• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Build Kun hommat lähtevät lapasesta

Liittynyt
16.03.2020
Viestejä
171
Tervehdys!

PC-puolen harrastaminen allekirjoittaneella käytännössä loppui kokonaan noin vuoden 2013 tienoolla, osittain kiinnostuksen lopahtamisesta sekä osittain muuttuneesta elämäntilanteesta johtuen. Edellinen PC:ni tosin oli tuolloin varsin kelvollinen i7 3770k:lla sekä GTX680:llä varusteltuna. Tuona vuonna kuitenkin vaihdoin Applen leiriin, ja siellä olen pysynytkin kunnes VR vei minut mukanaan alkuvuodesta.

Kaikki lähti siitä kun Kuopijolaisessa VR-kokemuksia tarjoavassa yrityksessä kävimme kaveriporukalla juomassa parit oluet. Tämä johti siihen että hankin noin päivä tuon jälkeen PlayStation VR:n, konsolipelaaminen kun on kuitenkin kulkenut kaikesta huolimatta mukana vaikka PC:n hävitinkin. Vaan eihän se riittänyt.

Koska nopean markkinatutkimuksen perusteella perseeni ei mielestäni olisi kestänyt uusien VR-laitteiden ostamista PC:n kanssa käytettäväksi, suuntasin katseeni käytettyihin tuotteisiin. Nopeasti löysinkin Oculuksen CV1 HMD:n mielestäni sopuhintaan, eikä aikaakaan kun se sitten toimiston nurkassa olikin laatikossaan odottamassa. Tästä voitaneen katsoa tilanteen perkelöitymisen alkaneen.

Koska edelleen ostokuumetta hillitsi laskukasa sekä ohut lompakko otsalla, päätin ensin kokeilla uusia VR-lasejani iMac:llä. Kolme päivää Windowsin asentamista sekä armotonta kiroilua myöhemmin täytyi keksiä kuinka lasit kytkettäisiin iMac:iin kiinni, siinähän kun ei ole vaadittavaa HDMI-liitäntää. Noin kymmenen Gigantin reissua myöhemmin taivuin ostamaan Applen oman Thunderbolt-adapterin, jolla laseihin sitten viimein saatiin kuva.

Mutta eihän se pyörittänytkään pelejä oikein mitenkään siedettävällä tasolla. Tässä kohtaa parempi puolisko totesi että tuohon säätämiseen on mennyt jo puolet hiihtolomasta, josko olisi järkevämpää hankkia ”ihan oikea tietokone?”.

Pari päivää Tori.fi:n selailua, ja sopiva kone löytyi. i5 6500, RX480 sekä 16GB RAM-muistia näyttivät varsin kelvollisilta. Nämä yhdistettynä Fractal Designin R6 koteloon sekä Samsungin puoliteraiseen SSD-kiintolevyyn erittäin siististi koottuina sopuhintaan sinetöivät ostopäätökseni.

Ensimmäinen oma PC yli seitsemään vuoteen. Hyvältähän se tuntui. VR-pelitkin pyörivät jo riittävän hyvin niistä nauttiakseen. Sitten tuli Half-Life: Alyx.

Venyi ja paukkui. Nopealla diagnoosilla sekä prosessori että näytönohjain kipeästi päivityksen tarpeessa. Gigantista asiakaspalautuksena GTX1070. Sen jälkeen löysinkin tämän foorumin. Myydään-osiosta maalitin i7 7700k:n korkattuna, koska ajattelin että siitä saan kustannustehokkaasti kellottamalla hyvän päivityksen nykyiseen. Posti löysikin minut nopeasti ja luovutti kyseisen kiven käyttööni.

Mutta piirisarja olikin väärä. Eihän M150B:llä voi kellottaa. Pari päivää myöhemmin foorumilta Z270-emolevy pakettiautomaatin kautta koneeseen. Kellotaajuus 4.8ghz ja eikun kovaa ajua. Paitsi että nyt alkoi sitten näytönohjainta ahdistaa. Ja eikun selaamaan...

Nykyinen kokoonpano kaiken tämän sekoilun ja ”säästämisen” jälkeen on siis tällainen:

Kotelo: Fractal Design R6
Emolevy: Asus Z270 Prime-A
Prosessori: Intel i7 7700k + Phanteks PH-TC14
Näytonohjain: Radeon RX 5700 XT
RAM: 16GB 3200 DDR4
PSU: Corsair RM550x
SSD: Samsung 500GB SSD
HDD: 1TB HDD
Näyttö: ASUS ROG XG32VQ

Ja tämä kaikki vain koska piti päästä pelaamaan VR. En edes halua laskea kuinka paljon halvemmalla esimerkiksi Ryzen 5 kokoonpanon olisin saanut, saati paljonko olisin sillä säästänyt aikaa. Koko tämä prosessi on ollut niin mukavaa harrastamista että sillä ei ole mitään merkitystä. Aivan mahtavaa olla takaisin PC-maailmassa.

TLDR: Ostin PC:n.
 

Liitteet

  • DEB3160C-7B20-4FC9-996E-08EFB4CA1CE3.jpeg
    DEB3160C-7B20-4FC9-996E-08EFB4CA1CE3.jpeg
    3,3 MB · Luettu: 722
  • 9458216F-CECB-4CFE-989A-D42C40A7BF9A.jpeg
    9458216F-CECB-4CFE-989A-D42C40A7BF9A.jpeg
    873,3 KB · Luettu: 798
  • setup_1.jpg
    setup_1.jpg
    244,6 KB · Luettu: 702
  • setup_2.jpg
    setup_2.jpg
    312,3 KB · Luettu: 699
Viimeksi muokattu:
Oikein hieno kirjoitus, itse olen uumoillu että laittas puhelimesta VR tai jonkin näköisen FPV tyylisen ratkaisun laseiksi/näytöksi ja kokeilis sillä pelata. Eli vois aloittaa itsekki säästämisillä että saa lopulta rahaa palamaan VR hommailuun.
 
Säästäminen kannattaa aina!

Olen nyt viime päivinä pohtinut paljon näyttöni päivittämistä. Nykyinen on Eizon Foris FG2421, joka on täysin passeli sattunaiseen CS:GO:n pelailuun, mutta resoluutionsa puolesta jättää hieman kylmäksi. Muutenkin tuo kokoonpano on kevyen överi FullHD-resoluution pelailuihin. Taas kerran nopea markkinatutkimus kuitenkin osoitti että rahapussin kurssi on jotain aivan muuta kuin kriteerit täyttävien näyttöjen pyynnit. Eli säästäminen alkaa taas.

Löysin Steamista sellaisen ominaisuuden kuin in-home streaming. Pähkinänkuoressa tällä voi tehomyllyltä suoratoistaa pelikuvaa vaikkapa iOS-pohjaiselle laitteelle, mikäli kotiverkossa riittää kaista. Tästä innostuneena sitähän täytyi heti kokeilla, varsinkin kun taloudesta löytyy 4K HDR älytelevisio, johon ajattelin MacBook Pro:n kautta pelikuvan toistaa. PlayStation 4:n ohjain bluetoothilla kannettavaan kiinni, Steam käyntiin ja homma tulille. Tai näin toivoin. Kuva aivan jäätävää pikselimössöä, sekä näppäinpainallukset rekisteröityivät noin puolen sekunnin viiveellä. En kuitenkaan lannistunut, vaan latasin iPadiin Steam Link-sovelluksen ja testasin josko sillä olisi samat sävelet. Toimi kuin junan vessa. Tästä päättelin ettei -13 vuoden MacBook yksinkertaisesti vaan jaksanut enää purkaa bittivirtaa riittävällä nopeudella.

Seuraavana kuitenkin täytyi keksiä kuinka pelikuva saataisiin helpoiten toimistosta olohuoneen televisiolle. Tässä kohtaa muistin että television käyttöjärjestelmänä pyörii Samsungin Tizen, joten avasin sen oman sovelluskaupan ja kappas, siellähän oli kuin olikin Steam Link ladattavana. Vielä tarkistus että televisio on samassa 5Ghz verkossa kiinni kuin pöytäkone, ja ensitestinä sai toimia indie-peli Noita. Heti kättelyssä kuva oli tarkka, sekä suorituskykygraafin mukaan viivettä näytölle piirtyvässä kuvassa oli vain ~22ms. Onnistuminen!

Seuraavaksi hieman vaativampaa peliä kehiin, koekaniinina Hellblade: Senua’s Sacrifice. Resoluutio suoraan 4K sekä kaikki asetukset aivan tappiin. Ja ongelmat alkoivat. Pelin suorituskyky tuntui pumppaavan omituisesti 30:n sekä 60:n ruudunpäivitysnopeuden välillä vailla mitään erityistä syytä vaikka seisoit pelimaailmassa aivan paikoillasi. Ruudunpäivitysnopeus ei myöskään koskaan laskenut alle 30:n. Lisäksi kun kävin tarkastamassa toimistossa isäntänä toimivan kokoonpanon, en huomannut sillä vastaavia oireita. Ruudunpäivitysnopeus stabiili. Ajattelin että tässä kohtaa varmastikin kotiverkkoni rajat alkavat tulla vastaan, sillä reititin sijaitsee parin seinän takana tietokoneestani ja yhteys on langaton.

Yksi Gigantin reissu myöhemmin mukaan tarttui TP-Link RE450 WiFi-toistin. Nopea asennus, ja peli uudestaan käyntiin. Sama ongelma jatkuu. Eli vika ei välttämättä ollutkaan verkkoyhteydessä, vaikkakin Steamin yhteystestin mukaan tiedonsiirtonopeus kasvoi noin 25:stä yli 105 mb/s tietokoneen ja television välille. Myöskin viiveet laskivat kautta linjan. Noh, ainakin nyt langaton verkko toimii myös makuuhuoneen vessassa.

Steamin asetusvalikoita selatessa totesin että sieltä puuttuu täppä rautapohjaisen pakkaamisen kohdalta kokonaan. Tästä päättelin ettei prosessorin vääntö enää riittänyt 4K:n prosessointiin. Täppä paikoilleen, valinnaksi AMD ja uusi yritys. Homma meni vielä huonompaan suuntaan, sillä nyt näyttöruutu vastaanottavassa päässä oli pelkkää kirkkaanvihreää massaa. Hienoa. Nopea Googlaus ei tuottanut mitään tulosta. Tässä kohtaa kuitenkin muistin että koneessahan on myös Intelin iGPU joka tukee QuickSyncillä rautapohjaista pakkaamista. Nopea visiitti BIOS:iin, ajurit sisään ja uusi yritys. Ja homma toimii! 4K resoluutiolla ei enää ainakaan Hellbladessa ruudunpäivitys seilannut.

Tosin nyt kuvassa näki jo selkeitä suoratoistolle ominaisia pakkaamiseen liittyviä häiriöitä. Perhana. Lisäksi kun rautapakkaamisen laittoi päälle, rikkoontui iOS-laitteiden ruudunpäivitys. Eli varmaankin parhaan kuvanlaatu-suorituskykykomprommissin saavuttaakseni pelailen softapohjaisella pakkaamisella 1440p resoluutiolla. Pikkunyanssina myös televisiosta puuttuu BT-tuki, joten ohjain on vedettävä piuhalla kiinni. Voi olla että tämä säästäminen poikii myös olohuoneeseen päivitystä.

Yleistasolla kuitenkin todella tyytyväinen, sekä myöskin hyvin yllättynyt siitä kuinka hyvin pelien suoratoistaminen toiselle laitteelle toimii. Noin 20ms viive ei itselleni osoittautunut liian suureksi vaikuttaakseen pelikokemukseen, ja 1440p resoluutiollakin 50-tuumaisella kuvalla pelikokemus kääntyi vahvasti plussan puolelle verrattuna toimiston 23,5” tuumaiseen FullHD monitoriin.

TLDR: Pelaan tietokonepelejä olohuoneessa.
 
Itse en ainakaan saanut tizenin kanssa toimimaan steamia pelattavalla laadulla jos oli vähän liikkuvampi peli kyseessä, käytin wreckfestiä kokeilemiseen ja vaikka mitä teki niin ei siitä pelattavaa saanut. Yleensä kun sai jotenkin pelattavan näköiseksi niin alkoi tulemaan sekunnin mittaisia pysähdyksiä, itsellä kyllä jäi tuo verkkoboksi vaihtamatta kun alkoi olemaan liian työlästä saada pelit telkkariin satunnaisiin kimppapelailuihin kun xboxikin on.
Tein kyllä lopuksi kompromissin ja vedin 10m piuhan koneesta telkkariin :)
 
Muutamia hämmentäviä "ominaisuuksia" tullut vastaan, kuten esimerkiksi se että lähes aina peliä käynnistäessä on vastaanottopäässä ruutu mustana vaikka ääni kuuluu. Isäntäkoneella taas kuva näkyy normaalisti. Tämä korjaantuu vain siten, että kävelee olohuoneesta toimistoon ja vaihtaa isäntäkoneella resoluution avatun pelin asetuksista joskikin muuksi. Kuva palaa takaisin olohuoneen televisioon, jolloin voi resoluution laittaa takaisin siihen mikä se käynnistettäessä oli. En tiedä liittyykö tämä AMD:n virtuaaliseen super resoluutioon, en ole vielä ehtinyt kokeilla toisintuuko tämä "ominaisuus" ilman. Myös joidenkin pelien käynnistäminen avaa ensin "splash-screenin", jota et voi ohjaimella operoida lainkaan. Tämän kiersin liittämällä televisioon langattoman näppäimistön jossa kosketusalusta. Taas omaan makuun hieman liian räpellysratkaisu, mutta menkööt.

Hyvää taasen on se, että Steam tuntuu tukevan aika joustavasti ulkopuolisten pelien lisäämistä kirjastoon. Ohjaintuen takia saattaa vaatia toki jonkin verran kikkailua, kuten Originin peleissä. Pääsääntöisesti kuitenkin aika vähäisellä säätämisellä selvinnyt. Innolla odottelen kesää ja sitä että voi auringonpaisteessa terassilla pelailla periaattessa mitä vain samalla nauttien huurteisia virvokkeita. Tai ainakin ajatustasolla se vaikuttaa miellyttävältä. Katsotaan kuinka pahasti tosielämän realiteetit kesäisessä räntäsateessa iskee kasvoille.
 
Kannattaa tutustua myös moonlight + nvidia shield komboon noissa kotistriimauksissa. Toimii tuo ulkoverkossakin mutta kaistaa sitten saa olla.

EDIT: Aa, olikin AMD näyttis, noh, jollekkin muulle sitten vinkiksi.
 
Koska enemmän on enemmän kuin vähemmän, laitoin Jimm's:ltä tilaten hieman harrastelutavaraa. Päivittelen tänne asentelusta lisää kunhan tuotteet saapuvat.
 

Liitteet

  • näyttiksen viilennys.PNG
    näyttiksen viilennys.PNG
    48,2 KB · Luettu: 320
Ja menihän siinä useampi tunti väkerrellessä. Sain kuitenkin jäähdyttimen paikoilleen, vaikkakin ongelmia aiheutti erityisesti VRM:n jäähdyttimen asettelu. Tämän jouduinkin kannibalisoimaan vanhasta R9 280X näytönohjaimesta, joka näkyykin kuvissa. Täytynee vielä tilailla erikokoisia jäähdytinsiilejä VRAM:n jäähdyttämiseen, sekä mahdollisesti eri materiaaliasta (kupari).

yleis.jpeg


piirilevy.jpeg


vram siilet.jpeg


jäähy paikallaan.jpeg


backplate paikallaan.jpeg
 
Kokoonpano hieman elänyt, sillä 5700XT:n korvasi tällä viikolla RTX3070. Järkeähän tuossa ei ollut, koska pelaan lähinnä Valorantia ja CS:GO:ta mutta eihän se ole harrastus jos pystyy hankintoja järjellä selittelemään.

Varmaan harrastan myös uuden prosessorin ja emolevyn 2021 alkupuolella, jos niitä alkaisi jostain saamaan. 5600X olisi kiikarissa. Ah, ja harrastin myös uuden työpöydän. Päivittelen tänne kuvan nykyisestä setupista kunhan sellaisen saan tuotettua.

Kotelo: Fractal Design R6
Emolevy: Asus Z270 Prime-A
Prosessori: Intel i7 7700k + Phanteks PH-TC14
Näytonohjain: Asus Dual OC RTX3070
RAM: 16GB 3200 DDR4
PSU: Corsair RM550x
SSD: Samsung 500GB SSD
HDD: 1TB HDD
Näyttö: ASUS ROG XG32VQ
 
Pitääkin kokeilla tuota softapohjaista steam linkiä, kun uuteen asuntoon saa lähiverkon kuntoon. Aikoinaan ostin -95% tarjouksella sen ihan fyysisen steam link -palikan ja on toiminut hemmetin hyvin näihin päiviin asti. Vain fullhd -resoluutiolla tosin. Kaikki ohjaimet mitä olen tarjonnut Logitechistä Sonyyn ovat kelvanneet höyrylinkille saman tien, joskin muutamaan otteeseen se on "unohtanut" asennetut bt ohjaimet.
Voin suositella vanhaa steam linkiä full hd olohuonepelaajille, jos semmoisen sattuu löytämään jostain.

Mutta 4k streamaus houkuttaa ja tulee ajankohtaiseksi ainakin heti, kun näytönohjainjumalat minulle uuden kortin suovat. Pitää mennä uhraamaan lisää neitsyitä.
 
Suosittelen lämpimästi. Paljon olen pelaillut ihan sohvan nurkasta, ei tarvitse aina eristäytyä toimistoon.

Kuva uudesta pöydästä:
setuuuppi.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
263 829
Viestejä
4 578 213
Jäsenet
75 250
Uusin jäsen
samnpba

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom