Kryptovaluuttojen louhinta nostanut näytönohjainten kysynnän selvästi yli tarjonnan

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Groverin algoritmilla ja kvanttitietokoneella AES-256:n salausvahvuus on "vain" 128 bittiä.

Grover's algorithm - Wikipedia
Toki, mutta tuota ei taida oikein voida kutsua klassiseksi raa'an voiman hyökkäykseksi. (Koska edes sitä teoreettista 2^254,6 kompleksisuuden hyökkäystä ei kutsuta sellaiseksi.)

Tuo bittisyyden puolitus tekee muuten ihmeitä laskenta-ajalle. 128 bittiselle ei voi enää sanoa yhtä vahvaa ja helppoa vastausta ”ei ikinä”. Vastaus kuitenkin lienee silti ei ikinä. (Siksi se on ikävä esimerkki, ja valitsin tuon selkeämmän tuohon.)

AES-128 sen sijaan saattaa jopa oikeasti olla ei niin turvallinen kvanttitietokoneita vastaan – tai siis, on olemassa realistinen riski murtamiselle, joten se voidaan hyvinkin murtaa tulevaisuudessa ihan pelkästään laskentatehoa kasvattamalla. 2^64 kun on huomattavan paljon vähemmän kuin 2^128. (Tämä myös lienee syynä, miksi sitä ei saa käyttää esim. jenkeissä korkeimman turvallisuusluokituksen dokumenteille, vaan minimi on AES-192.)

Jos kvanttitietokoneen ja Groverin algoritmin laskee raa'an voiman hyökkäykseksi, niin toki tuo on silloin AES-256 ehkä jossain määrin jopa mahdollista murtaa raa'alla voimalla. Siis teoriassa, ehkä jotenkin. Pakko myöntää.

Sama päättelylogiikka, mutta mukaan muutama mauste, tarvittavien logiikkaoperaatioiden määrää hieman arvioituna (alakanttiin edelleen, olettamalla kunkin logiikkapiirin tarvitsevan yhden tilan vaihdoksen, niiden määräarvio tuolta [1512.04965] Applying Grover's algorithm to AES: quantum resource estimates , ja olettamalla taas optimistinen tilanvaihdostyö). Murtamiseen tarvittavan energiamäärän optimistinen arvio:

2^128 × 420 × 5,6 × 10^(-23) J = 8 EJ = 2200 TWh ~ noin kolme kertaa Olkiluodon nykyisten kahden voimalan koko eliniän tuotanto, ei siis enää mikään mahdoton luku. Iso kylläkin. En ole muuten aivan varma, että rinnakkaistuuko tuo Groverin algoritmi, ei taida? Tuo koko laskentateho pitää siis saada yhteen monoliittiseen yksiydinkvanttitietokoneeseen, koska tuota laskua ei voi vaan klassisesti rinnakkaistaa lainkaan. Joten jos tuon murtamisen haluaa tehdä ennen tuota vuotta 2050, niin siihen prosessoriin saa sitten ajaa sen noin 8 GW tehon tästä tuonne vuoteen 2050 asti. Jäähdytysjärjestelmään varmaan menisi vielä muutama mokoma lisää tehoa.

Tähän toki joku kohta tulee kertomaan, että jäähdyttää kylmemmäksi, tai jotain muuta vastaavaa. Varmaan voisi, ja sillä saisi tuota energiaa alemmaksi. Siihen vastaan toisella argumentilla. Tuon kellotaajuuden pitäisi silti olla jotain ihan tolkutonta: 2^128 / (33 vuotta * 360 päivää per vuosi * 24 tuntia per päivä * 3600 sekuntia per tunti) = 3,3 × 10^29 Hz...

Nyt yhdessä kellojaksossa ei ehdi muuten välittyä tieto edes naapuriatomiin asti. (Matka naapuriatomiin kestäisi jotain noin 110 miljardia kellojaksoa.)
 

