Kuoleminen ja sen hinta / muut käytännön kommervenkit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja NotaR
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.04.2022
Viestejä
737
Tyttäreni kuoli muutama päivä sitten. Ihan hirveää jo sinänsä, mutta nyt onkin sitten lisää tuskaa tulossa, kuten:

- Kuolinpesä ja miten sen kanssa menetellään
- Hautaus ja siihen liittyvät toimet / järkevä hinta?
- Virkatodistuksen ja kuolintodistuksen saamisen haasteet
- Jne.

Okei, ollaan shokissa edelleen. Mutta olisi kiva kuulla neuvoja / vinkkejä / tms. mitäs nyt sitten...

P.S. juu löytyy sitä tietoa, mutta jostain syystä ei tarpeeksi ymmärrettävää eli ei aivot toimi tällä hetkellä mahdollisesti...?
 
Äitini kuoli jo 14v sitten ja isäukko 7v sitten, joten en oikein muista, mutta hautaustoimistolla varmaan osaavat ohjata oikeaan suuntaan, tsemppiä!
 
Tyttäreni kuoli muutama päivä sitten. Ihan hirveää jo sinänsä, mutta nyt onkin sitten lisää tuskaa tulossa, kuten:

- Kuolinpesä ja miten sen kanssa menetellään
- Hautaus ja siihen liittyvät toimet / järkevä hinta?
- Virkatodistuksen ja kuolintodistuksen saamisen haasteet
- Jne.

Okei, ollaan shokissa edelleen. Mutta olisi kiva kuulla neuvoja / vinkkejä / tms. mitäs nyt sitten...

P.S. juu löytyy sitä tietoa, mutta jostain syystä ei tarpeeksi ymmärrettävää eli ei aivot toimi tällä hetkellä mahdollisesti...?

Otan osaa menetykseesi.

Sukuselvitysten osalta kannattaa lähteä mahdollisimman aikaisin liikkeelle. Ja tilata ne Digi- ja väestötietovirastosta ja/tai mahdollisesti seurakunnalta.

Perukirjoitus pitää tehdä kolmessa kuukaudessa kuolemasta. Jos tulee vuorokaudenkin viivästys, niin seurauksena on automaattinen veronkorotus. Verottajalta tähän saat kuitenkin hakemuksesta suunnilleen automaattisesti lisäaikaa vaikka pari kuukautta kun perustelee sitä vaikka sillä että asunut monessa paikassa ja sukuselvitysten saamisen kanssa kestää sen vuoksi.

Hautajaisten osalta nyt taitaa mennä seuraavat pari viikkoa niiden järjestelyyn.

Mitään hautakivia yms. ei kannata nyt edes miettiä tässä vaiheessa ne ehtii kyllä sitten vaikka vuoden päästä tilata. Siis jos hautapaikka tulee jonne sellaista muistomerkkiä kaipaa.

Jos vainajalta ei jäänyt varoja hautajaisiin, niin hautajaisiin on mahdollista saada hautausavustusta. Sellainen mielikuva että avustuksen määrä liikkuu maksimissaan sadoissa euroissa.

Vainajan pankkitili kannattaa pitää auki luokkaa pari vuotta ja maksaa siitä ne palvelumaksut kun iso homma muutella ne tilinumerot yms. jos sattuu vaikka veronpalautusta tulemaan.

Pankit ovat todella byrokraattisia ja vaativat usein sen heidän oman yksilöidyn valtakirjakaavakkeen, että alkavat yhtään millekkään pankkiasioiden hoitamisessa. Ja sitten loputtoman määrän kaikenlaisia liitteitä.'
 
Otan osaa menetykseesi ja voimia.

Sukulaisen poismenon kohdalla ulkoistimme kaiken mahdollisen hautaustoimistolle jossa oli lakimiespalvelut, helppoa mutta maksoi rahaa kuolinpesästä.


 
Otan osaa. Itse hoidin mummon & äidin hautajaiset ja perunkirjoitukset. Sanoisin seuraavaa. Ensimmäisenä hautaustoimistoon, sieltä osaavat auttaa käytännön asioiden kanssa. Olettaen, että vainaja on elänyt koko elämänsä Suomessa ja ikää on alle 50v veikkaisin virkatodistuksen saamisen olevan todella helppoa. Äidin kohdalla riitti yksi paperi seurakunnasta, koska kaikki oli digitaalisesti. Ellei vainaja kuulu seurakuntaan, niin DVV:ltä ( Digi- ja väestötietovirasto). Mummon kohdalla homma olikin tivoli, kun kirkonkirjat oli palaneet sota aikana ym. (digitaalisesti löytyi vain pari vuosikymmentä). Pankkiin kannattaa mennä vasta kuin virkatodistus löytyy. Pankissa pitää olla mukana passi / henkilökortti ja virkatodistus (en tiedä riittäisikö nykyisin verkkopankki tunnistautuminen). Koska vainaja on tytär vanhemmat perivät, eli yhtäaikaa molemmat vanhemmat pankkiin tai sitten toiselta valtakirja. Ilman virkatodistusta & valtakirjaa muilta perillisiltä (tässä tapauksessa toiselta vanhemmalta) pankki ei suostu mihinkään. Pankki on todella byrokraattinen näissä asioissa ja kaiken on mentävä pilkulleen. Mikäli vainajalle ei jäänyt varallisuutta perunkirjoituksen saa hoidettua jopa ilmaiseksi oikeusaputoimistossa. Hautauskuluihin voi saada avustusta kuten todettiin edellä. Hautauksen järkevää hintaa ei osaa kukaan muu sanoa, se on jokaisen itse päätettävä.
 
Hautauskuluihin voi saada avustusta kuten todettiin edellä. Hautauksen järkevää hintaa ei osaa kukaan muu sanoa, se on jokaisen itse päätettävä.

Onhan siinä monenlaista "osingolle" yrittäjää kuoleman jälkeen.

Halvimmillaan kaikesta kuolemaan liittyvästä mukaan luettuna byrokratia voi kenties selvitä kaikkiaan alle tuhannella eurolla kun tekee paljon itse ja tyytyy vähän vaatimattomimpiin vaihtoehtoihin.

Mitään ylärajaa ei sitten ole olemassa paljonko kuolemaan liittyviin asioihin saa menemään rahaa.

Onneksi se ihmisen ja ihmisen muiston "arvo" on kiinni muista tekijöistä kuin rahasta.
 
Tuolla vähän infoa.

Sukuselvitys | Digi- ja väestötietovirasto | Digi- ja väestötietovirasto

Muut todistukset | Digi- ja väestötietovirasto

Hautaustoimistot hoitaa paljon asioita.

Perunkirjoitukset hoitaa pankkien lakimiehet,
tai hautaustoimistojen lakimiehet.

Perunkirjoitukset voi kyllä hoitaa itsekkin.
Mutta taitaa olla aikamoinen homma,kun pitää haalia,
kaikenmaailman todistuksia,lippusia,lappusia kasaan.

Myös seurakunnan kautta saa tilattua sukuselvitykset ja virkatodistukset.
 
Viimeksi muokattu:
Prosessissa raskainta oli meillä asunnon tyhjentäminen, sillä kuollut asukas oli asunut talossa lähes 60 vuotta. Lähtökohtaisesti kun haluaa lajitella jätteet jätelajeittain ja tarkistaa, ettei vahingossa tule heittäneeksi jotain tärkeää pois, niin on käytävä huolella läpi. Vaikka olimme poismenneen kanssa jo tehneet vintin tyhjennystä ja muuta vaatekomeron keventämistä hänen ollessaan elossa, oli siellä silti paljon tavaraa käsiteltäväksi.

Toiseksi raskain asia on perukirjan tekemisessä ne liitteet, eli katkeamattomien sukuselvitysten sarjan tilaaminen ja niiden odottaminen. Osasta seurakunnista sai sen seurakunnan selvityksen nopeasti sähköpostiin liitteenä, osassa taas kestää viikkoja ja viikkoja. Haasteena sukuselvityksissä on se, että jos ihminen on muuttanut paljon, niin selvityksiä täytyy tilata useasta seurakunnasta ja uskonnottomien osalta eri maistraateista. Aikaa voi viedä myös se, että jos saat esim. Kontiolahden seurakunnasta selvityksen, niin siitä näkee, että edeltävä seurakunta olikin tämä, jolloin prosessia on kuin ”sipulin” kuoriminen, eli pitää tilata uusi ja uusi, kunnes ollaan syntymäkunnassa.

Perukirjan voi tehdä itse, sillä se on loppujen lopuksi kuolinpesän osakasluettelo, omaisuusluettelo ja veroilmoitus.

Itse vielä vahvistimme perukirjan DVV:stä, sillä se helpotti asunnon myyntiä, sillä vahvistus on vahvistus sille, että perukirjaan merkityt osakkaat ovat oikeat.

Tässä tapauksessa oli onneksi pari helpottavaa seikkaa, että rintaperillisten puutteessa mentiin testamentin mukaan sekä Mandatumista tuli työnantajan aikoinaan maksama hautausavustus tilille. Hautausavustus oli muistaakseni 4000 euroa, eli sillä todella sai hautajaiset maksettua ja myös kiven päivityksen.

Hautausavustus tähdensi tässä tapauksessa sitä, että tämän kuoleman myötä meni hautaan todellakin vanhan ajan nainen, eli silloiset työnantajat todellakin sitoutuivat aikoinaan työntekijöihinsä. En usko, että kovin monelle enää työnantaja antaa lisäeläkettä ja hautausavustusta, ainakaan rivityöntekijän (pankkivirkailija) kohdalla kuten tässä tapauksessa.

Vanhan liiton henkeä korosti myös se, että pankkialan taustasta huolimatta hän ei koskaan käyttänyt verkkopankkia (hänen kutsumaa katiskapankkia) eikä muutoinkaan tietokoneita, lankapuhelin oli käytössä kuolemaan saakka sekä hitaasti syttyvien energiansäästölamppujen (2010-luvun villitys) sijaan piti aina tuoda hehkulamppuja käyttöön. Säästäväisyyttä kuvasi se, että tavarat käytettiin todellakin loppuun, eli Saloran kuvaputkitv 90-luvulta vaihdettiin vasta 20 vuoden jälkeen taulu-tv:ksi, kun televisio meni rikki.

Yhtenä mieleenpainuvimmista asunnon tyhjennyskohteista oli rotiskosohva, joka oli ajan hampaan haurastama mennyt keskeltä murtuneeksi (puu kuivuu ja haurastuu 60 vuoden käytön aikana), eli sohva oli hajonnut yhtenä kertana edesmenneen kunnon heiketässä siten, että hän ”lössähti” istumaan aina sille. Tämän sohvan osalta päätös oli helppo - täysin roskiskamaa.

Tämä oli todellakin sitä vanhan ajan säästäväisyyttä - ja säästäväisyyden nimissä saatiin sohva poistettua taloyhtiön ilmaisella roskalavalla pois.

DSC_0931.JPGDSC_0929.JPGDSC_0942.JPG
 
Perukirjan voi tehdä itse, sillä se on loppujen lopuksi kuolinpesän osakasluettelo, omaisuusluettelo ja veroilmoitus.

Itse vielä vahvistimme perukirjan DVV:stä, sillä se helpotti asunnon myyntiä, sillä vahvistus on vahvistus sille, että perukirjaan merkityt osakkaat ovat oikeat.

Perukirjan voi tehdä myös itse.

Toisaalta hyvin harva niitä ainakaan suoraan tietää ihmisistä mitä merkitystä on vaikka vedota perukirjassa lesken pidättämään asumisoikeuteen jos on ollut naimisissa kuollessaan ja mikä merkitystä tasingon maksun vaatimisella tai siitä kieltäytymisellä on.

Jos kuollut ei ole ollut naimisissa eikä rintaperillisiä ole, niin se yleensä yksinkertaistaa perukirjan tekemistä. Ja mitä vähemmän on omaisuutta jäämistössä niin sitä helpompaa taas.

Jos kuolleelta jäi jotain perittävää, niin sekin voi olla harkinnan arvoinen että perijä ottaakin vastaan vain sen hallintaoikeuden perittävään omaisuuteen ja omistusoikeus siirtyy hänen perillisilleen. Silloin saa usein vähennyksiä niihin summiin mistä perintövero lasketaan hallintaoikeuden pidättäjän oman iän kautta.

Siitä en ole varma voiko ryhtyä vain verovapaaseen osaan perinnöstä ja pitää muusta osasta vain hallintaoikeuden itsellään.

Tuollaisten selvittämiseksi se voi olla perusteltua lakimiehelle maksaa siitä perukirjan tekemisestä esimerkiksi se 1000 euroa, niin samalla voi neuvoa miten tuollaisten kanssa kannattaa toimia.

Jos taas perittävä jäämistö on sen verran pieni, ettei siitä lankea perintöveroja maksuun, niin välttämättä sitä ei kannata perukirjaa ulkopuolisella lakimiehelle teettää. Muistaakseni 70 prosenttia kuolleista Suomessa jättää niin vähän perittävää ettei niistä kenellekkään tule perintöveroja maksuun. Tai saattoi olla myös niin päin se, että 70 prosenttia perinnöistä on niin pieniä saajalleen ettei niistä tarvi perintöveroja maksaa.

Perukirjoituksen itse tekemiseen löytyy hyvin ohjeita kirjasta "Perunkirjoitus ja perinnön veroseuraamukset". Hyvin raskas ja yksityiskohtainen kirja tuo kun professorin ja oikeustieteen tohtorien kirjoittama opus, joten vaatinee useamman lukukerran että asiat alkavat aueta. Kirjan lopussa on niitä malliperukirjoja joista voi ottaa sitten mallia siihen miten sen perukirjan kirjoittaa. Kirjastosta löytyy tuo kirja.

Täällä on verottajan laskuri, jolla voi laskeskella mahdollisia perintöveroja itse:

 
Tyttäreni kuoli muutama päivä sitten. Ihan hirveää jo sinänsä, mutta nyt onkin sitten lisää tuskaa tulossa, kuten:

- Kuolinpesä ja miten sen kanssa menetellään
- Hautaus ja siihen liittyvät toimet / järkevä hinta?
- Virkatodistuksen ja kuolintodistuksen saamisen haasteet
- Jne.

Okei, ollaan shokissa edelleen. Mutta olisi kiva kuulla neuvoja / vinkkejä / tms. mitäs nyt sitten...

P.S. juu löytyy sitä tietoa, mutta jostain syystä ei tarpeeksi ymmärrettävää eli ei aivot toimi tällä hetkellä mahdollisesti...?

Otan osaa... Muut sanoivatkin miten homman voi itse hoitaa, mutta kehoitan harkitsemaan että koko roska ostetaan palveluna, jos vain talous antaa periksi. Hautaus jne. hautaustoimistolle ja perunkirjoitus ja muut viralliset asiat niihin erikoistuneelle taholle (kenties hautaustoimistokin hoitaa).

Hoidin itse kuoleen isovanhemman perunkirjoituksen ja byrokratian ja kun ei ollut aiempaa kokemusta, niin oli niin paljon opeteltavaa ja papereiden hankkimista ja pankkiasioiden hoitamista, että olin ihan loppu, meni yksi kesä ohi tän takia. En voi edes kuvitella miten loppu olisin jos oma lapsi kuolisi (toki on mahdollista että tekeminen pitää järjissään joten oman halun mukaan tietenkin).

Ps. Itse ostin ohjepaketin perukirjanetissa.fi -palvelusta perunkirjoituksen tekemisen avuksi. Ei siinä mitään ole mitä ei saisi muualta selville, mutta antoi selkeän rungon tekemiseen.
 
No niin, luin kaikkien vinkit, kiitokset osanotostanne ja hyvää tietoa tuli.
Huomenna mennään äitinsä kanssa hautaustoimistoon, siitäpä tulee sitten taas yksi askel eteenpäin. Ja juu, huomenna tilataan DVV:lta sukuselvityskin sitten jne...

Mutta onhan tämä kuoleminenkin Suomessakin tehty kyllä byrokraattiseksi, edellisestä läheisen kuolemasta kymmeniä vuosia aikaa että eihän tähän ole kokemusta ainakaan meidän perheessä.

Vaan minkäs voi...
 
No niin, luin kaikkien vinkit, kiitokset osanotostanne ja hyvää tietoa tuli.
Huomenna mennään äitinsä kanssa hautaustoimistoon, siitäpä tulee sitten taas yksi askel eteenpäin. Ja juu, huomenna tilataan DVV:lta sukuselvityskin sitten jne...

Mutta onhan tämä kuoleminenkin Suomessakin tehty kyllä byrokraattiseksi, edellisestä läheisen kuolemasta kymmeniä vuosia aikaa että eihän tähän ole kokemusta ainakaan meidän perheessä.

Vaan minkäs voi...

Erittäin byrokraattista tuo vainajan asioiden hoitaminen. Melkein kaikkeen pitää olla valtakirja. Haluat lopettaa sähkösopimuksen, oltava valtakirja jne. Puhelinliittymät esim. Elisalla sulkeutuu automaattisesti kuukaudessa, jos omistaja ei reagoi mitenkään. Telialla pitää olla yhteydessä asiakaspalveluun. Nettiliittymät pitää sulkea jne. Puhelin/nettiliittymien sulkemiseen ei sentään tarvitse valtakirjaa. Riippuen kuinka paljon kaikenlaisia tilauksia/sopimuksia vainajalla on, voi noiden kaikkien selvittäminen & sulkeminen olla työlästä.

Tärkein on nyt ensimmäisenä hoitaa hautaukseen liittyvät järjestelyt, sen jälkeen ehtii sitten kaikki muut hoitamaan.
 
No niin, luin kaikkien vinkit, kiitokset osanotostanne ja hyvää tietoa tuli.
Huomenna mennään äitinsä kanssa hautaustoimistoon, siitäpä tulee sitten taas yksi askel eteenpäin. Ja juu, huomenna tilataan DVV:lta sukuselvityskin sitten jne...

Mutta onhan tämä kuoleminenkin Suomessakin tehty kyllä byrokraattiseksi, edellisestä läheisen kuolemasta kymmeniä vuosia aikaa että eihän tähän ole kokemusta ainakaan meidän perheessä.

Vaan minkäs voi...

DVV virastosta saa sen sukuselvityksen. Muistaakseni se riittää sen osalta, että lasten syntymien osalta väestörekisterin otetetta pidetään 1.1.1983 eteenpäin luotettavana selvityksenä lapsista vaikka olisi kuulunut sen jälkeenkin kirkon rekisteriin. Siitä jos vähentää 15 vuotta, niin ollaan päivässä 1.1.1968. Eli jos tuon jälkeen on syntynyt ja asunut Suomessa koko iän, niin silloin käsittääkseni riittää se DVV sukuselvitys vaikka olisi kuulunut väestörekisteriä pitäviin kirkkokuntiin.

Toki se on varmempi tilata myös ne seurakunnan otteet samoilla tulilla, niin ei jää siitä kiinni. Siis jos on kuulunut Suomen ev.lut tai ortodokseen kirkkoon. Jos ei ole kuulunut niihin, niin sieltä ei mitään tietoja saa.


Erittäin byrokraattista tuo vainajan asioiden hoitaminen. Melkein kaikkeen pitää olla valtakirja. Haluat lopettaa sähkösopimuksen, oltava valtakirja jne. Puhelinliittymät esim. Elisalla sulkeutuu automaattisesti kuukaudessa, jos omistaja ei reagoi mitenkään. Telialla pitää olla yhteydessä asiakaspalveluun. Nettiliittymät pitää sulkea jne. Puhelin/nettiliittymien sulkemiseen ei sentään tarvitse valtakirjaa. Riippuen kuinka paljon kaikenlaisia tilauksia/sopimuksia vainajalla on, voi noiden kaikkien selvittäminen & sulkeminen olla työlästä.

Puhelinliittymän omistussuhteen siirto sujui hämmästyttävän helposti ihmisen kuoleman jälkeen. Asia hoitui yhdellä puhelulla operaattorin asiakaspalveluun. Siellä oli jo tieto tullut automaattisesti jostain väestörekisteristä, että seurakunta vaihtunut asiakkaalla.

Pankin osalta sitten se oli täydellinen vastakohta. Yli kaksi vuotta meni kuolemasta aikaa, että viimeiset byrokratian kukkaset sai sinne suuntaan hoidettua kuntoon eli kuolinpesälle avattua arvo-osuustilin jja sai siirrettyä ne vainajan osakkeet sinne.

Erityisesti pankkiin tarvii sitten sen voimassa olevan henkilökortin tai passin, että alkavat edes keskustelemaan mistään. Ajokortti ei kelpaa. Jos sellainen puuttuu tai mennyt vanhaksi, niin hakemaan uusi sellainen.

Nyt tässä vaiheessa kannattaa pistää ne paukut hautajaisjärjestelyihin. Noin kahdessa viikossa kuolemasta hautajaiset pyritään järjestämään. Niiden järjestämisen kanssa riittää hommaa. Muut asiat ehtii hoitaa sen jälkeen kuntoon. Lähinnä sitten on saada ne kaikenlaiset laskutukset poikki mitä on tilauksia. Ja mahdollisen vuokrasopimuksen irtisanominen.
 
Puhelinliittymän omistussuhteen siirto sujui hämmästyttävän helposti ihmisen kuoleman jälkeen. Asia hoitui yhdellä puhelulla operaattorin asiakaspalveluun. Siellä oli jo tieto tullut automaattisesti jostain väestörekisteristä, että seurakunta vaihtunut asiakkaalla.

Elisa saa automaattisesti tiedon DVV:ltä, muistaakseni kaikilla operaattoreilla ei ole tälläistä järjestelyä (sulkee myös sen puhelinliittymän automaattisesti kuukaudessa, jos ei mitään tehdä).

Pankin osalta sitten se oli täydellinen vastakohta. Yli kaksi vuotta meni kuolemasta aikaa, että viimeiset byrokratian kukkaset sai sinne suuntaan hoidettua kuntoon eli kuolinpesälle avattua arvo-osuustilin jja sai siirrettyä ne vainajan osakkeet sinne.

Erityisesti pankkiin tarvii sitten sen voimassa olevan henkilökortin tai passin, että alkavat edes keskustelemaan mistään. Ajokortti ei kelpaa. Jos sellainen puuttuu tai mennyt vanhaksi, niin hakemaan uusi sellainen.

Kuten aiemmassa viestissä sanoin, pankkiin on turha edes mennä ennen kuin virkatodistus on. Kun perillisiä on enemmän kuin yksi on oltava myös valtakirja. Pankissa henkilöllisyys pitää pystyä luotettavasti todistamaan, ajokortti ei ole vuosiin siihen enää riittänyt vaikka verkkopankki tunnuksien hakuun tms. Passi/henkilökortti käy ja ehkä sähköinen tunnistautuminen mobiilipankin kautta nykyisin. Eli voimassa oleva passi/henkilökortti kannattaa olla kaikilla, koska sitä vaan tarvitsee kun ajokortti ei enää kelpaa henkilöllisyys todistukseksi läheskään kaikkialle kuten se aikoinaan kelpasi. Pankilla on todella tiukat käytännöt vainajan asoiden hoidossa, tähän löytyy pankin sivuilta ohjeet tai sitten asiakaspalvelusta saa neuvoja. Suurin hidaste itsellä oli verottaja, verottajalla kesti vuosi tehdä verotuspäätös. Sitten pankki halusi itse tarkistaa tämän jälkeen perukirjan (kesti ~kuukauden) ja sitten sai tehdä tarvittavat toimet kuolinpesän varoille.
 
Suomeen on suunnitteilla jokin "kuoleman polku" tms. palvelusivusto ja -kokonaisuus, joka kävelyttäisi omaista eteenpäin ja tarvittavia prosesseja käynnistettäisiin osin automaattisesti kootusti yhdestä paikasta, mutta valitettavasti se on vasta kehitteillä.

Omaiselle siitä olisi todella suuri apu pahimman tunnekuohun ja jätkytyksen keskellä, kun erilaisia asioita on edessä kasoittain, joista osaa ei ole välttämättä koskaan tiennyt olevan olemassakaan.

Varsinkin jos on jäänyt yksin avopuolisona ilman testamenttia vainajalta, on edessä kaikenlaisia yllätyksiä ja lisätyötä.
 
Varsinkin jos on jäänyt yksin avopuolisona ilman testamenttia vainajalta, on edessä kaikenlaisia yllätyksiä ja lisätyötä.

Sehän tulee valitettavan monelle puolisonsa menettäneelle täysin puun takaa totaalisena yllätyksenä, että avopuolisena ei peri sitten yhtikäs mitään puolisoltaan ilman testamenttia.

Yhtä iso yllätys se on monelle avioparille, että ilman keskinäistä testamenttia se kuolleen omaisuus menee hänen lapsilleen ja perillisillä on oikeus vaatia pesän jakoa heti. Avioliitossa leskellä on kuitenkin se oikeus pitää hallussaan elämänsä loppuun saakka puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa eikä se siirry perillisille lesken elinaikana vaikka sitä vaatisivat. Voihan se olla että asunnosta on vielä velkaa niin paljon ettei leskellä ole vara sitä asuntoa silti pitää itselleen tai voi olla että leskellä ei ole voimia yksin huolehtia vaikka omakotitalossa asumiseen kuuluvista lumi- ja pihatöistä yms. ja pakko muuttaa muualle. Tai asumiskustannukset ovat vain liian suuret yksin maksettavaksi.

Olisi todella kannatettava uudistus, että kuolemaan liittyvä byrokratia saataisiin yhden luukun taakse. Siellä saisi hoidettua kaikki eri viranomaisasiat ja pankkiin tarvittavat valtakirjat ja niin edelleen.

Olisi hyvä jos joku taho tekisi ,myös nettiin rautalanka-selkokieliset ohjeet mitä tehdä läheisen kuoltua. Eli vaihe vaiheelta ohjeet minne pitää ilmoittaa, minne mitäkin kaavakkeita täyttää ja mistä mitäkin lippua ja lappua tilata ja miten hautajaisjärjestelyt hoidetaan ja vainan siirrot ja mitä kuolleen sopimuksia pitää muistaa irtisanoa tai siirtää toiselle henkilölle ja niin edelleen. Ja miten perunkirjoitus tapahtuu ja miten varattoman tai ylivelkaisen pesän tapauksessa ne hautaamiset ja perunkirjoitukset kannattaa hoitaa.

Hautajaisjärjestelyiden kanssakkin on paljon homma. Varsinkin jos itse hoitaa kaiken henkilökunnan palkkaamisesta lähtien mahdolliseen muistotilaisuuteen, järjestelee halutut tilat käyttöön, suunnittelee tarjoilut, tilailee kukat ja kynttilät ja kenties haluaa papin ja kanttorin tai musiikkiesiintyjät muualta hommaa kuin omasta kunnasta. Ja kutsuttavien nimien miettimisessäkin on melkoinen homma. Nuo kaikki voi ulkoistaa rahaa vastaan vaikka hautaustoimistolle. Ne eivät todellakaan sitä taksvärkkinä tee hautaustoimistossa vaan siitä pitää maksaa tuntuva korvaus.

Joskus nuo papitkin joutunut muualta hommaamaan kun paikkakunnan pappi on joku äärilinjan lahkolainen joka tykkää saarnata jostain perisynnistä ja ympärileikkauksista höpistä hautajaisissa. Tai kanttori ei sallisi muuta kuin jotain Siionin virsiä soitettavaksi muistotilaisuudessa. Ei kait siinä kun tilataan silloin muualta kunnollinen keikkapappi ja kanttori sinne moisten tilalle. Toki nekin maksaa, mutta semmoista se on.
 
Jos on rintaperillisiä niin sitten on vähän helpompaa. Jos ei niin sitten saa tehdä melkoisen urakan.
Testamentin tiedoksi antaminen ja siitä vaadittaviin kuittauksiin voi mennä aikaa, jos joku ei ole motivoitunut sitä postittamaan takaisin.
Esim. aviopari, jolla on keskinäinen testamentti ja sitten jollekin kolmannelle osapuolelle on helpohko siinä ensimmäisen kuollessa. Jälkimmäisen kohdalla pitää molemmat suvut käydä läpi.

Pankki on järjettömin hidastelija.

Lopulta saattaa yllättää, että haudan hoitomaksuihin menee seurakunnalle helposti yli 100 vuodessa. Kukat maksaa enäää vähän sen päälle. Tekee mieli pähkäillä miten monta vuosikymmentä olikaan tarkoitus olla piikki sinne auki.
Sinänsähän se summa jää varjoon helposti jos tekee niin kuin suuret ikäluokat ja tekee matkoja pelkän hautojen hoidon takia. Nuoremmille se on usein vain kivi, eikä jokin jonka luo syyllisyydentunto tms. ajaa ikuisesti.

Kannattaa muuten kiinteistöstä kauppoja tehdessä muistaa sisällyttää sähköliittymä. Sellainen esim. jos jää jumiin kuolinpesään niin ei naurata. Vaikka sen arvo palauttaessa on 0€ niin uuden liittymäsopimuksen teko on usein yli 5000.
 
Viimeksi muokattu:
Jos on rintaperillisiä niin sitten on vähän helpompaa. Jos ei niin sitten saa tehdä melkoisen urakan.
Testamentin tiedoksi antaminen ja siitä vaadittaviin kuittauksiin voi mennä aikaa, jos joku ei ole motivoitunut sitä postittamaan takaisin.
Esim. aviopari, jolla on keskinäinen testamentti ja sitten jollekin kolmannelle osapuolelle on helpohko siinä ensimmäisen kuollessa. Jälkimmäisen kohdalla pitää molemmat suvut käydä läpi.

Henkilö, jonka hyväksi testamentti on tehty pitää itse toimittaa se testamentti tiedoksi muille perillisille todisteellisesti. Eli oikeaksi todistettu kopio testamentista toimittaa sille perilliselle ja lappu jonka allekirjoittamalla sen myöntää saaneensa testamentin tiedokseen. Siihen vielä kaksi esteetöntä todistajaa pyytää sen todistamaan joka sen allekirjoittaa sen tiedoksisaannin. Sitten paluupostissa pistää se takaisin sille joka testamenttiin vetoaa. Esteetön todistaja ei saa olla siis puoliso tai seurustelukumppani eikä serkkua läheisempää sukua. Eikä saa olla myöskään sellainen joka itse on saajana siinä testamentissa.

Mukaan myös laittaa tieto, että tärkeää että palauttaa sen tiedoksi saamisen lapun allekirjoitettuna kun muuten sen joutuu toimittamaan tiedoksi haastemiehen välityksellä ja tämä aiheuttaa turhia kuluja kuolinpesälle.

Tuollaiset koukerot kannattaa hoitaa viimeisen päälle tarkasti oikein ettei niistä voi myöhemmin alkaa oikeudessa riitelemään.

Se ei ole hyvä tapa, että testamentin toimittaisi tiedoksi vasta perukirjoitustilaisuudessa. Siinä pitäisi olla välissä kaksi viikkoa vähintään että saa rauhassa perehtyä asiaan. Myös siinä kutsujen toimittamisessa perunkirjoitustilaisuuteen pitäisi olla kaksi viikkoa välissä ennen perunkirjoitusta. Voihan tuon kutsun perunkirjoitustilaisuuteen ja testamentin tiedoksiantamisen toimittaa yhtä aikaa samoilla tulilla. Kutsu perunkirjoitukseen tulee toimittaa myös perille todisteellisesti. Sen osalta riittää muistaakseni kun pyytää sähköpostissa vaikka vahvistusviestiä siitä että kutsu tuli perille.
 
Joo tyttäreni oli syntynyt v. 1995 joten sukuselvitys lienee helpompi. Tosiaan, nyt kun postiakaan ei enää jaeta joka päivä edes entiseen malliin, näissäkin todistusten saapumisissa oma vaivansa
 
Joo tyttäreni oli syntynyt v. 1995 joten sukuselvitys lienee helpompi. Tosiaan, nyt kun postiakaan ei enää jaeta joka päivä edes entiseen malliin, näissäkin todistusten saapumisissa oma vaivansa

Digi- ja väestötietovirastosta saatava sukuselvitys pitäisi riittää eikä tarvi kirkosta tilata samoja todistuksia vaikka olisi kuulunutkin kirkkoon. Päivästä 1.1.1983 eteenpäin Digi- ja väestötietojärjestelmän ylläpitämää rekisteriä pidetään luotettavana Suomessa syntyvien lasten osalta. Eli sen jälkeen jos on syntynyt lapsi jollekkin, niin se pitäisi näkyä aina Suomessa väestörekisterin tiedoista.

15 vuotiaasta lähtien se sukuselvitys pitää olla katkeamaton, että selviää mahdolliset rintaperilliset.

Eli jos on syntynyt vuonna 1968 tai sen jälkeen, niin DVV rekisterin sukuselvitys pitäisi riittää kun silloin on täyttänyt kuollut 15 vuotta ennen tuota 1.1.1983.

Jos on asunut ja ollut kirjoilla ulkomailla, niin niiden sukuselvitysten hankkimisen kanssa on sitten kova homma tai todella kova homma ja aikaa siinä menee.

Toivon sinulle voimia kaiken keskellä. Kannattaa keskittyä nyt niihin hautajaisten järjestämiseen ja sen jälkeen muutama päivä huokaista ennen kuin alkaa byrokratian koukeroita selvittää.

Perunkirjoituksen osalta se 3 kuukauden määräaika on ehdoton. Siihen sen toimittamiseen saat tarvittaessa lähes automaattisesti lykkäystä verottajalta tarvittaessa anomuksesta. Se kannattaa kuitenkin hakea jos näyttää ettei ehdi ajoissa pitää perunkirjoitusta sen 3 kuukauden sisällä tai ei vain jaksa vielä siihen mennessä sitä hoitaa kun muuten seurauksena on automaattinen veronkorotus ilman harkintaa.
 
Joissakin tapauksissa sukuselvitystä on joutunut hakemaan kansallisarkiston kautta.
Silloin kun ei ollut näitä nykyajan digi rekistereitä.
Oli vaan Vaasan ja Mikkelin maakunta-arkistot.
Esim,jos vainaja on syntynyt ennen sotia ( Karjalan kannas )
Sotien jälkeen luovutetuilla alueilla.Sieltä löytyy tiedot.

Ennen oli maakunta-arkisto viipurissa.
Talvisodan aikoihin se siirrettiin mikkeliin.
Nykyään on hajautettu muutamille paikkakunnille eripuolille Suomea.

Kuitenkin tänäpäivänä kaikki selvitykset hoituu.
Digi ja Väestöviraston ja seurakuntien kautta.

Etusivu - Kansallisarkisto
 
Viimeksi muokattu:
Perunkirjoitukseen saa tosiaan automaattisesti jatkoa, kunhan vai hakee. Haku omaveron kautta. Muistaakseni 3kk saa kerrallaan.

Dvv ja kirkot toimittaa noi selvitykset sähköpostilla ja ne voi hakea netin kautta tai spostilla. Ei tartte enää käydä edes postilaatikolla.

Pankeista tulee tiliotteet automaattisesti postissa, kun heille menee tieto kuolemasta. Tarvitset nuo sitten perunkirjoitukseen.

Pankissa ei tarvi käydä paikanpäällä. Ainakin Nordealla on omaposti, johon kirjaudutaan minkä tahansa pankin tunnuksilla. Sen kautta sitten dvv:n laput ja netistä löytyy pankkien omat valtakirjapohjat. Nuo yhdellä viestillä ja saat oikeudet tiliin. Tuossa on sitten sellainen, että tililtä pystyy maksamaan vain laskuja, kunnes perunkirjoitus on tehty. Ja pankki hoitaa ne manuaalisesti, eli jokaisesta laskusta menee palvelumaksu.
 
Minä olen isän hautaamishommia puuhaamassa ja funtsimassa hautakiveä. Kyseessä kuutiomainen kivi, enintään kokoa 40x40x40 cm. Mistähän tuollaisen saisi fiksuimpaan hintaan? Kannattaisiko laittaa tarjouspyyntöjä Virolaisiin kiviliikkeisin vai miten? Onko niistä kellään mitään kokemusta?
 
Tyttäreni kuoli muutama päivä sitten. Ihan hirveää jo sinänsä, mutta nyt onkin sitten lisää tuskaa tulossa, kuten:

- Kuolinpesä ja miten sen kanssa menetellään
- Hautaus ja siihen liittyvät toimet / järkevä hinta?
- Virkatodistuksen ja kuolintodistuksen saamisen haasteet
- Jne.

Okei, ollaan shokissa edelleen. Mutta olisi kiva kuulla neuvoja / vinkkejä / tms. mitäs nyt sitten...

P.S. juu löytyy sitä tietoa, mutta jostain syystä ei tarpeeksi ymmärrettävää eli ei aivot toimi tällä hetkellä mahdollisesti...?

Otan osaa.

Täällä onkin tullut jo kattava ohjeistus kysymyksiisi. Yleisenä ohjeena sanoisin, että kuolinpesän asiat kannattaa laittaa hautajaisten ajaksi sivuun - sinulla on aivan riittävästi kannettavaa tässä tilanteessa muutenkin. Perunkirjoituksiin saa helposti lisäaikaa, kuten jo yllä onkin mainittu. Hautauksen toimet ottaa myös hautaustoimisto (kysymykset hautapaikkaan yms. liittyen) hoitaakseen tahtoessasi. Kustannuksissa on toki eroja, mutta ei mielestäni niin paljoa, että niihin kannattaisi tässä tilanteessa käyttää liikaa energiaa. Mahdollisesti järjestettävä muistotilaisuus on se, josta aiheutuu myös nopeasti paljon kuluja (tilavuokra, pitopalvelu tms.).

Toki jos joku/jotkut läheiset voivat auttaa järjestelyissä, niin heidän puoleensa kannattaa kääntyä. Viime kädessä hyvinvointialueen sosiaalitoimi voi auttaa järjestelyissä - kyseessä ei tarvitse olla "taloudellinen" tilanne - apua tarjotaan myös niissä tilanteissa, kun oman voimat eivät riitä.
 
Viimeksi muokattu:
Minä olen isän hautaamishommia puuhaamassa ja funtsimassa hautakiveä. Kyseessä kuutiomainen kivi, enintään kokoa 40x40x40 cm. Mistähän tuollaisen saisi fiksuimpaan hintaan? Kannattaisiko laittaa tarjouspyyntöjä Virolaisiin kiviliikkeisin vai miten? Onko niistä kellään mitään kokemusta?

Noihin hautakiviin vaikuttaa monta-asiaa.
Kiven koko.Kivilaatu.Siihen tulevat mahdolliset koristukset.
Vainajan tiedot ( Fontti / Texti koko )
Kirjainten väritys.Kulta,tai Hopea.
Kirjaimet voidaan myös kaivertaa kiveen.

Kiven kuljetus ja asennus haudalle.Kiveä ei noin vaan saa laittaa haudalle.
Se vaatii seurakunnan luvan.Yleensä kiven asennusaika suurinpiirtein toukokuu-syyskuu.
Hautojen kunnostus talvenjäljiltä alkaa toukokuussa,kun routa on sulanut maaperästä.
Sitten talvikunnostus hautojen siivoaminen joskus syys-lokakuussa.
Jos asuinalueellasi on hautakiviliike,niin käy vaikka sieltä kysymässä.

Hautaustoimistot auttavat myös näissä kiviasioissa,
heillä on tietoja alueen kiviliikkeistä.
Vaihtoehtoja on paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Minä olen isän hautaamishommia puuhaamassa ja funtsimassa hautakiveä. Kyseessä kuutiomainen kivi, enintään kokoa 40x40x40 cm. Mistähän tuollaisen saisi fiksuimpaan hintaan? Kannattaisiko laittaa tarjouspyyntöjä Virolaisiin kiviliikkeisin vai miten? Onko niistä kellään mitään kokemusta?

Hautamuistomerkkiä kun olin hankkimassa, niin kiven osalta siinä oli sellainen juttu, että jos kapein mitta ylittää 25 senttimetriä kivellä, niin sitten se hinta vähintäänkin tuplaantuu hautakiviliikkeessä kun on jotain erikoistilattavaa kivikokoa se.

Tuota 25 cm luokkaa se siis oli se kapein sivu kivestä jonka ylittämisen jälkeen hinta raketoi.

Paljon halvemmalla pääsee jos tuon 40x40x40cm kiven tekee kaksiosaisena jotka liitetään vain yhteen.

Ymmärrän kyllä ettei tuollainen osista kasaaminen ole kaikille vaihtoehto lainkaan.
 
Mitähän pitäisi tehdä, kun perunkirjoitus olisi könttähinnalla 900 e tai sitten tuntihinnalla 220 e/h (sis. ALV). Tyttärellä oli oma toiminimi eli enemmän työtä varmaan? mutta tässä pähkäilen kumpiko kannattaisi valita... Ja kaikenlaiset todistusten hankinnat sisältyisivät tuohon könttään...

On tää vaikeeta!!
 
Mitähän pitäisi tehdä, kun perunkirjoitus olisi könttähinnalla 900 e tai sitten tuntihinnalla 220 e/h (sis. ALV). Tyttärellä oli oma toiminimi eli enemmän työtä varmaan? mutta tässä pähkäilen kumpiko kannattaisi valita... Ja kaikenlaiset todistusten hankinnat sisältyisivät tuohon könttään...

On tää vaikeeta!!

Suosittelisin enemmän könttähintaa. Äkkiä tulee noista todistuksen yms. tilaamisista laskua, kun tuntihinta 220e juoksee.
 
Tyttäreni kuoli muutama päivä sitten. Ihan hirveää jo sinänsä, mutta nyt onkin sitten lisää tuskaa tulossa, kuten:

- Kuolinpesä ja miten sen kanssa menetellään
- Hautaus ja siihen liittyvät toimet / järkevä hinta?
- Virkatodistuksen ja kuolintodistuksen saamisen haasteet
- Jne.

Okei, ollaan shokissa edelleen. Mutta olisi kiva kuulla neuvoja / vinkkejä / tms. mitäs nyt sitten...

P.S. juu löytyy sitä tietoa, mutta jostain syystä ei tarpeeksi ymmärrettävää eli ei aivot toimi tällä hetkellä mahdollisesti...?

Isäni kuoli viime joulukuussa. Ensimmäiseksi otat yhteyttä hautaustoimistoon ja siellä osaavat kyllä auttaa (ainakin meidän tapauksessa) ja neuvoa muissakin jutuissa kun vain "heille" kuuluvissa asioissa.

Perunkirjoitus on tehtävä myös viimeistään 3kk kuluttua kuolemasta. Jos tähän aikamääreeseen ei kerkiä niin kannattaa hakea lisäaikaa. Itse henkilökohtaisesti suosittelisin hakemaan jo heti lisäaikaa niin homma helpottuu huomattavasti. Ei sillä että asioita olisi liikaa vaan sillä että ei pysty keskittymään itse asiaan kun on vähän muutakin mielessä kuin "itse asia".

Mitähän pitäisi tehdä, kun perunkirjoitus olisi könttähinnalla 900 e tai sitten tuntihinnalla 220 e/h (sis. ALV). Tyttärellä oli oma toiminimi eli enemmän työtä varmaan? mutta tässä pähkäilen kumpiko kannattaisi valita... Ja kaikenlaiset todistusten hankinnat sisältyisivät tuohon könttään...

On tää vaikeeta!!

Isälläni oli myös tmi joten vahvasti suosittelen maksamaan kaikki laskut jos mahdollista päästä nettipankin kautta vielä tileille. Kun virallinen tieto saavuttaa pankin niin tilit lyödään "lukkoon" ja ainut asiointi tapa on pankin tiskin kautta. Tämäkin edellyttää että kaikki selvitykset on tehty. vaikka isäni kuoli joulukuussa ja miltein kaikki asiat on jo hoidettu mutta pankin tilien avaaminen vielä kestää. Arvatenkin tiskillä asiointi ei ole sieltä halvimmasta päästä. Meidän pankkina oli OP.

Tmi vaatii enemmän työtä ja tuo 900€ tuntuu aika halvalta siihen nähden. Itse teetettiin tuntitöinä ja en muista tunti liksaa mutta jotain tuota samaa luokkaa se oli. Meillä maksoi yhteensä 2100€ + risat ja hintaa nosti myös hiukan "ylimääräiset" läkiasioihin liittyvät kyselyt ja pieni lisätyö. Ilman noita lisä hommia ulkomuistista hinta oli noin 1700€. Oman kokemuksen perusteella ainakin itse suosittelisin ottamaan tuntihinnan mukaan kuin könttänä ja lisäksi laskun yhteydessä saatiin 10min tarkkuudella kuinka kauan oli mennyt mihinkin toimintaan.

Kokonaiskustannukset meillä oli hautajaisista noin 6500€. Erikois tammiarkku (liian pitkä ja iso normaaliin arkkuun) 2200€ ja 52 henkilön kestitys noin 1300€ (ruoka, kahvitus ja kakkua sekä tila)

Minä olen isän hautaamishommia puuhaamassa ja funtsimassa hautakiveä. Kyseessä kuutiomainen kivi, enintään kokoa 40x40x40 cm. Mistähän tuollaisen saisi fiksuimpaan hintaan? Kannattaisiko laittaa tarjouspyyntöjä Virolaisiin kiviliikkeisin vai miten? Onko niistä kellään mitään kokemusta?

Itse ehkä arvostaisin isäni työtä suomessa ja tilaisin sen suomalaiselta.
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän pitäisi tehdä, kun perunkirjoitus olisi könttähinnalla 900 e tai sitten tuntihinnalla 220 e/h (sis. ALV). Tyttärellä oli oma toiminimi eli enemmän työtä varmaan? mutta tässä pähkäilen kumpiko kannattaisi valita... Ja kaikenlaiset todistusten hankinnat sisältyisivät tuohon könttään...

On tää vaikeeta!!

Sen perunkirjoituksen kanssa ei ole kiirettä. Siinä on kolme kuukautta aikaa hoitaa se kuolinpäivästä eteenpäin ja sitten kuukausi aikaa toimittaa se perukirja verottajalle sen jälkeen.

Lisäaikaa perunkirjoitukselle saat verottajalta käytännössä automaattisesti hakemuksella vaikka 1-3 kuukautta. Hae tarvittaessa vaikka tuo 3 kuukautta lisää aikaa aluksi.


Perusteeksi pistä vaikka että asunut monilla paikkakunnilla niin kestää virkatodistusten saamisessa tai vaikka että tuo tyttären toiminimen ja yritystoiminnan selvittely aiheuttaa niin paljon lisää työtä, että tarvit lisää aikaa perunkirjoituksen toimittamiseen sen X kuukautta.

Lisäaika pitää kuitenkin hakea jos yliajalle menee kun muuten seurauksena on automaattinen perintöverojen korotus rangaistuksena.

Nyt kannattaa keskittyä niihin hautajaisten järjestelyihin ensin.

Tuo saamasi hinta 900 euroa tai 220 euroa tunnissa ei ole paha jos kyseessä on pätevä lupalakimies tai asianajaja. Ottaisin itse siinä tapauksessa tuon 900 euron könttähinnan.

Jos kyseessä on joku muu kuin lupalakimies tai asianajaja, kuten joku hautaustoimiston työntekijä ilman oikeustieteen yliopistotutkintoa, niin hinta on kova ja lopputulos voi olla mitä sattuu. Voi olla hyväkin siinä, mutta voi olla olematta hyvä ja jäädä jotain oleellista huomaamatta siinä miten kannattaa tehdä.

Täältä voit varmistaa sen halutessasi, että henkilöllä on lupalakimiehen lupa:


ja täältä voi varmistaa onko asianajajaliiton jäsen:


Sillä ei ole niin eroa palkkaako hommaan lupalakimiehen vai asianajajan. Eiköhän tuo ole niin perushommaa että se hoituu niiltä kaikilta.
 
Sama juttu, tuo könttähinta kuulostaa jopa edulliselta kun tuohan on alle 5h ja jos on vähänkin jotain poikkeavaa niin selvityksissä menee helposti tuo 5h. Toki kannattaa varmistaa että tuo könttähinta sisältääkin jotain ettei ole sellainen että "tehdään perusjutut ja silti laskutetaan lisää" -tyyppinen juttu.
 
Sama juttu, tuo könttähinta kuulostaa jopa edulliselta kun tuohan on alle 5h ja jos on vähänkin jotain poikkeavaa niin selvityksissä menee helposti tuo 5h. Toki kannattaa varmistaa että tuo könttähinta sisältääkin jotain ettei ole sellainen että "tehdään perusjutut ja silti laskutetaan lisää" -tyyppinen juttu.

Omasta kaveripiiristä löytyy myös kokemuksia noista "könttä summa" pelaajista jotka tulee loppujenlopuksi kalliimmaksi kun mukana on yritys. Toki en voi yleistääkkään että vastuu on kuulian vai pitäisikö näin kun foorumilla ollaan niin "näkijän".
 
Omasta kaveripiiristä löytyy myös kokemuksia noista "könttä summa" pelaajista jotka tulee loppujenlopuksi kalliimmaksi kun mukana on yritys. Toki en voi yleistääkkään että vastuu on kuulian vai pitäisikö näin kun foorumilla ollaan niin "näkijän".

Tarkoitatko, sitä että kyselty hinta "perunkirjoituspaketille" ja "unohdettu" kertoa siinä yhteydessä lakimiehelle, että mukana on sitten yritystä tai muuta vaikeuskerrointa aiheuttavaa juttua?

Vai toimitettu kaikki tiedot mukaan luettuna tuollaiset yritysjutuista tiedot ja lakimies sitten arvioinut sen perusteellä työmäärän ja tarjonnot pakettihintaa? Ja sitten myöhemmin syystä tai toisesta laskuttanutkin enemmän mitä sovittiin?

Jälkimmäinen jos on, niin on kyllä koijari ollut lakimies.

Eiköhän homman tule perustua luottamukselle puolin ja toisin ja homma kusee jo siinä kohti kun vaatii asiakas könttähintatiedon saada lakimieheltä ja "unohtaa" kertoa, että vainajalla oli sitten kymmenien yritysten rypäs ympäri maailmaa mukaan luettuna muutama veroparatiisiyritys ja ehti asua vainaja lähetyssaarnaajana kolmessa kymmenessä maassa ympäri maailmaa ja saattaapi olla ja onkin rintaperillisiä siellä sun täällä eri puolilla kehitysmaita vähintään tusina ja voivat olla vaikeasti tavoitettavissa. Eiköhän lakimies siinä vaiheessa homman laajuus selvitessä sanoisi irti sen asiakassuhteen ja kehottaisi hankkimaan toisen lakimiehen. Tai sitten sanoisi että tämä on nyt niin laaja työ, että hinta on vähintään 20 kertainen normaaliin perunkirjoitukseen verrattuna ja hän tekee työn tuntitöinä kun ei pysty arvioimaan työmäärää ja ota tai jätä.
 
No niin, loppukaneettina, että nyt on tytär haudassa, perunkirjoitus tehty, hautapaikka 25 vuotta eteenpäin kunnossa jne.

Ehdin hakea lisäaikaa perunkirjoitukselle, se päätös tuli päivässä, mutta lopulta sitä ei sitten tarvittukaan.

Loppupelissä tehtiin systerin kanssa niin paljon esivalmisteluita perunkirjoitusta varten, että lakimies veloitti vain mielestämme kohtuulliset 330 euroa.
Mutta yllätyksenä tuli tuo byrokratian määrä ja se, miten kallista kuoleminen on Suomessa. Onneksi on hyviä ihmisiä ympärillä
:sheart:
 
Laitetaan vielä vähän kuolinpesän laskuista.
Varoja ei saa ostaa kuolinpesästä,mutta laskuja saa normaalisti maksaa.

Nordean käytäntö.Pitää kuolinpesän laskut laittaa eri kirjekuoreen,kun normaalit laskut.
( Kuolinpesän maksupalvelut ) Näin maksut hoituu nopeammin.
Kuoria saa tilattua Nordean konttoreista,jos ei ole muuten saatavilla.

Meillä ei ollut tietoa asiasta,laitettiin laskuja tavallisen maksupalvelun kuoreen,
muutama lasku tuli takaisin.Sitten tuli tietoa,että pitää olla kuolinpesän maksupalvelun kuori,
että laskujen maksut menee oikeaan paikkaan.

Kuolinpesän laskuilla on eri käsittely,kun tavalisen maksupalvelun laskuilla.
Tässäkin asiassa oli byrokratiaa ihan tarpeeksi.
Ei ole tietoa muiden pankkien toiminnasta, minkälainen käytäntö on tässä asiassa.

Sitten,jos on pankissa sinettisäilytys / tallelokero,josa esim on tallennettu asunnon osakekirja,arvopapereita,ym.

Niin tallelokeron irtisanomiseen ja siellä olevien asiakirjojen noutamiseen,
tarvitaan valtakirja,kuolinpesän osakkailta,jossa joku osakas valtuutetaan tämän asian hoitamiseen.
 

Liitteet

  • NRD3.PNG
    NRD3.PNG
    594,7 KB · Luettu: 121
Viimeksi muokattu:
Oli hyvin vaikeaa löytää hyviä neuvoja netistä miten olla hoitamatta ihmisen kuolemasta koituvaa byrokraattista helvettiä, niin laitoin tänne jonkun toisen löydettäväksi omat ohjeet:

Parilta eri asianajajalta kysyin neuvoja, että miten hoitaa läheisen kuolema, jonka kanssa et halunnut olla missään tekemisissä elämässä/kuolemassa.

Paras asianajajien yhteinen neuvo:
Jos kuollut on varaton(ja ei kovin rakas tai läheinen ihminen), niin paras tapa hoitaa kuolinjärjestelyt on olla tekemättä yhtään mitään. Eli et lähde tyhjentämään asuntoa, tekemään perunkirjoja, peruuttamaan laskuja/liittymiä/vuokrasopparia yms.

Toisen asianajajan neuvo:
Luovu perinnöstä kirjallisesti(itse kyllä mainitsin kyseisen mahdollisuuden molemmille asianajajille ja vain toinen oli sitä mieltä, että perinnöstä luopuminen on hyvä myös tehdä varmistuksena).

Miinuksena tässä on tietenkin se, että et voi hakea asunnosta mitään pois(valokuvia yms.), toki omassa keississä en edes tiennyt missä vainaja asuu tarkalleen ja ei ollut avaimiakaan jne.

Vielä on oma prosessi hieman kesken, niin en ihan varmasti tiedä mitä kaikkia seuraamuksia kuoleman "ignoroinnista" lopulta tulee, mutta tällä hetkellä on vain pitänyt antaa lupa sairaalalle ottaa yhteys sosiaalitoimeen ja sosiaalitoimelle lupa hoitaa hautaustoimet, asunnontyhjennys jne. Vielä en ole perinnöstä luopumista tehnyt, kun sitä ei tietenkään voi tehdä sähköisesti.

Jos viranomaiset eivät sinua saa edes kiinni, niin silloinhan käytännössä sosiaalitoimi/poliisi yms. automaattisesti hoitavat homman hautaan asti jossain vaiheessa.

Muutenhan tästä olisi vain tullut tuhansien eurojen lasku itselle selvittää vainajan asioita useista eri maista ja paikkakunnista.
 
Kysymystä kiinteistöjen arvostamisesta perunkirjassa:

Tässä selvittelen kuolinpesän asioita ja olennaisin seikka liittyy kuolinpesän kiinteistöihin. Ne on arvioitu ulkopuolisen toimesta, mutta niihin liittyy paljon epävarmuutta. Esimerkiksi asuintalon kunto on huonohko (vaatii mittavaa peruskorjausta), mutta sitä ei oikein osattu huomioida arviokirjalla. Tutkin asiaa, että jos arvostaa kiinteistön alakanttiin, niin jälkiseuraus voi olla, että myöhemmin voi joutua maksamaan paljon kovempaa luovutusvoittoveroa. Mutta jos arvostus sattuu olemaan yläkanttiin, niin siihen voi hakea oikaisua, mutta verottaja ei maksele mitään takaisin, vaan mahdollisen realisointihinnan ja perintöverotuksen arvon erotuksen voi saada vähennyskelpoisena pääomatuloverotuksessa. No siihen tilanteeseen voi mennä paljon aikaa (leski asunee talossa vielä vuosikausia) ja toisaalta jos ei ole pääomatuloja mistä tehdä vähennyksiä, jää tuo tappio lopulliseksi.
 
Kysymystä kiinteistöjen arvostamisesta perunkirjassa:

Tässä selvittelen kuolinpesän asioita ja olennaisin seikka liittyy kuolinpesän kiinteistöihin. Ne on arvioitu ulkopuolisen toimesta, mutta niihin liittyy paljon epävarmuutta. Esimerkiksi asuintalon kunto on huonohko (vaatii mittavaa peruskorjausta), mutta sitä ei oikein osattu huomioida arviokirjalla. Tutkin asiaa, että jos arvostaa kiinteistön alakanttiin, niin jälkiseuraus voi olla, että myöhemmin voi joutua maksamaan paljon kovempaa luovutusvoittoveroa. Mutta jos arvostus sattuu olemaan yläkanttiin, niin siihen voi hakea oikaisua, mutta verottaja ei maksele mitään takaisin, vaan mahdollisen realisointihinnan ja perintöverotuksen arvon erotuksen voi saada vähennyskelpoisena pääomatuloverotuksessa. No siihen tilanteeseen voi mennä paljon aikaa (leski asunee talossa vielä vuosikausia) ja toisaalta jos ei ole pääomatuloja mistä tehdä vähennyksiä, jää tuo tappio lopulliseksi.

Eiköhän se perukirja-arvo kannata vetää asunnon osalta mahdollisimman alas nyt. Jos leski asuu siinä, niin siitä arvosta tehdään se lesken asumisoikeuden vähennys. Pitää vain lesken muistaa perukirjassa ilmoittaa käyttävänsä lesken asumisoikeutta.

Leski voi myös myydä sen omistamansa asunnon ilman myyntivoittoveroja osuutensa osalta. Tai koko asunnon jos ositus tehdään niin että asunto menee leskelle ja muuta omaisuutta menee sitten muille perillisille.

Muutkin perijät saavat osuutensa asunnon mahdollisesti myyntivoitosta verottaja jos asuvat siinä asunnossa omistajan roolissa ollessaan vähintään 2 vuotta yhtäjaksoisesti. Sehän on sitten eri asia missä asuu Väestörekisterin mukaan ja missä todellisuudessaa aikaansa viettää. Huomaa, että tuohon asumisaikaan riittää se kun asuu siinä sen kaksi vuotta silloin kun omistaa siitä osuuksia kuolinpesän kautta.

Lesken kuoltua se asunnon arvo arvioidaan sitten uudelleen lesken perukirjaan. Samalla asunnolla voi olla sitten kaksi perukirja-arvoa eli sen lesken ja aiemmin kuolleen puolison. Sen asunnon voi myydä kumman tahansa perukirja-arvolla verotta, kunhan sen omistusoikeuden onnistuu siirtämään kokonaan sille kuolinpesälle jonka perukirja-arvolla sen haluaa myydä. Ja tämä tulee tapahtua pesän sisäisillä varoilla, jotta onnistuu noin. Pitää olla siis muutakin omaisuutta pesissä että se onnistuu noin sumplia ja luonnollisesti niiden pesien tulee olla silloin vielä jakamattomia.

Kiinteistön arvon muuttaminen perukirjaan on hyvin vaikeaa jälkeenpäin ellei ole tehty jotain kiinteistökauppaa jossa se arvo poikkeaa siitä perukirja-arvosta. Siinä on muistaakseni nykyään kuolin vuosi ja kaksi seuraavaa kokonaista kalenterivuotta aikaa hakea oikaisua siihen perukirjaan ja vaatia korjaamaan arvo vastaamaan toteutunutta kauppahintaa. Se ei riitä että vaatisi arvon laskemista sillä perusteella että muuttotappioalue ja asuntokauppa seis ja asuntojen hinnat on puolittuneet parin vuoden takaisesta alueella.
 
Meillä kanssa just hoidettu läheisen kuolema. Pari viikkoa sitten asuntokin luovutettu, ja homma suunnilleen paketissa.
Perillisiä kaksi, jotka hyvissä väleissä. Makseltiin laskuja puoliksi ja lopuksi sitten vain tasattiin kaikki rahat.
Perunkirjan tein itse, helppo nakki, oli vain AO-asunto ja auto + vähän rahastoja + rahaa tilillä.

Eniten aikaa ja vaivaa meni kaikkien virkatodistusten ja muiden toimittamisessa pankkiin, sijoitusyhtiöön, asumisoikeusfirmaan jne. Hidas ja kankea prosessi monen kanssa.

Vielä taitaa olla sometilit sulkematta ja joku S-kaupan jäsenyys päättämättä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 703
Viestejä
4 544 646
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom