Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 403
Ovatko luvut kaunisteltuja vai onko vaan asiat niin sekaisin että kiinalaisilla on vaikea itsekään selvittää missä mennään.
Kuten on todettu aikaisemmin, ja kuten @krapu asiaa hyvin sivusi:

1. Keskushallinto saa tietonsa paikallishallinnoilta. Eli kaupungeilta ja kyliltä kymmenistä eri maakunnista. Tämä on iso operaatio ja sisältää paljon virheitä, arvauksia ja tiedon puutetta.

2. Näissä paikallishallinnoissa etenkin Hubein provinssissa on ns. "kädet täynnä": eli suuri osa ajasta menee tilanteen hallintaan ja ihan perusterveydenhuoltoon, etenkin kun päällä on myös ns. tavallinen influenssakausi.

3. Aivan samoin kuten SARS (v. 2003) ja MERS -virusepidemoissa, niin kaikki tieto EI ole heti klikattavissa Internetistä ja ilmesty ruudulle appia räpläämällä. Se vaatii hidasta epidemologista salapoliisityötä kentällä: missä ihmisiä, ketä tavanneet, kuka on sairas, kellä on tavallinen flunssa, kellä on 2019-nCoV, kuinka vakava, miten priorisoidaan hoito, miten hoidetaan lääkitys (etenkin jos käytössä on vain geneerisiä antiviraaleja, eikä mitään tätä kyseistä koronavirustyyppiä vastaan), miten hoidetaan ylityöllistyneiden lääkäreiden/sairaanhoitajien rotaatie, mihin laitetaan potilaa, jotka eivät mahdu eristysosaston lisäksi edes päivähoito-osastolle, tai edes käytäville paareihin, jne, jne, jne. Eli infektion nyt oletetussa alkupaikassa ja suurimmassa keskittymässä on ns. tilanne päällä ja työtä tehdään alimiehityksellä ja aliresursseilla ja ilman aikaisempaa osaamista vastaavista tartuntaepidemoista.

Eli tieto tulee hitaasti, sieltä täältä, kun opitaan, ehditään ja tilannekuva muodostuu. Tämä on kuin sotaa, jossa käydään useita epäselviä sissisotia kymmenissä eri paikoissa ja ei ole varmaa, missä on minkälainen vihollinen, koska se piiloutuu hyvin. Eli Fog of War hallitsee.

Kun päälle laskee vielä, että ensimmäinen tunnistettu infektio tapahtui jo joulukuun alussa, ensimmäiset teoriat käärme- tai lepakko-infektiolähteestä on jo kyseenalaistettu, osalla alkuperäisiä tartunnan saaneita ei ollut mitään yhteyttä villieläinmarkkinoille ja Wuhanin pormestarin mukaan jo n. 5 miljoonaa Wuhanin asukasta ehti lähteä uuden vuoden viettoon ennen karanteeneja, niin voitte ymmärtää mikä mittakaava on kyseessä. Vähän kuin koko Suomi muuttaisi ympäri Eurooppa, tuntemattomiin eri paikkoihin, ja näistä tuntematon prosentti olisi sairastuneita ja toinen tuntWant to Buy: Ten Rules of High Performance Livingematon prosentti oireettomia kantajia.

Ei sitä asiaa selvitetä millään yhdellä simulaatiolla tai puhelinsoitolla. Selvittäminen vie aikaa. Vieläkin lääketieteen kirjallisuudessa tapellaan SARS-epidemian (2003) todellisista infektiomääristä ja todellisista kuolinmääristä, koska totuus on, että kukaan ei varmuudella tiedä. Kaikki ovat ns. parhaita arvioita, perustuen erilaisiin malleihin ja oletuksiin. Tämä siis 17 vuotta epidemian jälkeen.

4. Kun nämä asiat etenevät päivä kerrallaan tulevan, tipoittaisen, epäselvän ja ristiriitaisen tiedon murusien kautta, niin päätäjät joutuvat aina tekemään päätöksiä samanaikaisessa informaatiotulvassa (tietoa on liikaa, se vain on epäselvää, osittain virheellistä ja epäoleellista) ja tietoköyhyydessä (ei tiedetä tarkkoja lukuja infektoituneista, kuolleista, R0-luvuista, mutaatioista, viraalisuudesta, jne, jne jne) - eli joka päivä joudutaan arvaamaan silloiseen parhaaseen tietoon perustuen, eikä kahden viikon päästä jälkiviisaasti kun tilanne alkaa jo paremmin selvitä.

Tällöin viisainta, jos kyseessä näyttäisi olevan vakava epidemiariski, on ylireagoida, kuin aliregoida. Miksi? Koska aliregointi voi johtaa siihen, että erittäin tappava/viraali/vaikeasti hoidettava tartunta leviää maan- tai maailmanlaajuisesti täysin hallitsemattomasti, ja Wuhanin sairaaloiden lisäksi jokaisen ison lentokentän omaavan kaupungin sairaalat ovat aivan tiltissä, mistä seuraisi kaaos aivan perusterveydenhuollossakin. Tämän korjaaminen voisi viedä kuukausia tai vuosia. Ylireagointi voidaan taas purkaa nopeastikin päivissä tai viikoissa, jos todetaan myöhemmin, että tuli ylireagoitua. Ongelma on päättää, epätäydellisen tiedon varassa, mikä on milloinkin yli- ja aliregointia. Päätöksiä tekevät ihmiset kovassa paineessa reaaliajassa, eivätkä jälkiviisaat tyypit Internetissä kahden viikon tietojen perusteella jälkikäteen.

5. On mahdollista, että paikallishallinnon luvut ovat kaunisteltuja tahallaan/tiedostomatta. Todennäköisempää on kuitenkin ulkomaisten (ei-kiinalaisten) epidemologien ja virologien mukaan juuri tuo kohdasas 3 mainittu Fog of War: emme tiedä tarpeeksi, kukaan ei ehdi/pysty löytämään/testaamaan kaikkia sairastuneita, joten voidaan välittää tietoaa vain varmuudella diagnosoiduista ja varmuudella diagnosoiduista kuolleista. Loppu on arvailua ja perustuu erilaisiin simulaatiomalleihin.

Esim. ulkomaisten epidemologien arviot esim. sairastuneden määristä vaihtelivat välillä (95% luottamusväli) 20 000 - 320 000 (kaksi päivää sitten). Tämän pitäisi kertoa kenelle tahansa, että kun parhaimmat ulkomaisetkaan eivät pysty tuon tiukempaan arvausväliin, niin emme yksinkertaisesti tiedä. Se voi tulla yllätyksenä monelle, mutta maailmassa on paljon sellaista, mitä emme tiedä, emmekä koskaan tule saamaan tietää varmuudella :-D

6. Se miksi näen, että asiaan on suhtauduttu näinkin vakavasti tähän saakka, erityisesti Kiinassa, perustuu lukemiini arviohin/tietoiihin:

- SARS epidemiasta ja nopean reagoinnin tarpeesta opittiin sentään jotain. Tästä tuli myös keskushallinnolta kova viesti paikallishallinnolle tämän epidemian alkupuolella: asioita ei saa kaunistella ja ripeät toiminnat palkitaan.

- Iäkkäämmässä riskipopulaatiossa hoitotarpeen kriittisyys ja kuolleisuusriski olivat ilmeisen korkeita sen jälkeen kun virus oli tunnistettu ja potilaita alkoi kuolla. Tällöin ei voitu vielä tietää ketkä kaikki ryhmät, miksi ja miten kauan ovat riskiryhmää, tai mikä olisi todellinen kuolleisuus.

- kysessä on RNA-virus, jolla on potentiaali mutatoitua nopeasti. Näin tehdessään, se tekisi sekä diagnosoinnin (pika-PCR-analyysi) että hoitamisen entistä vaikeammaksi. Se voisi myös muuttua enemmän/vähemmän viraaliseksi.

- Kun 5 miljoonan ihmisen ryhmästä vaikka 0.1 promillea on kantajia/sairastuneita, ja nämä lähtevät julkisilla kulkuvälineillä, lentokoneilla ja isojen julkisten paikkojen kautta levittämään virusta, niin tilanne hyvin nopeaan eksponentiaaliseen tartuntojen kasvuun on olemassa.

- Kuten SARSiin, niin tähänkään ei ole selkeää, toimivaa hoitokeinoa (lääkitys) eikä estoa (rokotus). On vain muihin immuniteettisairauksiin tarkoitettuja (anti)viraalilääkityksiä, joilla on osittaista tehoa tämän koronaviruksen kanssa. Eli on helmpompaa ennaltaehkäistä tartuntoja, kuin hoitaa niitä (ilman työkaluja)

Summa summarum:

- Tilanne on sekava
- Emme tiedä vielä tarpeeksi
- Riski isoon epidemiaan on aina tällaisessa tilanteessa mahdollinen
- Parempi ylireagoida karanteeneilla, matkustustuskielloilla ja liikkumisrajoituksilla, kuin alireagoida ja antaa tuntematoman epidemian levitä

Itse totean vielä sen, että en ole nähnyt missään maassa näin tehokasta, laajamittaista ja rivakkaa toimintaa, sen jälkeen kun on tehty päätöksiä rajoittaa liikkuvuutta ja koittaa estää taudin leviämistä.

Jälkiviisaasti voi aina viisastella, tehtiinkö päätös liian myöhään, mutta kiinalaisen yhteiskunnan rauhallisuus, organisoivuus ja tehokkuus on tässä kyllä hämmentävää. En uskalla edes kuvitella, mitä olisi tapahtunut, josa vastaava epidemia olisi alkanut Yhdysvallloissa, ja mikä pininä siitä olisi alkanut somessa, jos minä-minä-minä ei saa heti apua terkassa, "miksi ei ole rokotteita" ja "miksi minun liikkumista estetään".

Nythän asiat ovat sujuneet verrattain rauhallisesti Kiinassa, ottaen huomioon, että kymmeniä miljoonia ihmisiä on liikkumisrajoitettu ja tartunnan saaneita mahdollisesti tässä vaiheessa jo reilusti yli 100 000.

Eli kyllä tämä vähintäänkin vakavan suurharjoituksen piikkiin menee, kun näitä epidemioita aina joskus vääjäämättä tulee. Ja tietysti on surullinen tapaus niille kaikille, joiden omaisia kuolee, aivan kuten kuolee vuosittain perinteisempiin influenssoihin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 044


Manner-Kiinan tartuntakäyrä jatkaa nousuaan. Kuvaako sitten paremmin tilastoinnin vai tartuntojen etenemistä, mene ja tiedä.

Seitsemän päivää, 278 -> 4409 tapausta eli virallinen luku on 15,8 -kertaistunut viikossa.

Edit: En tiedä onko tämä millään muotoa hyvä uutinen, mutta Kiinalaisten muutaman päivän takaisen graafin valossa kuolonuhrit painottuu voimakkaasti yli 60-vuotiaisiin. Tuoreempaa tilastoa en ole nähnyt, liekö muille tullut vastaan?

Kyllähän tuo ylin käppyrä näyttää selkeästi siltä, että matkustuskielto ja karanteenit olisi syytä panna voimaan jo yli viikko sitten.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
281
Kuolleita Kiinassa jo yli sata, Suomi ei tällä hetkellä suunnittele kansalaistensa evakuointia koronavirusalueelta | Demokraatti.fi

Tämä suomalaisten viranomaisten vähättely ja toimettomuus jaksaa ihmetyttää jokaikisessä kriisissä, oli kyse nyt sitten maahanmuutosta, pandemiasta tai mistä tahansa. Kiinassa eristetään miljoonakaupunkeja ja muut maat asettavat kaikenlaisia rajoitteita ja kotiuttavat kansalaisensa, niin mitä tekee Suomi? Laittaa jonkun THL:n yksittäisen hampaattoman virkamiehen mussuttamaan televisioon ja jokaiseen uutismediaan, kuinka hän ei usko että maskeista on mitään apua, tai että eristyksestä on apua, tai että virus ylipäätään olisi edes vaarallinen jne. Samaan aikaan kerrotaan kuinka EU on jotenkin mystisen kattavasti varautunut tilanteeseen.

Ulkoministeriön sivuilla suositellaan, että Hubein alueelle ei kannattaisi matkustaa ja siinä kaikki.

Btw. Siitä aiemmin mainitusta kiinasta tilattujen lähetysten kautta tarttumisesta oli maikkari tehnyt uutisen, mutta eipä tuossa mitään uutta sinänsä ole:

Koronavirus voi matkustaa Suomeen ruoan mukana – kiinalaisten nettikauppojen paketitkin ovat teoriassa riski: "Paketteihin ja tuotteisiin voi mennä räkää"
Näistä suomen viranomaiset ei tee mitään jutuista kumpuaa juuri se pelonlietsonta mitä viranomaiset yrittävät välttää. Se ei edistä ketää jos ihmiset alkaa panikoimaan aivan turhaan. Toistaiseksi ei ole mitään katastrofaalia päässyt tapahtumaan, mitä tulee maahanmuuttoon, pandemiasta tai mistä tahansa.

Ja juuri siksi ei kaikista varotoimenpiteistä kerrota, koska jos esimerkiksi aletaan kertomaan että viranomaiset on alkaneet varastoimaan jotain tiettyä tuotetta/tavaraa, niin ihmiset jotka eivät ole sieltä välkyimmästä päästä toteavat että jos viranomaiset hamstraa tuota tuotetta niin mäkin hamstraan ja kierre on valmis.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
281
Singaporessa olisi kuulema 56 tartuntaa eikä 5 kuten tällä hetkellä tiedotetaan vielä.


