• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Maailmantalous (katastrofit/muutokset)

Bladekill

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 708
Ketjussa on tarkoituksena keskustella merkittävistä koko maailmaa (potentiaalisesti) ravisuttavista taloudellisista tapahtumista. Päätin avata tämän ketjun, koska nyt maailmalla on nyt kaksi merkittävää taloudellista katastrofia tai merkittävää muutosta tapahtumassa. Ensimmäinen on helppo arvata: Venäjän aloittama sota Ukrainassa. Tästä on puhuttu jo nyt hyvin paljon ja tästä on jopa suotavaa keskustella tässäkin ketjussa, mutta haluan itse keskittää ihmisten huomion asiaan joka on saanut huomattavasti vähemmän näkyvyyttä ja joka tulee todennäköisesti vaikuttamaan länsimaalaisen kuluttajan arkeen merkittävästi: Kiinan tuotantoketjujen romahdus/jäätyminen.

TLDR: Kiina on tekemässä itselleen talouspoliittiset "Putinit" tuhoamalla globaalit tuotanto/toimitusketjut suojellaakseen oman poliittisen johdon kasvoja koronaviruksen edessä.

Mitä Kiinassa tapahtuu?
Voisin kirjoittaa pohjustuksena pari sivua asiaa modernin Kiinan kulttuurista, historiasta ja politiikasta, mutta jotta homma pysyy aiheessa niin lyhyesti sanottuna Kiina on ajamassa itseään modernin historiansa suurimpaan lamaan ja samalla tuhoamassa omaa asemaansa globaalina valmistuksen ja tuotannon keskipisteenä.

Kiinan nykyinen presidentti Xi Jinping on julistanut itsensä “ikuiseksi johtajaksi” jo vuosia sitten, mutta käytännössä kuitenkin kommunistipuolueessa on sisäisiä jännitteitä ja jonkinasteista kilpailua. Presidentti Xi:n tulee tulla “uudelleenvalituksi” lokakuussa järjestettävässä 20. kommunistipuolueen puoluekokouksessa. Tämä tarkoittaa sitä että jotta Xi voi turvata oman asemansa, varsinkin nämä viimeiset kuukaudet ennen kokousta pitää mennä Kiinassa virheettömän täydellisesti hänen kannaltaan.



Jos olette seuranneet uutisia niin saatatte jo tietää että ongelma on kuitenkin se että Kiina jatkaa itsepäisesti omalla “zero-covid” linjallaan joka tarkoittaa sitä että yhteiskunta on valmis täydelliseen eristämiseen ja kaiken uhraamiseen niin kauan kuin korona pystytään pitämään kurissa. Kiinan koronatoimilla ei ole minkäänlaista tieteellistä tai rationaalista pohjaa vaan kyseessä on täysin poliittinen toimi jonka tarkoituksena on pelastaa presidentti Xi:n kasvot. Kiina on koko koronakriisin ajan syöttänyt kansalleen propagandaa siitä kuinka länsimaat ja muut kärsivät ja kuolevat, koska antavat “äärimmäisen vaarallisen” taudin levitä ja että Kiinan nolla-linja on ainoa absoluuttisen oikea. Samalla hallitus on valheellisesti pelotellut kansaa mRNA rokotteiden vaarallisuudella, koska Kiinan omat lääketieteilijät eivät ole sellaista kyenneet kehittämään. Tämä on johtanut yleiseen pelkoon rokotteita kohtaan ja suhteellisesti mataliin rokotuslukuihin eteenkin vanhemman väestön keskuudessa.

Kun selvisi että omicron-variantti on huomattavasti lievempi ja vähemmän vaarallisempi kuin aikaisemmat variantit, Kiinan hallitukselle ojennettiin ikäänkuin hopetarjottimella “clean exit”-mahdollisuus: Julista koronaepidemian vaarallisin vaihe ohitetuksi, avaa valtion rajat, lopeta zero-covid politiikka ja ylpeile Kiinan onnitumisella ja länsimaiden epäonnistumisella. Mutta ei…presidentti Xi ja kommunistipuolueen seniilipapat eivät tätä tajunneet vaan menivät maksimaalisen ahneuden linjalle ja päättivät että yhtään koronaa ei saa tulla Kiinaan oli variantti sitten mikä tahansa. Narratiivin vaihtaminen on liian vaarallista ennen Xi:n uudelleenvalinta lokakuun puoluekokouksessa.

