Induktiosilmukan toimintaperiaate on sen verran yksinkertainen, että jos kaapeli on ehjä ja mitään merkittäviä häiriölähteitä ei ole, niin se toimii käytännössä aina. Yksinkertaisimmillaan silmukka on induktiosilmukkavahvistimeen kytketty kuparikaapeli, joka kiertää huoneen ympäri. Tämän ratkaisun huono puoli on, että ääni vuotaa viereisiin tiloihin erittäin helposti. Käytännössä toinen kuulokojeen käyttäjä voi kuunnella, mitä viereisessä huoneessa lähetetään silmukkaan, jos olet seinän takana. Modernimpi ratkaisu on vaihesiirtosilmukka, jossa kaapeli laitetaan lattian alle siksak-muotoon. Tällöin silmukka kuuluu vain siinä tilassa, johon se on asennettu. Suomessa esimerkiksi Qlu Oy on erikoistunut silmukkoihin liittyvään konsultointiin. Heiltä saa ainakin suunnittelu- ja mittauspalveluita, mahdollisesti myös asennuspalveluita.
Lisäksi on myös siirrettäviä palvelupistesilmukoita, jotka näyttävät suunnilleen litteältä matkatelkkarilta. Näistä minulla ei kauheasti kokemusta ole.
Isompi ongelma julkisissa silmukoissa on se, että niitä ei palveluntarjoaja osaa käyttää. Sen vuoksi olen yhdistyksessä ja tuttavilleni painottanut sitä, että aina kun on mahdollisuus käyttää silmukkaa (teatteri, palvelupiste, kirjasto, kokoustila tai muu vastaava) ja silmukkamahdollisuus on erillisellä symbolilla ilmaistu (kuva liitteenä), silmukan käyttöä pitää osata vaatia. Sinänsä tekniikka ei juuri muuta vaadi kuin silmukkavahvistimen laittamisen päälle, mutta monelle vahtimestarille tai muulle vastaavalle henkilölle sekin tuntuu olevan ylivoimaista.