NeliYgönen
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 02.07.2020
- Viestejä
- 303
NeliYgönen kirjoitti uutisen/artikkelin:
Kokonaisuudessaan Oukitel WP33 Prota saattaa suositella hyvin suurella varauksella lähinnä käyttäjälle, joka ehdottomasti haluaa puhelimeensa jopa ylimitoitetun järeän akun ja lisäsuojausta kovaa käyttöä ja kolhuja vastaan esimerkiksi pitkillä maastoretkillä sekä tyytyy hieman karvalakkimallisempaan käyttökokemukseen ohjelmiston osalta. Niin sanotun ”normaalin” käyttäjän tarpeisiin puhelin ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukainen, sillä se on painava, kooltaan valtava ja ikävä pitää kädessä kulmikkaan muotoilunsa vuoksi eikä sovi tavalliseen taskuun mielekkäästi.
Akkua ja jykevää rakennetta arvostava saattaa nähdä WP33 Pron 470 euron hinnan hyväksyttävänä, mutta laite on niin tekniikkansa kuin ohjelmistonsakin puolesta kehityksen jäljessä ja näiden osalta ennemmin 200–300 euron puhelimen tasolla. Lisäksi jos jättiakku on itselle tärkein ominaisuus, löytyy sellaisia edullisemmistakin kiinalaispuhelimista, joihin katse saattaakin olla suositeltavaa kääntää. Laitteen tietoturva kokeilujakson aikana oli onneksi vielä ajantasainen, mutta mahdollisesta Android 14 -päivityksestä ei ole virallisia tietoja. Lisäksi on hyvä muistaa, että jykevästä rakenteesta huolimatta takuu ei korvaa fyysisiä vaurioita.
Plussaa:
- Akunkesto täysin omassa luokassaan
- Jykevä rakenne, jolla IP68- ja IP69K-luokitukset ja MIL-STD-810H-sotilasstandardin mukainen pudotussuoja (1,5 m) sekä −45–75 °C:n lämpötilakestävyys
- Infrapunakamera varauksin
Miinusta:
- Hinta
- Suorituskyky
- Käyttöjärjestelmäpäivityksiä ei näkyvissä, tietoturvapäivitysten julkaisutahti ei tiedossa
- Iso ja kömpelö, hankala käyttää yhdellä kädellä
- Ei ultralaajakulmakameraa
- Kameran videokuvausominaisuudet
- Markkinoinnista huolimatta mitäänsanomaton kaiutin
- Näytön 60 Hz:n virkistystaajuus ja kosketuksentunnistus pienin varauksin
- Valmistajan takuu ei kata käyttäjälähtöisiä fyysisiä vaurioita
Suomessa yleisesti tunnettujen suurten valmistajien laitteita on io-techissä testattu ahkeraan vuoden 2024 aikana. Tällä kertaa päätimmekin ottaa lyhyeen kokeiluun tunnettujen valmistajien tuotteiden sijaan kolme hieman erikoisempaa kiinalaista älypuhelinta, jotka kaikki erottuvat massasta joillain erikoisominaisuuksilla, joita ei myydyimmistä suosikkipuhelimista tavallisesti löydy. Tarkoituksena oli ottaa pikainen yleiskatsaus puhelimiin ja erityisesti niiden erikoisominaisuuksiin sekä pohtia kuluttajan näkökulmasta yleistä käyttökokemusta ja hinta-laatusuhdetta. Tarkasteltavat puhelimet olivat Unihertz Tank 2, Oukitel WP33 Pro ja Doogee S Mini.
Tässä artikkelissa tutustumme Suomessa noin 470 euron hintaiseen rugged-tyyppiseen Oukitel WP33 Pro -puhelimeen, jonka viiden watin kaiuttimen mainostetaan pystyvän jopa 136 desibelin äänenpaineeseen. Lisäksi puhelimessa on hirviömäinen 22 000 milliampeeritunnin akku. Erikoisominaisuuksia käsitellään tarkemmin artikkelin loppupuolella. WP33 Pro on julkaistu tammikuussa ja sen markkinoidaan Unihertz Tank 2:n tavoin kestävän todella kovaa käyttöä kaikenlaisissa ympäristöissä. Sillä on vedeltä ja pölyltä suojaavan IP68-luokituksen lisäksi IP69K-luokitus korkeapaineisia vesisuihkuja vastaan sekä MIL-STD-810H-sotilasstandardin mukainen suoja 1,5 metrin pudotusta vastaan. Lisäksi sen luvataan kestävän lämpötiloja välillä −45–75 °C. Testikappaleessa oli tallennustilaa 256 gigatavua ja 8 Gt RAM-muistia ja sen lainasi io-techille ystävällisesti Verkkokauppa.com.