Omicron kriisi Kiinassa
Nyt sitten omicron leviää Kiinassa. Shenzhenin tech/elektroniikka hubi oli hetkellisessä täyseristyksessä, Shanghai on ollut totaalisessa eristyksessä ja katastrofin partaalla yli kuukauden. Samalla omicron on leviämässä Pekingissä ja muuallakin maassa. Kaikkiin näihin Kiina vastaa täydellisellä eristyksellä ja kaiken sulkemisella. Mihin tämä on sitten johtanut?


Tässä tämänhetkinen meriliikennetilanne Shanghain ulkopuolelta. Shanghain satama on maailman suurin ja merkittävin globaalin kaupan kannalta.

Yksi viidestä eli n. 20% maailman konttialuksista on tällä hetkellä jumissa Kiinan satamien ulkopuolella odottamassa pääsyä maahan. Tilanne on ollut tätä luokkaa jo maaliskuusta alkaen. Tällä hetkellä Eurooppaan ja USA:n saapuvat konttialukset ovat niitä jotka lähtivät ennen omicron-aaltoa Kiinasta. Arviolta toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa tilanne alkaa realisoitua muualla maailmassa kun tavaran toimitusketjut katkeavat lähes kokonaan. Myös lukuisat tehtaat on olleet ja ovat edelleen kiinni Kiinassa.



Varautukaa siis yleiseen tavaroiden ja tuotteiden puutteeseen. Kyse ei ole komponentti/piiri-pulan kaltaisesta ongelmasta tai siitä että nvidian 3080 maksaa yli 2x OVH vaan tämä koskee aivan kaikkia Kiinassa valmistettuja tuotteita. Tämän lisäksi logistiikkakustannukset pomppaavat pilviin kun laivojen miehistöt joutuvat istumaan merellä viikkoja odotellessa maahanpääsyä vain saadakseen otettua kyytiin yksittäisen lastin.

Logistiikkaketjujen jumiutumisen vaikutukset
Vaikea antaa tarkkoja tai lopullisia lukuja kun kriisin kestosta ja kaikista vaikutuksista ei ole vielä tietoa, mutta esim. Apple arvioi Kiinan koronatoimien aiheuttavan sille 8 miljardin vahingot Q3:lla:
Apple faces up to $8 billion revenue hit due to Covid-19 lockdowns in China

Aasian suurimman pääomasijoitusyhtiön mukaan Kiinan talous on heikoimmassa tilassa 30 vuoteen:
Subscribe to read | Financial Times

Joerg Wuttkea, yli 30v Kiinassa asunutta EU:n kauppakamarin Kiinan johtajaa haastateltiin myös muutama päivä sitten:
«China's Leadership Is Prisoner of Its Own Narrative» | The Market

Tässä muutama lainaus mieheltä:
The lockdown measures are a result of the zero-tolerance policy that China’s authorities are pursuing in the fight against Covid. Do you see any indication that this policy is being reconsidered?

No, nil. While 150,000 new cases per day is no longer a problem in Germany, 20,000 new cases in China are still considered 20,000 cases too many. For the past two years, the party leadership and government have spun the narrative that China has handled the pandemic much better than the decadent West. Now this narrative is blowing up in their faces.

I try to tell my contacts in the government that they could take an example from Singapore, where the government deals very pragmatically with the virus and society has learned to live with it.

Are you falling on deaf ears?

Officially? Totally. But in closed meetings – especially in ministries that deal with the economy and businesses – I meet very well-informed and open-minded top politicians. They know what Zero Covid means for the economy. It’s just that they can’t use this knowledge to bring about policy change at the moment. Until the 20th Party Congress, which will take place later this year, they will stick to the Zero Covid policy. President Xi wants to be confirmed for a third term, so he cannot change his narrative this close to the finish line. The president has maneuvered himself into two dead ends at once: He can’t change his Covid policy, and he can’t change anything about his friendship with Vladimir Putin.

