Kotiautomaation alkeet: IKEA TRÅDFRI + hass.io

Viestiketju alueella 'Käyttäjien omat tuotetestit' , aloittaja ygerg, 06.08.2017.

 1. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Älyvalaisimia on ollut jo pitkään markkinoilla, mutta niiden yleistymistä lienee rajoittanut melko kallis hinta suhteessa ominaisuuksiin.
  Myös IKEA on huomannut markkinatrendin ja toi markkinoille oman sarjansa nimeltä TRÅDFRI, joka on nyt saatavilla myös Suomessa. Verrattuna
  jo de facto -standardiksi muodostuneeseen Hue-sarjaan IKEAn lamppu- ja valaisinvalikoima on toistaiseksi pienempi ja ominaisuuksiltaan rajatumpi, mutta myös huomattavasti halvempi. Aloituspaketti (2 lamppua värilämpötilan säädöllä, tukiasema, kaukosäädin) maksaa IKEAssa 79,95€ vastaavan Philipsin sarjan maksaessa 112,90€ (Verkkokauppa.com).

  Pelkästään himmennettevät, lämpimän valkoiset lamput maksavat vain 9,99€ kappale. Värilämpötilan säädöstä joutuu maksamaan toisen kympin per lamppu.
  IKEAn lamppujen kaikki ominaisuudet ovat käytettävissä myös ilman tukiasemaa pelkällä kaukosäätimellä, johon voi parittaa maksimissaan 10 lamppua, mikä voidaan laskea myyntivaltiksi.

  Koko valikoimaa voi tarkastella IKEAn verkkosivuilla osoitteessa
  Älyvalaistus - Älyvalaistus - IKEA.

  Tukiaseman käyttäminen mahdollistaa lisäksi älypuhelinsovelluksen käyttämisen ja integroimisen kotiautomaatiojärjestelmiin, josta lisää myöhemmin. Myös tukiasemaa käytettäessä on huomioitava, että jokin kolmesta kaukosäätimestä
  vaaditaan lamppujen parittamiseen. Tällä estetään naapurin valaisimien parittaminen omaan järjestelmään.

  IKEAn tukiasemaa ei voi myöskään oletuksena ohjata internetin yli, mitä testaaja itse pitää hyvänä asiana tietoturvan ja luotettavuuden kannalta. Ainoa yhteys ulkomaailmaan kotiverkon ulkopuolelle ovat ohjelmistopäivitykset.
  Googlen turvallisuusasiantuntijan sanoin:
  "Overall: as far as design goes, this is one of the most secure IoT-style devices I've looked at. I haven't examined the COAP stack in detail to figure out whether it has any exploitable bugs, but the attack surface is pretty much as minimal as it could be while still retaining any functionality at all. I'm impressed." (lähde). Kotiautomaatiojärjestelmän kautta valaistuksen voi kuitenkin valjastaa myös internetin välityksellä ohjattavaksi.


  IKEAn lamput perustuvat avoimeen ZigBee-standardiin, mikä tarkoittaa, että niitä voi käyttää ristiin muiden standardia käyttävien järjestelmien kanssa. Yhteensopivuuteen tulee kuitenkin suhtautua varauksella, sillä esimerkiksi Philipsin tukiaseman kanssa lamput eivät suostu parittumaan. Philips syyttää tästä IKEAa, joka on luvannut korjata ongelman ohjelmistopäivityksellä tulevaisuudessa. EDIT: Päivitys on korjannut ongelman, ja Hue Bridge tunnistaa myös IKEAn valaisimet oikein. Valaisimiin satsaamisen ei siis kuitenkaan pitäisi mennä hukkaan, vaikka IKEA lopettaisi niiden valmistamisen.  Testiin ostettiin Tampereen IKEAsta aloituspakettia vastaava sarja, joka sisältää 2 lamppua värilämpötilan säädöllä, kaukosäätimen ja
  tukiaseman. Tätä kirjoitettaessa aloituspakettia ei ole juuri missään saatavilla, mutta erikseen ostettuna osille tuli hintaa tismalleen saman verran.
  Mattapintaiset lamput olivat myös loppu, joten jouduin toisen lampun osalta tyytymään kirkkaaseen vaihtoehtoon mattapintaisen sijasta. Kaupassa kannattaa olla tarkkana pakkausten merkintöjen kanssa, sillä vain osassa lampuista on värilämpötilan säätö.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]


  Pakkauksen sisältö

  Tuotteet on pakattu IKEAn tavanomaiseen tyyliin tiiviisti. Tukiaseman mukana toimitetaan Ethernet-kaapeli sekä virtajohto ja micro-USB -laturi (5V, 1A).
  Kaukosäätimen mukana on ilahduttavasti paristo, ja se on valmiiksi paritettu saman pakkauksen lampun kanssa. Lisäksi kaukosäätimen mukana on seinään ruuvattava tai liimattava magneettinen pidike. Yksinkertaisimmillaan valaistuksen käyttöönotto kestää siis muutaman minuutin, josta suurin osa kuluu erittäin tiukkojen muovipakkausten kanssa taistellessa.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]  Käyttöönotto

  TRÅDFRI-sarjan käyttöönotto on miellyttävän yksinkertaista eikä juuri vaadi käyttöohjeiden selaamista, mitä ei voi kaikista IKEAn tuotteista sanoa. Koko järjestelmä on käytössä noin vartissa.


