaan ja varmasti Humanoidin/Dataaja95:n Macbook Pro on yhtä tehokas kuin nykyinen perusmalli. Siellä uudessa on ULV sisällä, joka ei muutu 4-ytimiseksi, vaikka Apple kuinka sanoisi "Amazing!". Se kyllä muuttuisi, jos laittaisivat sinne uuden Coffee Laken, joka olisi Steven aikana tapahtunut niin, että ensin Apple julkaisee kannettavat ja sitten Intel prosessorit - eikä toisinpäin, niinkuin nyt.
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2017
 29. penttip

  penttip

  Viestejä:
  373
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos nyt sen verran palataan alkuperäiseen postaukseen, niin mikäs nykyään on tilanne toimistosovellusten kanssa? Aiemmin Microsoftin räpellys (2011?) mäkille oli aivan sysipaska windows-versioihin verrattuna, mutta ilmeisesti tilanne on jonkun verran parantunut? Applen systeemien käyttäminen tässä yhteydessä olisi omaan jalkaan sahaamista, koska maailma nyt vaan pyörii käytännössä Officen ympärillä.

  Nostin tämän nyt esiin siksi, että vaikka kone ja käyttis olisi kuinka mukava, niin käytännössä voi harmittaa jos koneen käytöstä esim. 30% on officen parissa, ja kokemus on paskan softan takia surkea.
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2017
 30. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Itse en ole huomannut eroa pc ja mac versioilla office 2016:sta. Toisaalta suurin osa koulutöistä tapahtuu Googlen vastaavissa, mutta silloin tällöin tulee käytettyä oikeaa Officea.
   
 31. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 184
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 32. Humanoid

  Humanoid

  Viestejä:
  475
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Eipä ne Linuxit suoraan noihin asennukaan. Onneksi tämä korjaa asian.
   
 33. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Tiedätkö saako tämän avulla jotain erilaisia näppäimistö/hiiri ajureita ladattua linuxiin, kun ei tuossa 2016 Macbook Pro:ssa toimi Abitissa näppäimistö tai hiiri?
   
 34. Humanoid

  Humanoid

  Viestejä:
  475
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Hmm.. eikös nykyään miltei mikä tahansa ohut läppäri ole sellainen missä teardown ei hirveästi onnistu? Kaikki on kolvattu kiinni toisiinsa.

  Hinnasta taas voi olla montaa eri mieltä. Jos maksoinkin tästä omastani suht ison summan vuonna 2012, toimintavarmuus ja nopeus ovat maksaneet kyllä itsensä takaisin tässä viiden vuoden aikana. Ei ole tarvinnut edes miettiä, että mitä pistäisi tilalle. Uusista Applen koneista taas en pidä yhtään, osittain siksi ettei niitä voi enää itse laajentaa, eivätkä ne muutenkaan ole tarjonneet mitään mullistavaa. Jos tästä masiinasta aika jättää, katselen toki PC:nkin suuntaan, mutta näin musanteossa Logic Pro X ja sen kylkeen ostetut plugarit pitävät aika tiiviisti tässä maailmassa. Vastaavaa softaa hinta-laatusuhteeltaan ei Windows-maailmasta löydy.

  Ja onhan se nyt ihan parasta ettei tarvitse käyttää yhtään aikaa koneen tuunailuun tai ylläpitoon. Kaikki vaan toimii ;) (Steve-herjaa odotellessa)
   
 35. Humanoid

  Humanoid

  Viestejä:
  475
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Ei mitään hajua.
   
 36. Rusna

  Rusna

  Viestejä:
  408
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Omana opiskeluaikana (2005-2010) netbookit oli kuuminta hottia ja niitä tuli kuin sieniä sateella. Ostin silloin kuitenkin 13,3" MacBookin (viimeisen valkoisen, Inteliä oli sisällä). Käytännössä käyttö rajoittui vain dokumenttien kirjoitteluun, irkkaamiseen ja sometukseen. Ko. tarkoitukseen MacBook osui kuin nenä päähän. Etenkin kun opiskelija-alennuksilla hinta oli 918€. Olihan siinä tyyppivikoja, mm läpän kansi mursi palasia muovikannesta irti (takuu onneksi korjasi sen) ja kämmenten alusta oli törkeän näköinen hyvin nopeasti käsistä irtoavasta rasvasta. Myin sen muistaakseni pois 2010 tai 2011 kun valmistuin ja tarve henkilökohtaiselle läppärille oli olematon. Allekirjoitan kyllä kaiken siitä että Applet on ihan järkyttävän ylihintaisia nykyään ja raudassaan ne on jäljessä ihan älyttömästi. Joku taisi viitatakin tähän uuteen macbookiin. Toki ihan eriasia tekeekö sillä uudemmalla raudalla yhtään mitään ja kuinka paljon sitä arvottaa.

  Piti huvikseen kaivaa spostista vanhan tilauksen tiedot: MB402K/A MB 13.3/2.1/2X512/120/COMBO:WHITE-FIN

  Tuo saattoi olla niitä viimeisiä 'järkeviä' (?) aikoja hankkia Applea. Nyttemmin tosiaan taitaa kilpailua olla sen verran mukavasti verrattuna omaan vanhaan tilanteeseeni.
   
 37. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  7 777
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  iWork (Applen toimistopaketti) taitaa nykyään olla ilmainen.
   
 38. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Ei sillä ole oikeen väliä kun koulu tarjoaa tuon Officen.
   
 39. Stanley H. Tweedle

  Stanley H. Tweedle

  Viestejä:
  2 340
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sulavammin se mäkki toimii kuin mikään windows-läppäri uusimmillakaan prossuilla tai 32Gt muistilla.

  Akku kestää tosielämässä pidempään kuin win-läpysköissä.

  Hiirtä ei tarvitse kuljettaa mukana kun se on tarpeeton.

  Ettei totuus unohtuisi. Aina joku triggeröityy kun Applen tuotteista puhutaan. Dell ja Asus jotka yleensä mainitaan "paljon tehokkaampina ja halvempina" ei vaan pärjää edelleenkään kenttätestissä "mädälle omenalle" vaikka laitettaisiin tuplasti rahaa tiskiin.
   
  mol tykkää tästä.
 40. PietroMennea

  PietroMennea

  Viestejä:
  236
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Suosittelen AP:lle lämpimästi MBP:tä, hyvä rauta ja toimiva softa. Laite säilyttää mukavasti jopa arvoaan, joten jos tulet katumapäälle tai haluat muusta syystä myydä sen niin saat käytetystä läppäristäsi ihan kohtuullisen hinnankin.

  Tunnen lukuisia softa-ammattilaisia joiden devauskone on MBP. Erityisesti kaikissa DevOps organisaatioissa joissa olen itse toiminut on työkone joko MBP tai Linux-läppäri ja Windows-käyttäjät ovat pieni vähemmistö. Yrityskulttuurit ja käytännöt siis vaihtelevat.
   
 41. ekkiN

  ekkiN

  Viestejä:
  195
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Olen itse käyttänyt omaa MBP Retinaa (late 2013, 500 Gb SSD) kolmisen vuotta ja on kyllä omiin käyttötarkoituksiin (lähinnä opiskelujen vaatimat tekstinkäsittely ja nettiselaus) ollut erinomainen vehje. Tekstinkäsittely on nykyään jo ihan nautinnollista, kun Microsoft teki Officesta uuden 2016-version. Vanha 2011 ei skaalautunut kunnolla tarkemmalle näytölle, mikä tosin oli enemmän kosmeettinen kuin toiminnallinen murhe, mutta silti ärsyttävä piirre.

  Touchpad on paras mitä on tullut vastaan ja näppäimistö hyvä (ei tosin ole muiden näppäimistöjenkään kanssa ollut ongelmia). Akunkesto on erinomainen, kone on käytännössä äänetön ja laatuvaikutelma näissä on todella hyvä (näkyy tietysti heti hinnassa). Satuin löytämään tämän aikanaan jostain Expertin supertarjouksesta puoleen hintaan (n. 1000 euroa), jolloin hinta oli suunnilleen sama kuin vastaavilla Windows-läppäreillä. Elämäni paras löytö. 2000 euroa on kuitenkin niin suolainen hinta, että hyvistä kokemuksistani huolimatta joutuisin harkitsemaan ostoa tarkkaan.
   
 42. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Jos touchpadi on tuossa jo hyvä niin pääsisitpä kokeilemaan 2015/2016 macbook proissa olevia force touch trackpadeja.
   
 43. peksi

  peksi

  Viestejä:
  204
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sama. Varsin paljonhan mäkkejä tulee nykyään vastaan devaustyökäytössä ja lipastollakin TKTL:llä. Toki on caseja missä mäkkiä ei yksinkertaisesti voi käyttää (embedded kama proprietary toolchainilla, graffa usein, MS:n teknologiat) mutta koko ajan vähenee.

  X1 Carbon ja Dellin mikälie vastaava on jo koneita mitä kelpuuttaisi MBP:n tavoin matkaduunikäyttöön mutta iso osa PC-läppäreistä mitä devaajanakin on joutunut katsomaan on melkosta romurautaa vaikka tehoa sinällään olisi enemmän kuin MBP:ssä.
   
 44. Kuro

  Kuro

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Pistin tosiaan tilaukseen tuommoisen MacBook Pro 13" Retina -vehkeen 256 Gb SSD:llä, suoraan Applen sivuilta kun sai tuota opiskelija alennusta ja Beatsin langattomat kuulokkeet kaupan päälle jotka lienee osaa jotenkin järkevästi yhdistää itse läppäriin ja iPhoneen sen perusteella kumpi on käytössä.
  Keskiviikkona saapunee niin kirjoittelen sitten unboxaus tunnelmien jälkeen kysymyksiä tänne joita varmasti löytyy uuden käyttiksen myötä :vihellys:

  Pitänee harkita tuon Office 2016 hankkimista, ellei nyt yliopisto satu sitä tarjoamaan kuhan opinnot alkaa :tup:
   
  iccb tykkää tästä.
 45. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Onko tämä siis se basemodel vai touchbaarillinen?
   
 46. OsQ

  OsQ

  Viestejä:
  56
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Joissain uusissa (Touchbar ?) 2016 MacBookeissa on juotettu SSD, jota ei sitten vikatilanteissa saa dataa pelastettua. Kuumana tuntuu myös käyvän

  kohdasta 58:00 -->

   
 47. Ascend

  Ascend

  Viestejä:
  66
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Et varmasti tule pettymään, toi tulee kestämään sulla koko opinnot. Tyttökaveri hommas muuten sellasen muutaman satasen läppärin ennen yliopiston alkua, käyttönä tosiaan vain word ja selailu. Tukkiutui vuodessa siihen kuntoon, ettei ole käyttäny enää aikoihin :dead: Muutaman kaverin kanssa on myös huomattu, että jokainen ryhmätyö alkaa pistokkeellisen nurkan etsimisellä, kun windowsläpysköistä on akku tyhjä jo yhden luennon jälkeen;):vihellys:
   
  mol ja laavu tykkäävät tästä.
 48. Kuro

  Kuro

  Viestejä:
  490
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Juu, Mid 2017 ilman touchbaria hieman isommalla SSD:llä, ajattelin että vaikka paljon tuosta tilasta saa maksaakkin niin eipä sitä koskaan liikaa ole ollut niin päädyin tuohon 256 Gb -malliin.

  Kiva kuulla, tosiaan suurin osa jolla käytössä MacBookki tuntuu aika positiivisiin sävyyn laitteesta puhuvan kun taas vanhemmat joilla Surface Pro löytyy ei voinut tätä suositella, ja nopeasti kun lukasin Redditin uusissa Surface Proissa vikaa näytöissä ja laite sammuu/käynnistyy itsestään niin päädyin tähän MBP.

  Nyt vain keskiviikkoa odotellessa :nb:
   
 49. Nekopan

  Nekopan

  Viestejä:
  112
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Mielenkiintoista, ei vaan liity mitenkään skaalaukseen.
  Ja ilmeisesti skaalaus ei ole niin hyvällä mallilla kuin olen kuullut, en itse ole käyttänyt maccia muutamaan vuoteen jonka takia en sanonutkaan tuota varmana fakta tietona.
  Olisiko se niin hankalaa myöntää että olit väärässä? Ketjun aihe on Mac tietokoneet, jos haluat keskustella toisen merkisistä koneista missä on enemmän liitäntöjä niin voit tehdä niille ihan oman ketjun.
  Eli se että osoitan sinun olevan väärässä ja kyseenalaistan 90-luvulta asti hoetun meemin hauskuuden tarkoittaa että olen fanaattinen apple fani? Melko mielenkiintoinen logiikka sinulla.
  Et ole kovin kummoinen esittämään vakuuttavia väitteitä mutta näemmä olet vielä huonompi ennustaja, kuulokeliitännän poisto ei ollut erityisemmän hyvä juttu mielestäni.
   
 50. Nekopan

  Nekopan

  Viestejä:
  112
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  En itse macbookia omista joten en ihan niin tarkkaan ole noita adaptereita katsonut että voisin juuri sopivan mallin nimetä. Mutta uusimmassa LTT videossa jossa esitellään melko kömpelön näköistä macbook telakkaa Linus näyttää noin seitsemän minuutin kohdalla adapterin missä näyttäisi olevan juuri tarpeeksi liittimiä listaamillesi laitteille.