Officially, the government expects 5.5% GDP growth this year. Is that still realistic?

No, growth will be below 4%, we don’t know how low. All signs indicate that the politicians do not want to solve the problem, but only to limit it. I don’t see any vaccination campaign, no information campaign, no imports of mRNA vaccines, and I don’t see the population being told that society can live with it. So I have to assume that Zero Covid will result in locking down this city and then that city on a monthly basis, at least until the Party Congress.

I am now hearing from more and more foreign companies that they are trying to move their supply chains to other countries. China is losing its credibility as the best sourcing location in the world.

So the shifts in supply chains are not just planning games, but are actually taking place?

Yes, many companies are restructuring their supply chains. For the first time, I see a number of companies looking to other Asian countries for their sourcing. That means their sourcing will be more expensive, because you can’t simply replace the extremely efficient Chinese cluster in many areas. But a more expensive sourcing is better than nothing. That’s also because China maintains an extremely rigid travel policy. As a CEO or as a purchasing manager, you can’t just fly quickly to Shanghai or to Guangzhou, but today you can easily get to Jakarta, Kuala Lumpur or Manila. With the current situation in China comes a huge loss of confidence, which will eventually lead to changes in supply chains. Foreign companies are not packing up and moving out of China, but they are considering moving parts of their investments to other countries. China has lost its nimbus as a base for sourcing and manufacturing, at least for the moment.
Lopputulos/Vaikutukset
Haluan painottaa tässä vielä kerran että kaikki Kiinan toimet ovat puhtaasti heikkoitsetuntoisten diktaattorien poliittista peliä jolla ei ole mitään loogista, rationaalista tai tieteellistä pohjaa. Länsimaisten kuluttajien kannattaa odottaa inflaatiota, merkittävää tuotteiden ja tarvikkeiden puutetta. Kiinaan vievien/Kiinasta tuovien länsimaisten yritysten kannattaa odottaa isoja tappioita ja sekaannuksia omiin tuotantoketjuihin.

Kiinan katastrofi on täysin tarpeeton, ihmisten itsensä luoma ja synteettinen ongelma. Tämä kaikki vieläpä aikana jolloin Putin tuhoaa koko Venäjän modernin historian saavutukset ja valtion tulevaisuuden. Kiinan toimet myös hyvin todennäköisesti ajavat Kiinan lamaan ja pysyvään kansainvälisten bisnesten epäluottamukseen. Kiinan johdolla on noussut kusi päähän ja he ovat alkaneet uskoa omia valeitaan ylivertaisuudestaan ja siitä kuinka he eivät tarvitse länsimaalaisia yrityksiä. Todellisuudessa he ovat täysin riippuvaisia niistä. Kiina onkin tekemässä käytännössä talouspoliittiset “Putinit” eli äärimmäisen virheen jälkeen isketään vain seuraavaa vaihdetta kehään sen sijaan että peräännyttäisiin.

On vaikea sanoa mitä pitkällä aikavälillä tapahtuu, mutta ainakin mielenkiintoiset ajat on tulossa kun sekä Kiina että Venäjä kävelivät telamiinaan n. kuukauden erolla toisiinsa nähden. Länsimaat ovat vuosikymmenten saatossa rakentaneet energiariippuvuuden Venäjästä ja siirtäneet koko valmistusinfransa Kiinaan. Toivottavasti viimeistään tämä on herätys kaikille ettei epädemokraattisiin diktatuureihin voi luottaa ikinä ja että mitään ei pidä laittaa yksittäisen valtion varaan.

Lainaten puolalaista filosofia Leszek Kolakowskia:
"The rulers of totalitarian countries wish, of course, to be truthfully informed, but time and again they fall prey, inevitably, to their own lies and suffer unexpected defeats.”
 

Bladekill

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 708
Nordean pääekonomisti nyt täysin samoilla linjoilla tämän analyysini kanssa:

Eli Kiinan asema tulevaisuuden talousveturina näyttää menneeltä ja samalla taas presidentti Xi:n asema saattaa olla riskissä vaikka itse en siihen usko.

