Itse en kuluttajana tilaa kyllä yhtään mitään Kiinasta. Yrityksen edustajana taas tilaan Kiinalaisilta valmistajilta, mutta silloin pitää toimittajalla olla asiat kohdallaan niin laadun, kuin dokumentaationkin kanssa. Syyt miksi en tilaa kuluttajana:
Aliexpress tai Temu ostopaikkana piilottaa kätevästi sen valmistajan verhon taakse. Tämä johtaa siihen, että valmistaja käyttää kaikkia mahdollisia oikoteitä hinnan laskemiseksi ja katteen maksimoimiseksi. Kaikki keinot ovat käytössä,, kuten ihmiskauppa, lapsityövoima, käytettävien materiaalien laatupoikkeamat ja raaka-aineiden vaarallisuus. Työntekijöiden tai loppukuluttajan turvallisuudella ei ole mitään merkitystä, kun asiakas ei voi tulla lakiteitse vaatimaan valmistajaa vastuuseen.
EU maahantuojan ja jälleenmyyjän vastuu. Kun tavaraa myydään Suomessa, tulee myytävien tuotteiden täyttää EU:n ja Suomen lain asettamat kriteerit. Tästä ovat vastuussa maahantuoja ja jälleenmyyjä. Tästä meillä on jo paljon esimerkkejä pelkästään Suomalaisista halpakaupoista, joiden seulat tuotteiden laadulle ovat alhaiset. Monestikko vaikka viimeisen vuoden aikana on Tokmanni, Puuilo, Kärkkäinen tai vastaava pulju joutunut vetämään tuotteita myynnistä Tukesin tarkastusten jälkeen? Näistä iso osa on Kiinassa valmistettuja virtalähteitä tai muuntajia, joissa suojaus on ollut riittämätön ja suorastaan usein erittäin vaarallisia, koska yleisimmät seuraukset ovat johtavan pinnan jännitteistyminen tai tulipalovaara. Rahallisen riskin näistä ottavat nämä halpakaupat, mutta todellisen riskin ottavat loppukäyttäjät. Kiinalaisten verkkokauppojen tuotteet eivät tule koskaan käymään Tukesin tarkastuksissa.
ROHS vaatimuset. Kiinalaisia elektroniikkatuotteiden valmistajia ei kiinnosta ROHS vaatimukset. Tuotteiden valmistuksissa ja materiaaleissa käytetään nyttemmin länsimaissa kiellettyjä terveydelle vaarallisia kemikaaleja ja raaka-aineita. Länsimaissa jälleenmyyntiin valmistetuilla tuotteiden valmistajilla tulee pitää huoli, ettei heidän tuotantoketjussa käytetä tai lopputuotteeseen päädy aineita tai materiaaleja, jotka ovat esimerkiksi syöpää aiheuttavia tai muuten terveydelle vaarallisia. Kiinasta tilattaessa tällaista vaatimusta ei tuotteelle ole.
Suojausten puuttuminen tai niiden riittämättömyys elektroniikkalaitteissa. Laitteet ovat useimmiten jopa vaarallisia loppukäyttäjälle. Joskus jopa tuotteen ulkopintaan tulee suoraan verkkojännite. Useimmiten itse elektroniikan suojaus on riittämätön aiheuttaen laitteiden ennenaikaisen rikkoutumisen tai määräykset ylittävää RF pörinää ympäristöön. Harmittomimmat tapaukset ovat USB laitteissa olevien akkujen lataus toteutettuna suoraan USB 5V linjasta käyttäen diodia jännitteen alentajana. Kovin hyvin tällainen ei latausvirtaa säädä ja akun ikä jää aika lyhyeksi. Toki jos tuo diodi tuosta pettää, voi akulle tulla ylijännite ja siitäkin seurauksena akku voi sytyttää tulipalon. Vaarallisimmat ovat joko tuo ulkopintaan tulevat verkkojännitteet tai tasasuuntamuuntajan olemattomat eristevälit, jonka seurauksena voi olla perässä olevien DC laitteiden jännitteistyminen verkkovirtaan tai oikosulun aiheuttama tulipalo.
"Aidot" tuotteet/osat. Hyvässä lykyssä voi sieltä saada ihan kuranttia tavaraa, kuten ihan aitoja varaosia tai tuotteita niin, että itse brändäys on hävitetty tai puuttuu. Nämä tulevat useimmiten juuri samasta tehtaasta, kuin alkuperäisetkin. Osa näistä on aidon tuotteen tuotannossa laatuvaatimukset täyttämätöntä hylkytavaraa, joka löytää uudet markkinat hylkäyksen jälkeen. Osa näistä on tuotantoerän yhteydessä tehtyä ylijäämää, jonka tuotannon tämä tilaaja siis on maksanut. Osa voi olla jopa erillistuotantoeriä tehtaan omalla kustannuksella. Näiden valmistuksen ja maahantuonnin vaatimusten täyttämisen, tuotekehityksen, tuotevastuun tai markkinoinnin kustannuksista ei kiinalaistehtaan tarvitse kuitenkaan välittää, joten tuotteen eteen ei ole tehty tuotekehitysinvestointeja. Kiinassa ei ole länsimaisia kopiosuojalakeja, joten seurauksilta vältytään. Ainoa rajoittava tekijä on suuret tuotantoasiakkaat, joiden jatkotilaukset riippuvat siitä jäävätkö tehtaat toiminnasta kiinni.
Temu/Aliexpress ostot ovat aina vähän sellaista arpapeliä. Koskaan ei tiedä saako halpaa paskaa, väärän tuotteen, vaarallisen tuotteen tai jopa jättipottina edullista laatua. Jos oikein tuuri käy, voi silloinkin olla varma että tuotteen alkuperä ja valmistusmenetelmä on suurella todennäköisyydellä vähintäänkin arvelluttava.
Yrityksen edustajana tilaan suoraan Kiinalaisilta valmistajilta tuotteita, jotka täyttävät länsimaiset määräykset. Elektroniikkavalmistajilta tilaan vain sellaisia dummy tuotteita, joiden volyymit ovat pieniä ja/tai ovat luonteeltaan vain pieni osa itse lopputuotetta. Itse laitetuotanto ollaan toistaiseksi pidetty Suomessa siitäkin huolimatta, että meidän tuotteiden kopiointi sellaisenaan on erittäin haastavaa.
Viihdevinkkinä voipi katsella vaikka tämän kaverin kiinalaisten härpäkkeiden purku/testausvideoita:
bigclivedotcom