Lämpötilan säätö taajuusmuuttajalla (6kW)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Eas
  • Aloitettu Aloitettu

Eas

Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
614
Onnistuukohan säätö suoraan taajuusmuuttajalla, kattilassa siis 3-vaihe vastus ja haluaisin ajaa tuota portaattomasti eikä termostaatin on-off toiminnolla.
Noissa on lisäksi säätimet monesti omasta takaa niin tarvitaan vain mittaustieto (lämpötilasta) ja setpointti jollakin potikalla.
 
Minkälaisesta tamusta tarkalleen ottaen on kyse? Tamun softastahan se on kiinni mitä sillä voi tehdä. On mahdollista ajaa esim. taajuus-, momentti-, jännite-, virta- tai juurikin teho-ohjeella.

edit: yksi ohjaustapa lisätty
 
Juu kattilassa olevaa vastusta meinasin ajaa, joten se on vakio 6kW 3 vaihe vastus.
Meinasin öljykattilaan ajaa aurinkopaneeleiden ylijäämäsähkön. Tarkoitus on mitata tuo paneelisähkö ja tarvittaessa ajaa sen verran vastuksille, sitten kun aurinko hiipuu niin antaa öljypolttimen huolehtia lämmöistä.
 
Riippuu taajuusmuuttajan ominaisuuksista, mutta enemmän tai vähemmän patentoimiseksi se menee...

Jos taajuusmuuttajan saa V/f -moodiin ilman mitään ihmeempää kuorman tarkkailua, niin kyllähän manuaalinen tehonsäätö sillä onnistuisi... Pelkkä vastushan ei taajuudesta välitä. Automaattinen lämpötilansäätö on vaikeampaa.
 
Kyllähän noissa on yksinkertaisimmissakin ainakin jonkinlainen U/f-riippuvuus, luultavasti enimmäkseen lineaarinen. Ehkä jopa muokattavissa. Vai meinasitteko, että sieltä tulee täydet jännitteet ulos vaikkapa 1Hz nopeudella? Voisi palaa moottorit aika nopsaan, olettaen että virtareserviä on mahdottomasti.
Touhun fiksuuteen en sitten kommentoi.
 
Jo ensimmäisessä viestissäni tuota tehonrajoitusta mainitsin kun usein se jäähdytys on se moottorin akselilla oleva ropelli. Toki jos moottori on ulkoisesti jäähdytetty niin 1Hz nopeuksillakin pystyy rajuja arvoja vetään. Mutta riittääkö toi U/f riippuvuuden säädöt niin ottaa sen taajuusmuuttajan datalehden kouraan ja ihmetteleen. Enemmin koittanut näitä muita ratkaisuja tässä ehdotella jotka enemmän kyseiseen asiaan sopivia kuin täysin väärinkäyttää taajuusmuuttajaa.

Toki jäähdytyskin, mutta myös se 1Hz pyörivän moottorin nimellisvuo vaatii sen 1/50 siitä jännitteestä vs. täydellä 50Hz. Vaikka siinä porsaassa olisi vaikka mikä ulkoinen jäähdytys, niin tuskin kestää ihmeitä, virta kun lähtee aivan holtittomasti lapasesta (jos siis joku tunari työntäisi sinne 1Hz/U_N). Siksi sieltä taajuusmuuttajasta tuleekin pienellä taajuudella myös pieni tehollinen jännite, eli lo and behold, se vastus lämpenee pienemmällä teholla.
Edelleen, kyseenalainen metodi, mutten nyt ihan kovinkaan tyhjentäväksi tuota alkuperäistä vastausta sanoisi. Jännite laskee, teho laskee. Puhe oli yksinkertaisista vehkeistä, jotka on periaatteessa vain U/f-rasioita.
 
Juu tuo logo on harkinnassa ja työmaalta on jäänyt poistona muutama Pt100 anturi laskeskelin että aloituspaketti ja muutama I/O moduuli tulisi maksamaan 700€.
Miten saisi edullisesti mitattua noita AC virtoja niin että voisi laskea LOGO:ssa milloin kannatta vastuksia ajella. Noita virtamuuntajia saa kiinasta kohtuu hintaan kai mutta mites se viestin skaalaus, nuo ammattilaispurkit on suolaisen hintaisia kun heti tulee 2-3 sataa per mittauspiiri lisähintaa.
Kelpaako tuolle LOGO:lle suora virtapiiri ulkoisella jännitelähteeltä, vai pitääkö siinä olla yhteiset maat, onkohan se mittaus siis syöttö vai miinus puolella? Toki tuohon taitaa mennä myös jännite joten sen voisi skaalata vastusjaolla kohtuullisen helposti.
 
Miksi termostaattiohjaus ei suoraan käy? Toisaalta jos et meinaa koskaan ajaa vastusta verkkosähköllä niin säädettävä DC-DC muunnin kuulostaisi järkevämmältä varsinkin kun aurinkokenno kuitenkin tuottaa DC:tä.
 
Haluaisin säätää tehon sitä mukaa mitä paneelit tuottaa ja siellä on ac-3 vaihe vastukset valmiina. toki sinne voi syötää DC tä eihän se vastus sitä tiedä mutta kun invertteri tekee kuitenkin AC:tä nin sitä voisi käyttää vaikka tyristori säätimellä että saa saman tehon kattilaan mikä paneeleista tulee.
Tottakai lämpötilan mukaan sitä pitää lopulta ajaa eli rajoittaa tarvittaessa.
 
Viimeksi muokattu:
Oon miettinyt, että saisiko tuollaisen ohjauksen tehtyä hyvin pienellä erillisellä paneelilla. Tämä erillinen olisi vain ohjaukseen.

Ainakun pienestä tulee tuottoa, niin tuottaa isotkin.

Sitten vain releen kautta sopivan kokoiseen vastukseen tai sitten ihan jokin säätyvä piiri jatkoksi. Oikein mitoitetulla vastuksella olisi varmasti yksinkertainen.
 
Oon miettinyt, että saisiko tuollaisen ohjauksen tehtyä hyvin pienellä erillisellä paneelilla. Tämä erillinen olisi vain ohjaukseen.

Ainakun pienestä tulee tuottoa, niin tuottaa isotkin.

Sitten vain releen kautta sopivan kokoiseen vastukseen tai sitten ihan jokin säätyvä piiri jatkoksi. Oikein mitoitetulla vastuksella olisi varmasti yksinkertainen.
photodiodilla siis :)
 
Luulisi nyt halvimmisa inverttereissä nimenomaan olevan U/f säätö. Analogiatuloon pikkupanelin jännite jolla säädetään taajuutta.
 
En lukenut kunnolla tuota vaconin ohjetta mutta toki alkupiste viritetään moottorikäytössä jotta saadaam momenttia sinne. Tässä AP:n tapauksessa alkupisteen taajuudet ja jännitetteet saa olla 0.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 844
Viestejä
4 548 950
Jäsenet
74 855
Uusin jäsen
Nåksuu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom