Intel 80286 8 MHz: Vuosi taisi olla 1993, kun sain tädin miehen vanhan MikroMikko 3 TT:n. Tätä ennen tietokoneella pelaaminen oli lähinnä kaverin luona, sillä oli huimasti tehokkaampi Intel 80386, muistaakseni 25-megahertsinen. Näitä kyllä sanottiin tuohon aikaan vain kaks- tai kolmekasikutosiksi. Lämpimät muistot tästä on ja rahaa voisi maksaa, jos tuollaisen kapistuksen saisi vielä jostain takaisin. Pääosin DOS:n puolella, muistan että tuohon sai Windows 3.11:n asenneltua, mutta tämän jälkeen ei hirveästi jäänyt tilaa asentaa enää mitään pelejä. Korpuilla mentiin ja tyhjästä opeteltiin 7-vuotiaana komentoja, muistikuvissa on jotenkin hirveän monimutkainen ARJ-pakattujen pelien purkaminen. Kaikenlaistahan sitä tuli pelailtua mitä tuohon aikaan käsiinsä sai. Ensimmäisen pelini muistan olleen Civilization. Kumma kyllä muutenkin peleihin liittyvät muistikuvat ovat selkeimmät näiltä ajoilta. Tässä koneessa oli muistaakseni näytönohjaimena VGA Paradise.
Power PC 603: Joulukuussa 1995 taloon tuli Macintosh Performa 5200. Tämähän oli huimasti nopeampi kuin aikaisempi 286, mutta pelaajalle pettymys. Niitä harvoja pelejä tuli metsästettyä MacWorld tms. lehtien mukana tulleilta cd-levyiltä. Tässä vaiheessahan joillakin kavereilla oli muistaakseni jo 75-, 120-, tai 133-megahertsisiä Pentiumeja, joskin suurimmalla osalla taisi olla 486:ia. Pelaamisen osalta muistuu mieleen lähinnä seuraavat neljä asiaa: LucasArtsin pelit julkaistiin aika hyvällä prosentilla Macille, Fallout sai Mac-julkaisunsa, Bungiella oli Macille Marathon-sarja, ja jostain syystä mieleen on jäänyt myös Mac-ekslusiivinen pelistudio nimeltä
Ambrosia Software. Näin jälkikäteen ajateltuna asiat olivat kuitenkin varsin hyvin, koska internet tuli taloon alkuvuodesta 1996, mikä ei tuohon aikaan ollut lainkaan tavanomaista, ja hitaasta modeemiyhteydestä sekä minuuttihinnoittelusta huolimatta Netscape Navigator oli varsin ahkerassa käytössä.
Pentium III 450 MHz: Fujitsun valmistama yrityskone. Ensimmäisen koneen tapaan tämäkin tuli tutuilta, jos nyt en ihan omiani muista niin kaverin isän lunastamana työpaikaltaan. Vuosi taisi olla 1998. Samoihin aikoihin nettiyhteys vaihtui ISDN:ään ja kello 17 jälkeen pelaamista alkoi määrittää entistä enemmän nettipelit: ISDN:ssä oli jonkinlainen kiinteä hinta viiden jälkeen, jolloin isoveli pelasi Team Fortressiä, minä Ultima Onlinea, ja me molemmat sitten vuoden 1999 puolella Counter-Strikeä.
Celeron: Ei valitettavasti tarkkaa muistikuvaa, mutta etäisesti muistan 600 megahertsiä eli kaiketi Celeron 600. Vuonna 2000 muutimme Tallinnaan, paitsi veljeni, jolle tuo em. Pentium-kone jäi. Vanhemmat ymmärsivät nopeasti tylsistymisen ongelmat ja paikallisesta atk-liikkeestä hakivat jonkin pakettikoneen. Mitään muistikuvaa ei ole muista komponenteista, mutta tähän muistan jälkikäteeni saaneeni Voodoo 4 4500 -näytönohjaimen, tai 3d-kortiksihan noita ennemminkin kutsuttiin. Muistaakseni tuon julkaisun aikaan GeForce pyyhki näillä korteilla lattiaa aivan mennen tullen, mutta nuorena sitä oli jotenkin kaiketi niin Voodoon pauloissa, kun joskus aikaisemmin oli lukenut Pelit-lehdestä edellisistä 3dfx:n jumalkorteista. Paremmasta en tiennyt tai välittänyt, joten tällä tuli pelailtua hyvinkin tyytyväisenä. Vuosina 2000-2003 Ultima Online söi tosin valtaosan kaikesta peliajasta, kiitos netissä roikkumisen osalta kaiken muuttaneen ADSL-yhteyden. Myös Diablo 2 on jäänyt elävästi mieleen tuolta ajalta.
Core 2 Duo 2.4 GHz: Seuraavaa kone tulikin hankittua sitten 2008, tällä kertaa MacBook Pro (Early 2008). Tämän oli tarkoitus olla läppäri opiskeluita varten, vaan kuinkas sitten kävikään? Mullistavastihan tälle sai asennettua Windowsin ja pelaaminen onnistui oikein mainiosti, joten pelattuahan sitä tuli. Vuodesta 2010 eteenpäin enimmäkseen aikaa kului StarCraft 2:n parissa. Tämän ja tuon Celeronin väliin mahtui kyllä niin ikään pelaamisen täyteisiä vuosia, lähinnä tosin Xbox 360:lla.
i5 2500K: 2012 rakensin ensimmäisen koneen. Tätä ennen koneen sisälle kurkistaminen rajoittui pölyjen pyyhkimiseen ja näytönohjaimen vaihtoon. Mindfactorystä tilaaminen muutti käsitykset hinnoista ja Saksasta lähtikin tilaukseen kaikki muut osat paitsi kotelo. Itse kasatun koneen ohella tuohon aikaan uutuudelta tuntui SSD-levy, vaikka sille ei käyttiksen ohella juuri muuta mahtunutkaan. Tässä oli alunperin GTX 660, joka päivittyi myöhemmin GTX 680:ksi ja viimeinen kortti koneessa oli 2016 ostettu GTX 1060 6GB. Erikoista tässä kortissa oli se, että ostaessani hinta oli 269,90€ ja myydessäni pois oli sama kortti kaupan hyllyllä muistaakseni 349,90€. Kovin aktiivisesti en asioita tuolloin seurannut, mutta tämäkin selittyi myöhemmin mainausbuumilla. Tällä koneella mentiinkin sitten kuusi vuotta ja yllättävän vähän tuossa ajassa tarvitsi palikoita vaihdella. Ennemminkin hankinnat suuntautuivat lisälaitteisiin, esim. 144 hertsin näyttö.
i5 8600K: Keväällä 2018 oli seuraavan koneen aika, nykyisinkin käytössä oleva i5 8600K/Z370/RTX 2070. Näyttiksenä tässä koneessa hetken aikaa ym. GTX 1060 6GB, mutta aika pian RTX-sarjan julkaisun jälkeen tuli hankittua uusi kortti ja samalla näytöksi 27" QHD. Harmillisen vähän sitä ehtii nykypäivänä tosin pelailemaan. Aika näyttää ottaako järki vallan ja tämän korvaa sitten jossain tulevaisuudessa pelkkä pelikonsoli, kun kotona yhä enemmän sitä pärjää tabletilla tai tarvittaessa työläppärillä.
i7 11700KF: Vaikka sitä kuinka yllä kirjoitteli edeltävän kokoonpanon jäävän mahdollisesti viimeiseksi, niin toisinhan siinä kävi. Jostain selittämättömästä syystä ITX-kokoonpano alkoi kiinnostamaan ja alkuun yritin metsästää noille vanhoille komponenteilla Z370/390-emolevyä ITX-kokoisena, mutta tuloksetta. Ostohalut ehtivät jo jossain välissä hivenen laantua, mutta sattumalta samaan aikaan tuli Gigantista ilmoitus tammikuussa tilaamani RTX 3070:n toimittamisesta, joten ei muuta kuin kättä taskuun ja muita komponentteja katselemaan. Vanhasta kokoonpanosta ei juuri komponentteja jäänyt yhden M.2-levyn ohella, kun tuo ITX tietenkin vähän niin kuin pakotti vaihtamaan samalla sitten virtalähdettä jne., eli käytännössä katsoen kaikki tuli uusittua. Ehkä tämä nyt sitten jää viimeiseksi...
Siinäpä ne keskeisimmät. Välissä on ollut jotain läppäreitä, joista en tarkkoja speksejä muista (esim. intissä Compaq Satellite tms. ja vaihto-opiskeluiden aikaan Lenovo T420s), tuo MacBook Pro nyt ehkä syytä nostaa listalle sillä se toimitti ainoan koneen ja samalla myös "pöytäkoneen" (eli pelikoneen) virkaa. Kaikkien näiden vuosien aikana ainoa rikkoutunut komponentti on tuo GTX 680. Silti ei ole minkäänlaista tietoa mitä noille menneiden vuosien koneille on tapahtunut, hautautuneet jonnekin varaston nurkkaan päätyäkseen siivouksen yhteydessä kierrätykseen lienee todennäköisin vaihtoehto...