Kovalevyn vaihto Lenovo ideapad 520S läppäriin?

Liittynyt
30.10.2020
Viestejä
51
Mulla on Lenovo ideapad 520S läppäri, jossa oli/on valmiiksi asennettu Windows 10 home (64-bit) käyttöjärjestelmä. Siinä on noin 250 gigatavun SSD kovalevy, joka on ilmeisesti partitioitu kahteen osaan, C: 212 Gt ja D: 25 Gt. Ajattelin korvata sen uudella isommalla kovalevyllä. Niin onnistuuko homma ihan vaan niin, että ostan nämä:

- Samsung 870 QVO SSD 2 Tt SATA-SSD -kovalevy

- DeLOCK USB 3.0 - SATA -adapteri suojakotelolla

...ja käytän esim AOMEI Backupper v6.0 softaa, että kopioin/kloonaan nykyisen kovalevyn kokonaisuudessaan käyttöjärjestelmineen kaikkineen tuolle uudelle Samsungin levylle?

Tai suositelkaa jotain toista ilmaista softaa, joka on hyväksi todettu ja helppo kyseiseen hommaan.

Ajattelin siis vaan varmistaa ennen kuin lähden mitään ostelemaan, että toimiiko homma todellakin noin tuon Levovoni kanssa? Esim onko tuo Samsungin kovalevy yhteensopiva? Ja että esim Windows ei ala valittamaan mitään tuollaisesta operaatiosta ja kaikki toimii ihan kuin aikaisemminkin kloonauksen/vaihdon jälkeen? Tai joku muu syy miksi tuo vaihto/kloonaus ei onnistuisi?

Muutama kuva nykyisestä kovalevystä ja läppärin sisuksista:

Lenovo-ideapad-520s-laptop-ssd-01.jpg Lenovo-ideapad-520s-laptop-ssd-02.jpg Lenovo-ideapad-520s-laptop-ssd-03.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Ilman adapteriakin onnistuu mikäli puhdas windows-asennus kelpaa -> Ainakin liittämällä winukka mikkisofta-tiliin -> Vanhan aseman poisto, uusi tilalle, usbi-tikulta puhdas asennus -> Hakee keyn jostain serveriltä.
Mahdollisesti onnistuu myös ilman Mikkisofta-tiliä jos oem-key on sidottu emoon, kuten luultavasti on.

Kokeilemalla tuo selviää, mitään ei menetä kun irroittaa vanhan kovon -> liittää uuden -> asennusmedialta (tikulta) winukka sisään.
 

Samsungilla on oma ohjelmisto tuohon operaatioon. Kokemuksesta sanon, että nuo levynvalmistajan omat ohjelmat toimii hyvin.

Eli pitäisi onnistua ihan hyvin, kyllä tuo Samsung tuohon käy.
 
Tekemällä puhtaan asennuksen, saa puhtaan windowsin, joka on aina parempi kuin kaiken mahdollisen paskan mukaansa kerryttänyt vanha asennus. Sen usb asennusimagen saa microsoftin sivulta ladattua.

Sen lisenssiavaimen windows lukee koneen biosista, eikä edellytä varsinaisesti sen kummempia yhteyksiä ms palvelimelle, mutta kyllä se jossain kohtaa sen lisenssiavaimen kelpoisuudenkin tarkistaa.
 
Kiitos kajakkivajakki ja Pakana ehdotuksesta tehdä puhdas asennus. Hyvä tietää, että lisenssiasia toimii noin, ehkä homma tulee hoidettua niinkin tässä joskus. Mutta en ole varma jaksanko nyt alkaa installoimaan älytöntä määrää ohjelmia ja ajureita uudestaan. Ehkä sitten installoin kaiken uudestaan, jos koneessa alkaa ilmenemään ongelmia käytön yhteydessä... tähän mennessä toiminut ihan hyvin.

Kestävyys edellä, kannattaa ostaa mitä tahansa muuta ku QLC SSD levyjä, joka tuo QVO samppa on.

Ahaa... mitä vikaa QLC SSD levyissä on? Voitko linkittää jotain artikkelia/dataa aiheesta? Ja mitä koneeseeni sopivaa 2 Tt:n SSD levyä suosittelisit?
 
QLC levyjen vika (ominaisuus) on tuo solujen kesto. NVMe maailmasta nyt esimerkkinä esim Crucial P3 jossa 220TBW, kun muissa perusperus TLC levyissä on 600-1000TBW, 2Tb levyissä sitten isompi. Takuukäytäntöhän näissä että takuuaika 2-5vuotta mallikohtaisesti tai TBW, kumpi ekana tuleekaan vastaan.

Toinen QLC osalta kehnompi juttu on nopeus. Laitan tähän alle jotain vanhaa testiä liittyen 660p Intel QLC levyyn.

katso liitettä 1042111

katso liitettä 1042112

Okei, kiitos tiedoista! Tosin kuvaa en oikein osaa tulkita.

Mutta siis TLC levyt olisivat kestävämpiä? Eli olisiko esim tämä parempi vaihtoehto kuin aloitusviestissä mainitsemani Samsung:

- Kingston KC600 2 Tt SATA III 2,5" SSD-levy

Ja onko jotain merkkiä/mallia, joka olisi vielä pidempikestoinen kuin tuo Kingstonin levy?
 
Ei tarvita edes tuota adapteria -siis vaikka ei tekisikään puhdasta asennusta. Mikä tahansa rittävän suuri ulkoinen media käy. Eli tehdään (minun tapauksesani macriumilla) joko levyklooni (jos sillä ulkoisella medialla ei ole muuta säilyttämisen arvoista jo) tai varmuuskopio koko levyn sisällöstä. Lisäksi tikku johon tehdään sen macriumin bottaava softa. Sitten vaihdetaan uusi kiintari koneeseen, käynnistetään sillä tikulla ja tämä, vaikka siis ulkoinen usb-kiintolevy, siltä palautetaan se varmuuskopio sille uudelle levylle. -ja: jos jokin menisi mönkään, on aina se vanha, jolla koneen saa taas vanhaan kuosiin.
 
Ei siihenkän tarvita adapteria, saa ne kamat sille milletahansa muullekin medialle kopsattua niin kauan kuin vanha levy koneessa.
-Se on itsestä kiinni haluaako vähkertää vikon kaikien softien ja ajureiden kanssa uusiksiasennuksessa.
Toiset tykkää...
 
t: postattu 5800h+3070 Lenovolta jossa vastikään winukka laitettu uusiksi

Joo, vanhaan koneeseen voi muistaakin ajurit.
nimimerkillä uudelta koneelta johon ajurien kansa piti hiukan taistella että pääsi osasta eroon, ja sama bloattiin, jota emon valmistaja tyrkytti.
Mutta saas nähdä milloin on kaikki ohjelmat siinä hantissa että voi luopua vanhasta koneesta. Photarin kanssa ei mennyt kuin se viikko...
nää tuli vähän puun takaa kun ed. konessa oli 7 ja sitten kymppi eikä 12? vuoteen uusiksiasennusta. Jonka muistin työlääksi kyllä jo xp-ajoilta.
 

Sieltä hieman sortattuna, helppo lukea et missä QLC, niin sen skippaa. Googlesta jatkot toki asian osalta, levyrevikoita löytyy vaikka millä mitalla.

45-70e/tera kun levy maksaa niin asia kunnossa. :tup: Siinä nuo pääasiassa killuvat kaikki.

Käy vaikka tosta Datatronicin ketjusta kysymässä mihin hintaan löytyis jotain 2terasta joka ei ole QLC, mikäli Valtakunnasta (amazonilta) tilaaminen ei ole vaihtoehto. :kahvi: Toki heidän sivullaan oleva hakusysteemikin on mielestäni erittäin kelpo.


Mielestäni merkillä/mallilla ei väliä, takuun pituudella kyllä ja TBW:llä. Sekä että luku/kirjoitus yli 450 kumpikin, kun normi SATA-levy kyseessä.


Kiitos linkistä! Tuolta sivulta osui silmään arvostelujen määrän ja tähtien perusteella tämä:

- Crucial MX500 2TB, SATA

Olisiko kelvollinen valinta? Näyttäis löytyvän Datatronicista, mutta ei ollut kyllä takuuaikaa mainittuna.

Epäilyttää noi mulle aivan tuntemattomat merkit, mitä sivu on lajitellut halvimman hinnan perusteella ensimmäisiksi... enkä jaksais alkaa etsimään ja lukemaan googolplexiä määrää eri arvosteluja. Ja ton sivun mukaan noilla halvemmilla ei edes näyttäis olevan juurikaan arvosteluja... mistä ehkä vois kanssa päätellä jotain... niin jos kerran kestävyyttä ollaan hakemassa, niin ei noi ensimmäiset, halvimmat ja tuntemattomat 45-60 €/TB hintaset kovin lupaavilta vaikuta.
 
@Yompi Cumpi


1.6PB TBW

Siitä vaikka. :kahvi:


Tuossa yllä kun mietit Crucial MX500, niin kyllä nekin on ihan ok, joskin saattaisin sen 158,90eur hintaisen WD Blue ottaa sen MX500 sijaan. :tup: Mutta vielä todennäköisemmin tuon TeamGroupin ja lopuilla raheleilla muuta. Ite en sijoittaisi "vanhaan tekniikkaan" kuten SATA-väyläiset levyt, enempää kuin tarve on.

MX500 on myös nopeampi, sekä maksaa prosentuaalisesti huomattavasti enemmän kuin CX2. Mulla on 3kpl 9-vuotiaita MX500 512Gb (Marvellin ohjain) olevia levyjä - ei vikaa. Olivat aikanaan niitä halppiksia, mutta teknisesti oikein hyviä.

Heh, just kun olin päättänyt, että en jaksais enempää hajottaa päätäni tällä hommalla ja vosinkin mennä laatu edellä ja ottaa ton Kingstonin, koska vaan 14 euroa kalliimpi kun toi mainitsemani Crucial... mutta nyt sitten heitit ton Team Groupin... voi tätä vaihtoehtojen määrää... :D Pitää vielä miettiä.
 
Tean Groupia vaan, ajaa asiansa 100-0 tarkoituksessaan. Ymmärtäisin levystä maksamisen mikäli kyseessä NVMe, niissä kun saa sitten vastinetta myös.

Imo valmistajan lupaus 1.6PB TBW lukemista kielii jo laadusta.


Tosin Kingstonilla takuu olisi viisi vuotta, mikä kielii laadusta ehkä paremmin, kun kerran itsekin uskovat tuotteisiinsa niin vahvasti. Ja mietin, että miten luotettavia ovat nuo valmistajien omat TWB lupaukset? Ei auttanut yöunet, pää jumissa päätöksen suhteen.. :lol:
 
Eipä tuolla ehkä käytännössä ole mitään eroa, kuinka usein läppärin kanssa siirtää kakkuja jotka niin suuria että cache täyttyisi, ja kuka käyttää samaa läppäriä 5 vuotta? Minä, mutta siis normaali ihminen? ;-)
Kaiki nuo ssdt taitaa olla siinä 400-500 megaa siirtäviä, pyöriviin verratenhan toiminnan huomaa vahdittuneen selvästi, mutta tuon vauhdin kuusinkertuistaminen tikkumuistiin, sitäpä ei stten ehkä edes huomaa...

Ei noita erilaisia nopeustestejä ehkä tarvittaisi, jos jengi huomaisi jotain ilman niitä? ;-D
Siitä vaan kinkstoni tilaukseen, mitä noita äimäämään ;-)
 
Eipä tuolla ehkä käytännössä ole mitään eroa, kuinka usein läppärin kanssa siirtää kakkuja jotka niin suuria että cache täyttyisi, ja kuka käyttää samaa läppäriä 5 vuotta? Minä, mutta siis normaali ihminen? ;-)
Kaiki nuo ssdt taitaa olla siinä 400-500 megaa siirtäviä, pyöriviin verratenhan toiminnan huomaa vahdittuneen selvästi, mutta tuon vauhdin kuusinkertuistaminen tikkumuistiin, sitäpä ei stten ehkä edes huomaa...

Ei noita erilaisia nopeustestejä ehkä tarvittaisi, jos jengi huomaisi jotain ilman niitä? ;-D
Siitä vaan kinkstoni tilaukseen, mitä noita äimäämään ;-)

No mun kyseinen läppäri on nyt noin 5-6 vuotta vanha ja maksoi tonnin, niin kyllä toivoisin käyttäväni sitä vielä ainakin toiset viisi vuotta!

Verta, hikeä ja luksusta
 
Ai niin, mites sit toi homma kun mainitsin aloitusviestissä, että nykyinen kovalevy on partitioitu kahteen osaan... tuottaako sen kloonaaminen uudelle levylle jotain ongelmia/hankaluuksia? Tai itseasiassa haluaisin päästä eroon tuosta pienestä D: asemasta (25 Gt), niin että mulla olis sit se uus 2 teranen kovalevy ihan vaan kokonaan C: -asemana. Mites toi Macriumin Reflect 8 Free Trial tän hoitais? Oisko jotain muita ilmaisia ohjelmia, jotka kykenee tällaseen partitioidun aseman kloonaamiseen ongelmitta? Tai partitioiden yhdistämiseen yhdeksi asemaksi?

Laitoin silloin kanssa Verkkokaupan asiakaspalveluun tästä koko hommasta viestiä samaan aikaan, kun tein tän postauksen tänne ja nyt sieltä tuli teknisestä tuesta vastaus, että kloonaus ei välttämättä onnistu tolla mainitsemallani AOMEI Backupper v6.0 softalla, koska kovalevy on partitioitu.
 
Kyllä Marcrium tuon hoitaisi helpolla, katso vaikka tubesta jokin video.
Mutta itse asiassa et "tuohon" tarvitse mitään softaa. Leikitään että haluaist tehdä tämän edes ilman uutta kiintolevyä suunnitelmissa:
Teet ensin koko levystä kloonin tai varmuuskopion macriumilla, varmuuden vuoksi. Siirrät / kopioit kaiken mitä haluat sillä pieneltä osiolta on suuremmalle osiolle. Ja poistat sen pienen, ihan Windowsin levynhallintatyökalulla. Ja laajennat samalla disk managementilla partition kattamaan juuripoistetun alueen. Mutta, aina kun tehdään jotain tämmöistä, on hyödyllistä olla se varmuskopio olemassa ennen aloitusta. Ja on tilanteita joissa tarvitaan monipuolisempaa softaa tai ainakin vinkkiä, esim. jos levyn partitioita onkin enemmän ja rakenne vähän sotkuinen. Eli esim poistettava ja yhdistettävä ei olekaan vierekkäin tms.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 566
Viestejä
4 540 438
Jäsenet
74 823
Uusin jäsen
MaxMonLar

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom