Ok, selitän auki.
Ssd-levyt tallentaa tiedot soluihin ykkösinä ja nollina.
SLC tarkoittaa että yksi bitti (1 tai 0) on tallennettu soluun.
MLC tarkoittaa että kaksi bittiä (11 tai 10, tai 01 tai 00) on tallennettu soluun.
TLC tarkoittaa että kolme bittiä (111, tai 110, tai 101, tai 100, tai 001 tai 000) on tallennettu soluun.
QLC tarkoittaa että neljä bittiä (samaan tapaan kuin yllä) on tallennettu soluun.
PLC tarkoittaa että viisi bittiä (samaan tapaan kuin yllä) on tallennettu soluun.
Jokainen bitti solussa tarvitsee oman jännitetason. Tämän takia mitä useampi bitti on tallennettu soluun, katoaa tiedot helpommin, kun tarvitaan pienempi jännitetason muutos että jää epäselväksi onko tuo bitti 1 vai 0.
Tämän lisäksi mitä enemmän on bittejä tallennettu soluun sitä hitaampaa sinne on kirjoittaa (olettaen että solut on muuten samanlaisia, todellisuudessa solut kehittyy ja täten niihin on nopeampi kirjoittaa, mutta perusongelmaa ei poista. Mutta kun soluihin laitetaan enemmän bittejä, tarvitaan niitä soluja vähemmän samaan tilaan, jolloin se ssd on halvempi).
Tämän takia ssd levyissä monesti SLC cachena toimii tyhjätila, + mahdolliset ylimääräiset solut, jotta tuota cachea on myös silloin kun levy alkaa täyttyä.
Ja se SLC cache pitää jossain välissä purkaa soluihin ja kirjoittaa QLC:nä, joka on hidasta, ja ssd:n nopeus tippuu pahimmillaan kiintolevyäkin hitaammaksi, jos kirjoittaa paljon kerralla.
Tämän vuoksi suosittelen välttämään QLC ssd-levyjä.
Suosittelin tuota mx500 tuon samsungin sijasta koska se on TLC ssd levy, kun tuo samsung 870 QVO on QLC ssd levy. Tämä tarkoittaa että tuo tulee olemaan nopeampi ja kestävämpi kun nopeudet ei tipu niin alas.
Jokin aika sitten täällä foorumilla eräs valitti kun hänen juuri ostamansa ssd (taisi olla juuri tuo samsungin ssd levy, mutta en ole täysin varma) oli todella hidas, suurin piirtein kiintolevyn luokkaa.
Tuo samsun 970 evo plus oli ihan hyvä ssd