- Liittynyt
- 13.12.2016
- Viestejä
- 1 599
En uskalla heittää prosentteja, mutta taajuusvaste muodostaa joka tapauksessa hyvin suuren osan kuulokkeiden äänenlaadusta (ei välttämättä mitattu taajuusvaste, vaan se, joka toteutuu omassa päässä ja omilla korvilla). Siksi EQ on kaikkein tehokkain ja helpoin tapa hienosäätää tai jopa muuttaa ääntä. Jos unohdetaan mieltymyserot, ihmisen anatomia vaikuttaa jo niin merkittävästi etenkin ylätaajuuksien kuulemiseen, ettei tietty kuulokemalli voi millään olla optimaalinen kaikille. Jos EQ:n käyttäminen sopii omaan elämänkatsomukseen, sillä voi korjata kätevästi mahdolliset häiritsevät piirteet ja parantaa ilmaiseksi esimerkiksi jonkin edullisen kuulokemallin äänenlaatua.Sundaran avoimet ollu nyt noin vuoden melko vähäisellä käytöllä, pitäs taas jotain noillakin kuunnella kun alkaa pöly kertymään....akustista, livemusaa ja instrumentaalia lähinnä noilla tullu kuunneltua, oikeestaan mikään ei ole häirinny noissa.
Sitä en ole oikein ymmärtäny että pitää EQ:lla muokata soundia, äänen pitäs olla hyvä ilman mitään muokkauksia? jos vaan toistoketju on hyvälaatuinen.
Toisaalta tuunaaminen on aina lähtökohtaisesti valmistajan tehtävä, jolloin esimerkiksi kalliimpia kuulokkeita ei kannata ostaa, jos niiden ääni on valmiiksi ihan pielessä. Samaa periaatetta voidaan noudattaa perustellusti myös edullisempien kuulokemallien kohdalla, koska joillekin esimerkiksi 300 euroa on jo sellainen summa, jolla pitäisi saada valmiiksi hyvät kuulokkeet ilman omaa vaivannäköä. Jossakin vaiheessa harrastusta oppii kuitenkin arvostamaan myös kuulokkeiden erilaisuutta, eikä tavoitteena ole saada kaikista täysin yleispäteviä tai Harmanin tavoitekäyrän mukaisia. Harmanin käyrä on itseasiassa suunnattu ohjenuoraksi kuulokevalmistajille, eikä niinkään absoluuttiseksi totuudeksi hyvästä äänestä. Tältä osin kuulokkeiden käyttäjän ei kannatakaan fiksaantua siihen liikaa ainakaan, jos omat kuulokkeet eroaa Harmanin käyrästä paperilla vain muutaman desibelin siellä ja täällä. Jos ei äänessä tunnu olevan mitään vikaa, EQ:ta ei ole pakko käyttää.
Taajuuskorjaamisessa haasteeksi muodostuu aina se, että osittain epätarkkojen taajuusvastemittausten pohjalta tehty Harman-EQ ei välttämättä todellisuudessa osu ihan nappiin etenkään, jos oma kuulo poikkeaa vielä eri suuntaan mittauslaitteella aikaansaadusta vasteesta. Harmanin käyrä onkin melkolailla liikkuva maali, mutta jos taajuusvaste osuu muodoltaan edes sinne päin, kuulokkeet kuulostaa valtaosan mielestä hyvältä. Hifiman Sundarahan on hyvin lähellä sitä, mitä nyt lineaarinen bassontoisto ei välttämättä miellyttäisi bassomusiikin ystäviä.