Veikkaan että Kiinan talous tulee jyrkästi laskemaan tulevina vuosina ja hallitus tulee entisestään kiristämään otetta informaatiosta ja levittämään entistä enemmän valeita siitä kuinka "ilkeä länsi yrittää sabotoida Kiinan kasvun". Kansalle nämä valeet eivät kuitenkaan välttämättä enää uppoa tulevaisuudessa samaan malliin. Kiinan katkerat kommunistipapat ovat Putinin tiellä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 517
Jenkithän jossain vaiheessa mainitsivat siirtävänsä/perustavansa jonkinlaista komponettituotantoa takaisin jenkkeihin(juurikin tuotantojen jatkuvien häiriöiden takia). Onko tästä minkäänlaista konkretiaa uutisoitu?
 

Bladekill

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 708
Jenkithän jossain vaiheessa mainitsivat siirtävänsä/perustavansa jonkinlaista komponettituotantoa takaisin jenkkeihin(juurikin tuotantojen jatkuvien häiriöiden takia). Onko tästä minkäänlaista konkretiaa uutisoitu?
Joitain tehtaita joo on ilmeisesti avattu ainakin Texasiin. En tosin tiedä kuinka paljon nämä kilpailivat perinteisen Kiinan tuotannon kanssa.

CNN:llä tai jollain muulla medialla (The Economist?) oli myös muutama päivä sitten juttu jossa sanottiin että Biden on keskustellut Valkoisessa Talossa Kaakkois-Aasian valtioiden johtajien kanssa tuotannon siirrosta Kiinasta pienempiin valtioihin viime aikoina.

Veikkaan että syyt ovat juuri etunenässä Kiinan irrationaalinen koronapolitiikka ja Kiinan voimistunut turvallisuuspoliittinen häiriköinti ja agressiivisuus jotka nostavat riskejä. Venäjältä saadut miljoona/miljarditappiot ovat varmasti saaneet monet firmat miettimään asioita uusiksi.
 
Liittynyt
25.02.2017
Viestejä
691
EU olis myös panostamassa lähivuosina muistaakseni luokkaa 50mrd euroa puolijohdeteollisuuteen ja tällä hetkellä ollaan jo rakentamassa muutamaa isoa tehdasta isojen toimijoiden toimesta Eurooppaan

Edit: Laitetaan linkkiäkin niin ei mene mutuksi: Press corner
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 427
Jenkithän jossain vaiheessa mainitsivat siirtävänsä/perustavansa jonkinlaista komponettituotantoa takaisin jenkkeihin(juurikin tuotantojen jatkuvien häiriöiden takia). Onko tästä minkäänlaista konkretiaa uutisoitu?
Tässä on tosiaan ongelmana se että vaikka kaikki tuotanto haluttaisiin Kiinasta takaisin kotia, semmoisen tuotantoinfrastruktuurin rakentaminen kestää aivan helvetin kauan ja maksaa tähtitieteellisiä summia. Hankala tilanne.
 

Bladekill

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 708
Tässä on tosiaan ongelmana se että vaikka kaikki tuotanto haluttaisiin Kiinasta takaisin kotia, semmoisen tuotantoinfrastruktuurin rakentaminen kestää aivan helvetin kauan ja maksaa tähtitieteellisiä summia. Hankala tilanne.
Ei siitä tuotannosta "kotia" ole tulossa kuin murto-osa loppupeleissä. Suurinosa lähtevästä teollisuudesta varmasti siirtyy Intiaan, Vietnamiin yms. Toki jos ja kun robotiikka kehittyy tarpeeksi niin tehtaita voidaan nähdä myös länsimaissa taas enemmän.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
8 094
Kiinnostava aihe ja tuotanto varmasti lähtee laajemmalle pohjalle, kun se on ollut tähän asti liian keskittynyttä, joka on luonnollisesti riski joka nyt realisoituu.

Mutta aloituspostauksessa menee kyllä tosiasiat ja mielipiteet aikamoiseen sotkuun. Eli se mitä on tapahtunut ja se mitä AP kertoo syyksi/motivaatioksi, vaikuttaa täysin mutulta oivaltavan analyysin sijaan.

Haen tässä sitä että niitä oikeita syitä olisi parempi yrittää ymmärtää eikä vaan keksiä jotain vastustettava.

muoks: kiina on kyllä paska maa omastakin mielestä, mutta sen ei pitäisi antaa vaikuttaa objektiivisuuteen.
 

Bladekill

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 708
Mutta aloituspostauksessa menee kyllä tosiasiat ja mielipiteet aikamoiseen sotkuun. Eli se mitä on tapahtunut ja se mitä AP kertoo syyksi/motivaatioksi, vaikuttaa täysin mutulta oivaltavan analyysin sijaan.

Haen tässä sitä että niitä oikeita syitä olisi parempi yrittää ymmärtää eikä vaan keksiä jotain vastustettava.
En kyllä tunnista mitään tuollaista tekstistä, mutta on ihan mahdollista että jotkut johtopäätökset vedän liian suoraviivaisesti.

Olen kohta asunut Kiinassa/Aasiassa vuosikymmenen joten monet asiat mitkä ei välttämättä "ulkopuolisille" aukea suoraan ovat olleen itselleni kulttuurillisen, yhteiskunnallisten yms. kokemusten kautta niin itsestäänselviä että varmaan tiedostamatta oletan ne myös muille itsestäänselvyyksiksi.

Toisaalta tämä nimenomaan on omaan kokemukseeni ja tietooni perustuvaa arviointia ja analyysiä, ei mikään kirkossa kuulutettu lopullinen totuus.

Jos joku asia oli liian epäselvästi tai huolimattomasti ilmaistu niin kerro toki. Voin yrittää paremmin niitä muotoilla myös aloituspostaukseen.

Lopulta tämä oli vain aihe millä halusin avata tämän keskustelun ja toivoisin että tänne tulisi enemmän keskustelua isommista globaaleista talousteen liittyvistä asioista. Tähän ei tarvitse jäädä jumiin jos aihe ei kiinnosta.

Edit: Jos viittaat esim. tähän:
Kiinan katastrofi on täysin tarpeeton, ihmisten itsensä luoma ja synteettinen ongelma. Tämä kaikki vieläpä aikana jolloin Putin tuhoaa koko Venäjän modernin historian saavutukset ja valtion tulevaisuuden. Kiinan toimet myös hyvin todennäköisesti ajavat Kiinan lamaan ja pysyvään kansainvälisten bisnesten epäluottamukseen. Kiinan johdolla on noussut kusi päähän ja he ovat alkaneet uskoa omia valeitaan ylivertaisuudestaan ja siitä kuinka he eivät tarvitse länsimaalaisia yrityksiä. Todellisuudessa he ovat täysin riippuvaisia niistä. Kiina onkin tekemässä käytännössä talouspoliittiset “Putinit” eli äärimmäisen virheen jälkeen isketään vain seuraavaa vaihdetta kehään sen sijaan että peräännyttäisiin.
Tämä tosiaan on puhtaasti oma perstuntumani aiheeseen siltä pohjalta mitä olen täällä paikan päällä seurannut Kiinan politiikkaa ja maan hidasta rapistumista Xi Jinpingin valtaan alustumisen jälkeen. En voi vannoa että näin tulee käymään. Tätä samaa kuitenkin kansainväliset Aasiassa toimivat bisnesvaikuttajat aikalailla toistavat 1:1.

muoks: kiina on kyllä paska maa omastakin mielestä, mutta sen ei pitäisi antaa vaikuttaa objektiivisuuteen.
En pidä maata tai kansaa fundamentaalisesti paskana. En olisi ikinä tullut tänne jos asia olisi näin. Kiinaa esim. v. 2013 ja sitä ennen mustamaalattiin ja annettiin huomattavasti huonompi kuva länsimaisessa mediassa kuin ko. maa ansaitsi. Nykyään kritiikki on aikalailla osuvaa tai jopa liian lievää ja samoiten on imo nykyinen johto on aivan perseestä ja on käytännössä tehnyt melkein kaiken mahdollisen väärin sekä sisä- että ulkopoliittisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
8 094
En kyllä tunnista mitään tuollaista tekstistä, mutta on ihan mahdollista että jotkut johtopäätökset vedän liian suoraviivaisesti.

Olen kohta asunut Kiinassa/Aasiassa vuosikymmenen joten monet asiat mitkä ei välttämättä "ulkopuolisille" aukea suoraan ovat olleen itselleni kulttuurillisen, yhteiskunnallisten yms. kokemusten kautta niin itsestäänselviä että varmaan tiedostamatta oletan ne myös muille itsestäänselvyyksiksi.

Toisaalta tämä nimenomaan on omaan kokemukseeni ja tietooni perustuvaa arviointia ja analyysiä, ei mikään kirkossa kuulutettu lopullinen totuus.

Jos joku asia oli liian epäselvästi tai huolimattomasti ilmaistu niin kerro toki. Voin yrittää paremmin niitä muotoilla myös aloituspostaukseen.

Lopulta tämä oli vain aihe millä halusin avata tämän keskustelun ja toivoisin että tänne tulisi enemmän keskustelua isommista globaaleista talousteen liittyvistä asioista. Tähän ei tarvitse jäädä jumiin jos aihe ei kiinnosta.

Edit: Jos viittaat esim. tähän:

Tämä tosiaan on puhtaasti oma perstuntumani aiheeseen siltä pohjalta mitä olen täällä paikan päällä seurannut Kiinan politiikkaa ja maan hidasta rapistumista Xi Jinpingin valtaan alustumisen jälkeen. En voi vannoa että näin tulee käymään. Tätä samaa kuitenkin kansainväliset Aasiassa toimivat bisnesvaikuttajat aikalailla toistavat 1:1.


En pidä maata tai kansaa fundamentaalisesti paskana. En olisi ikinä tullut tänne jos asia olisi näin. Kiinaa esim. v. 2013 ja sitä ennen mustamaalattiin ja annettiin huomattavasti huonompi kuva länsimaisessa mediassa kuin ko. maa ansaitsi. Nykyään kritiikki on aikalailla osuvaa tai jopa liian lievää ja samoiten on imo nykyinen johto on aivan perseestä ja on käytännössä tehnyt melkein kaiken mahdollisen väärin sekä sisä- että ulkopoliittisesti.
Itseä lähinnä häiritsi se että esitit varsin suoraviivaista johtopäätöstä sekaisin faktapitoisen tekstin keskellä. Siitä jää helposti samanlainen maku suuhun kuin piilomainonnasta. Mutta tuo nyt voi hyvinkin olla vain asia joka itselläni herkästi pistää silmään.

Koitan selkeyttää mitä varsinaisesti tarkoitin lainaamalla ja näyttämällä mikä varsinaisesti häiritsi. Ei nämä mitään isoja juttuja olleet ;)

"Kiinan koronatoimilla ei ole minkäänlaista tieteellistä tai rationaalista pohjaa vaan kyseessä on täysin poliittinen toimi jonka tarkoituksena on pelastaa presidentti Xi:n kasvot. Kiina on koko koronakriisin ajan syöttänyt kansalleen propagandaa siitä kuinka länsimaat ja muut kärsivät ja kuolevat, koska antavat “äärimmäisen vaarallisen” taudin levitä ja että Kiinan nolla-linja on ainoa absoluuttisen oikea. Samalla hallitus on valheellisesti pelotellut kansaa mRNA rokotteiden vaarallisuudella, koska Kiinan omat lääketieteilijät eivät ole sellaista kyenneet kehittämään. Tämä on johtanut yleiseen pelkoon rokotteita kohtaan ja suhteellisesti mataliin rokotuslukuihin eteenkin vanhemman väestön keskuudessa.

Kun selvisi että omicron-variantti on huomattavasti lievempi ja vähemmän vaarallisempi kuin aikaisemmat variantit, Kiinan hallitukselle ojennettiin ikäänkuin hopetarjottimella “clean exit”-mahdollisuus: Julista koronaepidemian vaarallisin vaihe ohitetuksi, avaa valtion rajat, lopeta zero-covid politiikka ja ylpeile Kiinan onnitumisella ja länsimaiden epäonnistumisella. Mutta ei…presidentti Xi ja kommunistipuolueen seniilipapat eivät tätä tajunneet vaan menivät maksimaalisen ahneuden linjalle ja päättivät että yhtään koronaa ei saa tulla Kiinaan oli variantti sitten mikä tahansa. Narratiivin vaihtaminen on liian vaarallista ennen Xi:n uudelleenvalinta lokakuun puoluekokouksessa. "


Saatat olla noissa ihan oikeassakin ja varmasti tiedät tuosta minua enemmän, mutta olettaisin että tieteellinen ja rationaalinen pohja jossain määrin esimerkiksi kuitenkin toimille löytyy vaikka ne ei olisikaan päätöksenteossa suuressa osassa.

Jotenkin tuo toteamus kiinan lääketieteilijöistä vaikutti yhtäläisyysmerkin vapaamieliseltä heittämiseltä arvauksen perusteella.

" Haluan painottaa tässä vielä kerran että kaikki Kiinan toimet ovat puhtaasti heikkoitsetuntoisten diktaattorien poliittista peliä jolla ei ole mitään loogista, rationaalista tai tieteellistä pohjaa. "

Taaskin tuo vaan pistää pahasti silmään ihan kommentointityylistä johtuen. Omasta mielestäni mielipiteet pitäisi esittää mielipiteinä, varsinkin asiapitoisen tekstin keskellä. Sellaista tekstiä missä omat mielipiteet on selvästi eroteltu muusta, on miellyttävää lukea eikä se aiheuta vastareaktiota, joka helposti saa pitämään koko kirjoitusta poliittisena vaikuttamisena. Ero sanomalla "ovat" ja "mielestäni ovat" on merkittävä.

Mutta tosiaan, erittäin kiinnostava aihe tässä ketjussa ja kiinnostaisi kyllä kuulla enemmän tästäkin:

" Voisin kirjoittaa pohjustuksena pari sivua asiaa modernin Kiinan kulttuurista, historiasta ja politiikasta, mutta jotta homma pysyy aiheessa niin lyhyesti sanottuna Kiina on ajamassa itseään modernin historiansa suurimpaan lamaan ja samalla tuhoamassa omaa asemaansa globaalina valmistuksen ja tuotannon keskipisteenä. "
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
1 099
Toivottavasti tuli nyt valittua oikea ketju

Amerikkalaisten huumorintaju alkaa loppua – Inflaatio on ”ongelma helvetistä”, ja pian on edessä vaikea ratkaisu

Erityinen huolen ja turhautumisen aihe Yhdysvalloissa on inflaatio, joka ei ota laantuakseen. Mutta jos keskuspankki kiristää rahapolitiikkaa liikaa, vaarana on taantuma.
Amerikassa inflaatio on kyllä jo lähtenyt aika lailla laukalle. Virallinen inflaatioaste taitaa olla tällä hetkellä noin 9% vuodessa, mutta kuulostaa siltä että todellisuudessa se on tuota paljon korkeampi, ainakin tuotteiden ja palveluiden hintojen nousun perusteella. Biden on syyttänyt tästä Venäjän toimia ("Putin's price hike") ja vaikka tuo on onkin varmasti isossa roolissa, niin en usko että tämä selittyy pelkästään sillä.

Asiaan vaikuttaa varmasti se, että dollareita on laskettu viimeisin parin vuoden aika liikkeelle ihan käsittämätön määrä. Tämä ei tietenkään automaattisesti kiihdytä inflaatiota, mutta ei se kyllä sitä myöskään ainakaan vähennä.

M2 graafi, joka ilmeisesti kuvaa melko hyvin kaikkien olemassa olevien dollareiden määrää.
fredgraphm2.png

Before May 2020, M2 consists of M1 plus (1) savings deposits (including money market deposit accounts); (2) small-denomination time deposits (time deposits in amounts of less than $100,000) less individual retirement account (IRA) and Keogh balances at depository institutions; and (3) balances in retail money market funds (MMFs) less IRA and Keogh balances at MMFs.

Beginning May 2020, M2 consists of M1 plus (1) small-denomination time deposits (time deposits in amounts of less than $100,000) less IRA and Keogh balances at depository institutions; and (2) balances in retail MMFs less IRA and Keogh balances at MMFs. Seasonally adjusted M2 is constructed by summing savings deposits (before May 2020), small-denomination time deposits, and retail MMFs, each seasonally adjusted separately, and adding this result to seasonally adjusted M1.
M1 graafi, joka taas käsittääkseni kuvaa paremmin kierrossa olevan "löysän rahan" määrää. Tästä on siis kai jätetty pois joitain reservejä ja säästötilejä tms.
fredgraphm1.png

Before May 2020, M1 consists of (1) currency outside the U.S. Treasury, Federal Reserve Banks, and the vaults of depository institutions; (2) demand deposits at commercial banks (excluding those amounts held by depository institutions, the U.S. government, and foreign banks and official institutions) less cash items in the process of collection and Federal Reserve float; and (3) other checkable deposits (OCDs), consisting of negotiable order of withdrawal, or NOW, and automatic transfer service, or ATS, accounts at depository institutions, share draft accounts at credit unions, and demand deposits at thrift institutions.

Beginning May 2020, M1 consists of (1) currency outside the U.S. Treasury, Federal Reserve Banks, and the vaults of depository institutions; (2) demand deposits at commercial banks (excluding those amounts held by depository institutions, the U.S. government, and foreign banks and official institutions) less cash items in the process of collection and Federal Reserve float; and (3) other liquid deposits, consisting of OCDs and savings deposits (including money market deposit accounts). Seasonally adjusted M1 is constructed by summing currency, demand deposits, and OCDs (before May 2020) or other liquid deposits (beginning May 2020), each seasonally adjusted separately.

Oma tietämykseni ei nyt ihan riitä analysoimaan näitä tilastoja kovin syvällisesti, mutta kyllähän tämä aika hurjalta näyttää. Tilastot löytyvät siis täältä: Monetary Data | FRED | St. Louis Fed
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 408
Toivottavasti tuli nyt valittua oikea ketju


Amerikassa inflaatio on kyllä jo lähtenyt aika lailla laukalle. Virallinen inflaatioaste taitaa olla tällä hetkellä noin 9% vuodessa, mutta kuulostaa siltä että todellisuudessa se on tuota paljon korkeampi, ainakin tuotteiden ja palveluiden hintojen nousun perusteella. Biden on syyttänyt tästä Venäjän toimia ("Putin's price hike") ja vaikka tuo on onkin varmasti isossa roolissa, niin en usko että tämä selittyy pelkästään sillä.

Asiaan vaikuttaa varmasti se, että dollareita on laskettu viimeisin parin vuoden aika liikkeelle ihan käsittämätön määrä. Tämä ei tietenkään automaattisesti kiihdytä inflaatiota, mutta ei se kyllä sitä myöskään ainakaan vähennä.

M2 graafi, joka ilmeisesti kuvaa melko hyvin kaikkien olemassa olevien dollareiden määrää.



M1 graafi, joka taas käsittääkseni kuvaa paremmin kierrossa olevan "löysän rahan" määrää. Tästä on siis kai jätetty pois joitain reservejä ja säästötilejä tms.




Oma tietämykseni ei nyt ihan riitä analysoimaan näitä tilastoja kovin syvällisesti, mutta kyllähän tämä aika hurjalta näyttää. Tilastot löytyvät siis täältä: Monetary Data | FRED | St. Louis Fed
Ja tämä sama globaalisti. Olisikin aika outoa, jos kukaan ei tee kahteen vuoteen mitään ja samaan aikaan eletään niin kuin ei mitään, eli toisin sanoen syydetään vain tukirahaa, eli kasvatetaan velkaa, ja tämä ei näkyisi missään. Jos talous ei pyöri, niin seteleitä jakamalla ei tilanne ratkea kivuttomasti :)
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 298
Viestejä
4 193 555
Jäsenet
70 897
Uusin jäsen
Miigu

Hinta.fi

Ylös Bottom