Australiassa kaksi osavaltiota pyytänyt kiinasta hiljattain takaisin tulleita matkustajia pysymään kotona kun koulukausi alkoi tänään.
Sulla on varmaan joku lähde tälle?
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 044
Jälkiviisaus on maailman tarkin "tieteen"laji :)
No, parempaa kuitenkin, kuin asian jatkuva vähättely ja toivominen, jotta jospa se paska ei osuisikaan tuulettimeen. Kyllä tuollainen matkustuskielto päätös pitäisi esim Suomessa syntyä ihan hyvin päivän aikana.

Tosin onhan sitä Suomessakin asioita, joissa poliitikot eivät kykene EDES jälkiviisauteen (vaikka ongelma hierotaan päin naamaa toistuvasti), joten lie turhaa olla kovinkaan optimistinen tämänkään asian kanssa..
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 143
Olisihan tuon viruksen vähättely hieman tyhmää, taloudelliset haitat ylireagoinnista on kuitenkin paljon pienemmät vs mahdolliset haitat jos ei olla valmiita, toisaalta julkinen panikointi olisi vain haitaksi, varmasti jollain tasolla valmistautuvatkin taustalla. Emäntä nyt "äitiyslomalla", eli ei tiedä tarkkaan miten tuolla paikallisessa sairaalassa on reagoitu (onko mitenkään? Tuskin), sisätautiosastolla työskennellyt. Silloin kun sikaflunssa iski, käytiin sairaalan takaovella ottamassa testit ja tekemässä tarvittavat tutkimukset, tamiflu kouraan ja kotiin karanteeniin, onneksi silloin meni ~41 asteen kuumeella ohi. Nyt taitaa olla hieman vakavemmasta, mutta ei niin leviävästä tapauksesta.
 
Liittynyt
24.11.2016
Viestejä
354
Voisin melkein väittää että EU:ltakin löytyy joku salainen asiakirja johon on merkitty kuinka monta kuolonuhria tarvitaan euroopassa ennen kuin aletaan edes suunnitteleen lentoliikenteen pysäyttämistä kokonaan. Veikkauksia? Oisko se 100? 1000? 10 000? 100 000?...
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 403
Hieman päivityksiä 28.1., perustuen kommentteihin/dataan, joka tässä vaiheessa lienee (riippuen aikavyöhykkeestä) jo kuitenkin 8-24 tuntia vanhaa. On hyvä muistaa, että eksponentiaalisen kasvun vaiheessa, päivälläkin voi olla iso merkitys luvuissa ja niistä tehtävissä arvauksissa:

Nopeasti kasvaneet tunnistetut tartunnan saaneiden luvut johtunevat ainakin osittain paremmasta rapotoinnista, nyt kun PCR-kittejä ja työntekijöitä saadaan hitaasti lisää kentälle
Lähde: Wuhan evacuation: US and Japan to fly out citizens as coronavirus death toll rises

n. 4500 tunnistetusta tartunnan saaneesta, n. 1000 on kriittisessä tilassa
Lähde: sama kuin yllä

Kiinan SARS-sairaala Pekingissä avataan hoitoja varten uudelleen (2019-nCoV-virusta varten)
Coronavirus: Beijing Sars hospital to reopen as death toll passes 100

Singaporessa 7 tunnistettua tartuntaa (tämä tärkeä indikaattori, koska Singapore on HK:n ohella yksi kiinalaisten tärkeistä matkustuskohteista uuden vuoden aikana)
Wuhan virus: Singapore confirms 2 more new cases, bringing total number infected to 7

Japanissa ensimmäinen tartuntatapaus, josta ei ole löydetty linkkiä Kiina-matkaan
Japan sees 1st coronavirus case not linked to travel to China

Thaimaassa 14:ta tunnistetusta tartunnasta viisi on jo toipunut (0 kuollutta)
Public anger grows over coronavirus in Thailand, with eight cases of the illness

Muissa maissa sairastuneiden tila pääosin vakaa tunnistetuilla potilailla, tai ovat parantuneet (ei kuolleita)
Lähde: liikaa lähteitä listattavaksi

Useammat maat haluavat/yrittävät hakea kansalaisiaan erityislennoilla Wuhanista (koordinoivat Kiinan kanssa)
Factbox: Countries evacuating nationals from China virus areas
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 403
Voisin melkein väittää että EU:ltakin löytyy joku salainen asiakirja johon on merkitty kuinka monta kuolonuhria tarvitaan euroopassa ennen kuin aletaan edes suunnitteleen lentoliikenteen pysäyttämistä kokonaan. Veikkauksia? Oisko se 100? 1000? 10 000? 100 000?...
En usko, että se on noin yksiviivaista. Kyse on leviävyyden, tarttuvuuden, kuolleisuuden, oireiden ja monen muun yhteisarviosta. Toki varmaan vähintään "näppituntuma" -arvioita löytyy, voi jopa löytyä jotain mielipidemuistioita virologeilta, perustuen aikaisempiin epidemioihin. Yleensä näitä kai kuitenkin arvioidaan ihan reaaliajassa, tilanne-/epidemiakohtaisesti.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 403
No, parempaa kuitenkin, kuin asian jatkuva vähättely ja toivominen, jotta jospa se paska ei osuisikaan tuulettimeen.
Ymmärsit väärin.

Viikko sitten sinulla olisi ollut käytettävissä nämä datapisteet:



Mitä olisit osannut tuosta päätellä? Kuinka vakava tilanne on?

Tätä tarkoitin jälkiviisaudella.

Viikko sitten ei ollut käytettävissä päättelyn tueksi seuraavan 7 päivän todellisia tartunta/kuolleisuuslukuja.

Siitä olen sinun kanssa henkilökohtaisesti täysin samaa mieltä, että ennakoiva, liian aikainen ja jopa selkeä ylireagointi on yleensä näissä epäselvissä alkutilanteissa parempi, kuin vain odotella.

Mutta se on vaikea päätös, kun käytössä on aivan liian vähän ja epävarmaa dataa. Itse en ainakaan siihen pystyisi ja olen tutkinut ja opettanut päätöksentekoa akateemisesti/ammatikseni.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 044
Ymmärsit väärin.

Viikko sitten sinulla olisi ollut käytettävissä nämä datapisteet:



Mitä olisit osannut tuosta päätellä? Kuinka vakava tilanne on?

Tätä tarkoitin jälkiviisaudella.

Viikko sitten ei ollut käytettävissä päättelyn tueksi seuraavan 7 päivän todellisia tartunta/kuolleisuuslukuja.

Siitä olen sinun kanssa henkilökohtaisesti täysin samaa mieltä, että ennakoiva, liian aikainen ja jopa selkeä ylireagointi on yleensä näissä epäselvissä alkutilanteissa parempi, kuin vain odotella.

Mutta se on vaikea päätös, kun käytössä on aivan liian vähän ja epävarmaa dataa. Itse en ainakaan siihen pystyisi ja olen tutkinut ja opettanut päätöksentekoa akateemisesti/ammatikseni.
Ok, sain käsityksen, että dataa olisi ollut vuodenvaihteesta.

Mutta nyt tuo leviäminen näyttää lähinnä logaritmiselta, joten tässä olisi syytä toimia jo tänään, raskaammalla kädellä.
Jos tilanne sitten rauhoittuukin esim kuukauden aikana, niin rajoituksia voi sitten löysäillä.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
828
Mielenkiintoista ja toiveita herättävää on tietysti se, että Kiinan ulkopuolella sairastuneista monet näyttäisivät selviytyvän vähillä oireilla, mikä voi myös viitata siihen, että useimmat tartunnan saaneista ovat sairastuneet taudin lievään ja ehkä myös tarttuvampaan muotoon. Edellinen ja seuraavakin on tietysti pelkkää spekulointia, mutta vaikuttaa myös siltä, että ainakin monet kiinalaispotilaista päätyvät petin pohjalle paljon pidemmäksi aikaa kuin kausi-influenssassa eli useammaksi viikoksi, mikä tietysti voi vaikuttaa myös siihen, että tauti ehtii tarttua tämän johdosta todennäköisemmin myös muihin ihmisiin.

Oliko myös niin, että ensimmäisten Wuhanissa sairastuneiden osalta oireet pysyivät lievempinä (kuume & yskä) ensimmäisen viikon ajan, mutta tämän jälkeen noin viidesosalla potilaista alkoi esiintymään vakavampia oireita (keuhkokuume), mitkä ovat vaatineet tehohoitoa?
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
451
Kuolleisuuteen vaikuttaa myös hoidon laatu. Alueella, jossa on tuhansia sairastuneita, niin sairaaloista loppuu tila hoidon antamiseen, kun taas yhdelle tai kahdelle sairaalle pystytään antamaan kaikki mahdollinen tehohoito ja laittamaan vaikka hengityskoneeseen jokainen. Tämän vuoksi myös monisairaat kuolevat useammin, koska heiltä on rajattu tehokkaammat hoidot pois. Käyttöasteet teho-osastoilla influenssa aikaan on jo muutenkin korkeat, mutta jos sinne yhtäkkiä tulee vielä yksi uusi sairaus valtaamaan tilaa, niin ne ovat äkkiä täynnä.

Edit: olisi mielenkiintoista tietää onko esim. Sarssilla ollut vaikutusta muuhun kuolleisuuteen, koska on jouduttu tekemään enemmän tälläistä hoidon priorisointia.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
828
Mielenkiintoista, että Japanissa eräs bussikuski on sairastunut tähän virukseen, ja hän oli alkanut oireilemaan jo 14.1., mutta oli päätynyt oireiden pahennuttua sairaalaan vasta 25.1. Kyseinen kuljettaja oli kyydinnyt Wuhanista saapuneita turisteja 8.-16.1.

edit: 14.1. todettuja tapauksia oli 41 ja 16.1. yhteensä 45.

(huom! lähde Reddit + japaninkielinen sivusto).
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
5 604
Edit: En tiedä onko tämä millään muotoa hyvä uutinen, mutta Kiinalaisten muutaman päivän takaisen graafin valossa kuolonuhrit painottuu voimakkaasti yli 60-vuotiaisiin. Tuoreempaa tilastoa en ole nähnyt, liekö muille tullut vastaan?

Yhteiskunnan kustannusten kannalta tuo on parempi kuin se, että nuoria työkykyisiä tai lapsia sairastuu vakavasti ja kuolee. Plus terveydenhuolto pysyy paremmin kasassa kun hoitohenkilökunnalla ei ole niin isoa riskiä kupsahtaa. Pitkässä juoksussa myös vähentää eläke yms. järjestelmien kuormitusta. Niin raakaa kuin tämä onkin sanoa. Toisaalta tämmöset graafit on aika aikasessa, nuoret tuppaa kuolemaan hitaammin ku vanhukset.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
315
Selasin tuossa hieman flightradarista Helsinki-Vantaalle laskeutuvia lentoja.

Tämänkin tiistain aikana Kiinasta saapuu kuusi suoraa lentoa vuorokaudessa, suurin osa Finnairia. Shenzen, Peking, Hong Kong, kaksi kutakin. Jos yhden koneen kapasiteetti on noin 260 matkustajaa, täysillä koneilla tämä tarkoittaisi 1560 matkustajaa päivässä. Päälle voidaan toki lisätä muita reittejä pitkin saapuvat Kiinasta lähteneet.

En tiedä mittailevatko kaikilta kuumeen lähtöpäässä, mutta onhan tuo melkoinen määrä ihmisiä tarkistettavaksi.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 312
En nyt ihan suoraan, mutta olisko syytä edes epäillä virallisia lukuja? Tätä ajan takaa.
Ainahan niitä on syytä epäillä kun puhutaan esim. Kiinasta. Tosin tuon videon kaltaiseen en kyllä luota yhtään pitäisi jotain uskottavia lähteitä olla, ei näitä kaikkia hörhöjä.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Mielenkiintoista, että Japanissa eräs bussikuski on sairastunut tähän virukseen, ja hän oli alkanut oireilemaan jo 14.1., mutta oli päätynyt oireiden pahennuttua sairaalaan vasta 25.1. Kyseinen kuljettaja oli kyydinnyt Wuhanista saapuneita turisteja 8.-16.1.

edit: 14.1. todettuja tapauksia oli 41 ja 16.1. yhteensä 45.

(huom! lähde Reddit + japaninkielinen sivusto).
Tuollaiset tarkemmat kuvaukset olisi tässä vaiheessa todella kiinnostavia, mutta niistä ei paljoa tietoa tule vielä. Missä kunnossa nuo länsimaissa tartunnan saaneet on ja kuinka moni on saanut vakavampia oireita kuten keuhkokuumeen? Jos pahemmat oireet tulee vasta parin viikon päästä tartunnasta ja siitä mahdollinen kuolema ehkä viikon tai parin päästä, niin tilastot tulevat pahasti jälkijunassa.

Influenssaan sairastuu Terveyskirjaston mukaan Suomessa tavallisina vuosina noin 10 % väestöstä 6–8 viikon aallon aikana. Jos tämä uusi tauti leviää samalla tavalla ja aiheuttaisi vaikka 10 % sairastuneista keuhkokuumeen, niin meillä olisi 50.000 keuhkokuumepotilasta. Pitää myös huomioida että riskiryhmät ja moni muukin on meillä aika kattavasti rokotettu kausi-influenssoja vastaan. Nuo prosentit sitten vaikuttavat siihen, miten tämän suhteen käy ja tässä vaiheessa kaikki on vain arvailua. Ja toki vakavan taudin levitessä nopeasti tehtäisiin erilaisia toimenpiteitä, jotta leviäminen hidastuisi.

edit, nyt löytyi tuollainen tutkimus:
Kiinan koronaviruksen oireet muistuttavat hyvin paljon SARS:ia – tutkijat julkaisivat kuvauksen oireista

"Tutkituista 41 potilaasta lähes kaikilla, 98 prosentilla, oireena oli kuume. 76 prosentilla oli yskää ja 44 prosentilla lihassärkyä ja uupumusta. Hengenahdistusta koki noin puolet potilaista. Kaikilla potilailla oli myös keuhkokuume. Harvinaisempiin oireisiin kuuluivat esimerkiksi limaisuus ja päänsärky."

Toisaalta tähän tutkimukseen ei tullut niitä kotiin sairastamaan jääneitä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
4 205
Paniikkia ei tietenkään tarvitse lietsoa, mutta kansalaisia rauhoittaa varmasti jopa vähättelyä paremmin, jos virkakoneisto osoittaa olevansa tilanteen tasalla.
Minkälaisia toimia suomalaisen virkakoneiston pitäisi nyt mielestäsi tehdä, että kansalaiset rauhoittuisivat?
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Minkälaisia toimia suomalaisen virkakoneiston pitäisi nyt mielestäsi tehdä, että kansalaiset rauhoittuisivat?
En ole puhunut muista toimista kuin vähättelyn lopettamisesta. Ihan ensimmäisenä olisi hyvä tunnustaa faktat ja lakata höpöttämästä näitä "THL:n mukaan taudin laajemman leviämisen riski Suomessa on hyvin pieni" -tyyppisiä satuja, joita näkee jokaisessa mediassa. Pitää olla naiivi tai tyhmä, jos tällaisessa tilanteessa väittää moisia ja jos niitä viljelee virkamies työnsä puolesta julkisesti koko kansalle, niin siinä menee uskottavuus koko organisaatiolta.

Vähintään viranomaisten sanomisille on syytä olla jotain muutakin taustaa kuin mutua.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
4 205
En ole puhunut muista toimista kuin vähättelyn lopettamisesta. Ihan ensimmäisenä olisi hyvä tunnustaa faktat ja lakata höpöttämästä näitä "THL:n mukaan taudin laajemman leviämisen riski Suomessa on hyvin pieni" -tyyppisiä satuja, joita näkee jokaisessa mediassa. Pitää olla naiivi tai tyhmä, jos tällaisessa tilanteessa väittää moisia ja jos niitä viljelee virkamies työnsä puolesta julkisesti koko kansalle, niin siinä menee uskottavuus koko organisaatiolta.

Vähintään viranomaisten sanomisille on syytä olla jotain muutakin taustaa kuin mutua.
Itse luotan THL:n epidemiologien arvioihin enemmän kuin sinun arvioosi (jonka perusteita ja taustoja en tiedä, ehkäpä random nettilähteet?). He myös muuttavat arvioitaan tarvittaessa. Voit tietenkin julistaa maailmanloppua ja kylvää paniikkia jos haluat, ihan sananvapauden perusteella.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Itse luotan THL:n epidemiologien arvioihin enemmän kuin sinun arvioosi (jonka perusteita ja taustoja en tiedä, ehkäpä random nettilähteet?). He myös muuttavat arvioitaan tarvittaessa. Voit tietenkin julistaa maailmanloppua ja kylvää paniikkia jos haluat, ihan sananvapauden perusteella.
Mielestäni asiallista keskustelua täällä ollut. En ole nähnyt maailmanlopun julistamista tai paniikin lietsontaa. Huolissaan toki ihmiset ovat ja ihan hyvä syykin siihen (mielestäni). THL:n arviot taudin tarttumisesta ja vakavuudesta ovat jatkuvasti tulleet jälkijunassa. Ensin piti välttää vain Wuhanggin villieläintoria, sitten pidettiin hyvin epätodennäköisenä että tautia esiintyisi Euroopassa, sen jälkeen sen ei ainakaan pitänyt tarttua länsimaissa, kerrottiin kausiflunssan olevan paljon vaarallisempi ja verrattiin tämän leviämistä melko huonosti tarttuvaan SARSiin, jne. Ymmärrän ettei THL voi pelotella tai maalailla uhkakuvia, mutta jotain rajaa tuolla hyssyttelylläkin. Kyseessä on kuitenkin mahdollinen vakava terveysuhka. Ei sitä pitäisi vähätelläkään.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Voit tietenkin julistaa maailmanloppua ja kylvää paniikkia jos haluat, ihan sananvapauden perusteella.
Olenko missään, millään tavalla viitannut olevani kiinnostunut sellaisesta, tai muutenkaan kannattavani tarpeettoman paniikin lietsontaa? Jos olen, niin varmaan voit sellaisen tähän lähteeksi kaivaa, muussa tapauksessa kannattaa suosiolla lopettaa tuollainen vihjailu.

Vähättely ei ole hyvästä, kuten ei ole myöskään liioittelu. Suomen viranomaiskoneisto harrastaa noista ikävän usein tuota ensimmäistä. Se on tämä kuuluisa "Ei koske Suomea" -ajatusmalli. Se ei varsinaisesti herätä luottamusta.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 583
Mielestäni asiallista keskustelua täällä ollut. En ole nähnyt maailmanlopun julistamista tai paniikin lietsontaa. Huolissaan toki ihmiset ovat ja ihan hyvä syykin siihen (mielestäni). THL:n arviot taudin tarttumisesta ja vakavuudesta ovat jatkuvasti tulleet jälkijunassa. Ensin piti välttää vain Wuhanggin villieläintoria, sitten pidettiin hyvin epätodennäköisenä että tautia esiintyisi Euroopassa, sen jälkeen sen ei ainakaan pitänyt tarttua länsimaissa, kerrottiin kausiflunssan olevan paljon vaarallisempi ja verrattiin tämän leviämistä melko huonosti tarttuvaan SARSiin, jne. Ymmärrän ettei THL voi pelotella tai maalailla uhkakuvia, mutta jotain rajaa tuolla hyssyttelylläkin. Kyseessä on kuitenkin mahdollinen vakava terveysuhka. Ei sitä pitäisi vähätelläkään.
Ja kun nuo kaikki lausunnot ovat menneet täysin metsään, kuka enää uskoo seuraavaa? Kyllä sen paniikin niinkin saa aikaiseksi, ettei kukaan usko enää virallisia lausuntoja.
 

namlepo

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.06.2018
Viestejä
4 604
Joo kuollaan kaikki. Itelläkin kuumeinen olo. Mitä väliä jos kuolee vaikka 10 suomessa? Kun kausi-influenssa tappaa kuitenkin enemmän. Ja ympäristön kannalta kuolleita ei tule taaskaan tarpeeksi.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Ja kun nuo kaikki lausunnot ovat menneet täysin metsään, kuka enää uskoo seuraavaa? Kyllä sen paniikin niinkin saa aikaiseksi, ettei kukaan usko enää virallisia lausuntoja.
Juuri tätä minäkin tuossa tarkoitin. Aika vaikea näitä THL:n "asiantuntijoita" on sokeasti uskoa, kun lausunnot ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen pehmoisiksi. Varmaan siellä taustalla on muutamia ihan oikeitakin asiantuntijoita töissä, mutta ei sellaisten lausuntoja ole liiemmin julkisuudessa nähty.

Tuskin tekevät tuota tahallaan tai tyhmyyttään, mutta sen verran pitäisi olla ymmärrystä taustalla, että kun ei kerran ole tietoa, niin myönnetään se selvästi, eikä jaeta faktoina kaiken maailman mutuja kansallisessa mediassa.

Joo kuollaan kaikki. Itelläkin kuumeinen olo. Mitä väliä jos kuolee vaikka 10 suomessa? Kun kausi-influenssa tappaa kuitenkin enemmän. Ja ympäristön kannalta kuolleita ei tule taaskaan tarpeeksi.
Jonkin sortin suojautumismekanismi kai se on tuollainenkin asenne. Sitä vaan ei tällä hetkellä tiedä kukaan kuinka monta tähän vitsaukseen tulee kuolemaan, millä aikavälillä ja missä.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 312
Mielestäni asiallista keskustelua täällä ollut. En ole nähnyt maailmanlopun julistamista tai paniikin lietsontaa. Huolissaan toki ihmiset ovat ja ihan hyvä syykin siihen (mielestäni). THL:n arviot taudin tarttumisesta ja vakavuudesta ovat jatkuvasti tulleet jälkijunassa. Ensin piti välttää vain Wuhanggin villieläintoria, sitten pidettiin hyvin epätodennäköisenä että tautia esiintyisi Euroopassa, sen jälkeen sen ei ainakaan pitänyt tarttua länsimaissa, kerrottiin kausiflunssan olevan paljon vaarallisempi ja verrattiin tämän leviämistä melko huonosti tarttuvaan SARSiin, jne. Ymmärrän ettei THL voi pelotella tai maalailla uhkakuvia, mutta jotain rajaa tuolla hyssyttelylläkin. Kyseessä on kuitenkin mahdollinen vakava terveysuhka. Ei sitä pitäisi vähätelläkään.
No ei kyllä kovin asiapitoista ainakaan ole ollut. Viime viikolla jo jotkut täällä väitti, että 100 000 saanut tartunnan ja lähteet ei millään tavalla luotettavia.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 411
Juuri tätä minäkin tuossa tarkoitin. Aika vaikea näitä THL:n "asiantuntijoita" on sokeasti uskoa, kun lausunnot ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen pehmoisiksi. Varmaan siellä taustalla on muutamia ihan oikeitakin asiantuntijoita töissä, mutta ei sellaisten lausuntoja ole liiemmin julkisuudessa nähty.

Tuskin tekevät tuota tahallaan tai tyhmyyttään, mutta sen verran pitäisi olla ymmärrystä taustalla, että kun ei kerran ole tietoa, niin myönnetään se selvästi, eikä jaeta faktoina kaiken maailman mutuja kansallisessa mediassa.


Jonkin sortin suojautumismekanismi kai se on tuollainenkin asenne. Sitä vaan ei tällä hetkellä tiedä kukaan kuinka monta tähän vitsaukseen tulee kuolemaan, millä aikavälillä ja missä.
En ole vakuuttunut, että tuo lausunto olisi sen parempi kuin tuon virallisen ajankohtaista-sivun sisältö ( https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus )
 
Liittynyt
21.11.2018
Viestejä
1 333
Joo kuollaan kaikki. Itelläkin kuumeinen olo. Mitä väliä jos kuolee vaikka 10 suomessa? Kun kausi-influenssa tappaa kuitenkin enemmän. Ja ympäristön kannalta kuolleita ei tule taaskaan tarpeeksi.
Tämä koskee autoilua. Mutta mikä on hyväksyttävä määrä, koskettaa myös tätä koronavirusten kuolonuhreja.

Kannattaa miettiä ja katsoa ennen kuin sanot kuinka monta.

 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Tauti on tarttunut Saksassa oireettomalta - tai ei ainakaan pahasti sairastuneelta - kouluttajalta koulutettavaan:
Koronavirus tarttui Saksassa ihmisestä ihmiseen – ensimmäinen kerta Euroopassa
Autojen osia valmistavan Webaston saksalainen työntekijä oli osallistunut viikko sitten Stockdorfissa Baijerin osavaltiossa koulutukseen, jossa kouluttajana oli hänen Shanghaista kotoisin oleva kollegansa.​

Kiinalaisnainen oli alkanut tuntea itsensä sairaaksi paluumatkalla Kiinaan viime torstaina. Miehen koronavirustartunta todettiin maanantai-iltana. Mies on sairaalassa esityksissä, mutta pärjää hyvin, kertoo paikallinen terveysviranomainen.​
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
En ole vakuuttunut, että tuo lausunto olisi sen parempi kuin tuon virallisen ajankohtaista-sivun sisältö ( https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus )
Miksi ihmeessä sen pitäisikään olla? En ole missään väittänyt olevani tämän aihealueen virallinen auktoriteetti Suomessa.

Joka tapauksessa se on fakta, että tämän taudin osalta kenelläkään ei ole vielä tässä vaiheessa tiedossa miten vakava ongelma siitä tulee, vai laantuuko tilanne lopulta omia aikojaan. Hysteriaan ei kuitenkaan ole aihetta.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
4 205
Siis mitkä THL:n arviot ovat menneet pieleen? Tiedon lisääntyessä on arvioita muutettu uutta tietoa vastaavaksi.

Olisiko THL:n pitänyt määrätä lentokielto Kiinaan, kun tartuntoja oli muutamia kymmeniä, eikä viruksen tarttuvuudesta ja muista ominaisuuksista ollut vielä tietoa?
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
441
Mielestäni asiallista keskustelua täällä ollut. En ole nähnyt maailmanlopun julistamista tai paniikin lietsontaa. Huolissaan toki ihmiset ovat ja ihan hyvä syykin siihen (mielestäni). THL:n arviot taudin tarttumisesta ja vakavuudesta ovat jatkuvasti tulleet jälkijunassa. Ensin piti välttää vain Wuhanggin villieläintoria, sitten pidettiin hyvin epätodennäköisenä että tautia esiintyisi Euroopassa, sen jälkeen sen ei ainakaan pitänyt tarttua länsimaissa, kerrottiin kausiflunssan olevan paljon vaarallisempi ja verrattiin tämän leviämistä melko huonosti tarttuvaan SARSiin, jne. Ymmärrän ettei THL voi pelotella tai maalailla uhkakuvia, mutta jotain rajaa tuolla hyssyttelylläkin. Kyseessä on kuitenkin mahdollinen vakava terveysuhka. Ei sitä pitäisi vähätelläkään.
Eivätkö THL:än lausunnot olleet ihan valideja silloin, kun ne on annettu? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Heti ensimmäisen epämääräisen tiedon mukaan ilmoittaa, että juu tulee Suomeen, rajat kiinni, siitä huolimatta kuolee vähintään miljoona? Jos sitten kuoleekin vain 10 -> pelottelua ja uhkakuvien maalailua. Jos kuoleekin 2 miljoonaa -> vähättelyä. Ei voi viranomainen voittaa.

Tästä on jo ketjussa puhuttu, mutta jälkiviisastelu on kovin helppoa. Eihän viranomaisilla ole muita vaihtoehtoja kuin joko kertoa paras näkemyksensä sen hetkisen tiedon mukaan tai arvata miten kamala tauti siitä voi tulla -> pelottelua ja uhkakuvien maalailua.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
828
Tuohon Saksan ja varsinkin Japanin tautitapaukseen liittyen uhkakuvana on mielestäni se, että tautiin sairastuneita, mutta oireettomia kiinalaisturisteja liikkui ehkä jo kymmenittäin Kiinan ulkopuolella jo tammikuun alkupuoliskolla, minkä seurauksena kymmenet tai jopa sadat ihmiset (Euroopassakin) luulevat tälläkin hetkellä sairastavansa aivan tavallista kuumetautia.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Eivätkö THL:än lausunnot olleet ihan valideja silloin, kun ne on annettu? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Heti ensimmäisen epämääräisen tiedon mukaan ilmoittaa, että juu tulee Suomeen, rajat kiinni, siitä huolimatta kuolee vähintään miljoona?
Johan se todettiin, ei pitäisi tarpeettomasti vähätellä, eikä luonnollisesti myöskään tuon esimerkkisi tapaisesti liioitella.

Tänään aamulla viimeksi joku THL:n edustaja totesi televisiossa miten on kuulemma epätodennäköistä että virus rantautuu Suomeen. Ok. Jos se on kaiken mahdollisen nykytiedon omaavan viranomaisen mielestä epätodennäköistä, niin olisi kai tämä voinut edes jollakin tasolle kertoa samalla, että mihin faktoihin tämä olettamus perustuu, kun suunnilleen koko muu maailma tuntuu kuitenkin olevan taudin leviämiskyvystä eri mieltä. Pihtiputaan mummolle tuollainen epämääräinen mutuilu varmaan riittää rauhoittamaan aamutärinän, mutta suurin osa ihmisistä on kuitenkin nykypäivänä sen verran valveutunutta ja seuraa eri medioita, että noinkin ristiriitaisesta lausahduksesta on lopputulos helposti miinusmerkkinen.
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
451
Vielä eilenkin THL:n Jussi Sane vertaili kausi-influenssaan, joka on kuitenkin hyvin eri kaliiberin infektio. Selvästikään hän ei halua spekuloida tulevaisuutta, mutta ehkä sellainen väheksyvä tyyli ei oikein toimi nykyaikana, kun informaatiota löytyy hyvin paljon. Mielestäni heidän kannattaisi olla edes hiukan avoimempia siitä miten valmistaudutaan näihin, kun esimerkiksi ebola-epidemian aikoihin täällä oli hyvinkin paljon informaatiota sen valmistautumiseen. Silloin jopa ylivalmistauduttiin kaikkeen, vaikka tilanteen vakavuus ei missään vaiheessa ollut nykyisen kaltainen. Siinä epidemia oli hyvinkin paikallinen, kun taas nyt meillä on infektioita viidessätoista maassa.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 583
Vielä eilenkin THL:n Jussi Sane vertaili kausi-influenssaan, joka on kuitenkin hyvin eri kaliiberin infektio. Selvästikään hän ei halua spekuloida tulevaisuutta, mutta ehkä sellainen väheksyvä tyyli ei oikein toimi nykyaikana, kun informaatiota löytyy hyvin paljon. Mielestäni heidän kannattaisi olla edes hiukan avoimempia siitä miten valmistaudutaan näihin, kun esimerkiksi ebola-epidemian aikoihin täällä oli hyvinkin paljon informaatiota sen valmistautumiseen. Silloin jopa ylivalmistauduttiin kaikkeen, vaikka tilanteen vakavuus ei missään vaiheessa ollut nykyisen kaltainen. Siinä epidemia oli hyvinkin paikallinen, kun taas nyt meillä on infektioita viidessätoista maassa.
Niin, ihan sellainen emme tiedä on varmaan hyvä vastaus, jos ei tiedetä. Jos tietoa ei ole tarpeeks johtopäätös ei ole "ei koske Suomea" vaan "emme tiedä koskeeko Suomea".
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
441
Johan se todettiin, ei pitäisi tarpeettomasti vähätellä, eikä luonnollisesti myöskään tuon esimerkkisi tapaisesti liioitella.

Tänään aamulla viimeksi joku THL:n edustaja totesi televisiossa miten on kuulemma epätodennäköistä että virus rantautuu Suomeen. Ok. Jos se on kaiken mahdollisen nykytiedon omaavan viranomaisen mielestä epätodennäköistä, niin olisi kai tämä voinut edes jollakin tasolle kertoa samalla, että mihin faktoihin tämä olettamus perustuu, kun suunnilleen koko muu maailma tuntuu kuitenkin olevan taudin leviämiskyvystä eri mieltä. Pihtiputaan mummolle tuollainen epämääräinen mutuilu varmaan riittää rauhoittamaan aamutärinän, mutta suurin osa ihmisistä on kuitenkin nykypäivänä sen verran valveutunutta ja seuraa eri medioita, että noinkin ristiriitaisesta lausahduksesta on lopputulos helposti miinusmerkkinen.
THL:än edustaja on tänään aamulla TV:ssä antanut arvionsa eri tiedoilla, kuin millä me hänen arviotaan nyt arvioimme kymmenisen tuntia myöhemmin. Lausunto voi perustua vaikka lähes vuorokaudenkin vanhaan tietoon. Puhumattakaan siitä, että viranomainen varmaan tekee arvionsa vain varmistettuun tietoon perustuen, jota on vielä vähemmän ja vielä hitaammin tarjolla. Netissä on hyvä tehdä omia riskiarvioitaan vaikka joka minuutti kun löytää uudesta uutisesta jonkun uuden tiedonmurusen, joka saattaa pitää paikkansa tai sitten ei.

Kyllä, viranomaiset vaikuttavat auttamattoman hitailta nykymaailmassa jossa voi tykittää netistä uutta "dataa" vaikka joka sekunti. Mutta minä ainakaan en kuitenkaan halua, että viranomaiset tekevät päätöksiä milloin miltäkin japaninkieliseltä redditkäyttäjältä saadun tiedon perusteella. Ehkä joskus olisi vain parempi, kun valveutuneet kansalaiset eivät olisi niin kovin valveutuneita ja seuraisi niin tolkuttoman montaa mediaa, joiden totuudenmukaisuutta tai relevanssia eivät kuitenkaan sitten ole riittävän valveutuneita arvioimaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 837
Olisi voinut tämän viikon maanantaina ilmoittaa, että suomalaiset pois Kiinasta ja samalla sitten ei lentoja sieltä tänne enää (eli ei rajoja kiinni, mutta rajoitetaan matkustusta). Sanotaan vaikka 2 viikkoa ja katsotaan asiaa uudestaan. Jokusen verran kävisi lompakolle ja ärsyyntyneitä ihmisiä olisi, mutta mieluummin niitä kuin sinkkiarkkuja. Tosin mitä tässä nyt lukenut näitä meidän viranomaisten kommentteja, niin parempi kun hyssytellään vaan ettei tule paha mieli kenellekään ja onhan niitä lenssuja ja autonkin alle voi jäädä.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
Eivätkö THL:än lausunnot olleet ihan valideja silloin, kun ne on annettu? Mitä olisi pitänyt tehdä toisin? Heti ensimmäisen epämääräisen tiedon mukaan ilmoittaa, että juu tulee Suomeen, rajat kiinni, siitä huolimatta kuolee vähintään miljoona? Jos sitten kuoleekin vain 10 -> pelottelua ja uhkakuvien maalailua. Jos kuoleekin 2 miljoonaa -> vähättelyä. Ei voi viranomainen voittaa.

