Kysymyksiä sähkömiehille

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 037
Tällä kertaa en ole säätämässä itse mitään mutta haluaisin kuulla Ammattimiehiltä miksi kylppärin peilikaapin sisällä yläosassa oleva pistorasia on kytketty sammumaan kun valot sammuttaa? Mikä turvallisuussyy tuohon on? Olen asunut muutamissa kämpissä ja osassa on pistorasia toiminut vaikka valot kylppäristä sammutettu, ja osassa pistorasia ei ole toiminut jos valot ei ole päällä.
Liekö siihen mitään turvallisuussyytä vaan on vain käytännön syistä vedetty katkaisijan kautta ainoa kalusteelle tuleva vaihe. Samojahan on keittiön valaisinpistorasiayhdistelmissä usein kytketty seinäkatkaisijan kautta. Muutenhan joutuisi tekemään enemmän liitoksia ja käyttämään kalliimpaa kaapelia ja ehkä isompia rasioita ja liittimiä rasioissa.

En käsitä miten uuden asuntoni olohuoneen valo toimii. Kytkimessä on himmennin (pyöritettävä ja painettava) ja kaksi nappia. Kaikki napit "kiinni" johdoista mitattuna 54V, toinen kytkin "päällä" 74V ja molemmat päällä 141V ja jos himmentimestä painaa niin 230V. Miten voi olla että missään asennossa kattovalo ei ole virraton? Haluan vain on/off kun laitan älyvalon sinne.
Valaisinliitännälle usein tulee korkean impedanssin digimittarilla mitaten jonkin verran jännitettä "ylikuulumalla" jossain kohtaa saman kaapelin toisesta karvasta tai muuten viereisestä johtimesta vaikka se onkin virraton. Viimeksi muistaakseni huolimattomasti letkautin että indusoituen, mutta joku pedantisti heti korjasi että kyseessä on kapasitiivinen kytkeytyminen, niinkuin asia tietysti tällaisessa tilanteessa on.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 335
Liekö siihen mitään turvallisuussyytä vaan on vain käytännön syistä vedetty katkaisijan kautta ainoa kalusteelle tuleva vaihe.
Hmm, itse olen aina vain kuullut remonttimiehiltä (ei sähkäriltä) yms. että kyse on turvallisuussyy ja/tai se olisi pakollista niin tehdä. Just yks tuttu eläkkeellä tosin jo oleva remontti/rakennusmies (oma firma oli) myös antoi tuon turvallisuussyyn mutta ei tarkemmin osannut sanoa kun ei ole sähkömies itse.

Kerran yhdessä kämpässä jossa aikoinaan asuin, putkirempan yhteydessä peilikaapin pistorasia oli muutettu että sammuu valojen kanssa ja siitäkin kysyessä sanottiin, että pakko/turvallisuussyy. Ennen kuin tajusin, että tuollainen muutos oli tehty niin ehdin jo viemään kierrätykseen yhden parranajeluvehkeen kun luulin, että siitä oli akku ihan mäsä eikä latautunut enää kunnolla. Syyhän oli tietenkin se, että se lataili kytkettynä vain vähän silloin kun valot oli päällä (varmasti tuokin jo teki hallaa akulle). Se oli sellainen vehje jota piti ladata todella kauan, esim. yön yli.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 037
Hmm, itse olen aina vain kuullut remonttimiehiltä (ei sähkäriltä) yms. että kyse on turvallisuussyy ja/tai se olisi pakollista niin tehdä.
Myönnän että mutuilen edelleen. En ole sähköalan ammattilainen, joten en voi varmaksi sanoa, etteikö jokin tällainen turvallisuussyy voisi olla olemassa. Mitään järkevää syytä moiselle en heti keksi, paitsi käyttäjän vaihdettava lamppu(kaluste haluttaisiin pitää varmasti kokonaan virrattomana kun käyttäjä vaihtaa vaarallisessa ympäristössä loisteputkea, kierrekantaista polttimoa tms).

Sen sijaan yleisesti näitä on ihan käytännön syistä. Peilikaapin valaisinhan voi korvata tai täydentää kattovaloa, ja se halutaan kytkeä oven vierestä seinäkatkaisijalla. Eihän siellä kaapissa tai muussa peilivalossa välttämättä mitään pistorasiaa edes ole.
 

tavallinen viikari

2024
Tukijäsen
Liittynyt
04.04.2020
Viestejä
1 260
Tuota löytyy vaatimukset suihkuhuoneen pistorasian kytkemiseksi. Vikavirtasuojaus, kotelointiluokka ja suojaetäisyydet vesipisteisiin ovat määrättyjä --> Kylpy- ja suihkutilojen sähköasennukset - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Semmoista sääntöä, että pistorasian sähköt pitäisi katketa valaisinkytkimestä, ei ole. Semmoisella asennuksella säästää yhden johtimen materiaalikustannuksen ja niitä on ennen tehty noin, koska mitään akkulaitteita ei ole ollut olemassa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 335
Peilikaapin valaisinhan voi korvata tai täydentää kattovaloa, ja se halutaan kytkeä oven vierestä seinäkatkaisijalla. Eihän siellä kaapissa tai muussa peilivalossa välttämättä mitään pistorasiaa edes ole.
Tässä kämpässä on peilikaapissa ainoat valot kylppäriin (paitsi saunassa oma polttimo, jaetun valokytkimen toinen nappi). Eli peilikaapin päällä on joku varmaan loisteputki (en ole avannut suojaa ikinä vielä) ja kaapin alaosaan on upotettu 2 pientä G4-kantaista halogeenipolttimoa (nämä kuumenee aika paljon, lämmittää sitä peilikaapin alatasoa kaapin sisältäkin vähän ikävästi, varsinkin jos pitää pitää valoa yötä myöten päällä pistorasian käyttöä varten). Sisällä kaapissa katossa on suojakannellinen pistorasia jossa on vikavirtasuojakytkin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 334
Meillä taas oli ennen kylppäriremppaa juuri noin että pistorasiasta katoaa sähköt kun valon sammuttaa mutta nyt rempassa laitettiin sitten valoista erillinen pistorasia sekä pesukoneelle oma pistorasia joihin tulee sähköä vaikka valot sammuttaa. Mitään määräystä tuohon tosiaan ei ole ja kuten aiemminkin on jo mainittu niin tuolla pistorasian sammumisella valon kanssa on vaan säästetty aavistuksen verran.
 

0nanias

Make ATK Great Again
Liittynyt
03.09.2018
Viestejä
1 860
Sille peilikaapin pistorasian sähköjen häviämiselle ei ole muuta syytä kuin liian pieni johdinmäärä jakorasian ja peilikaapin välillä.
Jos siihen on vedetty vain 3x1,5S niin ei ole mahdollista saada sekä jatkuvaa (pr) että ohjattua (valo) vaihejohdinta.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
63
Tällä kertaa en ole säätämässä itse mitään mutta haluaisin kuulla Ammattimiehiltä miksi kylppärin peilikaapin sisällä yläosassa oleva pistorasia on kytketty sammumaan kun valot sammuttaa? Mikä turvallisuussyy tuohon on? Olen asunut muutamissa kämpissä ja osassa on pistorasia toiminut vaikka valot kylppäristä sammutettu, ja osassa pistorasia ei ole toiminut jos valot ei ole päällä.
Myös asunnon valmistumisaika vaikuttaa asiaan.
Vanhemmissa asunnoissa ( -60 ja -70 luvulla rakennetut) oli kylppärin peruskalustuksena käsienpesualtaan yllä oleva peili avonaisella lasihyllyllä. Tämän yläpuolella oli pallokupuvalaisin. Pesukoneelle oli oma erillinen maadoitettu pistorasia.

Valaisimeen tuli vain vaihe ja nolla. Myöhemmin siihen käsienpesualtaan ylle on sitten omatoimisesti asennettu valaisimellisia peilikaappeja, ensin ilman pistorasiaa olevia ja myöhemmin kera pistorasian. Jos silloin on ymmärretty pistorasian maadoituksesta jotain, niin se on tehty nollaamalla, kun keviä ei ole ollut.

Tässä peilikaapin pistorasiassa "kaikki" laitteet ovat kuitenkin toimineet myös maadoittamattomina, eli kaksoiseristetyt hammasharjat, partakoneet, hiustenkuivaimet yms.

Jos se nollaaminen on tehty väärin, ei sitäkään normaalikäytössä ole huomattu. Mutta kuten aiemmin täällä kerroin, putkimies maadoitetun putkirassin kanssa menettää kyllä henkensä...

Eli vanhemmissa asunnoissa kylppärin sähkö peilikaapille tulee yleensä valokytkimen kautta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 335
Eli vanhemmissa asunnoissa kylppärin sähkö peilikaapille tulee yleensä valokytkimen kautta.
'85 rakennettu tämä nykyinen talo. Täällä on ilmeisesti aina ollut niin, että valokytkin sammuttaa pistorasian.. ainakin parisenkymmentä vuotta (sen mukaan milloin edellinen kylppäriremppa on tehty ennen muuttoani tänne).
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
167
Asun 70-luvulla valmistuneessa OKT:ssa, jolloin vielä sähköt putkitettu,
Vedinkin rasialta yhden johtimen lisää että saatiin hammasharjat latautumaan
 
Liittynyt
08.11.2018
Viestejä
1 005
sitä juuri, ML-johdot putkessa.

Putkitetaanko uudet OK-talot, vaikka MMJ:tä vedetään.?
Ei.

Jos on järkeä päässä. Valitettavasti normaali tapa on säästää kaikessa toiminnallisessa, jotta voidaan käyttää rahat vessan laattoihin.
MMJ putkeen on kyllä suurimmaksi osaksi rahan tuhlaamista. Normi putkeen ei sen yhden MMJ:n lisäksi mahdu oikein mitään muuta. Suuremmat putket taas maksaa lisää.

Niiiiiiin vähän tulee tavalliselle tallaajalle tarvetta, tai edes mieleen, että sinne putkiin mahdollisesti voisikin jotain lisätä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 037
Saattaa se noinkin olla. Itse kyllä arvostaisin valtavasti, jos jotain olisi mahdollista lisätäkin edes kerrosten välillä ja suunnilleen joka huoneen lähelle putkea pitkin. Tiedostan kyllä, ettei MMJ:llä ahtaasti täytettyihin välttämättä saa mitään.

Arvostan myös valtavasti sitä, ettei eristeen seassa mene kaapeleita sellaisenaan missä sattuu, eikä yhtään haittaa jos seinillä on pintavetoja. Toisilla taas on eri prioriteetit. Yleiskaapeloinnin käsite tuntematon, rakenteiden laadulla ei väliä, pistorasioita saa olla liian vähän ja siistit pintavedot muka rumia ja halvan näköisiä. Sitten sisustetaan asunto samanlaiseksi sairaalan vessaksi kuin kaikilla muillakin ja liimataan pari mietelausetarraa valkoisiin seiniin.
 
  • Tykkää
Reactions: mti
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 877
Ei kai putkille ole tarvetta - ainkaan kunnes niille on sitten tarvetta. Ihan kuten yleiskaapeloinnille jne. ei ole tarvetta, kunnes on tarvetta.

Ei ole 1 tai 2 kertaa, kun tässäkin omakotitalossa olisi ollut käyttöä putkille tarpeisiin, joita rakennusvaiheessa ei ollut mahdollista ennakoida. Viimeisin tarve esim. ILP, olisipa kiva, kun olisi voinut kiskaista vähän paksumman kaapelin putkeen, että olisi saanut 16 A sulakkeen taakse 10 A sulakkeen sijasta, nyt menee aika hilkulle, kun on vähän muutakin laitetta ko. sulakkeen takana. Onneksi on kuitenkin riittänyt, mutta samasta ILP:iä varten asennetusta ulkopistorasia olisi kyllä ollut kiva käyttää puutarhakoneita, nyt ei vaan riitä sulake, joutuu käyttämään roikkaa.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
339
Itse ainakin vedin putkilla sähköjohdot (ML) kun rakensin. Ei tullut edes mieleen vetää MMJ:llä.
 
Liittynyt
08.11.2018
Viestejä
1 005
Ei kai putkille ole tarvetta - ainkaan kunnes niille on sitten tarvetta. Ihan kuten yleiskaapeloinnille jne. ei ole tarvetta, kunnes on tarvetta.

Ei ole 1 tai 2 kertaa, kun tässäkin omakotitalossa olisi ollut käyttöä putkille tarpeisiin, joita rakennusvaiheessa ei ollut mahdollista ennakoida. Viimeisin tarve esim. ILP, olisipa kiva, kun olisi voinut kiskaista vähän paksumman kaapelin putkeen, että olisi saanut 16 A sulakkeen taakse 10 A sulakkeen sijasta, nyt menee aika hilkulle, kun on vähän muutakin laitetta ko. sulakkeen takana. Onneksi on kuitenkin riittänyt, mutta samasta ILP:iä varten asennetusta ulkopistorasia olisi kyllä ollut kiva käyttää puutarhakoneita, nyt ei vaan riitä sulake, joutuu käyttämään roikkaa.
Herää heti kysymys. Miksi alunperin on edes pistorasioita laitettu 10A/1,5mm2? Mahtaako olla joku 70-80-luvun kämppä?

Yleisesti (kait? Edelleenkään en ole luvallinen sähkäri) valot 10A/1,5mm2, ja pistorasiat 16A/2,5mm2.

Edit: Ja sitten 25A/6mm2 ja 35A/10mm2 jne. Noissa pitää alata jo laskemaan vähän kaapelin pituutta ja oikosulkuvirtoja tjsp. jne.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 866
Herää heti kysymys. Miksi alunperin on edes pistorasioita laitettu 10A/1,5mm2? Mahtaako olla joku 70-80-luvun kämppä?

Yleisesti (kait? Edelleenkään en ole luvallinen sähkäri) valot 10A/1,5mm2, ja pistorasiat 16A/2,5mm2.
On tuo 10A pistorasioille muualla kuin keittiössä ollut hyvin yleinen vielä 90 luvulla ja vähän sen jälkeenkin.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 877
Herää heti kysymys. Miksi alunperin on edes pistorasioita laitettu 10A/1,5mm2? Mahtaako olla joku 70-80-luvun kämppä?

Yleisesti (kait? Edelleenkään en ole luvallinen sähkäri) valot 10A/1,5mm2, ja pistorasiat 16A/2,5mm2.

Edit: Ja sitten 25A/6mm2 ja 35A/10mm2 jne. Noissa pitää alata jo laskemaan vähän kaapelin pituutta ja oikosulkuvirtoja tjsp. jne.
Säästetty muutama euro rakennuskustannuksissa varmastikin. Talo ihan 2000-luvulta, "isojen tilojen", kuten olohuoneen, pistorasiat on 2,5 neliön kaapelilla ja 16 A sulakkeilla, mutta pienemmän tilat, kuten porstua, on 1,5 neliön kaapelilla ja täten 10 A sulakkeella. Varmastikin ajateltu, että eihän kukaan nyt sentään porsuasta halua ottaa sellaisia tehoja irti, että pitäisi olla 16 A nalli - kunnes haluaa, porstua oli ainoa järkevä paikka, mistä sai ketjutettua sähköt ja vietyä seinän läpi ulkoyksikölle.

Tätä just tarkotin, millekään ei ole tarve, kunnes on. Tarpeita on etukäteen hyvin hankala nähdä, sen vuoksi olisi kiva, että yleiskaapelointi on tehty, vaikkei sille tarvetta olisi rakennusaikana nähtykään (tänne muuten jännä kyllä on, kiitos siitä rakennuttajalle), pistorasiat olisi 2,5 neliön kaapelilla ja jos ei ole, niin olisi edes putkissa, jotta voi myöhemmin vaihtaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.03.2019
Viestejä
27
Vähän erilainen kyssäri - ei tällä kertaa asennuksista vaan tilapäisestä sähköjen vetämisestä. Olisi mahdollisuus ottaa bändikeikalle mukaan ~2kW vanhoja valoja. Ongelmana kuitenkin se, että äänentoistovermeiden ilmoittama yhteen laskettu teho on luokkaa 2kW ja savukone on siihen päälle 1,5kW. Nuo savut + parit ledivalot + äänentoisto ovat menneet ihan kiltisti 16A nallin perässä, mutta noita perinnevaloja ei siihen saa ainakaan varmasti lisäksi.

En ole saanut ainakaan vielä ennakkotietoa tuleeko lavalle voimavirtaa, jonka voisi haaroittaa 3*sukoksi tällaisella adapterilla. Jos se ei ole mahdollista onko ok vetää toisesta huoneesta toisen sulakkeen takaa jatkojohdoilla noille perinnevaloille sähköt? Sen verran tiedän että maadoittamattomiin huoneisiin ei ole saanut vetää maadoitettuja pistokkeita jatkojohdolla, mutta mikäs on tilanne jos kummassakin huoneessa on maadoitetut pistokkeet? Nopealla pohdinnalla ainoa vaaratilanne jonka onnistun keksimään on se että sähköasennuksessa olisi onnistuttu jotenkin vetämään toisessa huoneessa vaihe ja maa yhteen, mutta järki sanoo että on parempi varmistaa asia sähköjä työkseen tekevältä eikä luottaa omaan päättelyyn.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
653
Paljonkohan kustantaisi jos ottaisi sähkärin vaihtamaan yhden tällaisen vanhan lampun esimerkiksi lediin
IMG_20210930_095228.jpg

sekä sitten vaihtamaa noin 5 lamppun katkaisijat uusiin (onko toi sellainen työ minkä voisi itse hoitaa:hmm:?).

IMG_20210930_095603.jpg

sekä pyytäisi 4 shelly releen asennusta led lamppuihin, jotta ne saadaan automaation piiriin

1632985304781.png
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
653
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
321
Jos lampun katkaisijat vaihtaa uusiin, riittääkö pelkät muovien vaihdoit vai pitääkö se "tekniikka" katkaisioijen takana vaihtaa myös?

Esimerkkinä multa löytyy tälläinen kytkin


Eli voiko ostaa pelkän tälläisen ja säästää
Kytkimen vipu ABB Impressivo 1786-84P 1-osainen valkoinen
vai pitääkö ostaa se kokonaisena?
Kytkin 6 ABB Impressivo 1066-84P valkoinen

Miten sitten pistorasiat, sama homma?
Muovit voi vaihtaa jos ovat samaa sarjaa kuin uudet. Muuten menee koko paketti vaihtoon
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
Jos lampun katkaisijat vaihtaa uusiin, riittääkö pelkät muovien vaihdoit vai pitääkö se "tekniikka" katkaisioijen takana vaihtaa myös?

Esimerkkinä multa löytyy tälläinen kytkin


Eli voiko ostaa pelkän tälläisen ja säästää
Kytkimen vipu ABB Impressivo 1786-84P 1-osainen valkoinen
vai pitääkö ostaa se kokonaisena?
Kytkin 6 ABB Impressivo 1066-84P valkoinen

Miten sitten pistorasiat, sama homma?
Riippuu sarjasta. ABB:n Jussi-sarjan vipujen ja peitelevyjen tilalle käy suoraan Impressivo-sarjan vivut ja peitelevyt, kun niissä on rungot täysin samat. Tuo lieneekin ainoa tapaus, missä riittää pelkkä muoviosien vaihto. Ehkä Schneiderin Articin tilalle voi käydä Exxact-muovi, mutta siitä en ole varma.

Varmaa on ainakin, että eri merkkiset ei käy ristiin. Eli lähtökohtaisesti menee koko kaluste vaihtoon.
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
653
Muovit voi vaihtaa jos ovat samaa sarjaa kuin uudet. Muuten menee koko paketti vaihtoon
Riippuu sarjasta. ABB:n Jussi-sarjan vipujen ja peitelevyjen tilalle käy suoraan Impressivo-sarjan vivut ja peitelevyt, kun niissä on rungot täysin samat. Tuo lieneekin ainoa tapaus, missä riittää pelkkä muoviosien vaihto. Ehkä Schneiderin Articin tilalle voi käydä Exxact-muovi, mutta siitä en ole varma.

Varmaa on ainakin, että eri merkkiset ei käy ristiin. Eli lähtökohtaisesti menee koko kaluste vaihtoon.
Nykyiset kytkimet ovat aika vanhoja ja olisi tarkoitus hankkia noita Imperssivo sarjan vipuja ja peitelevyjä joten omassa tapauksessa pitää ostaa siis koko setti.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 504
Pihavalaisinta pitäisi siirtää pari metriä sivuun pihalla.
Kuvassa rastin osoittamaan paikkaan.

Miten johdon kanssa kannattaa menetellä?

Kaivanko kokonaan ylös, syöttö tullee todennäköisesti "oikeasta" suunnasta eli rakennuksesta päin.
Eli siirto voisi onnistua ilman liitoksia. Kuinka syvällä kaapelit kulkee maassa?

Toinen vaihtoehto olisi upottaa maahan rasia ja jatkaa maakaapelilla.
Saako noin tehdä ja onko olemassa rasioita jotka kestää upotettuna maahan?

Kiitos jos joku jaksaa neuvoa.
(Ja kyllä, varsinaisen kytkennän tulee tekee ihan sähkäri, teen itse vaan noi kaivuu ym. hommat)

IMG_20211003_160906_Greatness.jpg
 
Liittynyt
17.10.2017
Viestejä
58
Pihavalaisinta pitäisi siirtää pari metriä sivuun pihalla.
Kuvassa rastin osoittamaan paikkaan.

Miten johdon kanssa kannattaa menetellä?

Kaivanko kokonaan ylös, syöttö tullee todennäköisesti "oikeasta" suunnasta eli rakennuksesta päin.
Eli siirto voisi onnistua ilman liitoksia. Kuinka syvällä kaapelit kulkee maassa?

Toinen vaihtoehto olisi upottaa maahan rasia ja jatkaa maakaapelilla.
Saako noin tehdä ja onko olemassa rasioita jotka kestää upotettuna maahan?

Kiitos jos joku jaksaa neuvoa.
(Ja kyllä, varsinaisen kytkennän tulee tekee ihan sähkäri, teen itse vaan noi kaivuu ym. hommat)

Muusta en osaa sanoa, mutta tällä on varmaankin halvin tehdä tarvittaessa jatkos:

 
Liittynyt
06.01.2017
Viestejä
215
Jos tuuri käy että kaapeli tulee oikeasta suunnasta että ei jatkoja tarvitse niin :thumbsup:
Syvyyttä mahdoton sanoa, jotkut kaivaneet kaapelit sinne 70cm syvyyteen ja jotkut jättävät nurmen alle. Riippuu ihan siitä kaivajasta kun kaapelit tontin sisäiset vedot mutta tuskin kovin syvällä, lapion lavan verran ehkä.

Jatko ihan pienellä geelijatkolla jossa liittimet yms mukana tai joku kalvorasia mihin sitten guroflexit sisälle.
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
2x36W T8 -loisteputkivalaisimen elektroninen liitäntälaite hajosi ja ajattelin, että rungon voisi hyödyntää, kun ohittaa liitäntälaitteen ja vaihtaa LED-putkiin.

Minkälaiset putket pitää olla, että niille voi syöttää suoraan 230V? Pitääkö ne olla magneettisella kuristimella varustetulle valaisimelle vai elektroniselle liitäntälaitteella varustetulle valaisimelle tarkoitetut putket, kun koko liitäntälaite/kuristin ei jää käyttöön?

Ja nämähän tarvitsevat syötön vain toiseen päähän, eli toisen pään kannat jäävät vain pidikkeiksi?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 504
2x36W T8 -loisteputkivalaisimen elektroninen liitäntälaite hajosi ja ajattelin, että rungon voisi hyödyntää, kun ohittaa liitäntälaitteen ja vaihtaa LED-putkiin.

Minkälaiset putket pitää olla, että niille voi syöttää suoraan 230V? Pitääkö ne olla magneettisella kuristimella varustetulle valaisimelle vai elektroniselle liitäntälaitteella varustetulle valaisimelle tarkoitetut putket, kun koko liitäntälaite/kuristin ei jää käyttöön?

Ja nämähän tarvitsevat syötön vain toiseen päähän, eli toisen pään kannat jäävät vain pidikkeiksi?
Ledvance/osram "substitube" putkia voi jos muistan oikein käyttää liitäntälaitteella sekä ilman
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
Ledvance/osram "substitube" putkia voi jos muistan oikein käyttää liitäntälaitteella sekä ilman
Näiden magneettisella kuristimella ja sytyttimellä varustettuihin valaisimiin tarkoitettujen putkien, joiden mukana tulee se sytyttimen paikalle tuleva oikosulkupala, tiedoissa lukee "ei sovellu elektronisella liitäntälaitteella varustetuille", niin soveltuuko kuitenkin, jos se elektroninen liitäntälaite on ohitettu?
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 877
Minkälaiset putket pitää olla, että niille voi syöttää suoraan 230V? Pitääkö ne olla magneettisella kuristimella varustetulle valaisimelle vai elektroniselle liitäntälaitteella varustetulle valaisimelle tarkoitetut putket, kun koko liitäntälaite/kuristin ei jää käyttöön?

Ja nämähän tarvitsevat syötön vain toiseen päähän, eli toisen pään kannat jäävät vain pidikkeiksi?
Emt. kaikki Puuilosta, Biltemasta jne. ostamani putket on käynyt suoraan 230V syöttöön. Mukana niissä on ollut dummy sytyttimet eli varmaan magneettisille kuristimille tarkoitettu, jos ei suoraa syöttöä laita, elektronisissahan ei ole sytytintä.

Toiseen päähän on tullut 230V ja toinen pää on oikosulussa, eli iloisesti pamahtaa jos putken laittaa vahingossa väärin päin. Tietty käyttöohjeista varmistettava.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 877
Näiden magneettisella kuristimella ja sytyttimellä varustettuihin valaisimiin tarkoitettujen putkien, joiden mukana tulee se sytyttimen paikalle tuleva oikosulkupala, tiedoissa lukee "ei sovellu elektronisella liitäntälaitteella varustetuille", niin soveltuuko kuitenkin, jos se elektroninen liitäntälaite on ohitettu?
Siitä valaisimestahan sopii riipiä kaikki rojut ja piuhat irti, putken toiset päät vaan kytkee sokeripalaan johon syöttökin tulee. Eihän se valaisin sen jälkeen ole enää magneettisella eikä elektronisella kuristimella, se on vain led käyttöön.

Kai paketissa tai ohjeissa lukee että käyhän putki varmasti suoraan syöttöön, mutta kuten sanottu, so far kaikki on käynyt.

Edit: Viimeisimmäksi laitoin tällaiset putket: LED teho-loisteputki G13 18W 4000K 2450 lm 1200 mm | Motonet Oy
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
Emt. kaikki Puuilosta, Biltemasta jne. ostamani putket on käynyt suoraan 230V syöttöön. Mukana niissä on ollut dummy sytyttimet eli varmaan magneettisille kuristimille tarkoitettu, jos ei suoraa syöttöä laita, elektronisissahan ei ole sytytintä.

Toiseen päähän on tullut 230V ja toinen pää on oikosulussa, eli iloisesti pamahtaa jos putken laittaa vahingossa väärin päin. Tietty käyttöohjeista varmistettava.
Välittääkö nuo L - N -napaisuudesta, eli pitääkö se putki lyödä myös siinä suhteessa oikein päin? Ja miksi toisen pään kantaa edes kannattaa edes oikosulkea, vai meinaatko, että putken toinen pää on oikosulussa?
 

Lyd

Liittynyt
13.04.2017
Viestejä
132
Välittääkö nuo L - N -napaisuudesta, eli pitääkö se putki lyödä myös siinä suhteessa oikein päin? Ja miksi toisen pään kantaa edes kannattaa edes oikosulkea, vai meinaatko, että putken toinen pää on oikosulussa?
Toimenpide menee näin: Kuristin ohitetaan yhdistämällä siihen menevät johdot ja mahdollinen konkka poistetaan käytöstä (älä yhdistä näitä, vaan erikseen irti, wagot päihin), jonka jälkeen putken mukana tulevat sytkät paikalleen ja putki paikalleen. Sit merkintä valaisimeen että "vain LED-putkille" tms. näkyvälle paikalle, koska ihminen unohtaa, talon seuraava omistaja saa ilmaisia loisteputkia, Joku Muu™ tekee jne. Ja vastuu tästä kaikesta on sitten tekijällä.

Kun se on kerran LED, niin se putki käyttää sähköä vain toisesta päästä, ei molemmista päistä. Tästä ei asentajan tarvitse välittää, kunhan valaisimesta ei "riipi kaikkia rojuja ja piuhoja irti..." ja sotke sitä hommaa turhaan.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 877
Välittääkö nuo L - N -napaisuudesta, eli pitääkö se putki lyödä myös siinä suhteessa oikein päin? Ja miksi toisen pään kantaa edes kannattaa edes oikosulkea, vai meinaatko, että putken toinen pää on oikosulussa?
Ei siis itse pidä oikosulkea ei missään nimessä, vaan se on valmiiksi oikosulussa niissä putkissa. Liittyy siihen, että ne putket toimii myös ilman uudelleenjohdotusta kuristimen läpi, silloinhan johdotukset ovat paljon monimutkaisemmat, ei syötetä vain yhteen päähän 230V.

Itse en hahmota miten on muka homman sotkemista kytkeä putkelle toiseen päähän nätti suora syöttö lyhyillä valmiilla piuhoilla vs. jättää valaisimeen turhaa elektroniikkaa ja/tai parsia piuhat kasaan wagoilla jne, mutta samapa tuo, kunhan tekee ohjeiden mukaisesti ja merkitsee lampun oikein. Kai tuossa se etu tosiaan on, että voi laittaa putken kummin päin tahansa ja homma toimii. Tässä Sylvanian dokkarista kytkentävaihtoehtoja (https://www.sylvania.fi/images/pdf/T8_LED-putkien_kytkentäohje.pdf), kuva varmaan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

1633601899025.png
 

Lyd

Liittynyt
13.04.2017
Viestejä
132
Ongelma on juurikin se että pitää hahmottaa mitä seuraavaksi tapahtuu kun ei niin sähkötaitoinen menee siihen valaisimeen vaihtamaan putkea. "Miksei tää syty?" ja putki takuuseen on sieltä kivasta päästä vaihtoehtoja. Siksi helpompaa vaan tehdä tuo wago-ohitus, jättää ne hilut sinne ja merkitä se valaisin hyvin. Se turha elektroniikka ei siellä häiritse kuin asentajan mieltä :D
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 877
Ongelma on juurikin se että pitää hahmottaa mitä seuraavaksi tapahtuu kun ei niin sähkötaitoinen menee siihen valaisimeen vaihtamaan putkea. "Miksei tää syty?" ja putki takuuseen on sieltä kivasta päästä vaihtoehtoja. Siksi helpompaa vaan tehdä tuo wago-ohitus, jättää ne hilut sinne ja merkitä se valaisin hyvin. Se turha elektroniikka ei siellä häiritse kuin asentajan mieltä :D
No varmaan näin se on jos jollekulle muulle tekee. Itseäni häiritsee kaikki "ylimääräinen" ohitettu elektroniikka ja ylimääräiset piuhat, jos niille ei ole tarvetta (mutta eihän ne tosiaan ulospäin juuri näy, ei käytännön merkitystä). Siksi olen omat putket laittanut suoralla syötöllä toisesta päästä ja merkinnyt tarroilla. Jos joku joskus tämän talon ostaa ja merkinnöistä huolimati ihmettelee, miksi putket ei syty / miksi sulake kärähti, niin sietääkin maksaa tyhmyysveroa sähkärille, jonka kutsuu käymään...
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
Toimenpide menee näin: Kuristin ohitetaan yhdistämällä siihen menevät johdot ja mahdollinen konkka poistetaan käytöstä (älä yhdistä näitä, vaan erikseen irti, wagot päihin), jonka jälkeen putken mukana tulevat sytkät paikalleen ja putki paikalleen. Sit merkintä valaisimeen että "vain LED-putkille" tms. näkyvälle paikalle, koska ihminen unohtaa, talon seuraava omistaja saa ilmaisia loisteputkia, Joku Muu™ tekee jne. Ja vastuu tästä kaikesta on sitten tekijällä.

Kun se on kerran LED, niin se putki käyttää sähköä vain toisesta päästä, ei molemmista päistä. Tästä ei asentajan tarvitse välittää, kunhan valaisimesta ei "riipi kaikkia rojuja ja piuhoja irti..." ja sotke sitä hommaa turhaan.
Ei tässä ole kuristinta ja sytkää, vaan elektroninen liitäntälaite, jonka revin jo pois ja haaroitin Wagoilla molempien putkikantojen toisiinpäihin L ja N, ja toiset päät jätin kytkemättä.
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
Setuppi on nyt tämä:
16336047593903655103791777288006.jpg


Ja toisen pään kantojen kaikki johdot irrotettu kokonaan.

Ja putkeen kun on merkitty L ja N, niin pitääkö putki siis onnistua pyörittämään tuonne niin päin, että L:ään tulee L ja N:ään N, vai onko väliä?
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
1 877
Mihin tuossa edes noita wagoja tarvitaan, laittaa vaan putken kantojen piuhat suoraan sokeripalaan? No nyt tietty disclaimer että en tiedä saako niin tehdä määräysten mukaan, yhden ruuvin alle useampi johto, kun itselläni sattunut aina olemaan sellaiset liittimet valaisimissa, että niissä on ollut paikat suoraan useammalle piuhalle, joku varmaan kertoo tämän. Ja ei kyllä ole merkitystä L:n ja N:n kanssa, muutenhan aina saisi johdottaa valaisimen uusiksi, jos putkessa onkin eri päin L ja N (ja niissähän on)...
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
Mihin tuossa edes noita wagoja tarvitaan, laittaa vaan putken kantojen piuhat suoraan sokeripalaan? No nyt tietty disclaimer että en tiedä saako niin tehdä määräysten mukaan, yhden ruuvin alle useampi johto, kun itselläni sattunut aina olemaan sellaiset liittimet valaisimissa, että niissä on ollut paikat suoraan useammalle piuhalle, joku varmaan kertoo tämän. Ja ei kyllä ole merkitystä L:n ja N:n kanssa, muutenhan aina saisi johdottaa valaisimen uusiksi, jos putkessa onkin eri päin L ja N (ja niissähän on)...
Olisihan ne voinut sokeripalaan suoraan kytkeä joo, mutta jotenkin siistimpi ja asiallisempi noin. Tai sitten vaihtaa sokeripalan juuri sellaiseen jousikuormitteiseen valaisinliittimeen, johonkin tällaiseen, jos oikein jaksaa hifistellä:
adels_lk980__01_3_SK_B.jpg


Tarroitus vielä ja homma bueno.
 
Liittynyt
11.12.2018
Viestejä
809
Mihin tuossa edes noita wagoja tarvitaan, laittaa vaan putken kantojen piuhat suoraan sokeripalaan? No nyt tietty disclaimer että en tiedä saako niin tehdä määräysten mukaan, yhden ruuvin alle useampi johto, kun itselläni sattunut aina olemaan sellaiset liittimet valaisimissa, että niissä on ollut paikat suoraan useammalle piuhalle, joku varmaan kertoo tämän. Ja ei kyllä ole merkitystä L:n ja N:n kanssa, muutenhan aina saisi johdottaa valaisimen uusiksi, jos putkessa onkin eri päin L ja N (ja niissähän on)...
Itse asiassa vielä yksinkertaisemmanhan tästä saa, kun kytkee vain kannat rinnan ja syöttö vain toiselle kannoista, koska kannoissahan on paikat kahdelle johtimelle per napa, niin ei tarvitse sokeripalaankaan yhden ruuvin alle kahta johdinta.

16336138115951656312909370221363.jpg

16336138663456291699907849800863.jpg

16336138958875994671298156640374.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 122
Tarvitseeko wc:n peilikaapin päälle asennettava valolippa tai led muuntaja vikavirtasuojan? Peilikaapin vieressä pistorasioissa sellaiset ovat. Wc:ssä on käsisuihku lavuaarissa, mutta ei varsinaista suihkua. Jos sähkäri asentaa vaihtovirtapuolen, niin saanko itse tehdä esim. led listan peilikapin alle? IP44 luokitellut valot, listat ja muuntajat oli tarkoitus hankkia.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 511
Viestejä
4 164 731
Jäsenet
70 418
Uusin jäsen
NKoo

Hinta.fi

Ylös Bottom