Pakkaus ja sen sisältö
Hiilikuitua imitoivan harmaan ja oranssin värisessä pakkauksessa toimitetaan itse puhelin, ohje- ja takuuvihkoset (suomeksi sähköisessä muodossa Verkkokauppa.comilta), 33 W:n pikalaturi USB-C–USB-C-kaapelin kera sekä metallisella lenkillä varustettu kantoremmi asennustarvikkeineen.
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
[gallery columns="2" size="large" ids="97370,97371"]
- Ulkomitat: 175,4 × 84 × 28,2 mm (K × L × P)
- Paino: 578 g
- Materiaalit: Kova muovi
- Näytössä Gorilla Glass 5 -lasi
- IP68- ja IP69K-luokitukset, MIL-STD-810H-standardin mukainen pudotussuojaus (1,5 m), −45–75 °C:n lämpötilakestävyys
- Valmistajan kotimaa & valmistusmaa: Kiina
Lähes kolmen senttimetrin paksuinen ja 600 grammaa lähentelevä Oukitel WP33 Pro on suoraan sanottuna hervoton tiiliskivi, joka ei mahdu mielekkäästi normaalin kokoiseen taskuun ja joka tuntuu kädessä melko hankalalta käsitellä. Se on painava eikä sen muotoilu ole pehmeästi kättä myötäilevä, vaan todella kulmikas ja suunnittelu tuntuukin keskittyneen käyttömukavuuden sijaan lähinnä suuren akun ahtamiseen puhelimeen ja kestävän rakenteen saavuttamiseen. Näissä on tosin myös onnistuttu, sillä puhelin on todella jämäkän ja suojatun tuntuinen ja se onkin yleisilmeeltään kuin nakutettu retkeilyyn, eräilyyn ja muuhun ulkoilmaharrastamiseen. Vaikka WP33 Pron ei pitäisi hätkähtää pienistä kolhuista tai sateista, ei valmistajan laitteelle myöntämä takuu kuitenkaan kata käyttäjälähtöisiä fyysisiä vaurioita, mikä on suoranainen miinus tämän tyyppiselle puhelimelle.
Takaosan kamerat ja salamavalo on aseteltu suorakulmion muotoon suurehkon 5-wattisen kaiuttimen ympärille, jonka alapuolella on ruuvinreiät kantoremmin kiinnitysosalle ja itse remmille. Alareunassa on vielä toiset ruuvinreiät remmin läpivientiosalle. Vaikka kaiutin hieman kohoaa laitteen takapinnasta, ei se symmetrisen sijoittelunsa ansiosta juurikaan keikuta puhelinta.
[gallery columns="2" size="large" ids="97364,97365"]
Alapääty:
- USB-C-liitäntä
- Mikrofoni
Yläpääty:
- Tuuletusaukko (ohjevihkosen mukaan)
[gallery columns="2" size="large" ids="97358,97359"]
Vasen kylki:
- SIM-korttikelkka (2 × NanoSIM)
- Kustomoitava pikakomentonäppäin
Oikea kylki:
- Äänenvoimakkuuspainikkeet
- Virta- ja lukituspainike sormenjälkitunnistimella
Alapäädyn USB-C-liitäntä on suojattu sormin avattavalla läpällä. Vasemmalla kyljellä on punainen pikakomentonäppäin, jolle pääsee asetuksista määrittämään haluamansa toiminnot sekä kerta- että tuplapainallukselle ja pitkälle painallukselle. Valittavina toimintoina on esimerkiksi salamavalon sytyttäminen taskulampuksi tai vaikkapa ääninauhurisovelluksen käynnistäminen tai näyttökuvan ottaminen.
Näytön tekniset tiedot:
- 6,6” IPS-paneeli, 450 nitin kirkkaus
- 1080×2408 pikseliä, 400 PPI
- 60 Hz:n virkistystaajuus
WP33 Pron näyttö on pääpiirteittäin asiansa ajava LCD-näyttö, mutta 60 hertsin virkistystaajuus ei ole enää nykypäivää ja se tuntuu eittämättä kankealta nykyaikaisiin 90 ja 120 hertsin näyttöihin tottuneelle. Kuvanlaatu on kelvollista, vaikka paneeli ei olekaan teknisesti miltään osin erityisen moderni ja nykyaikaiset AMOLED- ja OLED-näytöt vetävätkin vertailussa selvästi pidemmän korren. Näytössä on myös useiden millimetrien levyiset mustat reunukset ja laitteen rakenteessa näyttöä ympäröivä kehys on ikävän kulmikkaan tuntuinen. Näyttö tottelee näpäytyksiä ja pyyhkäisyjä pääsääntöisesti hyvin, vaikka ajoittain rekisteröinnit jäävätkin kevyistä hipaisuista uupumaan.
Puhelimen tekniset tiedot:
- MediaTek Dimensity 6100+ -järjestelmäpiiri
- CPU: 2 × 2,2 GHz Cortex-A76 & 6 × 2,0 GHz Cortex-A55
- GPU: Mali-G57 MC2
- CPU: 2 × 2,2 GHz Cortex-A76 & 6 × 2,0 GHz Cortex-A55
- RAM: 8 Gt LPDDR4X
- Tallennustila: 256 Gt
- Dual-NanoSIM (myös eSIM)
- 5G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, NFC, GPS, GLONASS, BEIDOU, Galileo
- Akku & lataus: 22 000 mAh, 33 W, käänteinen lataus 18 W (USB-C)
- Android 13, ei tiedossa olevia päivityslupauksia
Rautapuolella tekniikka ei aivan vastaa laitteen lähes 500 euron hintaa. WP33 Prossa on MediaTekin viimevuotinen alemman keskiluokan järjestelmäpiiri Dimensity 6100+ ja RAM-muisti on LPDDR4X-mallia. Oukitelin mukaan RAM-muistia on mahdollista ”laajentaa” 8 Gt:sta jopa 24 Gt:uun asti, mutta tällä tarkoitetaan vain tallennustilasta napattavaa virtuaalista laajennusta. Puhelimen yhteysominaisuudet sentään yltävät 5G:hen ja Wi-Fi 6:een, mitä voikin odottaa nykyaikaiselta tämän hintaluokan puhelimelta.
Kamera
Kolme kameraa ja salamavalo ympäröivät puhelimen takapuolella huomion vievää kaiutinta. Toisella sivulla on myös pitkulaisen muotoinen infrapunavalo yökuvien ottamiseen. Kamerat kohoavat laitteen takapinnasta millimetrin–pari, mutta eivät yhtä paljon kuin kaiutin. On harmillista, ettei kameratoteutukseen ole saatu mahdutettua lainkaan ultralaajakulmakameraa, vaan infrapuna- ja makrokamerat on nähty sitä tärkeämmiksi.
Kameroiden tekniset tiedot:
- Kolmoistakakamera:
- 64 MP pääkamera (Sony IMX686 1/1,73”, 0,8 µm pikselikoko, automaattitarkennus, f1.89)
- 20 MP infrapunakamera (Sony IMX350 1/2,78”, 1 µm pikselikoko, automaattitarkennus, f2.2)
- 2 MP makrokamera (BYD BF2257CS 1/5”, 2,19 µm pikselikoko, f2.2)
- LED-salamavalo
- 64 MP pääkamera (Sony IMX686 1/1,73”, 0,8 µm pikselikoko, automaattitarkennus, f1.89)
- Etukamera: 32 MP (Sony IMX616 1/2,74”, 0,6 µm pikselikoko, f2.2)
- Videokuvaus:
- 1440p 30 fps (pääkamera & infrapunakamera)
- 1080p 30 fps (etukamera)
- 1440p 30 fps (pääkamera & infrapunakamera)
[gallery size="medium" columns="4" ids="97321,97320,97319,97372"]
WP33 Pron 64 megapikselin pääkameran kuvanlaatu on yleisilmeeltään kohtalaisella ja terävällä tasolla, eikä pikselitason jälkikään ole aivan toivotonta. Hämärässäkin yksityiskohdat ja terävyys säilyvät kohtalaisesti ja kohina on maltillista.
[gallery columns="4" size="medium" ids="97317,97318,97322,97333"]
Kahden megapikselin makrokamera on tyypillisesti nykypäivänä ominaisuus, joka on mukana lähinnä kameroiden lukumäärän lisäämiseksi, eikä se WP33 Prossakaan ole erityisen käyttökelpoinen, sillä oikeaa etäisyyttä kiinteällä tarkennuksella saa hakea tovin ja kuvien rakeisuus pistää matalan tarkkuuden vuoksi ikävästi silmään.
WP33 Prossa on Unihertzin Tank 2:n tavoin infrapunakamera, joka on tosin tarkkuudeltaan 20 megapikseliä, kun taas aiemmin testatussa Unihertz Tank 2:ssa se on 64 megapikseliä. Täysin pimeässä huoneessa otettu kuva on hieman kohinainen, mutta muuten käyttökelpoinen. Etukameran kuvanlaatu on keskitasoista ja kohtalaisen terävää.
Harmillisesti lähes 500 euron hintaisessa WP33 Prossa ei ole 4K-tarkkuuden videokuvausta edes 30 ruudun sekuntinopeudella. Syy tähän löytyy järjestelmäpiiristä, josta ei löydy 4K-tarkkuudelle purku- eikä pakkaustukea. Pääkameran 1440p-videokuvaus 30 fps:llä jättää toivomisen varaa, etenkin kun myös puhelimen infrapunakamera pystyy samaan. Myöskään kuvanvakautustoiminta ei ole. Etukameran videokuvaus rajoittuu 1080p-tarkkuudelle 30 fps:llä.
Ohjelmisto ja suorituskyky
[gallery columns="4" size="medium" ids="97375,97355,97356,97357"]
WP33 Prossa pyörii Android 13 pääasiassa ilman ongelmia, mutta siirtymäanimaatiot sovellusten välillä ja etenkin eri näkymien vieritys ovat toisinaan hieman takkuavia. Oukitelin ratkaisu on melko lähellä vakio-Androidia ulkoasultaan ja Unihertzin vastaavaa toteutusta juuri hiljattain Tank 2:lla käyttäneenä WP33 Pro tuntui heti intuitiiviselta navigoida, vaikka taustalla olikin vuosien käyttökokemus Samsungin kattavammin kustomoidusta One UI:sta. Kolmansien osapuolien ylimääräisiä sovelluksia WP33 Prossa oli mukana kourallinen, eikä niitä harmillisesti pystynyt suoraan sovellusvalikosta poistamaan.
Pitkän miinuksen etenkin nykypäivänä ansaitsee virallisten ohjelmistopäivityslupausten puute Oukitelilta, sillä tietoa mahdollisesta Android 14 -päivityksestä ei ole. 500 euroa lähentelevältä puhelimelta käyttöjärjestelmäpäivitystä ehdottomasti odottaisi, varsinkin kun laitteen Android 13 on jo vuodelta 2022. Tietoturvapäivitys puhelimessa oli kuluvan vuoden maaliskuulta, eli tietoturvatilanne on ainakin vielä toistaiseksi ajantasainen. Epäselvää tosin on, millaisella syklillä puhelimen tietoturva tulevaisuudessa päivittyy.
[gallery columns="2" size="medium" ids="97373,97374"]
Synteettiset suorituskykytestit Dimensity 6100+ -järjestelmäpiirille ajettiin Geekbench 6- ja 3DMark -ohjelmistoilla. Saman hintaluokan ja myös edullisemmat nykypuhelimet yltävät tyypillisesti huomattavasti WP33 Prota parempiin pistetuloksiin tehokkaammalla raudallaan. Vertailun vuoksi alle 200 euron hintaan saatavilla olevan OnePlus Nord CE 3 Liten Snapdragon 695 -piiri on suunnilleen samaa suorituskykytasoa ja runsaan 300 euron hintaisen Honor Magic6 Liten Snapdragon 6 gen 1 -piiri huomattavasti suorituskykyisempi, puhumattakaan vieläkin kalliimmista vaihtoehdoista.
Kaiutin ja 22 000 mAh:n akku
[gallery columns="2" size="large" ids="97367,97366"]
Kuten todettu, löytyy WP33 Pron kameroiden keskeltä puhelimen kokoon nähden suurehko 36 mm:n kaiutin, jonka ilmoitettu teho on 5 W ja sen mainostetaan pystyvän jopa 136 desibeliin ja ”8D-tilaääneen”. Todellisuudessa kaiutin on todella halvan ja lattean kuuloinen ja sopii ehkä välttävästi videoiden katseluun. Kova ääni kaiuttimesta kyllä lähtee, vaikka luvattuun äänenvoimakkuuteen se ei aivan yllä. Kun toinen puhelin oli kaiuttimen vieressä, sen melunmittaussovelluksella tulokseksi tuli desibeleissä noin 70 täydellä äänenvoimakkuudella, mikä on melko kaukana 136:sta. Paremman puutteessa kaiutinta voisi kuvitella käyttävänsä köyhän miehen bilekaiuttimena, mutta vain force majeure -tilanteessa. Kokonaisuudessaan voitaneenkin todeta, että kaiuttimen viemä tila huomioiden se on toteutuksena rimanalitus Oukiteliltä.
Mielenkiintoisempi ja huomionarvoisempi ominaisuus WP33 Prossa on sen älypuhelinten mittapuulla monumentaalinen 22 000 mAh:n akku, jota voi käyttää myös "virtapankkina" muiden laitteiden lataamiseen. Valmistaja lupailee tuotesivuillaan akulle kolmen kuukauden kestoa puhelimen ollessa päällä käyttämättömänä ja jopa viikkoa aktiivisessakin käytössä. Myös videoiden katselua ja pelaamista yhteen menoon luvataan 30 ja 20 tuntia. Väitteitä ei ole vaikea uskoa, sillä lyhyen kokeilujakson aikana akku ei vaikuttanut normaalilla käytöllä tyhjenevän juuri lainkaan. ”Stressitestinä” 1440p-videon striimaus täydellä näytön kirkkaudella kuuden tunnin ajan kulutti akkua noin 15 prosenttiyksikköä.
WP33 Pron kanssa laturin unohtuminen kotiin ei siis useinkaan olisi kovin suuri katastrofi pidemmällekin retkelle lähtiessä. Kun puhelimen kytki 33 watin laturiin, latautui se tyhjästä 15 minuutissa 8 %, puolessa tunnissa 16 %, tunnissa 33 %, kahdessa tunnissa 63 % ja täyteen 100 %:iin meni kokonaiset neljä tuntia ja 20 minuuttia. Käänteisellä latauksella voi ladata muita laitteita 18 watin teholla.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Oukitel WP33 Prota saattaa suositella hyvin suurella varauksella lähinnä käyttäjälle, joka ehdottomasti haluaa puhelimeensa jopa ylimitoitetun järeän akun ja lisäsuojausta kovaa käyttöä ja kolhuja vastaan esimerkiksi pitkillä maastoretkillä sekä tyytyy hieman karvalakkimallisempaan käyttökokemukseen ohjelmiston osalta. Niin sanotun ”normaalin” käyttäjän tarpeisiin puhelin ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukainen, sillä se on painava, kooltaan valtava ja ikävä pitää kädessä kulmikkaan muotoilunsa vuoksi eikä sovi tavalliseen taskuun mielekkäästi.
Akkua ja jykevää rakennetta arvostava saattaa nähdä WP33 Pron 470 euron hinnan hyväksyttävänä, mutta laite on niin tekniikkansa kuin ohjelmistonsakin puolesta kehityksen jäljessä ja näiden osalta ennemmin 200–300 euron puhelimen tasolla. Lisäksi jos jättiakku on itselle tärkein ominaisuus, löytyy sellaisia edullisemmistakin kiinalaispuhelimista, joihin katse saattaakin olla suositeltavaa kääntää. Laitteen tietoturva kokeilujakson aikana oli onneksi vielä ajantasainen, mutta mahdollisesta Android 14 -päivityksestä ei ole virallisia tietoja. Lisäksi on hyvä muistaa, että jykevästä rakenteesta huolimatta takuu ei korvaa fyysisiä vaurioita.
Plussaa:
- Akunkesto täysin omassa luokassaan
- Jykevä rakenne, jolla IP68- ja IP69K-luokitukset ja MIL-STD-810H-sotilasstandardin mukainen pudotussuoja (1,5 m) sekä −45–75 °C:n lämpötilakestävyys
- Infrapunakamera varauksin
Miinusta:
- Hinta
- Suorituskyky
- Käyttöjärjestelmäpäivityksiä ei näkyvissä, tietoturvapäivitysten julkaisutahti ei tiedossa
- Iso ja kömpelö, hankala käyttää yhdellä kädellä
- Ei ultralaajakulmakameraa
- Kameran videokuvausominaisuudet
- Markkinoinnista huolimatta mitäänsanomaton kaiutin
- Näytön 60 Hz:n virkistystaajuus ja kosketuksentunnistus pienin varauksin
- Valmistajan takuu ei kata käyttäjälähtöisiä fyysisiä vaurioita
Linkki alkuperäiseen juttuun