BlackWolf

Suomen Michael Jackson
NOSTO
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 795
Vähän aiheen vierestä nyt, mutta aina kun näistä murtoajoista on kyse, niin ovatko nuo "miljardit vuodet" nyt se huonoin vaihtoehto (eli viimeisenä kokeillaan sopivaa avainta) vai odotettu aika (puolivälissä löytyy sopiva avain)? Koska sehän se ei voi olla, että sopiva avain olisi ensimmäinen kokeiltu avain (mikä tietysti olisi totta, mikäli kokeilevia koneita olisi ääretön määrä (tai edes 2^255).
Yksinkertaisimmillaan jos lähtökohta on että yksinkertaisin avain on a ja vaikein avain on Ö, niin välissä on 28*2 vaihtoehtoa. Kun avaimen pituus kasvaa ja on mahdotonta sanoa, mikä on se avaimen pituus, niin sen avaimen lopun arvaaminenkin on mahdotonta. Tällöin voi aloittaa vain alusta, tai arvata maksimia ja jos se avaimen pituus onkin yli sen maksimin, niin saat tahkota ne kaikki läpi osumatta oikeaan. Eli sinun ajatusmallisi, että on loppu ja alku ei päde.

Tämä ei valitettavasti koske näitä ennalta rajattuja algoritmejä, niiden etu vain on se, että loppu ja lähtöpiste on niin perhanan kaukana toisistaan, ettei sen laskeminen vain ole järkevää. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) se avain on itsessään salattu avain ja taas ollaan nollatilanteessa.

Nämä koodien murtamiset laskukaavoin on sitten taas ihan toinen tarina, mihin tässä ketjussa on hypätty vähän liiankin nopeasti.

Mitä tulee taas tähän itse aiheeseen, niin kryptovaluutat on tulleet (Ethereum lähinnä) alamäkeä jo hyvän aikaa ja jokainen idiootti joka maksaa nyt näytönohjaimista ylihintaa on vain putoavan puukon tavoittelija. Suomi vaan on tälläinen helevatun saareke, missä muutama aina kuvittelee, että kun se boomi meni jo, niin se on täällä edelleen. Ei, se meni jo, ei ole enää kannattavaa. Tällä hetkellä saa ebaysta yms. näytönohjaimia hyvällä alella ja varastot on jo täyttymässä ja hinnat putoamassa ihan liikkeissäkin. Samaan aikaan verkoston laskentateho on tasaantunut kun viimeset idiootit on saaneet korttinsa ja se selvä nousu loppunut. Nyt vain odotellaan kauanko kestää, että viimeset hitaat ja tyhmät haluaa ottaa takkiinsa ennen kuin korttien määrät suorastaan räjähtää käsiin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
1 331
Ihan tosissaan ne tuolla suuressa maailmassa harrastavat tätä hommaa
“Time is critical, very critical,” in mining, Marco Streng, chief executive of Genesis Mining, a major ethereum miner, told Quartz. “For example, we are renting entire airplanes, Boeing 747s, to ship on time. Anything else, like shipping by sea, loses so much opportunity.”
Ethereum miners are renting Boeing 747s to ship graphics cards and AMD shares are soaring
eli vuokrataan lentokoneita, jotta saadaan näytönohjaimet kuskattua mahdollisimman nopeasti toimintapaikoille.
 
Liittynyt
16.08.2017
Viestejä
5 802
@Sampsa Olisiko aika tutkivan jornalismin keinoin selvittää, millä hinnoilla kortteja nykyään liikkuu ja uusia tämä erinomainen artikkeli? Tällä hetkellä kun näytönohjaimien hinnat ei näytä ainakaan laskevan
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
246
Minerit näitä nyt selkeästi ostelee. Jos katsot tuonne käytettyjen palstalle, niin vanhatkin kortit menee (ihan perversseillä pyyntihinnoilla) melkein samoin tein.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 799
Semmonen jännä juttuhan tässä on että mainaaminen on ollut erittäin kannattavaa koko senkin ajan kun se ei ole ollut. Ei niitä bitcoineja ole pakko heti ottaa euroiksi. Jos lainaat 2017 romahduksesta tähän päivään tulppa punaisena niin tili on aika kiva jos teet exitin vaikka nyt :)
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 472
Viestejä
4 163 329
Jäsenet
70 412
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom