Koneen tehojen pullonkaulojen etsintäohjelma

Liittynyt
19.01.2022
Viestejä
102
Onko olemassa testausohjelmaa, joka osaisi kertoa tietokoneen pullonkaulat? Siis mikä komponentti estää konetta saavuttamasta mahdollista maksimaalista nopeutta/tehoa? Esimerkiksi emolla olevat muistien nopeus, keskusmuiistin vähyys, vanha kovalevyn liityntä, jne. Eri pullonkauloista se osaisi arvoida eniten vaikuttavimman. Toisin sanoen, mitä kannattaisi päivittää ensin tehokkaammaksi. Erilaisilla testausohjelmillahan noita voi tutkia. Mutta onko sellaista ohejlmaa, joka osaisi sanoa koneesta pullonkaulat englanniksi tai suomen kielellä? Uskon, että tällaisellakin ohjelmalla olisi käyttäjiä. Esimerkkinä tekstinkäsittelijä-sihteerikkö. Ohjelma voisi toimia eri käyttöjärjestelmissä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.01.2022
Viestejä
102
Helsingin Messukeskuksessa on toukokuun alkupuolella Teknologia 22 messut. Mielenkiintoista, jos koneiden testaukseen tulee automaatiota ja tekoälyä.
 
Liittynyt
05.03.2018
Viestejä
1 348
Tällaisella ohjelmalla olisi käyttöä, mutta sellaista ei ole olemassa koska pyydät oikeastaan mahdottomia.

Eri ohjelmat ottavat kiinni eri pullonkauloihin koska kaikki riippuu siitä mitä ollaan tekemässä.

Eli vaihtoehdoksi jää benchmarkata eri tavoilla systeemiä ja verrata noita tuloksia julkisesti saatavilla olevaan dataan niin on vähän kartalla miten mikäkin osa-alue suoriutuu. Käytännössä prosessorin ja näytönohjaimen voi helposti testata tai jos laiskottaa, käyttää jotain olemassaolevaa lähdettä mistä nuo voi katsoa omille osille. SSDn nopeutta voi myös testata, mutta se on harvemmin tänä päivänä mitenkään merkityksellistä, kaikki NVME-levyt ovat "tarpeeksi nopeita" normi kotikäytössä.

Muistin määrän vaikutusta ei voi järkevästi "testata" - kaikki riippuu mitä olet tekemässä. Joko muistia on tarpeeksi ko. hommaan tai sitten ei ole. Muistin nopeuden vaikutusta voi periaatteessa myös testailla mutta jälleen riippuu täysin siitä mitä tarkalleen teet. Toiset asiat eivät juuri nopeudu pätkääkään vaikka kuinka hienoa blingbling-OC muistia on koneessa ja toisissa asioissa nopeista muistikammoista on ihan selvää hyötyä.

Eli oikeastaan eri testiohjelmilla (tai niiden dataa tarjoavien sivujen avulla) voi haarukoida miten omat PCn osat pärjäävät verratessa muihin markkinoilla oleviin (tai varmistaa sen että ne toimivat niin nopeasti kuin pitäisi). Datan avulla voi siis sanoa että "joo oma prosessori/oma näytönohjain on X% maailman nopeimmasta mallista" mutta sekään ei vielä kerro välttämättä mitään siitä miten asiat ovat esim. juuri siinä pelissä jota tykkäät pelata. Voi vaikka olla että data sanoo että prossusi on puolet kaikkein nopeimman mallin tehosta, mutta vaikka vaihtaisit siihen maailman nopeimpaan, vaikkapa Cyberpunk 2077 suorituskyky nousee, whee, 2%. Koska ko. pelin pullonkaula onkin näyttiksessä. Ja sama toisinpäin, kolmen tonnin näydäri-ostoksesi ei välttämättä muuta Counterstriken frameratea yhtään mihinkään. Eli missä oli pullonkaula koneessa? Se riippuu siitä mitä olet koneella tekemässä.

Jos lempipeli on käytössä rauta-arvosteluissa, niiden avulla voi aika helposti nähdä onko prossu vai näytönohjain merkitsevä rajoittava tekiä pelissä X, tosin tässä pitää olla varovainen sen suhteen että mitä testataan - millä resoluutiolla jne. koska moni peli on prosessorirajoittunut alhaisella tarkkuudella mutta muuttuu näytönohjaimesta riippuvaksi korkeammilla tarkkuuksilla/asetuksilla. Benchmarkit ovat tässä mielessä parempia puhtaaseen raudan suorituskyvyn haarukointiin, esim. 3DMark Port Royal on taatusti vain GPU-rajoittunut kun taas 3DMark CPU Profilen tulos riippuu tasan vain ja ainoastaan prosessorista, koska ne on nimenomaan suunniteltu tuohon hommaan. Peleissä "riippuu mistä roikkuu".

Nyrkkisääntönä koneen osia valittaessa: Pelaamiseen osta se kallein ja paras näyttis mihin lompakko taipuu ja loput osat ovat sitten vähemmän tärkeitä kunhan pelaamiesi pelien minimivaatimukset tulevat täytettyä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 093
Ja tätä paskasivua ei sitten kannata kenenkään käyttää mihinkään.

Tuolla edelleenkin lukee, että se on puolueellinen ja antaa Intelille enemmän pisteitä. Oma vikasi, jos käytät sitä pisteiden lukemiseen ja osaat lukea vain sitä yhtä lukua. Sinulla on asennevamma - pidät tätä benchmark-ohjelmistona, joka kertoo monta pistettä koneesi sai.

Otetaan vaikka tuo (otin vaan randomin tuoreimmat-listasta):

Prosessori: vihreää ja 88.4%, eli ei aihetta huoleen. Ihan sama, onko se 88% vai 122%, se on riittävä.. Lopeta niiden absoluuttisten pisteiden lukeminen..
Näytönohjain: punainen ja 39.8%. Näytönohjain ei toimi oikein. Näytönohjain on pullonkaula. Lisäksi näytönohjain ei pärjää muille testatuille, jotain siinä on vikaa.
SSD: Vihreä ja 125% ja tarpeeksi hyvä.
Kovalevy: Vihreä 65% ja näitä ei pitäisi olla enää. Tämä kertoo, että kovalevy ei ole niin tehokas, mutta se kovalevy toimii oikein.
Muistit: Vihreä ja 93.8%, eli toimii ihan hyvin. Tämä muistaakseni havaitsee, jos on vain yksi muistipalikka..

Niin jos luet tätä ihan vaan lukuina, etkä osaa katsoa, että GPU on punainen ja graphics keltainen , niin et sitten vain osaa. Aivan turha mussuttaa, että tuon prosessorin pitäisi saada enemmän kuin 88.4%, kun tuostakin näkee, että pullonkaula ei ole prosessorissa. Takerrut johonkin yksityiskohtiin, joilla ei ole väliä kokonaiskuvassa.
 
Liittynyt
05.01.2019
Viestejä
264
MSI Afterburnerin hardware monitorilla komponenttien usagesta näkee ainakin millä puolella jarruttaa ensimmäisenä. Vastaavasti Windows: CTRL+SHIFT+ESC -> performance näkee myös.
Riippuu pitkälti mitä tietokoneella tekee, että missä pullonkaula sijaitsee.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 120
Viestejä
4 192 183
Jäsenet
70 866
Uusin jäsen
Konetaituri11

Hinta.fi

Ylös Bottom