  Kaukosäädin ja lamput

  Lamput näyttävät tismalleen identtisiltä IKEAn normaalien led-lamppujen kanssa, joskin ne ovat huomattavasti painavampia vaadittavan elektroniikan vuoksi. Kirkas lamppu on jostain syystä valoarvoltaan 30 lumenia mattaa pienempi, mutta käytännössä yhtä kirkas.

  Kaukosäädin on kädessä sopivan painava ja yllättävän laadukkaan tuntuinen verrattuna esimerkiksi DIODER-sarjan kytkimiin, joista ei voi sanoa samaa. Säätimen takapuoli on mattapintaista, pehmeää muovia, joka tuntuu mukavalta kädessä. Kaukosäätimessä on yhteensä viisi painiketta, joista hallitsevana keskellä virtapainike. Virtapainiketta pitkään painamalla kaukosäätimeen kytketyt valot voi synkronoida samaan tilaan, mikäli niiden asetuksissa on eroja. Koska säädin on pyöreä, reunalla olevia painikkeita ei voi hämärässä oikein erottaa toisistaan. Tätä helpottamaan virtanapin alaosaan on valettu on pieni kyhmy. Käytännössä sen etsiminen on kuitenkin hieman hankalaa, ja kirkkauden sijasta tuleekin säädettyä värilämpötilaa tai toisinpäin.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Pikaisella testauksella IKEAssa suosittelen tätä kaukosäädintä himmenninpyörylän sijasta, joka vaikutti siltä, että se tulee hajoamaan heti kättelyssä. Liiketunnistinta ei ymmärrettävästi päässyt liikkeessä kokeilemaan kunnolla (vitsi on tarkoituksellinen).


  Kaukosäätimen pohjassa on paristoluukku, jonka alla on myös parituspainike lamppujen lisäämistä varten. Itse paritus on huomattavan yksinkertaista: kaukosäädin viedään muutaman sentin päähän lampusta pitäen paritusnappi pohjaan painettuna. Lamppu ja kaukosäätimen punainen valo vilkkuvat hetken, ja vilkkumisen loputtua voikin siirtyä seuraavaan valaisimeen.

  Operaatio kestää noin 10 sekuntia valaisinta kohden. Kaukosäätimen valo toimii myös pariston loppumisen merkkinä, mutta normaalikäytössä se on pimeänä. IKEA lupaa paristojen kestävän normaalissa käytössä noin kaksi vuotta.

  Kaukosäätimen mukana on myös magneettinen pidike, jonka voi ruuvata tai liimata seinään myös mukana toimitettavan 3M-teipin avulla. Toistaiseksi en tätä asentanut, mutta ratkaisu vaikuttaa toimivalta ja mahdollistaa säätimen kanniskelemisen esimerkiksi kotisohvalle mukaan, mikä on erittäin tervetullut ominaisuus.  Tukiasema

  Tukiasema on johtojen kiinnittämisen jälkeen käyttövalmis. Se on silmää miellyttävän näköinen, ja muistuttaa designiltaan
  varsin paljon erään amerikkalaisen yhtiön wifi-tukiasemia, mikä ei ole lainkaan huono asia. Tukiaseman sisällä on tilaa ylimääräisen johdon piilottamiseen, joten kokonaisuus on aina siisti.

  Tukiaseman päällä on kolme valoa, jotka kertovat virran, verkkoyhteyden ja valaisinverkon tilan. Huomionarvoisena seikkana mukana toimitettavat kaapelit ovat varsin lyhyet, joten sijoitettaesssa laite reitittimestä kauemmas pidemmän verkkokaapelin hankinta on tarpeellista. Langattomasti tukiasema ei toimi, mikä lienee kustannus- ja tietoturvaratkaisu.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Johtojen kytkennän jälkeen on aika siirtyä kännykän ääreen ja ladata TRÅDFRI-sovellus sovelluskaupasta. Ensin paritetaan tukiasema sovellukseen sen pohjassa olevalla QR-koodilla, joka on käytännössä alakulmassa lukeva laitteen API-salasana. Samaa salasanaa käytetään myös paritettaessa laite kotiautomaatiojärjestelmään.
  Tämän jälkeen sovellus pyytää parittamaan kaukosäätimen, jonka avulla lamput paritetaan. Tässä yhteydessä valaisimet voi nimetä mieleisikseen ja ryhmitellä luokkiin, kuten olohuone, keittiö ja niin edelleen. Sovelluksen ohjeistus järjestelmän käyttöönottoon oli erittäin hyvä.

