Läppärin akun lataus

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet' , aloittaja D5GT, 31.10.2017.

 1. D5GT

  D5GT

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  10.06.2017
  En keksinyt parempaakaan paikkaa...

  Uusi läppäri imee tunnissa 80% latauksesta, akku kestää normaalin työpäivän, mutta miten tota akkua pitäisi kohdella, että sen elinkaari olisi mahdollisimman pitkä? Jotain yleistä litium-polymer -akusta tuolla
  Litiumpolymeeriakku – Wikipedia

  Salaliittoteoria laskurista, jotka todennäköisemmin ovat olemassa - onko lataussyklien määrällä merkitystä ja onko lyhyt lataus samanlainen sykli kuin tyhjästä täyteen?

  Onko akulle ystävällisempää ladata lyhyemmissä pätkissä vai tyhjästä täyteen?

  Pitäisikö pyrkiä mahdollisimman harvoihin latauksiin vai ottaa tavaksi kerran päivässä esim. 80%

  Ja nyky latureiden kanssa voi sähköletkua pitää koko ajan kiinni, mutta onko siitä haittaa vai hyötyä akun kestolle?
   
  Viimeksi muokattu: 01.11.2017
 2. Kidov

  Kidov

  Viestejä:
  95
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Litiumpohjaisten akkujen lähes täytenä pitäminen rasittaa niitä enemmän kuin normaali syklittäinen käyttö batteryuniversity.comin mukaan. Toinen kuormittava tekijä on lämpötilä ja saman lähteen mukaan yli 30C lämpötila luokitellaan kuormittavaksi. Tältä pohjalta voisi päätellä, että monta lyhyttä latausta on parempi kuin yksi pitkä, sillä akku ei ehdi lämmetä lyhyen latauksen aikana niin paljoa.

  Käytän omissa Android laitteissani Battery Charge Limit nimistä ohjelmaa, jolla saa valita kuinka täydeksi puhelimen/tabletin akku ladataan. Olen asettanut omien laitteideni latauksen päättymään, kun akku on saavuttanut 80% varaustason. Muistelisin, että joskus ainakin jonkun kannettavavalmistajan tuotteessa olisi ollut mahdollista asetaa jokin varaustaso, jolloin lataus lopetetaan.(?)

  Litiumpohjaisia akkuja ei olisi hyvä purkaa myöskään täysin tyhjäksi. Epäilisin kuitenkin, että turha hifistely ei ole kannattavaa, jos kannettavaan on mahdollista vaihtaa uusi akku muutaman vuoden päästä.
   
 3. D5GT

  D5GT

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  10.06.2017
  Joo, jos asia olisi todella kriittinen niin varmaan meitä sivistettäisiin - ellei planned obsolescence (suunniteltu vanhentaminen) salaliittoon usko. Lataussykli laskuriin uskon, koska kaikella on joku mitoitettu käyttöikä ja akkujen osalta vanhenemisella voi olla jotain ei toivottujakin seurauksia. Li-ion akut ainakin kuolee luonnottoman nopeasti omien kokemusten mukaan, kun suorituskyky alkaa laskea.

  Semiviherpiiperönä pohtii tämänkin kaltaisia toissijaisia juttuja. Kiitos linkistä.

  Li-po akut ei vielä osuneet silmiin, mutta tuolta selkeä taulukko perusjutuista:
  Explaining the Do's and Don'ts of Battery Charging - Battery University
   
  Kidov tykkää tästä.