Ehdin vihdoinkin asentamaan yhden cAP ax -tukiaseman ja konfiguroitua wifin RB5009UPr-reitittimellä CAPsMANilla. Vähän oli ihmettelyä, että mitä pitää tehdä ja mitä ei. En jaksanut juurikaan manuaalia lueskella, katsoin vain MikroTikin videon aiheesta.
Reitittimestä laitoin CAPsMANin päälle, Capin resetoin CAP moodiin ja kytkin sen reitittimeen PoE:llä. Tuon jälkeen Cappi ilmestyikin reitittimen listoille. Wifin konffailu tapahtuu sitten RB5009:n hallinnassa vastaavasti kuin muissa wifin sisältävissä reitittimissä. Muutokset valuu automaattisesti Cappiin. PoE on kyllä kiva systeemi, kun toimii vain yhdellä kaapelilla.
CAPsMAN luo automaattisesti sertifikaatit Capeille. Sillä voi lukita Capin tiettyyn CAPsMANiin. Tuota sertifikaatin luontia vain ei tapahtunut suorilta. Piti erikseen käydä laittamassa Capista certificate request päälle.
CAPsMANilla voi päivittää automaattisesti Cappien RouterOS:n samaan kuin managerissa on. Se ei ilmeisesti osaa päivittää monta versionumeroa kerralla. Capissa oli tehtaalta tullessa 7.11 ja reitittimessä oli asennuksen aikaan 7.13. Mitään päivitystä ei kuitenkaan tapahtunut. Päivitin Capin manuaalisesti versioon 7.12, niin heti sen jälkeen tapahtui automaattinen päivitys versioon 7.13 CAPsMANin toimesta. Myöhemmin päivitin reitittimen versioon 7.14, niin tuo Cappi päivittyi myöskin. Firmwaren olin laittanut päivittymään automaattisesti. Se toimi tuttuun tapaan, eli firmware päivittyy RouterOS:n päivityksen jälkeen, mutta laite kuitenkin jää odottamaan manuaalista reboottia.
Cappi on kuitenkin aika itsenäinen laite, vaikka sen wifiä hallinnoidaankin managerilla. Capin hallintaan pääsee normaalisti säätämään RouterOS:n juttuja ja adminin salasanakin on vaihdettava. Ehkä CAPsMANista ei hirveästi ole hyötyä parin tukiaseman verkossa, mutta ainakin on mukava kokeilla.
Kaikkea olen edelleenkin säädellyt WebFigillä. Tarkoitus on kyllä perehtyä enemmän terminaaliin. Nyt alkuun vain on kiva tutkia kaikkea GUI:n kautta.
Itse cAP ax:sta sen verran, että parin päivän kokemuksella toimi hyvin. Vähän harmittelin, että signaalin voimakkuus ei näyttänyt erityisen suurelta, mutta toisaalta kantama ja toimivuus oli riittävä useankin seinän taakse. Talossa on vain 200/200 Mbps kuitu, eli ei kovin suuria vaatimuksia. Sen verran testailin, että netin nopeus oli sitä mitä pitää ja yksi bufferbloat-testi näytti A-luokkaa. Lähiverkkoa en testaillut. Pärjäisi yhdelläkin tukiasemalla, mutta asennan vielä joskus sen toisenkin, kunhan jaksan kaapelin vetää parin seinän läpi ja muita asennuksia uusia.
Yksi huomio noista verkon asetuksista: Jos valitsin wifin maa-asetukseksi Suomen, niin ainakaan macbookit (M1) eivät yhdistäneet kuin 573 Mbps nopeudella. Jos otin maa-asetuksen pois, niin yhteysnopeus nousi sinne yli 1000 Mbps tasolle.
Tämä ei muuten pidä enää paikkaansa. Ehkä sattumaa vain. Myöhemmin nuo nopeudet ovat saattaneet nousta 1200 Mbit.
Päivittäisessä käytössä ei ole ollut vielä ongelmia hAP ax2:n tai RB5009:n kanssa. Hyvin ja vakaasti ovat toimineet.