Tästä on jo ketjussa puhuttu, mutta jälkiviisastelu on kovin helppoa. Eihän viranomaisilla ole muita vaihtoehtoja kuin joko kertoa paras näkemyksensä sen hetkisen tiedon mukaan tai arvata miten kamala tauti siitä voi tulla -> pelottelua ja uhkakuvien maalailua.
Täällä kritisoitiin THL:n vähättelyä. Aiempien kokemusten ja saatavilla olevan tiedon valossa THL:n kommentit tuntuivat monesta kummallisilta. Ei tämä ole jälkiviisastelua, vaan samana päivänä annettuja kommentteja nostettiin esiin.

Ei tällä taudilla tarvitse pelotella muttei myöskään hyssytellä. Nythän ne on vähän joka jutussa muistaneet kertoa, kuinka tavalliseen influenssaan kuolee niin ja niin monta joka vuosi.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 312
Vielä eilenkin THL:n Jussi Sane vertaili kausi-influenssaan, joka on kuitenkin hyvin eri kaliiberin infektio. Selvästikään hän ei halua spekuloida tulevaisuutta, mutta ehkä sellainen väheksyvä tyyli ei oikein toimi nykyaikana, kun informaatiota löytyy hyvin paljon. Mielestäni heidän kannattaisi olla edes hiukan avoimempia siitä miten valmistaudutaan näihin, kun esimerkiksi ebola-epidemian aikoihin täällä oli hyvinkin paljon informaatiota sen valmistautumiseen. Silloin jopa ylivalmistauduttiin kaikkeen, vaikka tilanteen vakavuus ei missään vaiheessa ollut nykyisen kaltainen. Siinä epidemia oli hyvinkin paikallinen, kun taas nyt meillä on infektioita viidessätoista maassa.
No miksei voisi vertailla kausi-infulensaan? Kun katsotaan aikaisempi corona viruksia, niin normaali infulensa tappaa rokotuksista huolimitta ihan eri mittakaavassa. Itseäni ainakin kiinnostaa eniten paljonko tälläinen tappaa, jos kuolleisuus on hyvin alhainen, niin ei aiheuta suurempia toimenpiteitä.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
441
Täällä kritisoitiin THL:n vähättelyä. Aiempien kokemusten ja saatavilla olevan tiedon valossa THL:n kommentit tuntuivat monesta kummallisilta. Ei tämä ole jälkiviisastelua, vaan samana päivänä annettuja kommentteja nostettiin esiin.

Ei tällä taudilla tarvitse pelotella muttei myöskään hyssytellä. Nythän ne on vähän joka jutussa muistaneet kertoa, kuinka tavalliseen influenssaan kuolee niin ja niin monta joka vuosi.
Muuten, mitä se tavalliseen influenssaan vertaaminen mielestäsi siis on? Vähättelyä, pelottelua vai sopivaa kriisiviestintää?
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
828
Harvalla suomalaisella tuntuu olevan mitään hajua asiasta, ja niillekin jotka ovat asiasta jotain kuulleet asia jää etäiseksi, koska aihetta käsittelevässä otsikoinnissa on tähän mennessä tyydytty vähättelemään asiaa verraten sitä lähinnä johonkin nuhakuumeeseen. Vielä tänäänkin jo YLE:n aamutv:stä lähtien asialle on lähinnä hymistelty aivan kuin puhuttaisiin jostain yliluonnollisesta, johon ei voi ottaa kantaa leimautumisen pelossa. YLE:n jälkipörssin asiantuntijatkaan eivät tuntuneet edes käsittävän sitä, että asia voisi jotenkin vaikuttaa talouteen muuallakin kuin Lapissa ja senkin osalta vaikutukset jäivät oikeastaan käsittelemättä.
 
Liittynyt
11.02.2017
Viestejä
451
No miksei voisi vertailla kausi-infulensaan? Kun katsotaan aikaisempi corona viruksia, niin normaali infulensa tappaa rokotuksista huolimitta ihan eri mittakaavassa. Itseäni ainakin kiinnostaa eniten paljonko tälläinen tappaa, jos kuolleisuus on hyvin alhainen, niin ei aiheuta suurempia toimenpiteitä.
Olisiko pikkuisen eri asia vertailla kausi-influenssaa, jonka tulevaisuus suurinpiirtein tiedetään ja juuri alkavaa epidemiaa kokonaiskuolleisuudella, jonka tulevaisuutta ei tiedetä? Toiseksi influenssan verrattunaa kuolleisuus sairastuneisiin on todella paljon matalampi kuin tällä infektiolla. Jos Coronavirus tulee Suomeen samalla teholla kuin kausi-influenssa, niin puhuttaisiin tuhansista kuolleista Suomessa. Täälläkin oli 0.02% kuolleisuuslukema influenssalla verrattuna 2-15% kuolleisuuslukemaan Coronalla eli puhutaan vähintään satakertaisesta kuolleisuudesta.
 
Liittynyt
23.02.2018
Viestejä
58
Eikö thl ole sanonut että _laajemman_ leviämisen riski on suomessa pieni, mihin uskon kyllä täysin. Pikkasen kyllä varsinkin keskustelu palstoilla lähtenyt lapasesta koko vouhotus. Laitetaanko tulevaisuudessa lentoliikenne heti kiinni vai eristetäänkö jopa suomi kuplaan kun näitä viruksia luultavammin tulee jatkossa olemaan entistä enemmän.
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
828
Täälläkin oli 0.02% kuolleisuuslukema influenssalla verrattuna 2-15% kuolleisuuslukemaan Coronalla eli puhutaan vähintään satakertaisesta kuolleisuudesta.
Useimmat ihmiset eivät tunnu ymmärtävän prosentin tai promillen eroa, prosentin ja prosenttiyksikön erosta puhumattakaan. Taitaa myös olla niin, että monille miljoona on suurempi luku kuin miljardi ja kuu on suurempi kuin aurinko, koska uskotaan vain sitä, minkä omin silmin nähdään.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 436
Viestejä
4 161 739
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom