- Liittynyt
- 18.08.2021
- Viestejä
- 2 925
Tämä onkin saanut minut joskus pohtimaan, että olisiko terveellisempää vaan olla käytännössä syömättä, kuin syödä säännöllisesti, mutta samalla ahtaa itseensä kaikkea tätä syöpää aiheuttavaa.
Tämä siis pohdintana sen takia, että itsekin tunnen paljon ihmisiä, jotka pystyvät tai jopa vahingossa unohtavat syödä ja elävät näin ollen vaikkapa vuorokauden pelkällä vedellä ja kahvilla. Jos tämä on säännöllistä, niin eikö silloin myös ”myrkytä” itseänsä paljon vähemmän?
Sitten tuohon jatkoksi olen miettinyt, että onko kuitenkin terveellisempää ruokkia kroppaa säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä ruualla, vaikkakin se ei olisi 100% optimaalisinta ravintoa.
Jokainen meistä tarvitsee joka tapauksessa sen (vähän iästä, koosta, sukupuolesta riippuen) vähintään pari tuhatta kaloria vuorokaudessa, vaikkei tekisi yhtään mitään muuta kuin hengittäisi. Jos järjestelmällisesti jää tämän alle tarpeeksi pitkään, niin terveysongelmat ja ennen pitkää kuolema tulevat vääjämättä.
Se, nauttiiko nämä kalorit kerrallaan vai pienemmissä erissä päivän mittaan, onkin sitten hyvin pitkälti henkilökohtainen preferenssi. Evolutionäärisesti ajateltuna ihmiskroppa on kyllä kehittynyt kestämään molempia, aivan kuten myös hyvin monipuolisesti kaikenlaista safkaa. Jotkut kokevat pätkäpaastoilun hyvänä tapana hallita ruokansa energia- ja ravintosisältöä, koska silloin on yksinkertaisesti vähemmän aterioita "minmaxattavaksi". Toisaalta riskinä on se, että sitten tulee ahmittua ja impulssien hallitseminen on hankalampaa kun on hirveä nälkä. Henkilökohtaisesti vähän sitä sun tätä kokeilleena, olen todennut, että syömällä tasaisesti päivän mittaan minun on paljon helpompi hallita ateriakokoja, kun ei tule nälissään mätettyä ihan liikaa safkaa, mutta tämä on tosiaan hyvin yksilöllistä.
Noin yleisellä tasolla kehottaisin edelleen lähinnä kohtuuteen. Se leikkele leivän päällä ei varmasti ole yhtään mikään ongelma, varsinkin jos ruokavalio ja elintavat on muuten kunnossa. Tuo mitä @Jumputin sanoi on täysin totta: hyvillä elintavoilla voi edesvaikuttaa todennäköisyyksiin ja tottakai täysin tarpeettomia riskejä on turha ottaa, mutta toisaalta eipä siinä hirveästi jää varsinaiselle elämiselle tilaa jos käyttää kaiken aikansa sen murehtimiseen mihin kaikkeen voi kuolla. Yli puolet ihmisistä sairastuu elämänsä aikana syöpään joka tapauksessa, mutta tämäkin on lähinnä seurausta siinä, että ihmiset yksinkertaisaesti elävät nykyään pidempään ja ajan kanssa vaan pikkuhiljaa esim. ne syöpää estävät mekanismit kehossa alkavat "väsyä" vaikka mitä tekisi. Nuorempanakin voi toki myös sairastua syöpään, mutta silloin on lähes poikkeuksetta kyseessä lähinnä paska tuuri, johon ei elintavoilla todennäköisesti olisi voinut juuri vaikuttaa muutenkaan.
Viimeksi muokattu: