Lanien järkkääminen

Liittynyt
30.11.2017
Viestejä
4
Hei! Olis tarkotus tilanteen salliessa järjestellä laneja täällä kotikunnalla. Mitä on hyvä ottaa huomioon? Tarkoitus olisi n. 60 hengen kekkerit sitten kun tilanne sen sallii. Paikkana paikallinen ala-aste, jossa ennenkin järjestelty kaikki kunnan suurimmat lanit. Yhteen näiden järjestäjistä ottanut yhteyttä, mutta toistaiseksi ilman vastausta. Tosiaan mitä tarvis ottaa huomioon tämmösiä järkkäiltäessä? Nukkuma-, saniteetti- ja ruokatilat yms kunnossa, lähinnä tekniikkapuolta yms.
 
Jokainen tuo koneen lisäksi oman jatkojohdon jossa vähintään kaikille omille laitteille paikka +1 tyhjänä jotta voi ketjuttaa. Oma nettipiuha (tarpeeksi pitkä). Jokaisella kuulokkeet. Lista etukäteen ladattavista peleistä, mutta varaa kuitenkin pari ulkoista levyä jossa kaikki ladattuna jos/kun joku kuitenkin unohtaa. Riittävästi hubeja yms. ja kenties yksi/useampi varalla. Tee selkeä tsekkilista osallistujille mitä pitää olla mukana, lakanoista, pyyhkeistä ja mukaan otettavasta ruoasta lähtien (jääkaappi voi olla rajallinen). Säännöt ruokailusta, tupakoinnista ja roskien käsittelystä sekä tietenkin alkoholista selkeästi kaikille kirjallisena etukäteen.
 
Jokainen tuo koneen lisäksi oman jatkojohdon jossa vähintään kaikille omille laitteille paikka +1 tyhjänä jotta voi ketjuttaa. Oma nettipiuha (tarpeeksi pitkä). Jokaisella kuulokkeet. Lista etukäteen ladattavista peleistä, mutta varaa kuitenkin pari ulkoista levyä jossa kaikki ladattuna jos/kun joku kuitenkin unohtaa. Riittävästi hubeja yms. ja kenties yksi/useampi varalla. Tee selkeä tsekkilista osallistujille mitä pitää olla mukana, lakanoista, pyyhkeistä ja mukaan otettavasta ruoasta lähtien (jääkaappi voi olla rajallinen). Säännöt ruokailusta, tupakoinnista ja roskien käsittelystä sekä tietenkin alkoholista selkeästi kaikille kirjallisena etukäteen.
Joo, kyseiset asiat on melkolailla hallussa. Eniten tarvitsisi tietoa sähköjen kannalta, sekä onko joku palomuurikone yms. pakollinen. Jos on, mitä kaikkea sille pitää tehdä, ja miten. Muuten tietokoneiden kanssa yms. pelannut jo kauan, mutta tuo palomuurihomma tms. ei oikein hoidossa.
 
Sähköpuolella kannattaa ehdottomasti jutella jollekkin alan asiantuntijalle, ja mielellään yrittää saada paikan päälle joku jolla on alan koulutusta ja kokemusta. 60+ osallistujaa laitteineen alkaa viemään sen verran virtaa että tuo pitää oikeasti suunnitella. Assyillä näyttäisi olevan budjetoitu 300W per osallistuja, joten jos heittää reilusti marginaalia päälle ja laskee 400W per osallistuja, niin yksinkertaistettuna virtaahan menee 400W/230V*60=~104A. Tuota ei saakkaan mistään seinissä olevista 16A schuko-pistorasioista, vaan tuohon tarvitsee useamman voimavirtapistorasian. Näitäkin löytyy eri kokoisia, 3x 16A, 32A, 63A, ja riippuu ihan kiinteistöstä kuinka läheltä itse lanitilaa mitäkin saa.

Käyttäjien jatkojohdoilla itse ketjuttaminen on nou nou, siellä on ties mistä paukkulangasta tehtyä maadoittamatonta kuolemanloukkua. Eli jokainen ottaa vain omille laitteilleen virran yhdestä pisteestä. Sinällään etäisyydet tuolla tuskin menevät sen verran pitkiksi että tarvitsisi sen kummemmin oikosulkuvirroista yms huolehtia kunhan kaikki on toteutettu järkevästi, mutta taas kerran kannattaa kysyä alan asiantuntijan mielipidettä

Lisäksi sähköjen kanssa tulee miettiä etukäteen vikatilanteet. Mitä jos jossain on liikaa kuormaa ja sulake laukeaa? Onko järjestelmä suunniteltu siten että siitä kärsii muutama viereinen kaveri vai puolet osallistujista? Entä jos tulee vaaratilanne ja sähköt pitää saada katkaistua? Ja verkkolaitteiden kanssa kannattaa miettiä mihin ne kytkee, jotta pienen vian sattuessa kaikilta ei katkea netti.

Niin ja kaikki pistorasiat joihin ei ole tarkoitus kytkeä käyttäjien laitteita, esim. verkkolaitteille tai tapahtumatekniikalle tarkoitetut, kannattaa teipata ja merkitä. Ihmiset nimittäin tökkäävät niihin puhelimen latureita, läppäreitä, kahvinkeittimiä ja ties mitä.


Jonkinlaista tapahtumatekniikkaa kannattaa lisäksi hankkia jo ihan yleisen viihtyvyyden vuoksi, paljon mukavampi olla kun musiikki raikaa ja on vähän värivaloa. Lisäksi helppo kuulutella jos on jotain yleistä tiedotettavaa. Näitä ei kannata itselleen lähteä ostamaan, sillä markalla saa markan laitteen, vaan kannattaa vuokrata asiansa osaavalta firmalta joka osaa kartoittaa ja kertoa mitä oikeasti tarvitsette.


Tässä joitain ajatuksia joiden pohjalta kannattaa jatkaa kehittelyä!
 
Pöytäkone palvelimeksi ja pelien asennustiedostot, päivitykset ja muut tiedostot sinne jakoon.
Omissa laneissa (liian) kauan sitten käytettiin paikallista DC++ serveriä tiedostojen jakoon porukan kesken ja sillä osallistujat pystyivät jakamaan omia juttujaankin muille. Samalla onnistui chatti yms.

Dedikoitu serverikone joka pyörittää peliservereitä paikallisesti. Olettaen että kavereiden kanssa pelaaminen on vielä lanien idea nykyään? :D

Paikkana on varmaan liikuntasali? Jossa lienee myös valkokangas? Tykiltä jotain videota pyörimään (kyllä sen arvaa, mitä siellä on klo 04->)
 
1) Tilat. Varmistakaa että saa ilmaiseksi tai riittävän halvalla. Ettei käy hykolaneja (Oon aika katkera Hyvinkään kaupungille, vaikken siellä olekkaan paljoa asioinut). Joissain tiloissa vaaditaan jotain outouksia, esim. EVTEK:issä Leppävaarassa oli loistavat lanit mutta suurin osa lipputuloista/budjetista meni koulun vaatiman vartijan palkkaamiseen, joka ei muuta tehnytkään kun istuskeli vartijakopissa.

2) Vakuutukset. Talkoovakuutus ja vastuuvakuutus järjestäjille. Lisäksi kutsussa pienellä präntillä tieto että jokainen osallistuja saa tarkistaa oman kotivakuutuksensa kattavuuden. Tää lohkaisee varmaan semmosen satasen tai pari.

3) Sähköt. Hohhohhoo, tämä on lemppariasiani, lanisähköt. Käytännössä tilapäissähköt SFS 6000-7-711. Hyvä mitoitusohje: max 24 tietokonetta 3x16 voimavirta / 8 tietokonetta per 1x16 vaihe, jos kyseessä 30mA vikavirtasuojatut 16A syötöt. Voisin paasata sähköistä vaikka mitä (oon ollu tekemässä sähköjä mm. Vectoramaan, Insomnioille, Assemblyille, Skynetteille, Altpartyille sekä kasaan pienempiä tapahtumia), mutta ehkä en paasaa. Lähtökohta on selvittää, mitä voimavirtoja on saatavilla, voin myöhemmin neuvoa miten siitä tilanteesta eteenpäin.

4) Reititys. Mitä internetyhteyksiä käytettävissä? Ehkä hyvä nyrkkisääntö on opetella pfSenseä ja hoitaa sillä reititys, pistää lähiverkon natin taakse. pfSensellä hoituu myös useampien wan-yhteyksien niputus jos tilanne on hankala. Käyttäjäkohtaisia limitterejä ja fq_codel sopivilla asetuksilla, niin tällä pääsee 60hlö laneilla jo pitkälle. Koneeksi riittää joku vanha i5 tai vastaava, siihen vaan asialliset verkkokortit kiini (jotka itse osaa juttuja, tyyliin vähänkin viisaammat inttelit). Voin myöhemmin luetella jotkui ihan ok lähtökohtasäädöt, mutta tarvinnen tietää että minkälainen nettiyhteys siellä olisi käytettävissä (onko porttiblokkeja jopa)

5) Kytkimet. Kannattaa pitää käyttäjäportit satasina, sillä saa gigasen rungon kestämään pitkälle. Kytkimiä saa sieltä täältä lainaankin laneja varten, kunhan tietää keneltä kysellä. Missäspäin maailmaa nää lanit olisvat?

6) Nukkuminen. Nukkumista varten 3 neliötä per kävijä, niin ei tule ahtaaksi. Pienempi määrä tilaa nukkumista varten voi tuotta hankaluuksia.

7) JV ja EA. Kannattaa olla vähintään yksi JV-kotin omaava hereillä kokoajan päivystämässä, lisäksi EA-kortillinen tai EA taidot omaava vähintään herätettävissä.

8) Screeni ja media. Töllö tai 1024x768 videotykki riittää oikeasti todella pitkälle. Joku läppäri kiini jossa powerpointkalvot rullamassa ruudulle. Kajareiksi riittää koulun bändikämpän siirrettävät pikkupurkit, tää ei oo mikään rokkikonsertti, nää on lanit. Jos screeniohjauksessa haluaa harrastaa niin reaby/infoscreen3

9) mitäs muuta.. unohdin. Oiskoha tuosta apua: http://seul.fi/wp-content/uploads/2017/08/tapahtumajarjestajan_kasikirja_uusi.pdf
 
Viimeksi muokattu:
Pöytäkone palvelimeksi ja pelien asennustiedostot, päivitykset ja muut tiedostot sinne jakoon.

Tämä mainitsemasi on kyllä niin mennyttä aikaa...
10) Nykyään kannattaakin tutustua seuraavaan projektiin: LanCache.NET ja lisäämään tuon esim pFsensellä lähiverkon reititykseen...
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 699
Viestejä
4 544 448
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom