LED-valot ILMAN PWM , ILMAN WiFi ja ILMAN 470nm piikkiä?

Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 433
Tietääkö kukaan Suomen markkinoilta toimiva ja kohtuuhintaisia valonlähteitä (E27, E14, led-valonauhat), jotka on toteutettu:

1) ilman PWM-ohjausta (eli kontrolleri ei tee PWM:ää, vaan pukkaa tasajännitettä)
2) ilman tyypillistä vahvaa 470nm aallonpituuden piikkiä
3) ilman Wifi, BT, Zigbee tai muita langattomia ohjauksia
4) mielellään korkea CRI / GAI / CQS (ei tarvitse olla väripiirtokriittistä, mutta ei mielellään myöskään normaali LED:ien kuraa)

Noitahan saa ulkomailta, jos tilaa erityistarkoituksiin (elokuvavalaistus, tms), mutta hinta on sen mukainen. Kiinafirmoilta saa yleensä yo. listasta jo 1+2 (+3), mutta 4 uupuu.

Vaihtoehtoisesti, onko kukan löytänyt EU:n alueelta toimivaa laitetta/brändiä/toimittajaa, joka täyttäisi yo. vaatimukset?

Suomen markkinoiden yleisin tarjonta (tyyliin Deltaco, Clas Ohlson, Lidl, Ikea, Airam, Philips)I on juuri päinvastaista kuin listan vaatimukset.
 
Saattaa olla, että vaatimuksesi ovat ristiriitaisia. Kohta 2) on läsnä kaikissa tavallisissa fosforikonversioon perustuvissa valkoisissa LED-valoissa. Piikki on pienempi mitä matalampi värilämpötila, mutta ei se sieltä mihinkään täysin häviä, koska muuten valosta ei saa valkoista. Toisaalta kohta 4) eli värintoistokyky ei voi täyttyä ellei valo ole valkoista.
 
Saattaa olla, että vaatimuksesi ovat ristiriitaisia. Kohta 2) on läsnä kaikissa tavallisissa fosforikonversioon perustuvissa valkoisissa LED-valoissa. Piikki on pienempi mitä matalampi värilämpötila, mutta ei se sieltä mihinkään täysin häviä, koska muuten valosta ei saa valkoista.

Ei tämä nyt ihan pidä paikkaansa. On olemassa useitakin ledejä, joissa sininen piikki on saatu hävitettyä lähes kokonaan.

Yksi esimerkki: SunLike9 SOL COB E27 LED bulb (4000K, CRI99)

Suomen saatavuus näissä kunnon ledilampuissa kylläkin voi olla aika hintsua.
 
Niin, ilmeisesti ongelma ei siis ole se teho spektrin sinisellä alueella vaan spektrin tasaisuus? Onhan spektriä tietysti erilaisilla fosforeilla mahdollista muovata erilaiseksi, mutta nostaahan se sitten kustannuksia. Toteutus on monimutkaisempi ja tavanomaiset sovellukset (yleisvalaistus jne.) ei vaadi niin tasaista spektriä. Hyötysuhdekin on näköjään heikompi, niin ei ihme, ettei sellaisia ole yleisesti saatavilla.
 
Ainakin tuon sähköteknisen puolen saa kuntoon laittamalla tavallisen vakiojännite lednauhan dc teholähteellä "led liitäntälaitteen" sijaan.

Voisiko tuon 470nm saada vaimennettua jollan difuusoriin sulautetulla suodatinkalvolla?
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 702
Viestejä
4 544 632
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom