• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Liittynyt
05.01.2017
Viestejä
126
Pohjustus:

Muistaakseni tällaista ketjua joku jo aikaisemmin avasi foorumille, mutta en millään muista ketjun otsikkoa, ja se käsittääkseni lukittiin, koska tulkittiin tarpeettomaksi. Maailmanpoliittinen tilanne on kuitenkin viime vuosina ollut niin voimakkaassa käymistilassa, että mielestäni tällaiselle ketjulle on edelleen kysyntää.

Esimerkiksi Trumpin Yhdysvalloille, Venäjälle, NATO:lle, kotimaan politiikalle, EU:n hajoamiselle, Ukrainalle ja Syyrialle on omat keskusteluketjunsa, joten pidetään pelkästään niihin asioihin liittyvät keskustelut omissa ketjuissaan. Tässä ketjussa on tarkoitus keskustella sellaisista maailmanpoliittisista muutoksista, jotka heilauttavat geopoliittista painopistettä suuntaan tai toiseen.

Pohjustaakseni keskustelua, käyn lyhyesti läpi muutamia viime vuosina tapahtuneita muutoksia.

1) Turkki. NATO-maa Turkki on kääntänyt kelkkansa. Pitkän aikaa Turkki tavoitteli EU:n jäsenyyttä, mutta suurimpana keppinä neuvottelujen rattaissa olivat ihmisoikeustilanne sekä Turkin taloudellinen epävakaisuus.

Vuodesta 2016 lähtien Turkki on lähentynyt hyvin nopeasti Venäjän kanssa. Yhteisiä intressejä löytyy mm. Syyrian suhteen. Venäjä haluaa pitää vallassa Bashar al-Assadin, kun taas Turkki haluaa estää keinolla millä hyvänsä itsenäisen Kurdistanin muodostumisen. Turkki toki toivoo edelleen al-Assadin poistamista vallasta, mutta realistisia keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi ei enää näytä olevan, joten al-Assad katsotaan pienemmäksi pahaksi kuin Kurdistan.

Yhdysvallat puolestaan tukee kurdeja, jotka taistelevat Isistä vastaan Syyriassa, joten Yhdysvallat on joutunut törmäyskurssille Turkin kanssa. Viime viikolla Turkki varoitti, että Yhdysvaltojen täytyy valita puolensa. Yhdysvallat on suunnitellut rakentavansa tarkkailupisteitä, joiden avulla pyrittäisiin ehkäisemään Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueille. Turkki luonnollisestikin koki tämän loukkauksena ja uhkana itselleen.

Toinen seikka, joka hiertää Turkin ja Yhdysvaltojen välejä, on turkkilainen oppositionpoliitikko Fethullah Gülen, joka asuu tällä hetkellä Yhdysvalloissa poliittisena pakolaisena. Turkki on vaatinut Gülenin luovuttamista lukuisia kertoja, syyttäen hänen tukijoitaan gülenisteja mm. vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä, sekä myöhemmin samana vuonna tapahtuneesta Venäjän Turkin-suurlähettilään murhasta. Yhdysvallat on kieltäytynyt luovuttamasta Gülenia.

2) Venäjän leirin vahvistuminen. Viimeisen 5 vuoden aikana seuraavissa maissa on voittanut joko Venäjä-mielinen presidentti, tai Venäjä-mielinen puolue parlamenttivaaleissa: Serbia, Bosnia-Hertsegovina, Latvia, Tsekki, Bulgaria, Moldova. Vaikka näistä ei länsimaissa ymmärrettävästi uutisoidakaan kovin näyttävästi, lukuisat maat ovat siis alkaneet seuraamaan Turkin esimerkkiä, ja siirtymään Venäjän leiriin. Yhdet vaalit eivät tietenkään kerro koko totuutta, ja toisaalta länsimaissa käydään kiivasta keskustelua siitä, missä määrin Venäjä on pystynyt vaikuttamaan vaalien lopputulokseen erilaisten vaikuttamiskeinojen avulla. Oli miten oli, Euroopassa on lukuisia maita, joissa ainakin suuri osa kansasta näyttää arvostavan Venäjän viimeaikaista voimapolitiikkaa.

3) EU. Iso-Britannia on (todennäköisesti) jättämässä EU:n maaliskuussa 2019. Tämä tulee olemaan iso kolaus sekä EU:lle, Iso-Britannialle, että mahdollisesti myös maailmantaloudelle, riippuen siitä, miten Iso-Britannian EU-ero toteutetaan. Toisaalta myös jäljellejäävät EU-maat ovat voimakkaasti jakautuneita mm. pakolais- ja talouskurikysymyksissä. Italian populistit puuhaavat "kansanbudjettia", joka perustuu holtittomaan lainanottoon. Monet EU-maat ovat myös ottaneet voimakkaasti pakolaisvastaisen kannan, ja kuluneella viikolla jopa Saksan Angela Merkel ehdotti, että EU-maiden tulisi kiristää pakolaispolitiikkaansa, jos tällä voidaan välttää ns. populistien kannatuksen lisääntyminen. EU:n yhteistä armeijaakin on ehdotettu NATO:n rinnalle, tämä liittyy läheisesti seuraavaan kohtaan. Kuriositeettina EU:n yhteisen armeijan tarvetta perusteltiin mm. Yhdysvaltojen arvaamattomuudella.

4) NATO. Tärkeimpänä seikkana NATO:n suurimman jäsenmaan arvaamattomuus. Yhdysvallat on selkeästi NATO:n suurin jäsenvaltio. Nykyisen presidenttinsä Donald Trumpin johdolla Yhdysvallat on toistuvasti vaatinut pienemmiltä NATO-mailta suurempaa taloudellista panostusta asevoimiinsa. Tästä toki on myös NATO:n jäsenmaiden sopimuksessa mustaa valkoisella, että 2 % BKT:sta tulisi sijoittaa asevoimiin, mutta vain muutamat jäsenvaltiot yltävät tuohon lukemaan. Yhdysvaltojen asevoimien edustajat ovat toki vakuuttaneet kunnioittavansa ns. Viidettä artiklaa, jonka mukaan kaikki NATO:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet puolustamaan mitä tahansa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenvaltiota. Mutta jos NATO joutuisi tosipaikan eteen jonkin tavoitteestaan jääneen jäsenvaltion joutuessa hyökkäyksen kohteeksi, voisiko Yhdysvallat käyttää täyttymätöntä puolustusbudjettivelvoitetta syynä joko Viidennen artiklan sivuuttamiseen, tai ainakin tukitoimien rajoittamiseen esim. pelkkään materiaaliapuun?

5) Iran. Lyhyesti: Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta, jonka tarkoitus oli estää Irania kehittämästä ydinasetta. Sopimus solmittiin vuonna 2015, ja Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä siitä v. 2018 toukokuussa. Tämän jälkeen Yhdysvallat asetti Irania kohtaan uusia, ennennäkemättömän raskaita pakotteita, joihin sisältyi mm. SWIFT-järjestelmästä sulkeminen, joka käytännössä tarkoittaa Iranin sulkemista kansainvälisen rahaliikenteen ulkopuolelle. Myös Yhdysvaltojen hyökkäystä Irania vastaan on väläytelty toisinaan, mutta ilmeisesti tällä hetkellä Yhdysvallat luottaa ennemmin pakotteiden voimaan, ja uskoo Iranissa tapahtuvan vallanvaihdoksen pakotteiden seurauksena. Jos Yhdysvallat todella hyökkäisi Iraniin, siitä voisi seurata mitä tahansa.

6) Asevoimat. Yhdysvalloilla on toki vertaansa vailla oleva asevoimien budjetti, jonka johdosta itse näkisin vaa'an kallistuvan edelleen ns. "länsimaiden" puolelle - joihin myös mm. Japani ja Australia kuuluvat, siksi lainausmerkit. Kuitenkaan pelkkä budjetti ei kerro koko totuutta. Yhdysvaltalaisen merijalkaväensotilaan rekrytoiminen, kouluttaminen ja varustaminen kustantaa n. 45.000 $, kun taas esim. Kiinassa vastaavat kulut ovat n. 3000 - 4000 $ luokkaa. Näissä kuluissa ei ole mukana mitään sotimisesta aiheutuvia kustannuksia, vaan pelkästään ne kulut mitä vaaditaan, että kadunmiehestä saadaan koulittua ja varustettua tappokone.

Yhdysvaltalaissotilaan kommenuksesta sotatoimialueelle koitui kustannuksia n. 115.000 $/vuosi, erään laskelman mukaan. Venäläissotilaan vastaava summa on 65.000 $. Kiinan puolelta tällaisia laskelmia ei ainakaan helposti löytynyt. Laskentatapaa ei ollut avattu näissä esimerkeissä, joten en tiedä ovatko täysin vertailukelpoisia.

7) Yhteenveto. Maailma on jakautunut voimakkaasti kahteen leiriin: Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin, ja Venäjään ja sen liittolaisiin. Lisäksi suurena voimatekijänä on vielä Kiina, mutta Kiina on toistaiseksi ollut hyvin maltillinen ulkopoliittisissa toimissaan. Todennäköisesti tosipaikan tullen Kiina kuitenkin ryhtyisi tukemaan Venäjää. Ainakin tällä hetkellä Kiina on paremmissa väleissä Venäjän kuin Yhdysvaltojen kanssa. Edellämainituista kahdesta leiristä Venäjän leiri näyttäisi vahvistuneen viime vuosina jonkin verran, kun taas Yhdysvaltojen leirissä näkyy rakoilua. Olisi tietenkin järjetöntä olettaa, että geopoliittinen painopiste pysyisi loputtomiin Yhdysvalloissa tai "lännessä", koska ihmiskunnan historia osoittaa ettei yksikään suurvalta ole pysynyt asemassaan loputtomiin. Nyt vaikuttaa siltä, että elämme taas tällaisessa murrosvaiheessa, jossa valta kääntää kylkeään. Tapahtuuko tämä suhteellisen rauhanomaisesti, vai joudummeko vielä näkemään maailman palavan? Se jää nähtäväksi. Tämän suhteen ollaan ainakin samanarvoisia, koska tuskin kukaan tietää varmasti, mihin tilanne tulee vielä kehittymään. Toivotaan siis aktiivista keskustelua aiheesta. Yritän itse säilyttää keskustelussa mahdollisimman puolueettoman kannan, vaikka väistämättä ajatukseni vetävätkin länteen päin, kun satun länsimaassa asumaan. Yritän kuitenkin tukahduttaa ennakkoasenteeni, kun osallistun keskusteluun.

Pahoittelen pitkää alustusta, ja toivon että moderaattorit antaisivat ketjun olla elossa ainakin sen aikaa, että nähdään saadaanko aikaiseksi uutta mielekästä keskustelua suurista maailmanpoliittisista linjauksista, vai meneekö (tämäkin) ketju jankkaamiseksi The_Donaldista, ryssätrolleista, mamuista, NATO-ruunista jne.
 
Liittynyt
05.01.2017
Viestejä
126
Ja näin se vaan kääntyy nopeasti. Useat uutislähteet (mm. Wall Street Journal ja Reuters) ovat uutisoineet, että Yhdysvallat valmistautuu nopeaan vetäytymiseen Syyriasta. Tämä tarkoittaa voittoa sekä Syyrialle, Turkille että Iranille. Ja täysin sattumalta samaan hengenvetoon uutisodaan senaatin hyväksyneen 3,5 miljardin arvoisen Patriot-kaupan Turkin kanssa (edellyttäen että Turkki tahtoo yhä ostaa).

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat totesi että Bashar al-Assadin poistaminen vallasta ei ole enää tavoitteena, ja väläyteltiinpä jopa Gulenin luovuttamista Turkkiin.

Kurdeille tämä on tietysti kuolemantuomio, Turkki on jo kuukausien ajan uhannut hyökätä Syyrian kurdialueille, ja esteeksi on muodostunut lähinnä kurdien joukossa olleet yhdysvaltalaissotilaat.

Nyt Yhdysvalloilla on Lähi-Idässä liittolaisena enää kaulaansa myöten paskassa olevat saudit, sekä Israel, joka sekin on kovaa vauhtia matkalla Yhdysvaltojen hyökkäyskoirasta kaikkien kaveriksi.

Venäjälle tämä uusi käänne on varmaankin kahtiajakoinen. Yhdysvaltojen vetäytyminen ja enenevässä määrin sisäänpäin kääntyminen on Venäjälle totta kai lottovoitto, mutta jos Turkin ja Yhdysvaltojen välit paranee tosissaan, se polttelee varmasti Venäjää.

Muokk: Trump vaikuttaisi vahvistaneen asian myös henkilökohtaisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.01.2017
Viestejä
126
Ja näin se vaan kääntyy nopeasti. Useat uutislähteet (mm. Wall Street Journal ja Reuters) ovat uutisoineet, että Yhdysvallat valmistautuu nopeaan vetäytymiseen Syyriasta. Tämä tarkoittaa voittoa sekä Syyrialle, Turkille että Iranille. Ja täysin sattumalta samaan hengenvetoon uutisodaan senaatin hyväksyneen 3,5 miljardin arvoisen Patriot-kaupan Turkin kanssa (edellyttäen että Turkki tahtoo yhä ostaa).

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat totesi että Bashar al-Assadin poistaminen vallasta ei ole enää tavoitteena, ja väläyteltiinpä jopa Gulenin luovuttamista Turkkiin.

Kurdeille tämä on tietysti kuolemantuomio, Turkki on jo kuukausien ajan uhannut hyökätä Syyrian kurdialueille, ja esteeksi on muodostunut lähinnä kurdien joukossa olleet yhdysvaltalaissotilaat.

Nyt Yhdysvalloilla on Lähi-Idässä liittolaisena enää kaulaansa myöten paskassa olevat saudit, sekä Israel, joka sekin on kovaa vauhtia matkalla Yhdysvaltojen hyökkäyskoirasta kaikkien kaveriksi.

Venäjälle tämä uusi käänne on varmaankin kahtiajakoinen. Yhdysvaltojen vetäytyminen ja enenevässä määrin sisäänpäin kääntyminen on Venäjälle totta kai lottovoitto, mutta jos Turkin ja Yhdysvaltojen välit paranee tosissaan, se polttelee varmasti Venäjää.

Muokk: Trump vaikuttaisi vahvistaneen asian myös henkilökohtaisesti.
Vastaan itselleni sen verran, että loppujen lopuksi tämä uusin käänne näyttää osoittautuneen tuhnuksi. Itse asiassa nyt taas puhutaan siitä vaihtoehdosta, että Yhdysvallat alkaisi kouluttamaan ja aseistamaan kurdeja entistä laajemmassa määrin, voidakseen kurdijoukkojen avulla ajaa Iranin joukot pois Syyriasta. Tämä varmasti katkaisisi välit Turkin kanssa kokonaan, ainakin toistaiseksi. Tietysti tämä saattaa myös olla bluffia Turkin suuntaan. Turkki vaikuttaa vakaasti päättäneensä hankkia S-400-ilmantorjuntajärjestelmän Venäjältä, ja tämä saattaa merkitä sitä että Yhdysvallat kieltäytyy myymästä F-35-hävittäjiään Turkille.

Jos tuo Yhdysvaltojen ja kurdien liittouma toteutuu, seuraava askel on täysimittainen sota Iranin kanssa, joka saattaa hyvinkin olla Yhdysvaltojen lopullinen tavoite. Tätä tukee mm. se seikka, että Yhdysvallat on siirtänyt F-35-hävittäjiään ensimmäisen kerran taistelualueelle Lähi-Itään.

Iranissa iso osa kansasta on kyllästynyt islamistiseen valtioon, ja Twitterissä trendaa mm. tunniste, jossa toivotaan Reza Pahlavin nousua valtaan ajatollahin. Tämä trendi on ottanut lisää tuulta siipiensä alle Yhdysvaltojen julistettua Iranin islamilaisen vallankumouskaatin (IRGC:n) terroristijärjestöksi. Yhdysvaltain julistus nähdään länsimaissa casus bellin rakentamisena.

Ranska varoitti eilen Libanonia, että Israelin isku hisbollahin kohteisiin Libanonin puolella on odotettavissa lähipäivinä, ja hisbollah on tunnetusti hyvää pataa Iranin kanssa. Jos Israel tosiaan iskee hisbollahin kimppuun, tämäkin on lisätodiste siitä että sota Irania vastaan on lähellä.

Libyassa Yhdysvallat näyttää kääntäneen kelkkansa ja ovat ilmaisseet tukensa sotaherra Haftarille, jonka joukot piirittävät maan pääkaupunkia. Muut länsimaat tukevat väliaikaishallintoa, jonka hallussa piiritetty pääkaupunki edelleen on. Saa nähdä mitä tästä seuraa.

Venezuelassa Guaidon julistautuminen presidentiksi ei johtanutkaan Maduron nopeaan eroon. Maduro saattaa edelleen joutua väistymään, mutta tällä hetkellä hänen asemansa näyttää melko turvatulta Venäjän ja Kiinan tuen ansiosta.

Ukrainassa presidentinvaalit voitti ns. villi kortti, ilman poliittista historiaa ehdokkaaksi lähtenyt koomikko, joka ei ole juurikaan osallistunut vaalitentteihin, ja jonka tavoitteet eivät muutenkaan ole selvillä. Kansa oli kyllästynyt entiseen johtoon, joten tällainen ehdokas tuntui raikkaalta vaihtelulta. Mihin hänen presidenttiytensä johtaa, onkin oma lukunsa.

Brexitiä lykättiin taas muutamalla kuukaudella eteenpäin, joten EU jatkaa vielä toistaiseksi 28 jäsenen voimin. Tämä tarkoittaa sitä että Iso-Britannian täytyy osallistua EU-vaaleihin, mikä saattaa tuoda mukanaan ison protestiliikkeen EU-vastaisia jäseniä.

Sanoisin että tässä muutaman kuukauden aikana vaaka on edelleen kallistunut enemmän Venäjän suuntaan. Tämän perustelen mm. Venezuelalla sekä Turkin ja Yhdysvaltojen syventyvällä välirikolla. Yhdysvalloilta on odotettu jonkinlaista voimannäyttöä (Iran, Venezuela, Pohjois-Korea), mutta tällainen voimannäyttö antaa edelleen odottaa itseään.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
69
Yhdysvallat tarvitsevat elintapansa ylläpitoon halpoja raaka-ainelähteitä.

Heidän nykyiset toimet ja propagandan perusteet ovat yksi yhteen näin selitettävissä.

Muuten tulee konkurssi.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 030
Viimeisen 5 vuoden aikana seuraavissa maissa on voittanut joko Venäjä-mielinen presidentti, tai Venäjä-mielinen puolue parlamenttivaaleissa: Serbia
Serbia on aina ollut venäjämielinen. Ei mitään muutosta.

Bosnia-Hertsegovina
Lähdettä väitteelle? Sekoitatko nyt siihen, että sebialueen (joka on aina ollut venäjämielinen) vallassa on venäjämielisiä? Mikä ei ole mikään yllätys tai uutinen?

Höpöhöpö.

Jossain määrin venäjämielinen "Saskana"-puolue sai 19.8% äänistä ja 23% parlamenttipaikoista, eikä sitä valittu hallitukseen.
Tämä on todella kaukana siitä, että Latvia olisi jotenkin "päättänyt hypätä venäjän leiriin".

Ja viimeisissä vaaleissa Saskana nimenomaan menetti paikkoja.

Kuten Suomikin, Tsekki on parlamentaarinen valtio, presidentillä ei ole paljoa valtaa. Oleellista on se, mitä mieltä parlamentti ja hallitus on asioista, ei se, mitä mieltä presidentti.

Eikä Milos Zeman ole mikään putinin käsinukke kuitenkaan. Lähinnä hän suhtautuu venäjään siten, että katsotaan venäjän rötöksiä läpi sormien jos siitä on itselle/omalle maalle hyötyä, sen sijaan että mentäisiin yhteiseen venäjä-boikotti-rintamaan venäjän rötösten takia.

Bulgaria on aina ollut kulttuurillisesti venäjää lähellä.

7) Yhteenveto. Maailma on jakautunut voimakkaasti kahteen leiriin: Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin, ja Venäjään ja sen liittolaisiin.
Höpöhöpö.

Tämä oli tilanne n. vuosien 1946-1990 välillä.

Nykyään tilanne on paljon moninaisempi, ja venäjällä ei maailmanlaajuisesti ole enää juuri mitään roolia.

Esim. Lähi-idässä löytyy kyllä omasta takaa syitä konflikteille ihan tarpeeksi ihan omasta takaa:

* shiiat vs sunnit (iran + syyrian ja irakin nykyhallinto vs saudit ja turkki)
* radikaalit islamistit vs maltillinen sekulaarimpi yhteiskunta
* juutalaiset vs arabit, tai juutalaiset vs muslimit
* itsekkäät diktaattorit jotka vaan haluavat kähmiä itselleen rikkauksia ja sortaa kansaansa.


Ja yksi vaarallisimpia maailmanpoliittisia tilanteita on aina ollut Intian ja Pakistanin välinen tilanne. Ja tähän ei saada mitään "USAn kaveri" vs "venäjän kaveri" linjaa vedettyä. Pakistanilla toki on enemmän läntistä kalustoa ja intianlla enemmän venäläistä kalustoa, mutta poliittisesti maiden välit ovat aivan muuta.



Jotenkin tämä säie nyt vähän haiskahtaa siltä, että venäjä-fani yrittää esittä Venäjän olevan paljon merkittävämmässä roolissa kuin mitä se todellisuudessa on, kun todellisuudessa nimenomaan kiina on jo kauan sitten mennyt venäjästä heittämällä ohi maailman toiseksi mahtavampana maana, siinä missä venäjällä vieläkin haaveillaan kylmän sodan neuvostoliiton loistosta, vaikka kaikki se loisto on täyttä ruostetta ja alunperinkin perustui vain lähinnä ihmisten orjuuttamiseen.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Sanoisin että tässä muutaman kuukauden aikana vaaka on edelleen kallistunut enemmän Venäjän suuntaan. Tämän perustelen mm. Venezuelalla sekä Turkin ja Yhdysvaltojen syventyvällä välirikolla. Yhdysvalloilta on odotettu jonkinlaista voimannäyttöä (Iran, Venezuela, Pohjois-Korea), mutta tällainen voimannäyttö antaa edelleen odottaa itseään.
Tavallaan on kääntynyt "Venäjän suuntaan", mutta se on vähän liian mairittelevasti sanottu Venäjän kannalta, sillä Venäjä ei ole mikään supervalta, jolla olisi todellista globaalia voimaa, vaan enemmänkin kyse on siitä, että tietyt maat ovat ottaneet askelia pois demokratiasta kohti Venäjän kaltaista fasismia. Mutta ei ne välttämättä itse ajattele, että tässä nyt jotenkin "Venäjän suuntaan" oltaisiin menossa tai että Venäjä olisi niille joku isoveli ja hurmoksellisten innoitusten lähde.

"Putinin toiveiden mukaisesti" maailmanpolitiikka siis on kehittymässä, mutta ei varsinaisesti "Venäjän suuntaan", mikä on eri asia.

Tuskin Turkistakaan koskaan mitään Venäjän satelliittivaltio-huoraa tulee, pikemminkin se on antanut viime aikoina ymmärtää, että tekee vähän mitä haluaa ja kenen kanssa haluaa, pelaa monilla korteilla yhtä aikaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.01.2017
Viestejä
126
Serbia on aina ollut venäjämielinen. Ei mitään muutosta.

Lähdettä väitteelle? Sekoitatko nyt siihen, että sebialueen (joka on aina ollut venäjämielinen) vallassa on venäjämielisiä? Mikä ei ole mikään yllätys tai uutinen?

Höpöhöpö.

Jossain määrin venäjämielinen "Saskana"-puolue sai 19.8% äänistä ja 23% parlamenttipaikoista, eikä sitä valittu hallitukseen.
Tämä on todella kaukana siitä, että Latvia olisi jotenkin "päättänyt hypätä venäjän leiriin".

Ja viimeisissä vaaleissa Saskana nimenomaan menetti paikkoja.

Kuten Suomikin, Tsekki on parlamentaarinen valtio, presidentillä ei ole paljoa valtaa. Oleellista on se, mitä mieltä parlamentti ja hallitus on asioista, ei se, mitä mieltä presidentti.

Eikä Milos Zeman ole mikään putinin käsinukke kuitenkaan. Lähinnä hän suhtautuu venäjään siten, että katsotaan venäjän rötöksiä läpi sormien jos siitä on itselle/omalle maalle hyötyä, sen sijaan että mentäisiin yhteiseen venäjä-boikotti-rintamaan venäjän rötösten takia.

Bulgaria on aina ollut kulttuurillisesti venäjää lähellä.

Höpöhöpö.

Tämä oli tilanne n. vuosien 1946-1990 välillä.

Nykyään tilanne on paljon moninaisempi, ja venäjällä ei maailmanlaajuisesti ole enää juuri mitään roolia.

Esim. Lähi-idässä löytyy kyllä omasta takaa syitä konflikteille ihan tarpeeksi ihan omasta takaa:

* shiiat vs sunnit (iran + syyrian ja irakin nykyhallinto vs saudit ja turkki)
* radikaalit islamistit vs maltillinen sekulaarimpi yhteiskunta
* juutalaiset vs arabit, tai juutalaiset vs muslimit
* itsekkäät diktaattorit jotka vaan haluavat kähmiä itselleen rikkauksia ja sortaa kansaansa.

Ja yksi vaarallisimpia maailmanpoliittisia tilanteita on aina ollut Intian ja Pakistanin välinen tilanne. Ja tähän ei saada mitään "USAn kaveri" vs "venäjän kaveri" linjaa vedettyä. Pakistanilla toki on enemmän läntistä kalustoa ja intianlla enemmän venäläistä kalustoa, mutta poliittisesti maiden välit ovat aivan muuta.

Jotenkin tämä säie nyt vähän haiskahtaa siltä, että venäjä-fani yrittää esittä Venäjän olevan paljon merkittävämmässä roolissa kuin mitä se todellisuudessa on, kun todellisuudessa nimenomaan kiina on jo kauan sitten mennyt venäjästä heittämällä ohi maailman toiseksi mahtavampana maana, siinä missä venäjällä vieläkin haaveillaan kylmän sodan neuvostoliiton loistosta, vaikka kaikki se loisto on täyttä ruostetta ja alunperinkin perustui vain lähinnä ihmisten orjuuttamiseen.
Hyvä että aiheesta syntyy vihdoin keskustelua!

En toki tarkoittanut sitä että kokonaiset valtiot olisivat "hypänneet" Venäjän leiriin, vaan kuten kirjoitin, Venäjän harjoittama voimapolitiikka tuntuu vetoavan osaan kansasta. Oikeastaan Turkki on ainoa, jonka kohdalla on tapahtunut selkeä ja nopeahko muutos. Toki Turkinkin muutos on ollut nähtävissä jo monta vuotta.

Tuosta maailman moninapaistumisesta olet kyllä aivan oikeassa, ja olen jälkikäteen itsekin harmitellut että tuli vedettyä mutkia suoriksi tuossa kahtiajaossa. Suurin puute tuossa kahtiajaossani on se, ettei Yhdysvallatkaan ole enää mikään varsinainen läntisen maailman johtaja, kun ottaa huomioon Yhdysvaltojen ja EU:n välien viilentymisen. Ja kuten edellä Erkki_Erikeepperi mainitsikin, niin Venäjäkään ei suoranaisesti johda omaa blokkiaan, vaan ennemminkin muissa maissa tapahtuu kehitystä Venäjän suuntaan. Kysymys on enemmän ideologisesta jakautumisesta, kuin erilaisten johtotähtien seuraamisesta.

Intian ja Pakistanin välinen tilanne leimahti taas kunnolla liekkeihin viime kuukausien aikana, joten on hyvä että otit sen esiin. Sillä suunnalla oli vielä kohtalaisen rauhallista, kun kirjoitin pohjustusviestiäni, joten tilanne jäi silloin huomioimatta.

En ole missään tapauksessa Venäjä-fani, vaikka sellaista ehdotatkin. Yritän seurata maailman tapahtumia mahdollisimman neutraalista näkökannasta. Neutraalin näkökannan säilyttäminen on yllättävän vaikeaa, kun oma veri sekä tietysti myös kasvatus vetäisi tiettyyn aatesuuntaan. Vaikka en uskokaan, että Yhdysvaltojen tulisi palata maailmanpoliisin rooliinsa, josta Trump ilmoitti Yhdysvaltojen luopuvan, toivoisin Yhdysvalloilta silti riittävää voimannäyttöä Venäjän suuntaan, jotta Venäjä saataisiin kunnolla herätettyä voimapolitiikkansa seurauksiin.

On tavallaan kiehtovaa seurata miten maailma vaikuttaa pikkuhiljaa luisuvan kohti konfliktia. Ilmassa on täysin samoja merkkejä kuin ennen toista maailmansotaa. Venäjä testaa uusia aseitaan Syyriassa, kuten Saksa ja Italia aikanaan Espanjan sisällissodassa. Venäjä on liittänyt pikkuhiljaa itseensä alueita Georgiasta, Moldovasta ja Ukrainasta, kuten Saksa aikoinaan. Nyt liikkuu sellaisiakin skenaarioita, että Venäjä olisi nielaisemassa myös Valko-Venäjän kokonaan. Tässä olisi myös Putinin kannalta sellainen hieno piirre, että uudelle 'valtioliitolle' voitaisiin perustaa uudenlainen johtajan asema, jota ei tarvitsisi vaaleilla kiusata. Tässä olisi jo täysi "anschluss"-meininki.

Aika loppuu aina kesken kun tänne alkaa kirjoittamaan, niin kävi tälläkin kertaa. Kiitos tosiaan keskustelusta, hyviä pointteja.
 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Venäjä on liittänyt pikkuhiljaa itseensä alueita Georgiasta, Moldovasta ja Ukrainasta, kuten Saksa aikoinaan. Nyt liikkuu sellaisiakin skenaarioita, että Venäjä olisi nielaisemassa myös Valko-Venäjän kokonaan. Tässä olisi myös Putinin kannalta sellainen hieno piirre, että uudelle 'valtioliitolle' voitaisiin perustaa uudenlainen johtajan asema, jota ei tarvitsisi vaaleilla kiusata. Tässä olisi jo täysi "anschluss"-meininki.
Eipä unohdeta sitä, että EU hankki vähän lisää lebensraumia liittämällä hiljattain Ukrainan valtapiiriinsä, toki vielä aika löyhästi. Ukraina kuitenkin otti hyvin selvän askeleen Venäjän valtapiiristä kohti EU:n valtapiiriä. Samoin Jugoslaviaa on laitettu lihoiksi vähän sulle-mulle meiningillä: Slovenia ja Kroatia EU:lle, Serbia Venäjälle. Tätä aiemmin EU nielaisi koko Itä-Euroopan. Eipä taida EU:n johtokaan olla mitenkään liian demokraattinen.

Turkki kai on tosiaan seilaamassa omille teilleen, ainakaan EU-täysjäsenyys ei taida olla ihan samalla tavalla asialistalla kuin 80- ja 90-luvuilla... En ainakaan muista kuulleeni asiasta vähään aikaan.

Jos jotain konfliktia syntyy, niin mahtaakohan se viritä äijäpolitiikan ja femakkopolitiikan välille?
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Eipä unohdeta sitä, että EU hankki vähän lisää lebensraumia liittämällä hiljattain Ukrainan valtapiiriinsä, toki vielä aika löyhästi. Ukraina kuitenkin otti hyvin selvän askeleen Venäjän valtapiiristä kohti EU:n valtapiiriä. Samoin Jugoslaviaa on laitettu lihoiksi vähän sulle-mulle meiningillä: Slovenia ja Kroatia EU:lle, Serbia Venäjälle. Tätä aiemmin EU nielaisi koko Itä-Euroopan. Eipä taida EU:n johtokaan olla mitenkään liian demokraattinen.
Kovin on bresneviläinen näkökulma asiaan toi että "EU nielaisee". Ihan kuin oltaisiin kuultu tämä ennenkin, yleensä Natoon liittyen...

Euroopan unioniin on vaikea päästä ja pyrkijöistä ei ole ollut pulaa. Yksikään maa ei varmasti vasten kansalaistensa tahtoa unioniin liity, yleensä näistä järjestetään kansanäänestys! Eikä sekään riitä, vaan maan tulee toki täyttää unionin jäsenvaatimukset, joita esimerkiksi Ukraina, Georgia ja Turkki eivät täytä tällä hetkellä.

Turkki kai on tosiaan seilaamassa omille teilleen, ainakaan EU-täysjäsenyys ei taida olla ihan samalla tavalla asialistalla kuin 80- ja 90-luvuilla... En ainakaan muista kuulleeni asiasta vähään aikaan.
No ei tästä montaa vuotta ole, kun Turkki vielä itki jäsenyyden perään. Nyt ne ehkä on jo tajunneet, että ei se onnistu tuolla pelillä mitä ne siellä pelaa.

Venäjän viisumivapauden kanssa ihan sama juttu. Vielä joskus 5-10 vuotta sitten Venäjän viisumivapaus näytti olevan vääjäämättömänä edessä suhteellisen lähitulevaisuudessa, mutta se juna meni tietysti Ukrainan kriisin myötä. Ja tuskin ihan heti takaisin tulee.

Sen sijaan ukrainalaiset sai viisumivapauden Eurooppaan vuonna 2017, joten komsii komsaa, ja hyvä heille. :) Toihan oli vielä ehdollinen viisumivapaus, eli ajateltiin, että jos hankaluuksia seuraa niin viisumivapaus puretaan. Mutta eipä ole kuulunut soraääniä pahemmin?
 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Kovin on bresneviläinen näkökulma asiaan toi että "EU nielaisee". Ihan kuin oltaisiin kuultu tämä ennenkin, yleensä Natoon liittyen...
Ihan miten vain, mutta et kai sentään kiistä sitä, että EU olisi laajentanut valtapiiriään viimeisen 20 vuoden aikana hyvin merkittävästi? Ei ole varmaan kovin suuri yllätys, että tällainen laajentuminen voi jossain vaiheessa herättää närääkin, ihan riippumatta siitä onko valtapiiriä laajennettu tankeilla vai levittelemällä euroja helikopterista.

EU:lla on toki tiukat säännöt mutta sääntöjen ankaruutta vähentää merkittävästi se, että niitä ei useinkaan ole välttämätöntä noudattaa. Miten tuleekin Kreikan Euro-jäsenyys mieleen...

Romaniasta ja varsinkaan Bulgariasta ei oikeastaan koskaan kuule yhtään mitään. En edes tiedä googlettamatta, millainen hallitus niissä tätä nykyä on. Mahtaako kaikki EU:n oikeusvaltioperiaatteet toteutua niissä aidosti ja täysimääräisesti?
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Ihan miten vain, mutta et kai sentään kiistä sitä, että EU olisi laajentanut valtapiiriään viimeisen 20 vuoden aikana hyvin merkittävästi?
Kyllä mä ihan periaatteesta kiistän sen, koska toi on aivan vääränlainen lähtökohta asiaan ja lisäksi EU on oikeastaan aika heikko suhteessa siihen, millainen se voisi olla.

Ja mitä edes tarkoittaa "EU:n valtapiiri"? EU on EU, ja EU:n ulkopuolella EU:lla on hyvin vähän mitään valtaa ja merkitystä, kuten tuossa äsken vihjasinkin, koska EU on ulkopoliittisesti aika heikko suhteessa maailman suurvaltoihin. EU:ssa asuu tällä hetkellä 508 miljoonaa ihmistä, ja onhan nyt esimerkiksi USA:lla selvästi enemmän ulkopoliittista valtaa, vaikka se on pienempi.

Ei ole varmaan kovin suuri yllätys, että tällainen laajentuminen voi jossain vaiheessa herättää närääkin, ihan riippumatta siitä onko valtapiiriä laajennettu tankeilla vai levittelemällä euroja helikopterista.
Tottakai demokratian leviäminen aiheuttaa närää natsifasisteissa. Mitä sitten? Ja mitä se kenellekään kuuluu, jos itsenäinen maa haluaa liittyä esimerkiksi EU:iin tai Natoon? Ei kuulu pätkän vertaa.

Romaniasta ja varsinkaan Bulgariasta ei oikeastaan koskaan kuule yhtään mitään. En edes tiedä googlettamatta, millainen hallitus niissä tätä nykyä on. Mahtaako kaikki EU:n oikeusvaltioperiaatteet toteutua niissä aidosti ja täysimääräisesti?
Itä-Euroopan maat eivät ole oikeusvaltioperiaatteiden osalta vielä vanhojen EU15-maiden tasolla.

Romania on Corruption Perceptions Indexissä sijalla 61. ja Bulgaria sijalla 77, joten niistä saat jotain osviittaa. Parantamisen varaa on, mutta sitten taas toisaalta verrokkimaa kuten Ukraina on sijalla 120...
 
Liittynyt
05.01.2017
Viestejä
126
Ei tässä maailman menossa tahdo enää pysyä mukana. Uutisia viimeisen viikon ajalta:

- Bolivian presidentti Evo Morales erosi virastaan ja poistui maasta, senaatin apulaispuhemies julistautui presidentiksi, seurauksena levottomuuksia
- Hong Kongissa poliisi sanoo että mellakat ovat karkaamassa hallinnasta
- Israel tappoi islamistisen jihadin johtohahmon, jonka seurauksena Gazasta on ammuttu Israeliin satoja raketteja, ja Israel on vastannut ilmaiskuilla
- Moldovassa länsimielinen hallitus kaatui luottamusäänestyksessä
- Libanonissa ensimmäinen kuolonuhri mielenosoituksissa
- Irakissa ainakin 300 ihmistä kuollut, 15000 loukkaantunut mielenosoittajien ja puolisotilaallisten joukkojen konflikteissa
- Chilessä 2000 loukkantunut mielenosoituksissa
- Haitissa hallituksen vastaiset mielenosoitukset osoittavat laantumisen merkkejä
- Ecuadorissa poliisi suorittanut ratsioita opposition ja mielenosoittajien tiloihin
- Espanjassa pidätettiin 19 Katalonian itsenäistymistä vaatinutta mielenosoittajaa
- Ranskassa jatkuvia mielenosoituksia, yhtenä merkittävänä Keltaliivi-liike, mutta myös muita asioita ajavia mielenosoituksia
- Iso-Britannia valmistautuu 12.12. pidettäviin parlamenttivaaleihin, viikolla isoksi uutiseksi nousi konservatiivipuolueen Venäjältä saamat avustusrahat, selvitys näistä on hallituksen takana, ja hallitus kieltäytyy julkaisemasta selvitystä ennen parlamenttivaaleja
- Yhdysvalloissa presidentti Trumpin viraltapanoselvityksen julkiset kuulemiset alkavat tänään

Näissä kun yrittäisi jotenkin pysyä kärryillä, niin siinäpä olisikin kokopäivätyö. Jotenkin on sellainen olo, ettei kysymys ole enää siitä, räjähtääkö jossain päin maailmaa ihan tosissaan, vaan pelkästään siitä, että missä ja milloin räjähtää. Jos jotain pitäisi tällä hetkellä veikata, niin pienimmät kertoimet taitaisi tällä hetkellä löytyä Israel-Iran-akselilta, ja hyvänä kakkosena Turkki-kurdit. Jos Kiina vie armeijansa Hong Kongiin, se taitaa mennä jopa ykkössijalle.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1 839
Vielä jäi listaamatta, että Venäjällä voimaan tullut laki, jolla irroitetaan Venäjä kansainvälisestä internetistä ja siirrytään sisäiseen RuNet:iin on konkreettisesti otettu testikäytäntöön.
Tekniikan Maailma
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 483
Viestejä
4 163 813
Jäsenet
70 414
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom