Kama Kipor KDE 6500E3 (tai jotain sinnepäin) maksoi reilu 900 euroa, ei se sen kalliimpi ollut. Asuimme ennen tänne Lohjalle tuloa Kangasalalla, ja yhden lumimyräkän jälkeen siellä oli lähistöllä sellainen metsäkylä, josta olivat sähköt pois muistaakseni yhteensä 16 päivää. Lumituho oli tuolloin pahaa, eikä kymmenen talon syrjäkylä ollut oikein prioriteettilistan kärjessä. Jos en väärin muista, niin muutaman kilometrin matkalta olivat ilmajohdot maassa yli kymmenessä eri kohdassa, ja lunta oli metsässä tosiaan aivan helvetisti. Osa noista asukkaista käsittääkseni sinnitteli, ja osa taas hylkäsi kotinsa ja meni hotelliin asumaan tuoksi aikaa. Meille tuo ei osunut kohdalle, mutta luin joka ainoa päivä tuosta asiasta paikallislehdestä. Asia jäi mieleen, ja kun tänne päädyimme, ja kaava-alueen ulkoreunalle asumaan, niin päätin pistää tuonkin asian kuntoon. Pitihän sitä ostaa kaiken maailman ruohonleikkuria ja muutakin sellaista. Jopa haketinkin... ja eikä muuten ole milleen noista kamppeista oikein kunnolla suunniteltuja minkäänlaisia tiloja... auto on aina ulkona, vaikka talossa on talli. Kräh.
Talon öljysäiliökin on minusta vähän pieni, sentään kuitenkin 1500 litraa. Ostan siihen aina EN596 kelpoista moottoripolttoöljyä, hinta tuolta 1500 litralta on 17 euroa enemmän verrattuna tavalliseen polttoöljyn hintaan.
Kun polttoöljy maksaa noin euron litra ja säiliö siis sen 1500, niin eroa on se yksi prosentti kustannuksissa. Ajattelen tuon tavallaan vakuutusmaksuksi.
Moottoripolttoöljyistä on rikin määrä pudotettu ihan minimiin, ja tuosta on vielä sekin etu, että polttimen pumppu ja suutin tykkäävät myös siitä, ettei sitä rikkiä ole mukana. Olen ajatellut, että poltin tavallaan säästyy sen 17 euron edestä vuosittain tuollaista puhtaampaa polttoainetta käyttäen. Minulla on kaksi 20 litran kannua aina täynnä dieseliä tuota aggrekaattia varten valmiina. Ei se laite syö kuin noin reilun litran tunnissa, tonkalla vinguttaa kyllä päivän. Säiliöstä saa sitten lapolla lisää, kun tarve vaatii. - Nykyisin muuten ilmeisesti kaikki lämmitysöljy on jo vähärikkistä, mikä on tietenkin ihan järkevää. Ennen rikkiä saattoi olla jopa yksi prosentti öljyn määrästä, jolloin 1500 litran säiliö sisälsi 15 kiloa rikkiä happosateita aiheuttamaan. On se fiksumpaa jo siinä jalostuksen aikana poistaa.
Kun olivat ne Tapaninpäivän sähkökatkot muutama vuosi sitten, ja koko tienoo oli pimeänä melkein koko vuorokauden täälläkin, niin poltin pohjoisen jätkän koiranleukaisuudella tosiaan myös piha- ja seinävaloja koko ajan täydessä loistossaan. Joka ainoa koiran ulkoiluttaja ja muu naapuruston ohikulkija kävi noita kamoja ihmettelemässä, ja toivon että asia jäi myös heilläkin mieleen. En minä usko että ne sitä pahalla ottivat, onhan noihin lähimmäisiin näissä kyläkokouksissakin törmännyt. Toivon tosiaan lämpimästi, että muutama vaimo kysyi mieheltään, että miksi tuolla ovat valot ja meillä eivät?
Tuosta kytkennästä... asia on aika yksinkertainen hoitaa tuolla helposti itse tehtävällä kaksipäisellä koiras johdolla. Edes kiertosuunnastakaan ei tarvitse välittää, kun talossa ei ole tuossa tilanteessa käytössä mitään kolmivaihe moottoreita, eikä mitään mille kiertosuunnalla olisi edes väliä. Ja on sitä siinä tilanteessa sen verran asiaan keskittynyt, että sen pääkytkimen aivan varmasti sammuttaa ennen kuin tuollaisen johdon kytkee. Eihän tuota tarvitse kuin parin vuoden välein korkeintaan. Minulla on aggregaatti tallin nurkassa hyllyn alla ovensuussa, ja koneen päällä on puolen metrin pituinen koiras-koiras johdon pätkä odottamassa. Tuon sitten laittaa vain sen tavallisen kolmivaihe roikkajohdon päähän, ja tökkää sen tallin seinässä olevaan kolmivaihe töpseliin. Ei tuo varsin tarvitse mitään erillistä vaihto kytkintä.
Jos tuon kanssa jotenkin sekoilee, niin koko homma lienee silloin jo sille tekijälle muutenkin vähän mahdoton. Toki... tiukasti ottaen olet kyllä aivan oikeassa. Minun jälkeeni joskus tämän talon omistaa joku muu mies. Kaipa se kytkinlaatikko pitänee hommata jostain. Kaikki aina maksaa rahaa...
... ja jätkä on pihi. Jos tuhlaa, niin ei ole sitten mistä ottaa.
Hoidan tuon asian nyt jossain vaiheessa kuntoon. Kyllähän tuossa se vaihtokytkin pitää tietenkin olla, niin edes hölmötkään eivät voi silloin asian kanssa mokata. Tein muuten tuon johdonpätkän tosiaan vain katkaisemalla 10 metrin jatkoroikasta reilun puolen metrin matkalta koiraspään irti, ja laittamalla katkaisupintoihin kaksi irto koiras töpseliä. Sen lyhyen tumpin kun sitten siirtää naaraspäähän jatkeeksi ja sukupuolen vaihtajaksi, niin se kytkentä oli siinä.
Itse laitehan on tuon näköinen vempain:
Kipor KDE6500E3 diesel aggregaatti | Karkkainen.com verkkokauppa
omani ostin Turun suunnasta jostain pikkufirmasta. Pakoäänet ovat ikävän kovat, niille pitää vielä tehdä jotain. Vähän tuo kiinalaisuus alkuun epäilytti, mutta googlattuani aikani tulin siihen tulokseen, että laite on vakavalla mielellä tehty, ja noita on todella paljon käytössä pitkin maailmaa. Nimiä ja merkkejäkin löytyy aina tilaajan mukaan, mutta laite on silti sama. Koska sähkö tulee pyörivän liikkeen kautta, aaltomuotokin on oikeaoppista siniaaltoa, ja se kelpaa sellaisenaan kaikille laitteille. Vilkaisin mittarilla taajuuden, ja se oli 50,3 hertsiä. Laite säätää itse itseään sen oman kuormituksensa mukaan, ja se taas riippuu siitä, paljonko sähköä käyttää. Kätevä ja ongelmaton laite, jahka vain muistaa sen, että pirun polttoainehana on tankin alla piilossa. Maininta ja muistutus siitä hanasta kannattaa kirjoittaa tussilla tuohon tankin päälle. Mukana ollut akku on mitä se on, mutta aion ostaa uuden isomman akun, ja sille vielä ylläpito laturin. Iso mies saa koneen kyllä käsinkin käyntiin. Pienempi ei niin välttämättä. Sähköstarttiominaisuus kannattaa siis pitää kunnossa.
Ei tällaisella mitään ilmalämpöpumppua tai maalämpövehkeitä pidä käynnissä, mutta öljypoltin ei kuluta kuin muutama sata wattia käydessään. Puhallin, pumppu ja sytytys sen sähkön aina vaativat. Talon joka vaiheeseen siis riittää melkein pari tuhatta wattia. Kylmäkoneille, valoille ja televisiolle ja tietokoneelle nuo riittävät. Hellalle, mikroaaltouunille tai jollekin pyykinpesukoneelle eivät. Mutta ei siis tarvitse kynttilänvalossa istua, ja jääkaapinkin ovenkin voi aivan huoletta aukaista. Myös televisiota voi käyttää.
Noin tonnin tikki tämä siis oli, ja nyt on yksi huoli taas vähemmän.
T -.-
Jos pannu on ehtinyt jäähtyä liikaa, niin yleensä niissä noin 60 asteen kohdalla tulevat ne sähkösormet mukaan. Tässä tilanteessa pitää siis vielä kääntää ne sähkösormien termostaatit nollaan, ettei yritä kuormittaa aggrekaattia pannun sähkösormilla. Kyllä se tilanne sitten taas tasaantuu, kun se öljypoltin hörähtää käyntiin. Ylimääräisestä touhuamisesta vittuuntunut ja hikinen jätkä voi ottaa sen jälkeen vaikka kuuman suihkun, ja mennä munasillaan ikkunan ääreen itseään pyyhkeellä kuivaamaan ja ihmettelemään sitä, miksi naapurusto on edelleen ihan pimeänä.