Lenovo Yoga C740 läppäri ja Windows BitLocker

Hcc

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
492
Olen käyttänyt Lenovo C740 läppäriä marraskuulta lähtien, ja nyt ajattelin kokeilla Linuxin asentamista Windows 10:n rinnalle. Asennustikulta boottia tarjotessa kone alkoi kuitenkin kysymään BitLocker palautusavainta. Itse en ole mitään lukkoja tuohon asennellut, joten menin biosiin katsomaan tilannetta. Siellä oli sekalainen valikoima nappeja Security-sivulla, ja disabloin ne kaikki. Ilmeisesti ei olisi pitänyt, koska sen jälkeen en päässyt edes Windowsiin ilman avainta. Biosin resetoimalla pääsin takaisin lähtötilanteeseen, eli Windows pelaa, mutta haluaisin silti bootata tikulta. Mitähän kuvan asetuksista pitäisi sorkkia?

bios.jpg

Editlisäys: Windowsin asetuksista pääsi näköjään ottamaan kopion avaimesta, eli sain sen syötettyä. Vaikka boottaavaksi asemaksi on valittu usb-tikku, tuo käynnistyy silti suoraan Windowsiin.
Käytin eri Linux-distroja aktiivisesti 2005-2010, joten ei tämän ihan uutta pitäisi olla, mutta ihmeen vaikealta tuntuu pelkkä asennuvaiheeseen pääsy...
 
Viimeksi muokattu:

Hcc

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
492
Oletko tehnyt Linuxin USB-tikun secure bootin huomioiden?
Ilmeisesti en. Onnistuuko Rufusilla tms työkalulla?
Ja uskaltaako yleensäkään samalle kiintolevylle asentaa Linuxia, vai joko tässä kohta saa pelätä ettei mikään käynnisty? Läppäri kun on kyseessä, siinä on vain yksi (lähes tyhjä) 1TB levy, josta ajattelin osioida parisataa gigatavua Linuxille.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 752
Rufusilla minä olen aina tikut tehnyt. En kylläkään ole varma tukeeko jokainen distro jo secure bootia, itselläni on kokemusta Debianista, Ubuntusta ja CentOSista.

1595280431087.png


Näillä asetuksilla on aina toiminut. Samalla kovalevyllä on mullakin läppärissä Linux ja Windows, secure boot toimii, ei ongelmia.
 

Hcc

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
492
Jahas, mulla oli partition schemenä MBR eikä GPT, kokeillaas vaihtaa se. Raportoin kohta.
 

Hcc

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
492
Eip, edelleen itsepintaisesti boottaa suoraan Windowsiin vaikka boottivalikosta antaa tikun ja syöttää bitlockerille avaimen.
Testasin myös sen verran että tämä sinun tarjoamilla asetuksilla luotu tikku boottaa hienosti Ubuntuun yli 5 vuotta vanhalla pöytäkoneellani.
 

Hcc

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
492
Eip, en vaan saa läppäriä boottaamaan tikulta. On tämä yksi säätö taas... Onko ehdotuksia miten aloitusviestissä näkyviä biosin asetuksia tulisi roplata?
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
548
Oletjo yrittänyt alustaa se tikku uefi (with csm)? Noissa kuvissa on non csm.

 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 752
Oletjo yrittänyt alustaa se tikku uefi (with csm)? Noissa kuvissa on non csm.

Ei tarvita CSM:ää jos ei ole tarvetta legacy BIOSille. Se on tarkoitettu vain semmoisille käyttöjärjestelmille mitkä eivät tue UEFIa.
 
  • Tykkää
Reactions: Hcc

Hcc

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
492
Eipä ollut apua. Vieläkö olisi hyviä ehdotuksia? En suostu uskomaan ettei tuohon voi asentaa Linuxia, kun kerran tuon yhden linkin takana se oli jo onnistuttu jotenkin tekemään. Harmi kun ohjeet eivät olleet kovin tarkat.
Pitäisikö yrittää disabloida bitlocker kokonaan?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.12.2017
Viestejä
347
Disabloi ensisijaisesti bitlocker. Voit myös tutkia jospa koneeseen saisi asennettua corebootin tai vastaavan.
 

Hcc

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
492
Mielenkiintoista kyllä, kokeilin Ventoy-nimistä softaa, jolla sain kuin sainkin tämän läppärin boottaamaan Ubuntuun. Asentamista en vielä uskaltanut kokeilla, mutta ehkä siitäkin voisi tulla jotain.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
720
Testasin Lenovo Yoga C940 -kannettavalla. Ubuntun boottaus USB-tikulta onnistuu Lenovon biosin oletusasetuksilla ja Rufus-ohjelmalla luodulla USB-tikulla.

Windows 10 käynnistyy riippumatta siitä onko biosissa "Secure Boot" päällä vai ei, mutta kannattaa asentaa sellainen Linux, joka on "Secure Boot" -yhteensopiva (esim. Ubuntu), jolloin ei tarvitse muuttaa bios-asetuksia eikä heikentää Windowsin tietoturvaa.

Lenovon vanhojen Windows 8/10 -kannettavien biosissa on valinnat "UEFI boot mode" (oletus) ja "Legacy boot mode".

Lenovon uusien Windows 10 -kannettavien biosissa ei ole UEFI tai Legacy -käynnistystilan valintaa. Windowsin ja Linuxin asennus onnistuu vain UEFI-boottaavalla USB-tikulla, koska Lenovon biosissa ei ole tukea Legacy BIOS (CSM) -käynnistystilalle.
edit: Intel poistaa viimeisetkin rippeet UEFI:n BIOS-tuesta vuonna 2020 - io-tech.fi

Windows 10:n UEFI-boottaava USB-tikku luodaan joko Windows 10 lataussivun asennustyökalulla (helpoin vaihtoehto) tai Rufus-ohjelmalla. Linuxin UEFI-boottaava USB-tikku luodaan Rufus-ohjelmalla. Windows/Linux USB-tikulle valitaan Rufus-ohjelmassa seuraavat asetukset:
- Osion tyyppi: GPT
- Kohdejärjestelmä: UEFI (ei-CSM)
- Tiedostojärjestelmä: FAT32
"Valitsemasi levykuva on muotoa 'ISOHybrid'... Valitse tila, jota haluat käyttää levykuvan kirjoittamiseen:"
- Kirjoita ISO-kuvana (Suositellaan) ----- tämän valitsin Ubuntu iso-tiedostolle
- Kirjoita DD-kuvana

Windows 10:n asetuksista saa avattua käynnistysvalikon (boot menu): Asetukset > Päivittäminen ja suojaus > Palauttaminen > "Käynnistyksen lisäasetukset" -kohdasta valitse "Käynnistä nyt uudelleen". Uudelleenkäynnistyksen jälkeen valitse "Käytä laitetta" > USB-tikku.

Vanhoissa Lenovo-kannettavissa on Novo-painike ja uusissa Novo-painikkeen reikä (on hankalassa paikassa laitteen pohjassa): "Kun tietokone on sammutettuna, avaa Novo-painikkeen valikko painamalla Novo-painiketta. Valikossa voit valita, haluatko avata UEFI/BIOS Setup Utility -ohjelman, käynnistysvalikon tai Windowsin käynnistysasetukset -näytön. Voit vaihtoehtoisesti avata Novo-painikkeen valikon painamalla Fn- ja virtapainiketta."

edit: Ubuntu installation on computers running Windows and BitLocker turned on
"If you are using BitLocker, the hard drive contents will not be accessible, and they will appear as random noise. This means that the Ubuntu installer cannot correctly map data, and the additional installation cannot be safely performed without data loss. The installer can detect if the hard drive is encrypted using BitLocker and prompt the user to make a manual change."
"The user may decide to turn BitLocker off. This will turn the encryption feature, and the hard drive and its data will be visible and accessible from the Ubuntu installer, allowing it to correctly and safely set up a side-by-side configuration."

Turn off BitLocker.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 831
Viestejä
4 203 937
Jäsenet
70 994
Uusin jäsen
kinkku777

Hinta.fi

Ylös Bottom