  Sovellus

  Sovellus on varsin minimalistinen ja ominaisuuksiltaan rajattu, mutta yksinkertaisuus on tunnetusti hyvästä. Lamppuja voi sammuttaa ja sytyttää sekä yksittäin että ryhmissä, ja sama pätee myös värilämpötilan sekä kirkkauden säätöihin. Asetusvalikosta voi lisätä ja poistaa valaisimia tai katkaista sovelluksen yhteyden tukiasemaan.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Ajastinvalikosta voi asettaa kolme erilaista ajastinta: auringonnousu-, poissa- ja päälle-pois -ajastin. Auringonnousuajastimen toimintaperiaate on tuttu erilaisista sarastusvaloista, joissa valon määrä alkaa hiljalleen lisääntyä puoli tuntia ennen herätystä. Poissa kotoa -ajastimen avulla haluttuja valoja voi sytyttää ja sammuttaa tiettyinä kellonaikoina murtovarkaiden säikyttämiseksi. Päälle-pois -ajastin mahdollistaa nimensä mukaisesti yksinkertaisten ajastusten asettamisen tietyille kellonajoille, jolloin valojen pitäisi syttyä tai sammua. Kaikki ajastimet saa määrittää toistuviksi haluaminaan viikonpäivinä.

  Sovelluksen ominaisuudet ovat toistaiseksi vähäiset, mutta varmasti riittävät useimmille käyttäjille. Eniten kaipaisi integraatiota muihin sovelluksiin, sillä järjestelmän API ei ole ainakaan vielä julkisesti saatavilla, vaikka se esimerksi Home Assistantin kanssa toimiikin.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]


  Valaistuksen voimakkuutta ja väriä voi säädellä tiloilla, joita IKEA kutsuu 'tunnelmiksi'. Tunnelmat ovat siis esiasetettuja värilämpötilan ja kirkkauden yhdistelmiä, joita
  voi muokata mielensä mukaan. Oletuksena tarjotaan tilat Jokapäiväinen (normaali, lämpimähkö keltainen valo), Kohdistus (työskentelyyn tarkoitettu kirkas valkoinen) ja Rentoutuminen (auringonlaskun tumma oranssinkellertävä valo). Sivuhuomautuksena todettakoon kahden ensimäisen tunnelman käännösten olevan jokseenkin huvittavan huonot. Tunnelmien luominen on helppoa: valitaan haluttu huone (valaisinryhmä)
  ja niille haluttu väri sekä kirkkaus.

  Sovellusta parjataan Play Storen arvosteluissa tukiaseman kadottamisesta ja muista omituisuuksista, mutten ole itse (toistaiseksi) ongelmiin törmännyt.  Käyttö

  Valaisimet toimivat käytössä kuten olettaa saattaa, eikä minkäänlaisia viiveitä tai nikottelua säätöjä vaihtaessa esiinny. Itseasiassa lamput syttyvät nopeammin kaukosäätimestä kuin seinäkatkaisimesta. Tämä johtunee lampun elektroniikan käynnistymiseen vaaditusta ajasta.

  Lamput syttyvät ja sammuvat pehmeästi kirkastuen ja himmentyen. Kaukosäätimen kantama vaikuttaa olevan riittävä, ja se toimii
  myös jonkin matkaa seinien takaa. Kuitenkin välillä kaukosäädin tuntuu jättävän jotain näppäinpainalluksia huomiotta, mikäli on toimissaan liian rivakka.
  Tätä ei kuitenkaan esiintynyt liian usein eikä mobiilisovelluksella vastaavaa ongelmaa havaittu.

  Alla olevissa havainnekuvissa kannattaa muistaa kuvaamisen mahdottomuus kameran valkotasapainon vuoksi. Lämpimät sävyt ovat huomattavasti kuvissa olevia lämpimämpiä, mutta kirkkain valkoinen on melko lähellä totuutta. Himmeimmillään lamput vastaavat mielestäni elokuvateatterin näytöksen alun valaistusta.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]  Yhteenveto

  Kokonaisuutena IKEAn avauksen kotiautomaation saralla voi todeta olevan onnistunut. Lamput ja valaisimet eivät ole liian kalliita normaaleihin vastaaviin verrattuna, ja ominaisuudet ovat monelle riittävät. En ainakaan itse koe tarvetta tehdä kodistani diskoa, mikä olisi Philipsin HUE-lampuilla mahdollista.

  Huonona puolena on rajoittunut valikoima, sillä vain yleisimmät lampputyypit ovat saatavilla ja esimerkiksi led-nauhat loistavat toistaiseksi poissaolollaan. Toisaalta IKEAn tyylikkäät kattoplafondit ja kaapinoviin integroidut valaisimet ovat jotain, mitä muilla valmistajilla ei ole tarjota. Toistaiseksi huonot integraatiomahdollisuudet syövät hieman pisteitä, mutta tähän on oletettavissa muutos. HomeKit-tukea on luvattu joidenkin lähteiden mukaan jo lokakuussa. Kokonaisuutena olen ostokseen tyytyväinen: tulevaisuus näyttää, mihin suuntaan mallisto laajenee.


  Plussat:
  + Yksinkertainen
  + Helppo asennus
  + Riittävät ominaisuudet
  + Magneettikiinnitteinen kaukosäädin
  + Kaikki ominaisuudet ilman tukiasemaa
  + Hinta (vrt. HUE)
  + Perustuu standardiin

  +/- Vain lähiverkossa
  +/- Rajalliset sovelluksen ominaisuudet

  Miinukset:
  - Toistaiseksi rajallinen lamppuvalikoima
  - Ei integroidu yleisimpiin kotiautomaatiojärjestelmiin
  - Ei julkista API-dokumentaatiota

  Hass.io alempana, linkki
  Edit: rivitys, kuvat spoilereihin
  Edit2: HUE-tilanteen päivitys, linkki hass.io postaukseen
   
  Viimeksi muokattu: 08.08.2017
  datahiiri, Miquel, anly ja 15 muuta tykkäävät tästä.
 2. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 666
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos tuo oikeasti tukee Zigbeetä, niin featuretukeahan saa lampuille sitten sillä zigbee-sillalla ja sen ohjaussoftilla.
   
 3. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Tukee kyllä, ilmeisesti tuo Hue on ainoa ongelmallinen alusta, joka oli hyvä ottaa tässä yleisyytensä vuoksi esiin.

  IKEAn mukaan:
  IKEA-älyvalaistuksen tuotteet ovat ZigBee Light Link -sertifioituja, eli ne ovat yhteensopivia muiden ZigBee Alliance -tuotteiden kanssa. Lisätietoa tästä löydät osoitteesta zigbee.org.

  Philipsin mukaan:
  "As the IKEA bulbs do not behave fully compliant with the ZLL standard, they are rejected by the Hue bridge. IKEA is aware of this and informed us their intent is to have the IKEA smart lighting bulbs to work with the Philips Hue bridge. We offer our support to realize this in the future.”
   
 4. DuskTillDawn

  DuskTillDawn

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  Kiitos kattavasta arvostelusta. Olen harkinnut vastaavan järjestelmän hankintaa ja tämä on yksi varteenotettava vaihtoehto. Varsinkin, jos ottavat vakavasti muiden valmistajien yhteensopivuusongelmat ja korjaavat ne.
   
 5. Rantakemisti

  Rantakemisti Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 237
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Loistava arvostelu! Pitääpä seurata jos ja kun noihin saadaan Hue-tuki niin voisi ostaa Ikean lamppuja Philipsien kaveriksi.
   
 6. sambba

  sambba Paneva hedonisti

  Viestejä:
  147
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016

  Olen pitkään seurannut alla linkattua keskustelua ja tänään näyttäisi siltä, että tuki olisi julkaistu. Philips Hue and IKEA Trådfri | Page 3 | Philips Hue API

  EDIT: Ja heti julkaisun jälkeen joku jo oli testannut tota ja nyt toimii IKEAn lamput Hue-bridgen kanssa! Yay!
   
  Rantakemisti tykkää tästä.
 7. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Kas, omat näyttävät tulleen tehtaalta kyseisellä versiolla. Tänään gateway vilkutteli verkkovaloa eikä ollut enää yhteydessä kotiverkkoon ennen buuttia, toivottavasti syynä oli siis päivitys...
   
 8. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Home Assistant

  Home Assistant on avoimen lähdekoodin Python-pohjainen kotiautomaatioalusta, jota voi ajaa kätevästi millä tahansa Pythonia tukevalla alustalla. Hass.io on tämän Python-backendin päälle kehitelty käikäle, joka on paketoitu ResinOS-käyttöjärjestelmän päälle omaan Docker-konttiinsa pyörimään. Nykyiset all-in-one -levykuvat mahdollistavat asennuksen Raspberry Pi -minitietokoneille sekä Intelin NUCeille.

  Asentaminen

  Levykuvan ladattuaan ohjeistetaan se kopioimaan muistikortille Etcher-nimisellä ohjelmalla. Muutaman minuutin kuluttua kortin voikin lykätä Raspberryn (tässä tapauksessa versio 2) sisuksiin, ja vóila: asennus on valmis. Ensimmäisellä kerralla järjestelmän käynnistyminen kestää kauan eli reilun vartin päivitysten ja riippuvuuksien lataamisen vuoksi, joten tässä vaiheessa kannattaa keittää kahvit.

  Home Assistantin oletuskonfiguraatiossa on suurin osa asioista valmiina eikä kirjastoja tarvitse asennella käsin. Se osaa myös itse haistella verkossa majailevia yhteensopivia laitteita. Esimerkiksi TRÅDFRI-tukiaseman kohdalla etusivulle ilmestyy laatikko asennusta varten, jota klikkaamalla aukeaa ruutu laitteen pohjasta löytyvän API-keyn syöttämistä varten. Tämän jälkeen kaikki onkin valmista, ja valoja sekä ryhmiä voi klikkailla päälle ja pois webbiselaimesta. Seuraavaksi kannattaa asentaa joko Windowsin kotijaon käyttämisen mahdollistava Samba-lisäosa tai SSH-yhteys, jotta laitteen konfiguraatiota pääsee käpistelemään.

  Home Assistantin versio on tätä kirjoittaessa 0.52.0, joten kaikkiin omituisuuksiin ja epätäydellisyyksiin on syytä varautua. Selaimen konsoli huutaa virhettä jatkuvasti ja esimerkiksi selaimessa toimiva konfiguraatioeditori on täysin rikki. Järjestelmä vaikuttaa kumminkin toimivan luotettavasti.

  Konfigurointi

  Tärkein kantapään kautta opittu seikka oli, että mikäli konfiguraation YAML-syntaksissa on pienikin virhe, ei frontend enää ilmesty vastaamaan pyyntöihin ollenkaan. Asiasta ei myöskään hiiskahdeta dokumentaatiossa, joten YAML-lintin käyttö on enemmän kuin suositeltavaa harmaiden hiuksien välttämiseksi.

  Yhdessä huomattavan pitkän käynnistymisajan kanssa (noin 5 minuuttia) on parhaimmillaankin hieman rasittavaa editoida konfiguraatiota, sillä muutokset configuration.yaml -tiedostoon vaativat koko järjestelmän uudelleenkäynnistyksen. Osan konfiguraatiomuutoksista systeemi osaa ladata lennosta uudestaan, kuten esimerkiksi automaatiot ja core-konfiguraation sisällön, mutta uusia komponentteja asennellessa odottaminen tulee tutuksi. Joskus selaimesta löytyvä reboot-komento ei vaikuttanut toimivan, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää Raspin nyppäiseminen virtajohdosta.

  Hyvät uutiset: integraatioita eri palveluihin lisäillään configuration.yaml-tiedostoon näinkin yksinkertaisesti:
  Koodi:
  sensor:
  #Weather
   - platform: yr
  #Dark sky
   - platform: darksky
    api_key: xxxxxxxxxxxxxxxxx
    monitored_conditions:
    - summary
    - nearest_storm_distance
    - precip_type
    - precip_intensity
  #Steam
   - platform: steam_online
    api_key: xxxxxxxxxxxxxxxxx
    accounts:
     - xxxxxxxxxxxxxxxxx
     - xxxxxxxxxxxxxxxxx
  # Text to speech
  tts:
   - platform: google
  
  Tämän jälkeen integraatioita voi kutsua automaatioissaan esimerkiksi laittamaan valot päälle sateen sattuessa nimimerkin puhelimen ollessa kotona kello 10-22 välillä vaikkapa näin:
  Koodi:
  - alias: "Sade"
   trigger:
    platform: state
    entity_id: sensor.dark_sky_precip
    to: 'rain'
   condition:
    - condition: state
     entity_id: cell_phone
     state: 'home'
    - condition: time
     after: '10:00'
     before: '22:00'
   action:
   - service: light.turn_on
    data:
     entity_id: group.all_lights
     brightness: 230
     kelvin: 4000
   
  Harmillisesti TRÅDFRIn tapauksessa julkisen API:n puute aiheuttaa sen, että sulavat siirtymät tilasta toiseen eivät onnnistu, joten valot räpsähtävät salamana automaation osoittamaan tilaan (paitsi syttyessään ja sammuessaan). Suomen kesä aiheuttaa myös sen, että säätiedot eivät aina aivan vastaa todellisuutta, joten valoisuusmittarin virittely olisi paikallaan.

  Lopulta kotisivu muodostuu esimerkiksi tämän näköiseksi:
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Toimivaa demoa voi myös käpistellä osoittessa:
  Home Assistant Demo

  YAML on melko selkokielistä luettavaa, joten automaatioiden tekeminen sujuu helposti. Lisäksi erittäin kattavan integraatiovalikoiman lisäksi Home Assistant tukee IFTTT-appista, joten vain mielikuvitus (ja ajankäyttö...) on rajana. Myös tuki Google Assistantille ja Alexalle on olemassa. Käytännössä internetiin yhdistettyjen laitteiden vähäisyys kuitenkin tarkoittaa kaiken olevan tällä tasolla hauskaa harrastelua, eikä Home Assistant ole vielä valmis valtavirran tuote. Jos luet tätä, olet kuitenkin todennäköisesti kohderyhmässä.

  Kaikkia tuettuja integraatiota voi tarkastella Home Assistantin kotisivuilla osoitteessa Components.

  Yhteenveto

  Home Assistant vaikuttaa lähtökohtaisesti hyvältä alustalta kotiautomaation toteuttamiseen myös laajemmassa mittakaavassa, josta äärimmäinen esimerkki on tässä. Avoin lähdekoodi mahdollistaa lisäksi omien integraatioiden julkaisemisen, ja näitä onkin aimo liuta virallisesti tuettujen lisäksi.

  Vaivaa järjestelmän konfiguroimisessa on, eikä tässä mitään järkeä olekaan uteliaisuuden lisäksi kerrostaloasunnon tapauksessa. Omakotitalossa tai mökillä systeemi kyllä pääsisi oikeuksiinsa, ja rahaakin voisi esimerkiksi lämmitys- ja sähkölaskussa säästää paljon.


  Plussat
  + Tuki suunnilleen kaikelle tarpeellisella ja tarpeettomalle
  + Toimii luotettavasti
  ++ Ilmainen

  Miinukset
  - Konfigurointi on paikoin työlästä
  - Frontend on buginen
  - Dokumentaatio on vähän sekava, osin ristiriitainen eivätkä esimerkit ole välttämättä ajan tasalla
   
 9. user9999

  user9999 Platinum-jäsen Premium-jäsen

  Viestejä:
  437
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 10. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  311
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tulipa itsekin tänään käytyä IKEAssa ja tuli otettua Gateway, yksi E14-kantainen lamppu, kirkkaalla kuvulla oleva lamppu ja uutuusmalli RGB-lamppu jonka mukana tuli kaukosäädin. Hinnaksi taisi tulla noin satasen verran koko setille.

  Tuntuvat toimvan suhtkoht hyvin ja nopeasti. Android-softakin on kohtalaisen selkeä mutta pieni miinus siitä ettei softa osaa vaihtaa RGB-lampun väriä vaan antaa siihenkin vaihtoehdoiksi samat värilämpötilavaihtoehdot. Ohjelma kuitenkin tajuaa että se on RGB-lamppu kun se näyttää kuitenkin kakella määrätyn värin. Ehkäpä tuo tuosta paranee jonkun softapäivityksen jälkeen.

  Seuraavaksi onkin sitten vuorossa lamppujen integrointiyritys omaan itse koodattuun kodinhallintajärjestelmään... Onneksi netissä näyttäisi olevan reippaasti koodinrippeitä aiheesta.

  edit:
  Kaukosäätimen kantama ainakin tuntuisi olevan ihan kohtalainen, kantomatkaksi luvataan noin 10m vapaassa tilassa mutta itselläni tuntuu toimivan ainakin noin 8m matkalla vaikka välissä on kolme betoniseinää. Kattoo nyt kuinka kantama heikkenee kun paristo vähän kuluu...
   
  Viimeksi muokattu: 26.08.2017
 11. sambba

  sambba Paneva hedonisti

  Viestejä:
  147
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Olisko jollain Tampere/Ylöjärvi-akselilla Ikean TRÅDFRI Gatewaytä ja halua päivittää IKEA-lampun(/lamppujen) firmis Hue-yhteensopivaksi?
   
 12. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 666
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onko oikeastaan mitään erityistä syytä miksi haluaisi käyttää ikean siltaa jos vaihtoehtona on joku paremmat API:t tarjoava silta? Tietty jos se on ainoa mikä löytyy, niin silloin valinta on selkeä.
   
 13. ATomiH

  ATomiH Tukijäsen

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Mistäs näitä RGB lamppuja saa? Googlesta ei löydy mitään tietoa Trådfri sarjan värilampuista.
   
 14. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 666
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikä on muuten viilein kelvin-arvo johon nuo Ikean säädettävät lamput asettuvat? Pääseekö noilla jonnekin 5500K kintaille vai onko 4000K tosiaan maksimi?
   
  accu tykkää tästä.
 15. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  311
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vantaan IKEAssa ainakin oli.
   
 16. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Ikean mukaan 4000 on maksimi. Gateway, no, ainakin toimii kuten olettaa sopii ja on halvahko.
   
 17. ATomiH

  ATomiH Tukijäsen

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Pystytkö laittamaan vaikka kuvaa, jos on vielä pahvit jäljellä. Näkisi vähän millaisia speksejä lampuissa on.
  Ja mitä tuo setti kustansi, värilamppu ja kaukosäädin?

  Värilämpötilasäätöinen lamppu kaukosäätimen kanssa näyttää maksavan 30e.
   
 18. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 666
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jotain speksejä lukee ikean nettisivuilla, mutta en meinannut uskoa tuota 4000K rajoitusta. RGB lamppuja en sieltä bongannut, mutta ehkä se onkin vain tuo värilämpösäädettävä, eikä oikeaa RGB:tä ole tarkoituskaan tarjota?
   
 19. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  311
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  RGB-malli kaukosäätimellä on maksanut 34,95e 26.8.2016 päivätyn kuitin mukaan. En tiedä auttaako tuo tuotenumero mitään, mutta se on 70338951. Pakettia ei ole enää olemassa mutta joku manuaalintapainen näytti vielä pöydänkulmalla olevan, joka ei kertonut yhtään mitään eli oli ihan kuvakirja.

  Ja kyllä tuo on ihan oikea RGB-malli, saa sinistä, punaista ja vaikka minkäväristä noiden kolman värilämpötila-asetuksen lisäksi kaukosäätimellä valittua. Android-softa ei vaan ainakaan vielä osaa ohjata tuota.
   
  ATomiH tykkää tästä.
 20. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Tuotenumerolla Googlettamalla löytyy yksi osuma, joka johti tänne, melko mysteeristä.
   
 21. ATomiH

  ATomiH Tukijäsen

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Mielenkiintoista että myyvät joissain myymälöissä tuotetta, jota ei virallisesti ole edes vielä markkinoilla. Tai edes julkistettu. Taisivat mainita aikoinaan että värilamppujakin on tulossa sitten joskus.
   
 22. pelittäjä

  pelittäjä

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuli tänään bongattua Espoon Ikeasta noista RGB lamppuja. Olin katsovinani että 29,90€ olis ollu hinta.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 23. JwL

  JwL

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @ygerg pystyykö tuolla Ikean gatewaylla ohjelmoimaan värilämpötilan kellon mukaan siten että kun kytket sähköt lappuun katkaisijasta, niin se osaa "hakea" oikean värilämpötilan gatewayltä?
   
 24. ATomiH

  ATomiH Tukijäsen

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Ikean lamput muistavat asetuksensa kun virta kytketään pois, ja taas takaisin. Eli, jos kirkkaus on vaikka 50% ja värilämpötila 3000k, niin muistavat tuon kun virta tulee takaisin. Ei ole mitenkään sillan ominaisuus.
   
 25. JwL

  JwL

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo on juuri se ongelma. Haluaisin aamulla sytyttää valon suoraan 4000 k ja 100 % kirkkauteen (riippumatta siitä mitä ne on ollut sammuttaessa). Sammutan valon tässä tilassa. Palaan illalla kotiin ja haluan sytyttää valon suoraan 2700 k ja 50 % kirkkauteen enkä niihin aamuisiin asetuksiin. Onnistuuko Ikea Gatewaylla tai Philipsin Bridgellä?
   
 26. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 666
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oleellista on se, että tarjoaako bridge sellaista API:ia, jolla saat oikeanlaisen zigbee-käskyn lähetettyä ja se, että softasi osaa sitä API-käskyä käyttää.

  Philips hue:n bridgellä tuo onnistuu, mutta tietääkseni ei philipsin omalla vakiokännykkäsoftalla, vaan tarvitset jonkun muun kaukosäädinsovelluksen.

  (Tämä siis sillä oletuksella, että jätät valot jatkuvasti päälle valokatkaisijoista ja ohjaus toteutetaan ohjelmallisesti).
   
 27. JwL

  JwL

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toive olisi ollut että HUE Bridgessä tms. on tehty kirkkauksien ja värilämpötilojen ohjaukset kellonaikojen mukaan ja lamppuja käytetään katkomalla/kytkemällä sähköjä valokatkaisijoista.
   
 28. mikkelson

  mikkelson Tukijäsen

  Viestejä:
  733
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiinnostais kyllä nämä Ikean älyvalaisimet. Tuolla arvostelun alussa mainittiin, että olisi erikseenkin ostettavana samanhintainen tuo kokoonpano (2 lamppua + kaukosäädin + tukiasema), mutta en kyllä millään matematiikalla saa tuota Ikean sivuilta samaan hintaan, vaan kyllä se on 29,95 (lamppu+kauko) + 19,99 (lamppu) + 34,95 (tukiasema) = 84,89 eli on se tuon ~6 euroa kalliimpi vs. valmis setti mikä ei nyt ole paha hinta sekään.

  Jos tuon setin hommaisi makuuhuoneeseen, niin eikö se tavallaan ajaisi saman asian kuin Philipsin Wake Up Light, eli alkaisi 30min ennen herätystä kirkastumaan? Siis jos suoraan vertaisi tuohon philipsin laitteeseen, niin onko tuolla valonmäärällä paljon eroa?
   
 29. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  311
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin tuolla IKEAn sivuilla olevan Gateway-paketin tietojen perusteella tuossa setissä tulisi sellaiset lamput joissa voi säätää vain kirkkautta eikä ollenkaan värilämpötilaa kun taas tuo 19.99 maksava lamppu on sekä kirkkaus- että värilämpötilasäädettävä.
   
 30. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Taisinpa siis laskea väärin. Pyöristyi samaan kymmeneen mielessäni :) Olin kyllä siinä uskossa, että aloituspakkauksessa olevissa lampuissa olisi myös värilämpötilan säätö. Ja kyllä ajaisi, mutta tarvitset tosiaan tukiaseman.

  Sivuhuomiona voisi mainita, etten ole hetkeen saanut yhteyttä tukiasemaan kännykällä. Hass.io:lla pelittää normaalisti, joten hengissä se kyllä on enkä ole jaksanut tutkia asiaa tarkemmin.

  @JwL Ei ole kyllä käsittääkseni mahdollisuutta moiseen, itsekin kaipaisin. Taidan koodailla talvea varten hass.io:lla niin, että kun valot laittaa päälle, niin asettaa halutun värilämpötilan kellonajan mukaan ja himmentelee + lämpimöittää iltaa kohti. Veikkaan, että ratkaisusta tulee jokseenkin insinöörimäinen eikä aivan iAmazing :kahvi:
   
 31. ATomiH

  ATomiH Tukijäsen

  Viestejä:
  165
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  @JwL Ymmärsinkin kiireissäni väärin alkuperäisen kysymykseni. Kuten tuossa yllä todettiin, niin kumpikaan silta ei tarjoa haluamaasi toimintoa. Eikä myöskään mikään "kotiautomaatiojärjestelmä".

  Home Assistantin kanssa tuon pystyisi lähes tekemään, mutta siitäkin tulee hyvin kömpelö.
  Jos vaikka lamppu on ollut päiväsaikaan päällä kirkkaana. Se sammutetaan katkaisijasta. Sitten se laitetaan päälle vaikka yöllä. Niin riippuen lampusta, Ikeaa tai Philipsiä, niin se on joko oletus kirkkaudessa tai aiemmassa kirkkaudessa. Sitten kun Home Assistant tunnistaa että lamppu on tullut linjoille, se himmentää sen haluttuun tilaan.
  Sen sijaan jos käyttää jotain kaukosäädintä tai muuta kuin seinäkatkaisinta, tuo haluttu ominaisuus on mahdollista toteuttaa vaikkakin tuon Home Assistantin kanssa.
   
 32. zepi

  zepi

  Viestejä:
  1 666
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pääsääntöisesti nuo kotiautomaatiosillat eivät siis tarjoa melkein mitään ominaisuuksia, vaan se äly tulee ohjaavasta laitteesta ja silta toimii ainoastaan välittäjänä niille komennoille. Sitä se "silta" ylipäätääntarkoittaa, sitä pitkin pelkästään kulkevat ohjeet.

  Siihen älykkääseen ohjamiseen tarvitaan joku ohjelmisto ja sitä pyörittävä erillinen purkki.
   
 33. ygerg

  ygerg

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Olen tästä eri mieltä tiettyyn rajaan asti: esimerkkinä ei minun tarvitse olla kotona, jotta purkin ajastin voi sytyttää ja sammuttaa valot. Samoin esimerkiksi pehmeä tilojen välillä siirtyminen tai kellonajan mukaan säätyvä värilämpötila pitäisivät olla nimenomaan tuon purkin softan heiniä, aivan kuten wlan-tukiasema, joka osaa tiettyjä kikkoja pelkän internetin jakamisen ja salasanan asettamisen lisäksi.
   
 34. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 031
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mitenkä on lamput pelanneet huen kanssa? Voiko huen tunnistimilla ja ohjaimella näitä ohjata? Uskoisin, että voi.