Kuvien näkyminen eri laitteissa ja paperilla

Liittynyt
27.03.2018
Viestejä
787
Hei

Uudeksi harrastukseni olen ottanut ristikoiden kuvituksen. Siihen liittyy paha testausongelma. Ristikot näytetään yleensä paperilla, mutta teen kuvat digitaalisesti.

Miten yksityiskohtaisia detaljeja voi ristikkoon laittaa, on tietokoneella ja tablet-laitteella vaikea arvioida.

Ristikon ruutukoko paperilla on yleensä 1,0×1,0 cm. Mutta kun tekee kuvaa tablet-laitteella (1920x1200px), tablet laitteen näytön tarkkuus todennäköisesti aiheuttaa sen, että 1,0×1,0 kokoisena näkyvä kuva on siinä tarkempi kuin paperilla.

Demoristikko näkyy tablet-laitteella ilman suurentamista siten, että ruutukoko on n. 0,85×0,85cm. 0,5×0,5 cm korkuinen henkilön puolivartalokuva näkyy siinä n. 0,4cm korkuisena. Siitä erottaa juuri ja juuri henkilön kasvonpiirteet.

Sormilla kuvaa saa suurennettua 1,0×1,0 ruutukokoon. Pienimmät kasvonpiirteet erottuvat vaivoin.

Missään kohdin kasvonilmeillä ei ole merkitystä ratkaisusanan kannalta, mutta erottuvuus edellyttäisi vahvempaa viivaa eli suhteessa kasvojen kokoon reilusti ylipaksua viivaa. Vahvempi viiva puolestaan saa kuvan helposti ”tukkoon”.

Jos haluan n. 0,85×0,85cm tablet-laitteella näkyvää ruutukokoa vastaavan erottuvuuden tietokoneen näytölläni, pitää näyttöä suurentaa arvoon 140%. Tällöin ruutukoko on n. 1,25×1,25cm ja 0,5cm korkuiseksi tarkoitettu kuva näkyy 0,6 cm kokoisena.

Jotta kuva vastaa tarkkuudeltaan tablet-laitteen n. 1x1cm ruutukokoa, kuvaa pitää suurentaa 160%, jolloin ruutukoko on n. 1,5×1,5cm ja 0,5cm korkuiseksi tarkoitettu kuva näkyy n. 0,7cm korkuisena. Näytön ”tarkkuus” on 900×1600 pikseliä.

Ei kukaan osaisi arvioida, mikä olisi sopiva näytöllä vertailtava ruutukoko paperiversion 1x1cm ruutukokoon nähden tablet-laitteellani ja tietokoneeni näytöllä.

Tässä demoristikko, jossa testailin asiaa tablet-laitteellani ja tietokoneellani:

Asiaan voi vastata myös täällä (ja mieluummin juuri sivuillani):
 
On varmaan kovin tapauskohtainen asia.

Jos yrittää mallintaa tablet-laitteella tai tietokoneella sitä, miten yksityiskohdat erottuisivat paperilla, sekin taitaa paljon riippua siitä, millä tarkkuudella se tulostetaan paperille.

Aikauslehtipaperille (esim. Suomen Kuvalehti) voinee olla pienipiirteisempää kuvitusta kuin sanomalehdissä (esim. IS, Helsingin Sanomat).

Tuntuu, että yksityiskohtien erottomisen arviointi on melkoisen vaikeaa. Hirveän paljon kompromisseja pitää joka tapauksessa tehdä.

Jos pieneen kuvaan laitta kasvonpiirteet, ne pitää olla melko vahvat. Mutta jos laittaa liian vahvan viivan, kuva menee tukkoon. Suo siellä ja vetelä täällä.

Pienimmissä kasvoissa kaikki kasvonpiirteet pitää jättää pois.
 
Ainakin joku aika sitten lehtiin painettavan materiaalin tarkkuudeksi suositeltiin jotain 200-300 dpi joten siitä varmaan pääsee vähän haarukoimaan tuota tarkkuutta. Tietty kannattaa varmaan suoraan kysyä minkälaista resoluutiota haluttu lehti/muu kohde haluaa.
 
Mitenkähän noi tulostuksen dpi-arvot pitäisi suhteuttaa tablet-laitteen tai tietokoneen pikselimääriin että saisi jonkun laskukaavan?
 
no kertoohan tuo mittayksikkökin jo paljon, dpi = dots per inch ja näytöissä taas on ppi eli pixels per inch. siitä sitten vaan skaalaamaan...
 
Tablet-laitteeni näytön tarkkuus on n. 215 pikseliä/tuuma.

Jos sanomalehtipaperin tarkkuus on 200 pistettä/tuuma, silloihan tablet-laitteen pikselit ovat samaa luokkaa kuin paperin pisteet eli tablet-laite antaisi realistisen kuvan siitä, millä tarkkuudella kuva näkyisi sanomalehdessä. Aikakausilehtipaperi olisi tablet-laitteen tarkkuutta parempi.

Tablet-laitteeni näytön resoluutio ei ole huippuluokkaa, mutta jos ajatellaan printattavaa kuvaa, sehän antaisi varsin realistisen kuvan siitä, miltä kuva voisi näyttää paperilla. Kun tarkkuusarvot kohtaavat melko hyvin, ehkä ristikoita pitäisi aina tarkastella tablet-laitteella eikä tietokoneella.

Jos haluan tehdä sanomalehtipaperille, kuvaa pitää vähän suurentaa, että ruutukooksi tulee näytöllä n. 1x1cm.

Toisaalta sanomalehtipaperilla kuvat ovat sameampia. Sameus tuo epätarkemman vaikutelman verrattuna tietokoneen näyttöön. Sameudesta johtuen ehkä suurentamattomasta kuvasta tarkastelu olisi siksi turvallisempaa.

Ruutukoko on ilman suurentamista 0,85x0,85cm. Sillä tarkkuudella paperilehden 1x1cm ruutuun verrattuna paperilehtitarkkuudeksi tulee n. 250dpi. Se on varsin käyttökelpoinen arvo ajatellen aikakausilehteen painettua ristikkoa. On sitäpaitsi aina parempi tehdä vähän alemmalle dpi-lukemalle kuin ylisuurelle. Aikausilehtipaperilla kuvat ovat kirkkaampia kuin sanomalehtipaperilla, joten suurentamaton kuva antanee varsin hyvän kuvan siitä, miltä ristikko näyttäisi aikakausilehdessä.

Tablet-laitteeni näytön tarkkuus ei ole huippuluokkaa, mutta ristikkokuvitusta ajatellen varsin optimaalinen. Jos minulla olisi tarkempi näyttöresoluutio, se antaisi ristikkokuvitusta ajatellen kuvista ylitarkan vaikutelman ja paperitulosteen arvioiminen näytön perusteella olisi vaikeampaa!

Laskin, että tietokoneen näytön tarkkuus on vähän yli 90 pikseliä/tuuma. Se on vain murto-osa paperin tarkkuudesta. Pitäisikö kuvaa suurentaa yli kaksinkertaisesti, jotta vastaisi tarkkuudeltaan sanomalehtipaperia ja yli kolminkertaiseksi vastatakseen aikakausilehtipaperia.

Toisaalta näyttö pehmentää kuvaa ja kuvaa on helpompi tarkastella isompana. Moninkertainen suurennoskaan ei anna realistista kuvaa siitä, miten pieniä yksityiskohtia ristikkokuviin kannattaisi laittaa. Tietokoneeni näytön suhteen sopivan skaalauksen löytäminen on lähinnä puhdas arvaus. No tablet-laitteella minä kuvituksen teenkin, joten se, että tietokoneella on aivan mahdoton arvioida yksityiskohtien erottuvuutta, ei suuremmin haittaa.

Katsotaan tämä keskustelu päättyneeksi zoomaussuhdetta ajatellen. Katson lopputulosta tablet-laitteellani ja teen sen mukaan. Tein testitarkoitusta varten 21 ruudun kokoisen ristikkopohjan, joka näkyy tablet-laitteessani siten, että ruutukoko on 1x1cm. Se + 25-ruutuinen pohja antanevat riittävän hyvän kuvan, miten ristikot näkyisivät paperilla.

Toinen perusongelma on värit. Tietokoneeni näytön värit ovat aika pahasti violettiin vieviä - vertasin värejä vaimon Samsung-kännykkään, joka näytti varsin paljon lämpimämmät värisävyt. Uskoisin, että tablet-laitteeni värilämpötila on toimivampi kuin tietokoneeni. Värit nyt näkyvät aina vähän eri lailla eri laitteissa. Miten paljon printatun kuvan värit poikkeavat tablet-laitteeni väreistä on minun ihan totaalisen mahdoton arvioida. Tablet-laitteessa ei kaiketi edes ole värikalibrointimahdollisuutta. Tietokoneen värit vaatisivat paljon kalibrointia, mutta mitenkähän se onnistuu.
 
Viimeksi muokattu:
Jos on kovinkin kallis, en harrastelijana sitä aio käyttää. Onneksi tablet-laitteessa on paremmat värit ja laitan värit sen perusteella. Sitä tuskin voi kalibroida (Huawei Mediapad M5 Lite).
 
Kiitos tiedosta. Yritin katsoa näytön säätöjä. Aika vähäiset. Värilämpötila oli säädöissä, mutta kamalan vaikea säätää. Red green blue prosenttiarvot. Laitoin punaiseen päin, koska verrattuna vaimon kännykkään tietokone näyttää violettiin päin. Meni pieleen ja muutin "warm" enkä yrittänyt arviolta sen kummempaa.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 826
Viestejä
4 548 423
Jäsenet
74 850
Uusin jäsen
Max-fix

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom